Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor amplificator cu 2n3055

Postări Recomandate

• Răspunsuri 83
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce parere aveti de aceasta schema?

E destul de buna, ce nu inteleg eu, e de ce lipsesc orice fel de masuri ptr prevenirea intrarii in oscilatie (generalizat vorbind, se pun capacitori de ~100pF in anumite locuri, strategic alese).In rest, imi place. E mai complexa decat celelalte, insa merita facuta, dar cred ca merita si sa primeasca finali mai buni decat 2n3055.Pana la urma te-ai hotarat ce vrei sa faci?Am inceput si eu sa lucrez la un cablaj ptr schema pe care am atasat-o mai sus, din curiozitate o sa o fac(vara asta candva).Edit:Dupa ce-am postat, am vazut ce-ai facut!Sa vedem... :freaza:Later edit:Credeam ca tu l-ai facut :ras:
Link spre comentariu
Vizitator Claudiu82

Salut !!

A incercat sa faca cineva schema asta??

http://www.electronica-pt.com/circuitos ... rcuit.html

Mi-am cumparat tranzistoare 2n3055H ...20 buc.

si caut 2n2955......pa care nu ii gasesc. Am nevoie de 2 .....sunt tanar ...am deja si o bicicleta.....caut femie si nu gasesc :sparge: :sparge:

Nu stiu dc dar parca arata bine un amplificator cu radiatoare lungi pe margine plini de tranzistori metalici.

Link spre comentariu

@Claudiu82 : pune MJ2955, ionutz2310 zicea ca a gasit la 3 lei.

asteptam rezultate :freaza:

La 3 lei?

Iti dai seama ce este in interiorul lui, poate maxim un BD238, daca nu chiar un BD140....

Link spre comentariu

La schema preluata de pe site-ul portughez nu depasiti +/- 40-45v, chiar cu 2n3055 H;cel mai sigur e sa folositi 15030-15031 ca prefinali,pe radiator,iar ca finali 2N3442,3773,SDT 9204 (tranzistori cu Uce>120V).E mai sigur sa experimentati cu tensiune mai mica ,pe care sa o cresteti progresiv;TIP 41C se monteaza si el pe radiator.Bafta.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Legat de fidelitate ma indoiesc ca exceleaza, in primul rand ptr ca iesirea e prin condensator electrolitic (alimentare nesimetrica).

Iti recomand schema asta, luata de aici :

Posted Image

E numai putin mai complicata, dar sunt sigur ca merita facuta.

In plus, ai o descriere detaliata la linkul dat mai sus.

La schema de mai sus, finalii sunt pereche NPN-PNP. As putea inlocui ambii finali cu 2N3055, npn ?

Tranzistorul BC549 se monteaza pe radiatorul tranzistorilor finali ?

Link spre comentariu
La schema de mai sus, finalii sunt pereche NPN-PNP. As putea inlocui ambii finali cu 2N3055, npn ?

Asta ar insemna sa schimbi topologia etajului final din complementar in cvasicomplementar, nu-i asa simplu insa nici nu e nevoie, se poate folosi perechea de tranzistori BD911/BD912 care sunt usor de procurat si stau chiar mai bine la cativa factori decat MJE-urile din schema cum ar fi Vceo, Ic, Pd, qJC, Ft, insa atentie, ampliful este destinat sarcinilor de 8Ohm, se poate si in 4Ohm insa cu un radiator ceva mai marit si eventual ventilator micut montat pe el sau adaugarea unei perechi de finali in paralel pe fiecare modul.

Tranzistorul BC549 se monteaza pe radiatorul tranzistorilor finali ?

Acel tranzistor este superdioda si se poate pune practic orice tranzistor de silicon cu polaritatea NPN, intr-adevar recomandabil ar fi unul din seria BD, insa daca se va citi specificatiile lui elliot veti gasi ca in cazul de fata superdioda nu se pune pe radiatorul finalilor:

I also included a bias servo, using a pot and transistor. This was not mounted on the heatsink, since this would cause an instant negative thermal coefficient - as the amp gets hotter, Iq will fall, potentially so far that crossover distortion will occur. This is not a good thing, and I do not recommend it. The bias servo I used was done for convenience - I had a 20k trimpot to hand (well, a bag full actually), and the transistor is a standard BC549

Iata si o varianta ceva mai compacta de cablaj:

Link spre comentariu

Acel tranzistor este superdioda si se poate pune practic orice tranzistor de silicon cu polaritatea NPN, intr-adevar recomandabil ar fi unul din seria BD, insa daca se va citi specificatiile lui elliot veti gasi ca in cazul de fata superdioda nu se pune pe radiatorul finalilor:

I also included a bias servo, using a pot and transistor. This was not mounted on the heatsink[/u][/b], since this would cause an instant negative thermal coefficient - as the amp gets hotter, Iq will fall, potentially so far that crossover distortion will occur. This is not a good thing, and I do not recommend it. The bias servo I used was done for convenience - I had a 20k trimpot to hand (well, a bag full actually), and the transistor is a standard BC549

In acest caz cum controlez supraincalzirea tranzistorilor finali ?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări