Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru subsonic : simplu si eficient ?

Nemesis

Postări Recomandate

Ce spunetzi despre un filtru subsonic cu panta de 12db/octava care se poate face cu un filtru trece sus de ordinul 2 . Acest filtru de care vorbesc poate fi gasit si calculat la sectiunea calculators/active filters/active 2nd order high-pass filter a programului WINISD versiunea beta.Nu am pretentia ca este un filtru foarte performant dar sunt curios daca se merita realizat adica daca performantele merita efortul de a fi realizat.Eu as dori o panta mai abrupta adica de cel putin 18/24 db/octava si in acest scop as monta 2 filtre de astea in serie si o sa pun niste operationale mai bune (cred ca TL072 - 741 e belea cu zgomotul de fond).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nemesis

2

• csl1131

1

• FIXVID

1

• MiniTehnicus

1

Top autori în acest subiect

Scuze n-am avut intentia sa scriu ''...cred ca TL072 - 741 bla bla.....'' . Voiam sa zic numai despre 741 ca e cam zgomotos. Despre TL072 nu stiu nimic decat ce am citit prin carti si cataloage , practic inca nu l-am folosit insa datele de catalog il declara destul de ''silentios''.

Revenim la subiect. Schema aia o stiu insa mi se pare un pic complicata decat filtrul subsonic realizabil cu filtrul trece sus de ordin 2 prezentat in WINISD.

Ma gandeam s-o fac pe asta din winisd pt ca de ex acolo prin simpla adaugare de celule rc se poate mari panta de taiere a infrasunetelor. Problema este ca n-as putea prevedea efectele cauzate de modificarile de faza care au loc insa cred ca cel putin din punct de vdere didactic o sa incerc si schema din winisd.

A facut cineva filtrul ala de la http://sound.westhost.com/project99.htm

sa-mi zica si mie ce a obtinut.Nu de alta dar se apropie sarbatorile si am nevoie de o astfel de schema care sa mearga din prima si bine (adica sa nu bage cine stie ce bazaconi neaudiofile :finga: in gama de peste 40 hz).

Link spre comentariu
Vizitator bzfcocon

Poti sa faci filtrul linistit cu TL 072, nu o sa auzi nici un zgomot. Mai ales pe un subwoofer. Alternativ, NE5532/34. Exista, bineinteles, si op-ampuri mai bune,, dar si mai scumpe si mai greu de gasit

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări