Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Emitator microfon wireless - ce bobina este aceasta?


Vizitator Lionte_adrian

Postări Recomandate

Vizitator Lionte_adrian

Salutare.

 

Am achizitionat un microfon wireless sh cu cateva probleme, majoritatea am reusit sa le remediez dar la una dintre ele am nevoie de ajutorul vostru.

Este vorba despre o bobina in genul acesteia http://www.qsl.net/yo5ofh/projects/hf_trx/toko2000.png

Ferita din interiorul bobinei de unde se regla era infiletata la maxim si sparta in bobina iar incercand sa o scot afara am reusit sa sectionez spirele.

am cautat pe internet dar nu am gasit mai nimic despre ea...pe ea scrie:

019

G112

In montaj pare sa fie folosita doar partea cu 2 picioruse, restul sunt la masa. Bobina este inseriata cu un cristal quartz pe care scrie A5T-WSS iar celalalt piciorus al bobinei are oarecum legatura cu firul de semnal de la preamplificator. Emitatorul lucreaza pe la 950Mhz

 

Cum as putea sa il repar?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cirip

    5

  • hpavictor

    3

  • BodoRF

    2

  • Flor

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator parpala

Radioamatorismul reprezintă practicarea radiocomunicațiilor prin posturi de emisie-recepție proprii, fără a se urmări interese economice sau transmiterea altor informații în afară de cele referitoare la calitatea emisiunilor stabilite. Instalațiile de radioemisie folosite de radioamatori (numite stații) au o denumire convențională care se atribuie pe plan central în fiecare țară. Radioamatorii pot face parte din diferite asociații naționale sau internaționale.

Link spre comentariu

Salut,

 

Din descriere, bobina pare sa faca ajustarea fina a frecventei, ca sa se pupe cu cea de la receptor.

Asta este saitul lui Toko: http://www.toko.co.jp/top/en/index.html Cauta la bobine variabile si vezi cu care se pupa. Pare ca seamana cu asta http://www.toko.co.jp/products/en/coils/7kl_e.html , dar nu da detalii de marcare si valori. Daca reusesti sa afli valoarea bobinei, o poti inlocui cu orice alta bobina care se potriveste mecanic si care are valoarea corecta. Fara aparatura de masura, ar trebui sa ajustezi pana cand "intra" pe frecventa receptorului. E migalos, dar asta e. Daca ai bobinute din alea cu mosor si oala, poti sa lipesti capetele unui fir subtire mai lung in locul unde era bobina originala, apoi sa bobinezi cu mana pana cand apare in receptor. Asta te aduce pe aproape. Numeri spirele, finalizezi bobina, reglezi final si sa fie primit.

 

Da, ideal e sa gasesti iesa originala, dar in lipsa, ne mai carpim.

 

Bafta!

Cirip

Link spre comentariu
Vizitator Lionte_adrian

Cred ca bobina mai are un rol "squelch tail"Cand opream microfonul, pentru o fractiune de secunda se auzea zgomotul acela de radio faorte puternic pana sa intre receiverul pe mute. De acea am si intrat asa adanc si in receiver si in microfon, in timpul functionarii inevitabil cineva tot se gasea sa opreasca microfonul iar zgomotul era insuportabil.Cred ca bobina avea legatura cu raspunsul intarziat la mute pentru ca inaintea bobinei prin niste rezistente este legat cursorul unui semireglabil legat la masa si +5v iar cand roteam de el in stanga sau dreapta receiverul intra pe "mute" fara sa piarda din puterea semnalului RF sau sa apara vre-un zgomot audio.Nu stiu daca merge sa bobinez pana intra pe frecventa...bobina era imbracata in ferita.

Link spre comentariu
Cred ca bobina mai are un rol "squelch tail"
Ma indoiesc ca are vreo legatura cu squelchul.

 

Cand opream microfonul, pentru o fractiune de secunda se auzea zgomotul acela de radio faorte puternic pana sa intre receiverul pe mute. De acea am si intrat asa adanc si in receiver si in microfon
Parerea mea e ca ai intrat degeaba in microfon. Squelchul este legat exclusiv de receptor.

 

Cred ca bobina avea legatura cu raspunsul intarziat la mute pentru ca inaintea bobinei prin niste rezistente este legat cursorul unui semireglabil legat la masa si +5v iar cand roteam de el in stanga sau dreapta receiverul intra pe "mute" fara sa piarda din puterea semnalului RF sau sa apara vre-un zgomot audio.
Daca semireglabilul afecta frecventa de emisie, cand receptorul nu mai simtea purtatoare in canal, normal ca intra in mute. Dar asta nu inseamna ca squelchul e determinat de emitator. Emitatorul trebuie aliniat cu receptorul, pe canalul corect, desigur. Apoi, pragul de sq il ajustezi numai din receptor. Reglajul este legat de nivel, nu de frecventa.

 

Nu stiu daca merge sa bobinez pana intra pe frecventa...bobina era imbracata in ferita.
Ferita in care era imbracata nu facea decat sa mareasca inductanta specifica si sa reduca nr de spire necesar, dar se poate obtine aceeasi inductanta si fara imbracamintea de ferita, punand mai multe spire, desigur.

 

Stiu ca sansele sunt mici sa ai asa ceva, dar o schema ar fi de folos. Chiar codul integratului din receptor ar putea sa dea o idee asupra schemei de aplicatie. O fi ceva din seria 3357, 3359, 3361, 3362.

 

Cirip

Link spre comentariu

Clar , nu esti pe drumul ce bun..................................

Cred ca trebuia sa incepi stiintific , descriind marca si modelul de microfon wireless................poate gasea cineva schema sau manualul de service si puteam discuta la subiect . Dar daca nu este un aparat performant de la o firma de renume , mai bine renunta la el , nu se justifica efortul ! E plina lumea de chinezisme semidefecte........
Link spre comentariu
Vizitator Lionte_adrian
Cred ca trebuia sa incepi stiintific , descriind marca si modelul de microfon wireless.
Receiverul este Samson UR-4 iar microfonul Samson UH-4
Parerea mea e ca ai intrat degeaba in microfon. Squelchul este legat exclusiv de receptor.
Asa m-am gandit si eu si am facut receiverul bucati. Stiu fiecare pin de la fiecare integrat ce rol are, nu am gasit nimic in neregula abia apoi m-am gandit ca e totusi posibil sa fie de la microfon. Am citit ceva legat de "revers burst". Cand emitatorul este oprit trimite un semnal inversat oprind din rezonanta o bobina din receiver reducand squelch tail-ul...sau ceva asemanator.
Daca semireglabilul afecta frecventa de emisie, cand receptorul nu mai simtea purtatoare in canal, normal ca intra in mute
Am explicat ca semireglabilul nu afecta frecventa, adica semnalul RF ramanea acelasi. Parca doar cand il roteam maxim spre stanga (spre pinul legat la masa) semnalul disparea complet...

Inca un lucru care m-a determinat sa cred ca din microfon a fost problema...microfonul avea intrerupator de mute, iar cand il puneam pe pozitia on receiverul nu reactiona...si stiu sigur ca microfonul are capabilitatea sa faca receiverul sa "taca" am vazut asta rotind de semireglabil.

Stiu ca sansele sunt mici sa ai asa ceva, dar o schema ar fi de folos. Chiar codul integratului din receptor ar putea sa dea o idee asupra schemei de aplicatie. O fi ceva din seria 3357, 3359, 3361, 3362.
Integratele din receptoare sunt LA1235
Link spre comentariu
Cand emitatorul este oprit trimite un semnal inversat oprind din rezonanta o bobina din receiver reducand squelch tail-ul...sau ceva asemanator.
Nu am auzit de asa ceva la un sistem analogic. Sq de la receptor se bazeaza pe o detectie de amplitudine (faza/inversarea este irelevanta), iar viteza de actionare este dictata de niste constante RC. In cazul receptorului cu LA1235, R204, 205, 206 si condensatorii din zona. Deci nu inteleg despre ce bobina e vorba.

 

Am explicat ca semireglabilul nu afecta frecventa, adica semnalul RF ramanea acelasi.
Poate ca ai dreptate, dar cu ce ai masurat frecventa? "semnalul RF ramanea acelasi" este vag. Ce ramanea aceeasi? Amplitudinea, frecventa, modulatia? Cum ai masurat?

 

Parca doar cand il roteam maxim spre stanga (spre pinul legat la masa) semnalul disparea complet...
Posibil sa fi umblat la zona audio. Blocand audio la emisie fara sa intrerupi purtatoarea, receptorul tace "curat" fara sa fasaie.

 

Inca un lucru care m-a determinat sa cred ca din microfon a fost problema...microfonul avea intrerupator de mute, iar cand il puneam pe pozitia on receiverul nu reactiona...si stiu sigur ca microfonul are capabilitatea sa faca receiverul sa "taca".
Un emitator care nu transmite nimic (nemodulat) face receptorul sa taca. Mute de pe microfon nu are legatura cu mute de la receptor, chiar daca efectul este acelasi. Mute de pe microfon pur si simplu taie calea de modulatie, fara sa intrerupa emisia RF. RFul este nemodulat si receptorul tace fara sa treaca prin activarea cu zgomot a propriului squelch. Acesta este modul de operare corect al microfonului, adica se taie calea audio, nu RFul. Sq de la receptor se activeaza numai la variatii de nivel RF si are zgomot la trecerea de la o stare la alta. Zgomotul poate fi facut de scurta durata, dar nu poate fi eliminat.

 

Multumim @hpavictor ptr documentatie.

Link spre comentariu
Vizitator Lionte_adrian

Cirip, iti multumesc pentru interesul acordat

cu ce ai masurat frecventa? "semnalul RF ramanea acelasi" este vag.
Receiverul are vu-metre ce indica puterea semnalului radio si audio
Sq de la receptor se bazeaza pe o detectie de amplitudine (faza/inversarea este irelevanta), iar viteza de actionare este dictata de niste constante RC. In cazul receptorului cu LA1235, R204, 205, 206 si condensatorii din zona. Deci nu inteleg despre ce bobina e vorba.
De la acele rezistente nu am reusit sa reglez decat puterea minima necesara a semnalului RF pentru a dezactiva mute-ul. LA1235 cred ca mai are un circuit care activeaza mute-ul si anume"detuning detection" si are legatura cu "sumida transformer" tot o bobina toko la care daca umblam intra in mute.
Mute de pe microfon nu are legatura cu mute de la receptor
"When “MUTE” is lit, either the transmitter Mute switch is in the “on”

position or the transmitter’s channel does not match that of the receiver."

copiat din documentul atasat mai sus

 

Eu cred ca bobina acea din microfon a fost problema pentru ca a fost singura piesa busita care am gasit-o (ferita sparta in ea) si ambele canale din receiver (diversity) se comportau identic...adica aveau acelasi squelch

Am schimbat si toti electroliticii din receiver, ma gandeam ca poate sunt devalorizati...degeaba. A mai ramas doar bobina din microfon...

Link spre comentariu

"When “MUTE” is lit, either the transmitter Mute switch is in the “on”position or the transmitter’s channel does not match that of the receiver." copiat din documentul atasat mai sus

Informatia din manual mi se pare contradictorie. Pe de o parte la pagina 15 electronica (13 tiparita), punctul 3 spune ca MUTE nu intrerupe purtatoarea ca sa nu faca zgomot, adica ce spuneam mai sus. Pe de alta parte, prima fraza din sectiunea din care ai citat spune ca MUTE indica absenta purtatoarei. Pai daca MUTE de pe microfon lasa purtatoarea, cum se poate aprinde MUTE de pe receptor?In fine, cred ca am spus ce am avut de spus. O sa ma opresc aici cu divagatiile.Spor!
Link spre comentariu
Vizitator Lionte_adrian

Informatia din manual mi se pare contradictorie. Pe de o parte la pagina 15 electronica (13 tiparita), punctul 3 spune ca MUTE nu intrerupe purtatoarea ca sa nu faca zgomot, adica ce spuneam mai sus. Pe de alta parte, prima fraza din sectiunea din care ai citat spune ca MUTE indica absenta purtatoarei. Pai daca MUTE de pe microfon lasa purtatoarea, cum se poate aprinde MUTE de pe receptor?

Nu stiu nici eu sigur cum lucreaza...Mute de pe receiver odata clar indica lipsa purtatoarei dar poate sa indice si activarea intrerupatorului de mute de pe microfon, in cazul acesta informatia din manual este corecta.Citisem pe internet ca microfonul poate sa trimita un ton inaudibil iar in lipsa lui receiverul intra automat pe mute...acum nu stiu daca asta este metoda folosita dar trebuie sa fie ceva asemanator din moment ce atunci cand ma jucam cu semireglabilul din microfon receiverul intra pe mute fara ca semnalul radio sa fie afectat.In sfarsit, problema principala acum este gasirea unei bobine identice sau echivalente si cu asta eu sper sa se rezolve si squelch tail-ul acela...altfel microfonul nu prea este utilizabil...Ma poate ajuta careva? inca odata...pe bobina scrie 019-G112 si arata asa http://www.toko.co.jp/products/en/coils/5kr_e.html
Link spre comentariu
Vizitator Lionte_adrian

Vreau sa incerc varianta lui Cirip..."lipesti capetele unui fir subtire mai lung in locul unde era bobina originala, apoi sa bobinezi cu mana pana cand apare in receptor"

Ferita in care era imbracata nu facea decat sa mareasca inductanta specifica si sa reduca nr de spire necesar, dar se poate obtine aceeasi inductanta si fara imbracamintea de ferita, punand mai multe spire, desigur.

Am vazut ca bobinele mai au un paramatru inafara de inductanta, Frequency range. Asta de cine este determinata?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări