DM7 Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 Salut tuturor.Ce doresc sa fac defapt? Cu doua butoane sa obtin 0V respectiv 10V. Insa aceasta variatie sa nu fie in trepte, ci liniar. La apasarea butonului (B1) sa ajunga liniar de la 0 la 10 intr-un interval de timp (ex. 5 sec) iar la actionarea lui B2 sa faca operatia inversa (10 - 0) tot in acelasi interval.In legatura cu sursa. Nu stiu sa fie o sursa externa de 10 V care sa fie aplicata la intrarea in acest montaj iar la iesire sa culeg tensiunea variata sau acest montaj sa includa si aceasta tensiune.Defapt doresc sa comand cu acest montaj niste dimere ale unor lampi. Lampi care stingerea respectiv aprinderea sa fie graduala nu brusca. Nu mai intereseaza intensitati intermediare (tensiuni intermediare).Va rog sa ma ajutati in acest sens.Va multumesc anticipat Link spre comentariu
bogdan_ Postat Mai 18, 2011 Partajează Postat Mai 18, 2011 Cea mai simpla metoda este sa incarci un condesantor cu tensiunea dorita dupa care sa pui un buffer. Astfel circuitul ar fi format din:1. sursa de alimentare de 10V (7810 sau LM317 reglat la 10V).2. condensator low leakage, de exemplu policarbonat3. un operational rail to rail cu intrare FET (inca nu stiu sa recomand un model fix). 4. buton + rezistenta care conecteaza condesantorul la 10V pentru incarcare5. buton + rezistenta care conecteaza condensatorul la GND pentru descarcare. Metoda asta produce incarcare/descarcare neliniara a condensatorului si s-ar putea sa nu fie sarisfacatoare comportarea. Alta metoda ar fi sa folosesti un microcontroller care iti da un semnal PWM pe care sa il filtrezi si transformi intr-o tensiune continual 0 - 10V. Eu as merge pe medota asta pentru ca ti-ar permite sa programezi crestere/descresterea pe o curba care sa iti dea senzatia de crestere/descrestere liniara a intensitatii. asta e posibil sa necesite multa experimentare. Link spre comentariu
DM7 Postat Mai 19, 2011 Autor Partajează Postat Mai 19, 2011 multumesc Bogdan pentru raspuns. Intre timp am gasit un dimmer care face partial chestia asta. In sensul ca are un potentiometru care imi variaza aceasta tensiune. Ce am omis sa spun in postul anterior este ca am balaste electronice dimmabile si la acestea am vrut sa aplic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum