Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Marci de condensatoare

Vizitator barosanul89

Postări Recomandate

Nu ştiu ce tot măsuraţi cu esr-metrul cond electrolitici de valori mici ce trebuie să aibă pierderi minime ptr aplicaţiile respective. Adică rez de izolaţie de ordinul GOhmi. Mai ales cei noi şi neformaţi au caracteristici aiurea. Curios e că toţi au capacitatea mai mică, asta e anormal, posibil să nu fie calibrat aparatul.Esr e important ptr cond de valori mari din calculatoare ce trebuie să răspundă rapid la consumuri bruşte de energie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

7

• robert1000

7

• dan cod

5

• Th3_uN1Qu3

3

Top autori în acest subiect

Cea mai mica valoare pe care am schimbat-o a fost de 47m/25v,dar am pus unul la 63v.Exista pe net mai multe tabele esr orientative incepand cu valori de 1 microF.Nu stiu cati depanatori formeaza conzii electrolitici inainte sa-i masoare si sa-i monteze.Am fost surprins de valorile conzilor folositi 4 ani,nedecalibrandu-se asa mult.Daca astepti pana se umfla vreunul,atunci riscul este mai mare de a se defecta si alte componente.Chiar aici pe elforum au fost cazuri cu acelasi tip de monitor,unde s-a gasit cond.de 470m/25v umflat defectand si alte componente.Am cautat sa pun unii cu caracteristici cat mai apropiate.Pe Maica Domnului mai gasisem conzi Capxon,dar am inteles ca nu-s prea grozavi,am luat Yageo verde cu scris auriu,dar nu am gasit toate valorile necesare,asa ca am completat cu Samwha maron cu scris alb.

Link spre comentariu

Un cond electrolitic de genul ăsta (presupunem că e bun de folosit, nu defect din fabricaţie) nu se umflă decît din cîteva cauze, întotdeauna externe lui, adică temperatură excesivă, tensiune excesivă sau frecvenţă excesivă. Cam toate duc la fierberea electrolitului uneori cu străpungerea izolaţiei dintre armături. Presiunea gazelor rezultate trebuie să se elibereze ori prin supapă la cele mai mari, ori prin crestăturile din cap la cele mai mici. De multe ori răsuflarea duce doar la scăderea capacităţii prin uscarea armăturilor.Defectele cond electrolitici sînt însă mai multe..................Cond produse azi sînt toate la noroc, nici firme renumite altă dată nu mai sînt o garanţie, acelaşi model dar din loturi diferite poate prezenta anomalii. Producţia uriaşă a cam pus controlul calităţii pe ultimul plan. Sanwa e o firmă medie după părerea mea, la fel ca Teapo, Jamicon, TK, oricum ceva peste Capxon, Sus'con şi mai departe de Fuji'yu, aia confundată mereu cu Hitachi. :rade:

Link spre comentariu

La job am inlocuit multe mii de condensatori in surse si invertoare. La inceput i-am inlocuit cu exact aceleasi modele de condensatori, cumparati ca piese de schimb de la producatorul aparatelor, insa si acestia au prezentat exact aceeasi problema, dupa un timp se umflau, cedau chiar foarte repede.

Problema lor era de fapt de fabricatie, era vorba de anumite modele la 105C de la vreo 3 producatori (printre care CapXon si Samwha), cedau dupa 1-3 ani, in timp ce alte modele de condensatori de la aceiasi producatori (inclusiv cele la 85C) erau ok. Placile noi de surse si invertoare achizitionate in aceeasi perioada ca piese de schimb si care nu au apucat a fi utilizate (au ramas pe stoc, in cutiile lor originale), dupa vreo 6 ani prezentau si ele exact aceiasi condesatori umflati, desi acestea nu au fost alimentate niciodata.

Problema a fost documentata de-a lungul anilor in revistele de specialitate, este vorba despre calitatea electrolitului utilizat de anumite firme din Asia de SE, respectiv acesta s-a dovedit a fi instabil dpdv chimic.

Dupa ce primele inlocuiri cu "originali" au inceput sa revina in foarte scurt timp (practic in cateva luni), tot ce a mai cazut dupa aceea am inlocuit cu Panasonic seria FM (de la Farnell, FM aveau pret decent la >500 buc.), iar de-a lungul anilor nici un produs astfel reparat nu a mai revenit avand defecti acesti condensatori.

Link spre comentariu

Adevărat că nu am luat deloc în calcul posibilitatea ca electrolitul să atace materialele din condensatoare, să fiarbă şi presiunea să crape carcasa, stînd degeaba. Cel puţin eu nu am întîlnit, ocupîndu-mă doar cu depanări audio nişte ani, şi desigur că toarte sculele erau uzate mult peste normal. Ceva asemănător se întîmpla cu unii cond noi Philips şi Matsushita de prin 1965-70, se corodau, dar întotdeauna dădeam vina pe aluminiu. Spre comparaţie, am la colecţie doi cond de vreo 20uF la vreo 400V din 1935, care au electrolitul intact după 80 ani, face bîldîbîc în ei. Erau dintr-un radio TFK. :aplauze

Link spre comentariu

@zal,am uitat sa mentionez ca esr-metrul masoara bine.La schimbarea conzilor din sursa monitorului,am cumparat si 3 condensatori de 47mF/50v low esr Capxon.Masurati,au avut fiecare valoarea fix 47mF.Dar nu am schimbat cu unul din acesta deoarece nu am auzit de bine despre Capxon.I-am imbunatatit si aerisirea monitorului marind gaurile de sus si de jos din acea tabla.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

-Samxon negru KM(M)105 grade,47m/25v =35m/0,975 ohmi ESR-Samxon verzi GF(M)105 grade – 470m/25v=424m/0,093 -Samwha maro seria RD 105 grade,47m/63v=45m/0,475 ohmi ESR - 470m/35v=455m/0,050-Yageo verzi 105 grade - 1000m/35v=965m/0,010am cumparat si 3 condensatori de 47mF/50v low esr Capxon.Masurati,au avut fiecare valoarea fix 47mF.Dar nu am schimbat cu unul din acesta deoarece nu am auzit de bine despre Capxon.

Nu stiu daca a observat cineva, dar mike spune ca Samxon, Samwha si yageo, care sunt conzi de calitate, cel putin cei cumparati de el, au o capacitate reala mai mica decat cea inscrisa pe tuburi.Pe cand cei Capxon au capacitate 100% corespunzatoare cu inscrisul de pe ei.Observatie 1 : Conzii capxon (calitate slaba) cumparati de mike par mai de calitate decat cei samwha, yageo si samxon. Observatie 2 : conzii no-name, fara brand, cei mai ieftini, au de obicei capacitati ceva mai mici decat inscrisul de pe tub (in loc de 1000uf au cam 950-960)Concluzie : conzii samwha, samxon si yageo, cumparati de mike, par contrafacuti (parerea mea)
Link spre comentariu

Or fi şi astfel de cond falsificaţi, în fond au falsificat chinezii tablete, de ce nu s-ar bucura şi la cond sau alte piese mărunte, dacă numele firmei e puţin mai răsărit. La cîteva tone de cond rebutaţi şi vînduţi ca fiind de firmă, ies cîţiva bănuţi. :sparge:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pai da, ies destui.Cei de capacitati mari, de brand, au preturi duble/triple fata de noname-uri, asa ca iese de un orez cu pui :rade: Uitati-va la IC-urile de pe piata....majoritatea au sigla philips pe ele, cand de fapt sunt niste chinezarii ordinare de 2 lei gauriti.In tari ca Romania, inapoiate si sarace, intra multa marfa ieftina si de slaba calitate...ca na, de unde bani sa cumparam conzi originali la 1-2 dolari bucata? :101Noi ne vedem d-ale noastre, purtand pantofi sport Nike de 60-70 lei si fluturand Iphone-ul 5s cu camera Vga :nebunrau:

Link spre comentariu

..app de Philips...nu se mai produc piese cu inscrisul ,,Philips'' ...se intituleaza ,,NXP''

NXP este numai divizia de semiconductori. Divizia de componente pasive a Philips a fost BC Components, cumparata apoi de Vishay http://www.vishay.com/company/brands/bccomponents/
Cum spuneti voi, dar pe piata din Romania, scrie Philips pe multe integrate. Deci, va dati seama cat de originale sunt :rade:Zal : bineinteles :101
Link spre comentariu

...stai linistit ca nici in jermania nu se gasesc doar piese originale.Vinde Tanti Angi la greu condensatori wima made in china,se vede dupa vopsea,daca masori 10 buc nu gasesti 2 la fel.Iar niste firme care ,,cica'' produc aparatura audio ,,high end aus Deutschland'' :rade: ,vopsesc cu rosu sau albastru MKS_urile de la Wima sau PRC si scriu pe ele ,,For Audio''.Oricum placile vin direct de la ,,mama lor '' (People's Republic of China ).Voi macar acolo,in Romania,mancatzi sanatos....io is satul de ..plastic,dar ,deh, trebuie mereu sa faci ...compromisuri.

Link spre comentariu

Da, noi mancam sanatos. Pui crescuti cu concentrate cu hormoni, rosii stropite cu chimicale sa se inroseasca mai devreme, oua fara miros si gust (provenite de la supergainile mentionate), pate si margarina pline de E-uri, carnati plini de coloranti, aditivi, e-uri, etc. :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări