Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alarma auto cu senzor pir

__farad__

Postări Recomandate

Mi-a venit ideea de a-mi construi o alarma auto. Ideea am preluat-o dintr-o alarma mai veche Fischer. Senzorul acelei alarme era format dintr-un mic difuzor piezoceramic (am cateva de prin jucarii de la fiica-mea). Acel difuzor era cositorit intr-o fanta in cablaj care asigura si conexiunea la masa iar la partea superioara avea prins un arc aproximativ de dimensiunile unuia de pix dar ceva mai moale. Centrul difului era conectat la intrarea unui amplificator iar semnalul filtrat si redresat comanda mai departe alarma propriu zisa. Pana aici totul ok, m-am jucat putin cu un senzor facut cu un dif de jucarie si un arc de pix (plus un amplificator cu factor de amplificare 1000 cu tranzistoare si merge). Insa acesti senzori activeaza alarma si la vibratii mai puternice (un camion sau vreun cocalar cu gauri in toba-cica tunata). Ideea este cum sa evit asta fara sa reduc sensibilitatea la zero? Alta parte a alarmei era sa folosesc un senzor pir (am cativa de prin senzori de miscare) plasat convenabil astfel incat daca cineva reuseste sa patrunda fara mult zgomot si vibratii alarma sa fie actionata de senzorul pir. Din nou partea asta o pot rezolva. Ceea ce vroiam sa stiu de la cei cu mai multe cunostinte in materie de senzori pir este: daca se elimina lentila din fata senzorului (se foloseste doar senzorul propriu-zis) ce se intampla cu sensibilitatea si directionalitatea acestuia. Armarea si dezarmarea alarmei am gandit-o cu un fascicul infrarosu modulat in frecventa (nu am experienta in radioelectronica pt a-mi construi o telecomanda radio). Ce ziceti dezvoltam subiectul? Astept idei si corecturi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• __farad__

3

• Ticu

3

• gica70

2

Top autori în acest subiect

Traductorul piezoceramic are o sensibilitate ridicata pentru frecventa lui de rezonanta (cativa kHz). Daca in spectrul zgomotelor de care aminteai exista frecvente apropiate de ea, le detecteaza si nu mai ai ce face. De fapt tocmai pentru selectivitate se pune piezoceramicul, altfel se putea folosi un microfon obisnuit.Daca scoti lentilele de pe PIR nu mai simte nimic. Raman doua zone sensibile la infrarosu (cativa microni) de pe care electronica inclusa in capsula senzorului citeste diferenta de iradiere. Lentilele sunt cele care formeaza imagini multiple si suprapuse pe cele doua zone, iar cand se misca un corp uman (care emite infrarosu de tipul mentionat) apar modificari ale imaginilor si diferente intre iradierea celor doua zone.

Link spre comentariu

@Ticu multumesc pt informatii. Deci ori caut un senzor pir de dimensiuni reduse (de fapt cu lentile reduse) ori renunt la el. Un senzor obisnuit ar arata ca naiba in masina :rade:. Iar in ce priveste piezoceramicul tocmai asta este problema ca sunt foarte multe sunete in mediu situate in zona frecventei lui de rezonanta. Poate daca as incerca filtrarea unei benzi de frecvente (sau mai multe) sa atenuez cat de cat efectul. De eliminat stiu ca nu se poate, vor exista declansari accidentale. Ma gandisem si la inlocuirea lui cu un traductor de vibratii alcatuit dintr-un arc in interiorul unui tub metalic cu diametrul foarte apropiat. Il voi incerca sa vad ce si cum. Daca mai sunt si alti colegi cu alte idei...

Link spre comentariu

Am vazut undeva o schema cu un senzor de cutremur (asa cred). Senzorul era format dintr-o bobina in plan orizontal si in interior avea agatat (de ceva elastic) un mic magnet cilindric! si..stii ce mai trebuie. Deasemenea un senzor cu "frecventa reglabila" se mai poate face dintr-o lamela de lungime (in poz. orizontala sau verticala, vezi cum e mai bine, la care se adauga mici contragreutati in capatul opus fixarii, asta pt. echilibrarea propriei greutati, sensibilitate maxima in domeniul de frecv. dorit) bine dimensionata in functie de frecventa dorita. Atunci cand e totul ok, amplitudinea devine max. si..mai departe stii ce ai de facut..Sunt mai multe rezolvari.. Succes.

Link spre comentariu

@gica70 m-am gandit si la senzorul dintr-o lamela cu posibilitatea de reglaj ("calareti" pe care sa ii reglez si apoi sa ii blochez). Insa sensibilitatea lui nu ar putea fi influentata de pozitie?. Am nevoie de ceva care sa lucreze in orice pozitie la aceeasi parametrii. Un senzor cu bobina si magnet ar fi ceva in stilul dozelor magnetice de pick-up. Ar merita incercat. Acum am idei trebuie sa ma apuc de experimentat. Va tin la curent si multumesc.

Link spre comentariu

"Insa sensibilitatea lui nu ar putea fi influentata de pozitie?" Nimeni nu te poate opri sa fixezi acea lamela intr-un suport reglabil, deci un nou element de reglare sensibilitate!.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări