Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

difuri profesionale in apartament

Bogdan

Postări Recomandate

Salut,stiu ca s-a mai vorbit pe aceasta tema dar eu sunt inca nelamurit in legatura cu aceasta problema.Mai, se pot folosi difuzoare profesionale intr-o camera de 4x5? Ca am citit multe in legatura cu aceasta problema. Unii zic ca difuzoarele profesionale sunt doar pentru sonorizari in aer liber sau camere mari, si nu se aud bine in camere de apartament. Si ca nu au nici fidelitate fiind concepute doar pentru a produce zgomot. Altii neaga total acest lucru, spunand ca nu sunt cu nimic mai prejos (la fidelitate) fata de cele din clasa HI-Fi.Eu nu am avut ocazia sa ascult boxe facute cu difuri profesionale intr-o camera de apartament, asa ca va intreb pe voi. Sa vedem. Cine este pentru si cine este impotriva folosirii difuzoarelor profesionale in camere de apartament, si de ce?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Bogdan

10

• csl1131

6

• Mircea Bartic

4

• Sharky

3

Top autori în acest subiect

daca difuzoarele profesionale vor fi mai mari de 12 inch atunci nu o sa auzi adevaratul sunet pe care il scot pt ca intr-o camera mica de 4 pe 5 lungimea de unda a bassului pur si simplu "nu are destul loc" sa ajunga la urechea ta, sa luam de ex un dif de 18 (am facut o gramada de teste cu el) in camera mea de 4 pe 4 vibreaza tot pe tine si se misca totul in camera dar ce trece sub ~ 45hz nu se mai aude, numa simti ca te misca din loc, in schimb daca ma duc in alta camera, mai departe si las usa deschisa se aude un bass asa de frumos pe joase.., de afara, cu geamu deschis fenomenu e si mai si.. pur si simplu se aud mai tare frecventele joase... pt 40 de hz iti treb vreo 9m parca pt lungimea de unda..

Link spre comentariu

Paollo, da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine.Nu are nici o legatura diametrul difului cu dimensiunea camerei.Influenta camerei se rasfrange la fel asupra unui dif mic sau a unuia mare.Singura problema a folosirii difurilor profi e ca iti ies niste boxe greu de inghesuit intr-o camera de 4x5.

Link spre comentariu

Nu are nici o legatura diametrul difului cu dimensiunea camerei.Influenta camerei se rasfrange la fel asupra unui dif mic sau a unuia mare.

KoreKtdifurile pro se pot folosii si in camera..dece nu...?intradevar, nu suna la fel ca boxele hi-fi adevarat, dar suna muuult mai bine decat chinezariile care sunt cam pe la acelasi pret..cam..(vorbesc cam pe la acelasi pret, cu seria low-buget ,de ex hp-urile ) ele au fidelitate mare(se aud f tare la cativa W bagati in ele...)asta poate fii un lucru bun pt sopnorizari, si volume mari, dar si un lucru rau...de ex statiile (astea generatiile noi nu,dar cele mai vechi,sau mai proaste,unele) la vol mic, sau ff mic au un zgomot de fond, sau intra paraziti din cauz cablurilor si a semnalelor f mici care sunt prin acele cabluri...iar alta e ca statiile la un vol ff mic (minim) au distorsiuni mai mari decat la vol ceva mai mare...iar la o auditie la vol redus,linistita(sa zicem pana in 92 dB)(adica sub jumatate de W in majoritatea cazurilor la difurile pro) e indicat sa ai un amp de cativa W si fidelitate ff buna(clasa A sa zicem...)oricum..concluzia mea e asta: daca asculti cam >99% din timp la vol f mic, sau mic,(90-92dB) nu se merita un dif pro.. mai bine ceva nepro, care POATE va avea o liniaritate mai mare si poate daca e hifi va avea si un altfel de sunet, daca e corect realizata boxa..(boxele de gen floorstander,la astea ma cam refer aici)dar daca asculti in general peste 93dB atunci ceva pro ar merge..ca de pe acolo..93-94 dB isi fac treaba chiar ff bine...parerea mea personala..
Link spre comentariu
Vizitator SIG

Pai, daca lungimea de unda la frecventa de 40 Hz este 8,5 m,si in general camerele noastre obisnuite nu depasesc 6 m,atunci practic basul sub 57 Hz doar ne sufla hainele dar de auzit, teoretic, nu il putem auzi?Atunci de ce ne chinuim sa obtinem boxe care sa redea frecvente f.joase ?

Link spre comentariu

Pai, daca lungimea de unda la frecventa de 40 Hz este 8,5 m,si in general camerele noastre obisnuite nu depasesc 6 m,atunci practic basul sub 57 Hz doar ne sufla hainele dar de auzit, teoretic, nu il putem auzi?Atunci de ce ne chinuim sa obtinem boxe care sa redea frecvente f.joase ?

poate pt ca stie lumea ce frecvente se aud si ce nu...in general se face confuzie intre basul care il simti in piept, multi cred ca ala e pe la vreo 30hz, sai mai jos, si de fapt el e pe la 60-90hz.... iar oricdum se aud si frecvente sub 50hz, dar cu cat cobori mai mult in frecventa cu atat e nevoie de putere mult mai mare ca sa auzi frecventa aia intr-o camera mica....intr-o camera de 4x5 sau 4x4 se aud frecventele de pe la vreo 40 hz..mai jos ffff putin... iar de pe la 60hz se aud toate cam normal, adica nu sunt atenuate.... iar pe boxe, unii producatori scriu frecventa de raspuns..dar ceeace nu scrie pe boxaa e daca alele frecvente sunt la -3dB sau la -10 dB(la multe sunt la -10 dB sau mai jos la unele chinezarii) iar noi credem ca este liniar pana la frecventele alea, cand de fapt acolo sunt -10dB si nu -3 ......pe cate boxe ai vazut rasonsul in frecventa..eu am vazut pe ff putine.. doar cateva aveau asa ceva....
Link spre comentariu

Sig..tu vrei sa zici ca daca lungimea de unda e mai mare decat camera atunci nu acel sunet nu se mai aude? :rolleyes: Pai pe principiul asta in casti ar trebui sa nu auzi nimic sub 8kHz :rolleyes:

Link spre comentariu
Vizitator SIG

daca difuzoarele profesionale vor fi mai mari de 12 inch atunci nu o sa auzi adevaratul sunet pe care il scot pt ca intr-o camera mica de 4 pe 5 lungimea de unda a bassului pur si simplu "nu are destul loc" sa ajunga la urechea ta, sa luam de ex un dif de 18 (am facut o gramada de teste cu el) in camera mea de 4 pe 4 vibreaza tot pe tine si se misca totul in camera dar ce trece sub ~ 45hz nu se mai aude, numa simti ca te misca din loc, in schimb daca ma duc in alta camera, mai departe si las usa deschisa se aude un bass asa de frumos pe joase.., de afara, cu geamu deschis fenomenu e si mai si.. pur si simplu se aud mai tare frecventele joase... pt 40 de hz iti treb vreo 9m parca pt lungimea de unda..

Mi-a trezit interesul faptul daca exista legatura intre lungimea de unda,de fapt sunt mai multe, si ditanta fata de boxa la care se situeaza cel care asculta,si doream niste lamuriri .
Link spre comentariu

Boxele cu difuri pro eu zic ca suna bine in camere; eu am o pereche de boxe fullrange cu HP-15W si pht-408 cu care ascult intr-o camera de aprox 4*7 m si nu am probleme cu frecventele joase, se simt si se aud fara probleme. SIngura problema e ca pt subbas de obicei iti trebuie difuri cu diam de la 15" in sus, care pot avea un efect mai putin pozitit asupra camerelor din jur( de ex pe boxele am pus un ampo de 2*50 W si imi vibra caloriferul pe casa scarilor ca si cum s-ar sparge sticla, sau imi vibra scocul la casa );In legatura cu lungimea de unda, aici dupa ce experimente am facut aveti draptate la faza cu x metri: daca stai langa o boxa si pui urechea langa difuzorul de bas nu se aude subbasul, doar de la kick bas in sus si acela mai atenuat decat la 3 m, in schimb se aude un subbas excelent daca pui urechea langa bassreflex ( in caz ca ai bassreflex )...

Link spre comentariu
Vizitator TheOne

ca sa fiu on topic .... daca ai loc pentru cutii mari care sunt necesare pentru difuri profesionale atunci GO FOR IT !! eu am in proiect un subwoofer cu HP-15W in incinta de ~100L sau poate direct un Winner 18s :tonqe:

Link spre comentariu

ele au fidelitate mare(se aud f tare la cativa W bagati in ele...)

csl1131 cand am zis fidelitate ma refeream la claritatea sunetului, la fidelitatea cu care difuzorul reproduce sunetul original. Ceea ce ai scris tu in paranteza se refera la eficienta difuzorului, la SPL (intradevar difurile Pro au SPL mult mai mare decat cele HI-FI). Deci referitor la fidelitate difurile pro (PAudio spre exemplu) sunt sau nu sunt mai prejos decat difurile din clasa HI-FI (Visaton spre exemplu)? Tu ai zis ca nu o sa se auda ca niste boxe HI-FI. Dar de ce? Ca eu asta nu inteleg.

Amplif 2xIPA400. Eu m-am gandit la o preche de boxe bass-reflex pe doua cai cu HP-15W+ un tweeter. Mai mult o sa le folosesc in apartament la vreo 10 -15W, dar ma gandesc si la cate o sonorizare deasta mai mica, ca sa scot macar banii care i-am am dat pe ele.

Link spre comentariu

Amplif 2xIPA400. Eu m-am gandit la o preche de boxe bass-reflex pe doua cai cu HP-15W+ un tweeter. Mai mult o sa le folosesc in apartament la vreo 10 -15W, dar ma gandesc si la cate o sonorizare deasta mai mica, ca sa scot macar banii care i-am am dat pe ele.

da.. cred ca asta e si ideea la toti care fac asa ceva....(hai nu toti..un 99.9% :weedman: )iar dece se aude mai bine cele de la visaton sa zicem.. nu prea pot sa explic.... dece se aude mai bine un amplificator pe lampi fata de unul pe tranzistori..sau unul in clasa A fata de integrate..sau dece se aude mai bie un qsc fata de un Av400... nu stiu cum sa explic....fiecare trebuie sa le auda, ca sa isi dea seama cam cum se aude..si una langa alta ca sa poti sa iti dai seama exact...si la volum relativ mic..pt ca dupa un anumit volum deja urechea nu mai sesizeaza asa de bine distorsiunile, si diferentele la sunet..(parca era peste 90-93 dB limita..parca) iar difuzoarele ca si restul, au si ele o anumita plaja de puteri la care se aud cel mai bine... (asa am citit pe undeva..iar asta variaza de la difuzor la difuzor)..ca si amplificatoarele...iar daca depasesti acea plaja deja incepe sa distorsioneze din difuzor.. deci la vol ff mic, sau ff mare difuzorul nu reproduce asa de bine sunetele, ca in plaja lui de putere pt care a fost conceput...iar cum tu in camera, mult timp asculti la vol redus(in general, sa zicem) difuzoarele cu spl mai mic se incadreaza in plaja ai de puteri de care ziceam mai sus, si la vol f mic, pe cand la un spl mare cum sunt difurile pro, daca le bagi 0.W ca sa se auda ff incet, deja sunt sub plansa minima la care au performante optime...asta ar putea fii o explicatie dece audofili spun ca se aud rau difuzoarele pro in comparatie cu cele hi-fi (a nu se intelege aici sal,mnc, sau alte chinezarii de prin piata care numai muzica nu scot)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări