Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Examen 24.05.2011, intrebare rapida

Vizitator sh0b0

Postări Recomandate

Vizitator sh0b0

Va salut. Sunt ultimul an la Electronica si, rusine mie :bataie , am cateva intrebari la care mi-ar trebui raspunsuri pana cel tarziu la noapte deoarece maine este examenul. In poza atasata este un grafic al unui Convertor d/a si 2 intrebari. Cine ma poate elucida are 2 beri virtuale de la mine.Mersi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

2

Top autori în acest subiect

Manolescu?

a. Identificăm 8 nivele logice, aşadar rezoluţia este de log2(8)=3 biţi.

b. Eroarea de offset: Valoarea logică 000 nu corespunde nivelului de 0V. Se măsoară în volţi.

Eroarea de neliniaritate: se măsoară în procente din Least Significant Bit, şi aici identificăm atît eroare INL cît şi DNL. Aici, eroarea de neliniaritate este atît de mare încît DAC-ul devine nemonoton.

Uite, învaţă ce-i aici şi nu cred c-o să ai probleme

http://www.hitequest.com/Hardware/a_dac.htm

Link spre comentariu

ok.a. E prezentată schema unui amplificator operaţional simplu, care are intrarea inversoare legată la masă. Prin polarizarea bazei lui M5 se dictează toţi curenţii prin circuit. M1 şi M2 formează un amplificator diferenţial, care are ca sarcină, tranzistorii M3 şi M4 legaţi ca diode. M2 avînd poarta la masă, putem considera M1-M2 o parafază. Fiecare din M3 şi M4 face parte din cîte o oglindă de curent, adică M4-M6 şi M3-M8. M7-M9 formează de asemenea o oglindă de curent. Etajul de ieşire este complementar, ambele tranzistoare sînt atacate cu semnal, astfel mărind capabilitatea de ieşire a amplificatorului. b. Singurul curent care trebuie calculat este Id pentru M5. Asta se face simplu, cu k/2(Vgs+Vt)^2. k=(w/l)k', deci cred că curentul prin M5 este ed 60uA. Ăsta se împarte în două, dînd prin ramurile diferenţialului cîte 30uA. Adică pentru M1 M2 M3 M4 curentul de drenă este de 30uA. Acuma, la oglinzi raportul curenţilor e egal cu raportul factorului de aspect, adică doar din rapoarte W/L aflăm că prin M8-M9 trec tot 30uA, iar prin M6-M7, trec 75uA.c. Pe baza curenţilor calculaţi mai sus afli panta tranzistoarelor M1-M2. gm=SQRT(2kId). Ştiind transconductanţa asta, trebuie doar determinat raportul de curenţi în regim dinamic pînă la ieşire. Pentru fiecare din ăştia curentul de drenă se amplifică de 2,5 ori, din cauza raportului oglinzilor de curent. Deci curentul la ieşire este egal cu de 5 ori curentul printr-o ramură a diferenţialului. d. Nu ştiu exact ce v-a învăţat să luaţi în considerare aici. Dacă scoatem rezistenţa de sarcină, la ieşire putem obţine rail-to-rail. Altfel, vedem limitele de tensiuni de intrare pentru diferenţial (Sus - Vdd, jos - se verifică condiţia de saturaţie pentru M5, M1 şi M2), pentru care se calculează un curent maxim pozitiv şi maxim negativ prin sarcină, apoi rezultă swing-ul tensiunii la ieşire pe sarcina de 1K.Ăsta e forum de electronişti, nu de restanţi. Să nu-l umplem totuşi cu junk-uri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări