Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizari mici pe langa casa ...


Vizitator cristist50

Postări Recomandate

Vizitator cristist50

Am cateva probleme la care deocamdata nu gasesc o solutie cat de cat rezonabila.1) Oprirea unei pompe ce uda gradina de legume in cazul cu ajutorul unui senzor de ploaie.2) Actionarea unei copertine cu ajutorul unui senzor de ploaie.3) Cum se pun in cascada 2 senzori de prezenta si amurg [nu senzori separati amurg si prezenta, ci senzori completi: 2 bu. senzor amurg+prezenta]Primul impuls este sa cumar cele necesare din magazinele de specialitate. Insa din ce am vazut preturile sunt, cel putin din punctul meu de vedere nejustificate.Problema 1:Pentru a uda gradina am achizitionat o priza programabila care la cei 25 de lei face exact ceea ce trebuie. Porneste/opreste un hidrofor la orele stabilite. As vrea sa cresc putin gradul de automatizare si anume, instalarea unui senzor de ploaie ca cele din comert. Din cate imi inchipui, un senzor de acest fel este de fapt un releu aflat pe pozitia inchis cand nu exista contact cu apa si deschis cand apa activeaza senzorul. Astfel as putea insera acest senzor undeva pe traseul de curent de la priza programabila pana la hidrofor. Apare un inconvenient, senzorul nu poate fi montat pe trasee cu tensiuni mai mari de 24V. Cum rezolv problema, mai ieftin. Mentionez ca nu ma pricep la relee, intrerupatoare, switch-uri etc. Mai era o posibilitate interesanta: am gasit pe la 60 de lei un senzor de umiditate cu alarma. In loc de alarma as putea pune firele de la difuzor la bornele unui releu on/off pentru hidrofor?Echipamentele specializate care fac treaba asta sunt scumpe din punctul meu de vedere, centrala si automatizarea ajung pana pe la 200 euro cu tot cu montaj.Problema 2:Se da o prelata din material impermeabil care in acest moment se trage manual peste o pergola in momentul in care pcloua. As vrea sa trag aceasta copertina automat prin intermediul unui senzor de ploaie si a unui motoras insa sincer nu stiu delo cum sa fac asta. Iarasi, sistemele de automatizare de acest tip sunt peste 300 euro. Cum leg sonzorul de ploaie la motor, ce fel de motor, cum fac oprirea acestuia [cred ce e ok un releu su temporizare scurta 3-15s], cum il fac sa straga inapoi prelata la oprirea ploii?Problema 3:Cum pot pune in cascada doi senzori de amurg/prezenta? Exemplu este simplu: am doua becuri. Primul vreau sa se aprinda cand trec pe langa el, al doilea sa se aprinda cand trec pe langa el, dar numai daca s-a activat si primul. Deci in cazul in care ajung mai intai la becul 2 sa nu aiba loc aprinderea acestuia.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bogdan_

    4

  • Ticu

    4

  • Paulorossi

    2

  • blazeu

    1

Top autori în acest subiect

Atentie la pericolul de electrocutare: lucrezi in mediu umed cu tensiunea retelei. Iti trebuie totusi niste componente nu tocmai ieftine si ceva indemanare.Pct. 1. Nu cunosc senzorul de ploaie din comert. Poti da un link? Pentru irigatii ar fi util un senzor cu acumularea apei intr-un vas: daca nu s-a adunat o cantitate minima de apa zilnic sa porneasca totusi pompa. Vasul de test mai trebuie si golit periodic.Pct. 2. Depinde mult de realizarea mecanica, in functie de efortul necesar pentru deplasare stabilesti puterea motorului si mecanismul necesar. Poate te inspiri din ceea ce exista in comert. Un contact la capatul cursei iti poate opri motorul. Iti mai trebuie si o protectie in caz de blocare mecanica a copertinei, sa nu mearga motorul toata ziua.Pct. 3 este nevoie de cateva informatii:Senzorul de prezenta este in dulia becului sau independent (pe perete, cu trei fire de legatura)?Ce se intampla la punerea sub tensiune a senzorului pe intuneric si fara persoana in apropiere? (cand bagi siguranta la panou de exemplu). Se aprinde becul sau nu? Depinde de constructia senzorului, de obicei se aprinde (declansare falsa) si asta complica mult lucrurile.

Link spre comentariu

Mai pe direct: exista o situatie contradictorie: pe de o parte spui ca nu prea te pricepi, pe de alta vrei niste chestii destul de complicate. 1 Intre senzorul tau de "ploaie" pe 24 si retea se poate intercala destul de usor un releu (senzorul cum il alimentezi? Nu din 220 vca (retea)=>trafo la 24 (si eventual redresor)? Tot de acolo alimentezi si bobina releului care va comanda prin contacte circuitul mai departe (atentie, releele difera constructiv pentru curent continuu de cele pentru curent alternativ!)2 Problema copertinei e ceva mai complexa, trebuie estimata puterea mecanica necesara si ales un mecanism (nu e suficient un simplu motor). Traductorul va fi diferit de cel pentru gradina, modul de functionare cerut fiind diferit.3 Aceasta problema mie mi s-a parut cea mai simpla: Din traductorul crepuscular faci alimentarea restului; ai un senzor de miscare la primul bec, care-l alimenteaza, si care alimenteaza si al doilea bec (conditia ca al doilea sa se aprinda numai dupa ce s-a aprins primul); cand te apropii de al doilea bec, un al doilea senzor comanda aprinderea - care insa se produce numai daca s-a aprins in prealabil primul. La alimentarea initiala comandata de senzorul crepuscular, e posibil ca senzorii de miscare, primind alimentare sa execute un ciclu de alimentare a becurilor (unii senzori functioneaza asa); aceasta aprindere este insa unica si cred ca nu e chiar foarte deranjanta; o puteti considera un fel de lamp-test. Mai trebuie mentionat ca traductorul crepuscular trebuie amplasat astfel incat sa nu fie deranjat de aprinderea niciunuia dintre cele 2 lampi. (unele au inclusa o temporizare suficienta ca sa poata intarzia decuplarea un timp mai mare decat sunt comandate becurile din senzorii de miscare)Succes!

Link spre comentariu

"e posibil ca senzorii de miscare, primind alimentare sa execute un ciclu de alimentare a becurilor (unii senzori functioneaza asa)" Pt. a elimina neajunsul acesta se va monta un releu in paralel pe becul de la primul senzor iar un contact al sau normal deschis se va inseria pe circuitul becului celui de-al doilea senzor. In aceasta situatie trebuie ca timpul cat se strabate distanta de la senzor 2 pana in raza senzor 1 sa fie mai mare decat temporizarea senzor 2, si ca sa fiu si mai explicit, trebuie mers mai repede de la 1 la 2 decat de la 2 la 1 (cu aceeasi teporizare la 1 si 2) :da . Succes.Problemele 1 si 2 raman asa..adica probleme pt. tine daca nu ai bani..si nici cunostinte tehnice.

Link spre comentariu

de fapt solutiile date la problema 3 nu sunt tocmai bune. Asta pentru ca acel senzor de miscare are nevoie de un timp de "incalzire" pana isi intra in functionare normala de la pornire. Deci nu e tocmai bine sa il legiCorect problema o rezolvi folosins 2 senzori gata facuti de miscare cu tot cu senzor crepuscular care sa functioneze independent. Nu ai dat detalii despre situatia exacta, dar probabil ca nu este daunator daca fiecare functioneaza independentAtunci cand te joci cu chestii periculoase (220 si umiditate) si mai adaugi si lipsa de experienta pot aparea situatii de la neplacute pana la fatale. Poate ti se par nejustificat de scumpi senzorii.... eu iti spun ca in general nu sunt. Senzorul ala care trebuie sa stea la exterior trebuie sa intruneasca niste reguli, de exemplu sa nu se strice de la ploaie si sa poata functiona si iarna si in soarele puternic de vara. Ca sa se accepte pe piata un asemenea senzor el trebuie testat si trebuie primita aprobare. Chestiile astea se gasesc in pretul lui.

Link spre comentariu

Am inteles din primul post ca sunt 2 senzori de prezenta PIR cu temporizare si cu blocare pe timpul zilei (incorporate). Daca sunt montati in dulia becurilor nu avem acces la ei. Daca sunt independenti de becuri, cu 3 fire (faza, nul si iesire de la un releu) se poate incerca schema atasata, unde se folosesc 2 relee de curent alternativ 220V.Senzorii raman alimentati tot timpul pentru a evita actionarea falsa la conectare. Releul 2 cu automentinere asigura functionarea corecta a temporizarii date de senzorul 2, independent de 1.

Link spre comentariu

de fapt, cred ca iese si mai usoar altfel: unul din senzori sa fie pus sa comute faza iar celalalt nulul. Un bec se leaga normal la un senzor, celalalt se leaga intre cele doua iesiri ale celor doi senzori.

Link spre comentariu

Am facut un desen cu ideea d-lui Bogdan, mai simpla si fara relee suplimentare. O diferenta de functionare exista: becul 2 nu mai are temporizarea stabilita de senzorul 2, el se stinge odata cu becul 1.Totusi la ambele scheme exista un lucru care ar putea fi inacceptabil pentru utilizator: la actionarea senzorului 2 urmata la scurt timp de senzorul 1, se aprinde si becul 2 simultan cu 1 daca temporizarea senzorului 2 nu a trecut.Autorul postului initial ar fi bine sa dea niste detalii concrete, sa vedem mai exact ce-i trebuie.De exemplu: am un coridor de 10 metri cu intrare pe la un capat (senzor 1) si iesire pe la celalalt capat (senzor 2). Cand intru vreau sa "ma urmareasca" lumina (bec 1 si apoi bec 2 cu temporizari de 15 secunde), dar ulterior cand ma misc numai prin zona de iesire (senzor 2) nu vreau sa se mai aprinda becul 2 ca sa nu deranjez colocatarii. Cand ies: nu se va aprinde nimic, sau se va aprinde numai becul 1, sau accept si aprinderea becului 2 simultan cu 1.Sau: am o curte cu un senzor la poarta si unul la usa casei. Cand intru pe poarta vreau sa "ma urmareasca" lumina (bec 1 si apoi bec 2 cu temporizari de 15 secunde), dar ulterior cand ma misc numai prin curte (senzor 2) nu vreau sa se mai aprinda becul 2 ca sa nu atrag atentia vecinilor. Cand ies din casa si apoi din curte nu se va aprinde nimic, sau se va aprinde numai becul 1, sau accept si aprinderea becului 2 simultan cu 1.

Link spre comentariu

@Ticu Multumesc ca ai desenat tu schema! Si eu astept o explicatie legata de utilizare, mai exact de ce se vrea functionarea asta. Cam toate situatiile la care ma gandesc eu accepta functionare independenta.

Link spre comentariu

Am cateva probleme la care deocamdata nu gasesc o solutie cat de cat rezonabila.1) Oprirea unei pompe ce uda gradina de legume in cazul cu ajutorul unui senzor de ploaie.2) Actionarea unei copertine cu ajutorul unui senzor de ploaie.3) Cum se pun in cascada 2 senzori de prezenta si amurg [nu senzori separati amurg si prezenta, ci senzori completi: 2 bu. senzor amurg+prezenta]Primul impuls este sa cumar cele necesare din magazinele de specialitate. Insa din ce am vazut preturile sunt, cel putin din punctul meu de vedere nejustificate.Problema 1:Pentru a uda gradina am achizitionat o priza programabila care la cei 25 de lei face exact ceea ce trebuie. Porneste/opreste un hidrofor la orele stabilite. As vrea sa cresc putin gradul de automatizare si anume, instalarea unui senzor de ploaie ca cele din comert. Din cate imi inchipui, un senzor de acest fel este de fapt un releu aflat pe pozitia inchis cand nu exista contact cu apa si deschis cand apa activeaza senzorul. Astfel as putea insera acest senzor undeva pe traseul de curent de la priza programabila pana la hidrofor. Apare un inconvenient, senzorul nu poate fi montat pe trasee cu tensiuni mai mari de 24V. Cum rezolv problema, mai ieftin. Mentionez ca nu ma pricep la relee, intrerupatoare, switch-uri etc. Mai era o posibilitate interesanta: am gasit pe la 60 de lei un senzor de umiditate cu alarma. In loc de alarma as putea pune firele de la difuzor la bornele unui releu on/off pentru hidrofor?Echipamentele specializate care fac treaba asta sunt scumpe din punctul meu de vedere, centrala si automatizarea ajung pana pe la 200 euro cu tot cu montaj.Problema 2:Se da o prelata din material impermeabil care in acest moment se trage manual peste o pergola in momentul in care pcloua. As vrea sa trag aceasta copertina automat prin intermediul unui senzor de ploaie si a unui motoras insa sincer nu stiu delo cum sa fac asta. Iarasi, sistemele de automatizare de acest tip sunt peste 300 euro. Cum leg sonzorul de ploaie la motor, ce fel de motor, cum fac oprirea acestuia [cred ce e ok un releu su temporizare scurta 3-15s], cum il fac sa straga inapoi prelata la oprirea ploii?Problema 3:Cum pot pune in cascada doi senzori de amurg/prezenta? Exemplu este simplu: am doua becuri. Primul vreau sa se aprinda cand trec pe langa el, al doilea sa se aprinda cand trec pe langa el, dar numai daca s-a activat si primul. Deci in cazul in care ajung mai intai la becul 2 sa nu aiba loc aprinderea acestuia.

O sa incerc sa-mi expun si eu parerea.1)E mai simplu si mai sigur sa folosesti un senzor ce masoara umiditatea solului si la un anumit prag sa-ti pornesti pompa.Imagineaza-ti ca ploaia se va opri si poate solul e abundent de umed in urma ploii.In cazul tau va porni iar irigatul desi in sol e umiditate suficienta,deci recomand excluderea senzorului de ploaie si folosirea unui senzor de umiditate.De regula acesti senzori sunt prevazuti pt conditii de umiditate deci au minim IP 67 si prezinta sigurnata in exploatare.Poti insa achizitiona senzorul la tensiuni mai mici de lucru dar te va costa suplimentar partea de trensformare/punte redresoare,releu comanda pompa.2)Actionarea copertinei din punct de vedere electric e simplu,partea de executie mecanica insa va fi foarte dificil de realizat.In principiu vei avea nevoie de minim 2 senzori de capat cursa sau limitatori.Pt siguranta circuitului recomand un limitator in plus folosit exclusiv pt siguranta circuitului in eventualitatea defectarii celui de sfarsit de cursa.Asa eviti in caz de avarie distrugerea intregului circuit si a tuturor echipamentelor.Toata automatizarea va fi declansata la semnalul senzorului de ploaie.Acesta va trebui sa fie foarte bine calibrat,asta presupunand a fi calitattiv,deci bani mai multi, alfel risti sa tot deschizi si inchizi copertina pe timpul ploii.3)Pt problema ta am incercat sa gasesc o logica dar nu am reusit.Probabil acecesul in zona respectiva(unde sunt montati senzorii) se face din 2 parti si in mod normal ai nevoie doar de lumina de la un bec(cel mai aproape de tine).Cand iti termini treaba te intorci pe un alt traseu si practic ai nevoie de lumina de la ambele becuri.Banuiesc ca de aceea vrei sa aprinzi becurile in acest mod.Cel mai simplu si fara complicatii e sa pui senzor pt fiecare bec si reglezi senzibilitatile asfel incat sa declanseze doar in zona in care doresti.Asa ai exact situatia initiala in plus si castigi in eventualitatea in care poate vii pe traseul becului ce era conditionat la aprindere de celalalt bec.
Link spre comentariu

Problema umiditatii este una foarte foarte complexa. Sunt mai multe motive:-senzorul face o citire foarte locala (fata de marimea gradinii). -citirea are mare interziere, dureaza de cand uzi pana cand solul ajunge la o umiditate dorita-amplasarea senzorului influenteaza mult rezultatul: e una sa il pui sub aspersor si una sa il pui undeva unde nu uzi.Din ce stiu eu, sistemele compelxe iau in calcul: cat a plouat, cat de cald a fost, ce umiditate a avut aerul, ce soare a batut toata ziua si umiditatea din sol de la o retea de senzori de umiditate si dau un timp x de udat la sfarsitul zilei(sau inceput sau cand vrei). Mergand invers si simplificand poti ajunge doar la comanda temporizata, uda x timp la ora y in fiecare zi. x eventual ajunstat manual functie de sezon. Ai putea pleca de la asta si crea automatizare adaugand senzori. Eu as incepe cu unul care iti da cantitatea de ploaie pe zi etc si de la care poti ajusta timpul de udare.

Link spre comentariu

Se poate pune senzorul intr-o zona unde sa actioneze aspersorul iar umiditatea o va masura la o anumita adancime in sol,bineinteles la adancimea dorita.Chiar daca se iriga prea mult initial(pana senzorul devine sensibil) nu e o problema deoarece urmarim mentinerea unei umiditati minime(setata) in sol.Pericolul apare numai cand solul devine uscat,deci varianta cu senzorul de umiditate e plauzibila chiar daca se seteaza o valoare sub limita dorita,pana senzorul devine sensibil solul e deja irigat la o valoare reala acceptabila.Desigur ca sistemele complexe ofera alte beneficii dar si la alti bani.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

O sa ziceti ca sunt obsedat de relee, dar daca tot am pierdut timpul, poate foloseste cuiva...Am mai completat schema precedenta, astfel ca sa nu se aprinda de loc intr-unul din sensuri (vezi desenul).Se poate extinde si la 3 PIR, prin repetarea partii din dreapta a schemei (cu R3 si R4); semnalul de la S3 se va aplica direct la R1. Conditia sa nu se aprinda de loc este ca deplasarea din zona lui S3 pana la iesirea din zona lui S1 sa se faca in intervalul de temporizare al lui S3.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări