Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Capturire interioara cu absorbant - un caz special /mister ?

spinach

Postări Recomandate

lasand mistoul la o parte,seria C este seria lor cea mai de jos,de obicei toate firmele au astfel de serii si sunt destinate mai mult sistemelor dedicate pt video entertainment decat audio(home theatre surround receivere plasme etc)aceste serii de obicei au cele mai mari compromisuri si economii la componente(cele esentiale,care sunt scumpe) si se acorda atentie marita finisajului si aburelilor de marketing(tehnologii minune si inovatoare).Faptul ca multi nu ne permitem nici macar atata lucru(gama cea mai de jos) nu schimba cu nimic statutul sau performantele acelor obiecte per ansamblu.Din pacate pt cumparatori,in aceste categorii de jos se afla cele mai mari tepe,pt ca primesti destul de putin raportat la ce platesti,primand profitul si cantitatea(fiind mai indicat ori sh ori diy)asa ca daca boxele nu suna pe masura pretului platit,nu este din cauza asezarii fonoabsorbantului sau a lipsei furnirului ...Exista si o veste buna totusi(pt cei care se pricep) ,in cele mai multe cazuri exista loc de asa-zisele 'tuning-uri' ,care pot ridica simtitor performantele ansamblului

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

22

• CBI

8

• viperash

8

• ahegyes

7

Top autori în acest subiect

Deci ce sa inteleg ? ca am facut o cumparatura prea ieftina ? Costul lor reprezinta 1.3*salariu mediu net pe economie . Sint o cumparatura de duzina ? Este adevarat ca sint din clasa de entrylevel , dar totusi au clasa , spre deosebire de cutiile cu difuzoare din magazinele uzuale ." In o parcare erau urmatoarele vehicule parcate : un Mercedes, un WW , o Dacie , un Trabant si o pereche de Galosi. Morala : FIECARE A PARCAT CE AVEA . " . Ridem deci de toti care au Dacia si nu au Mercedes ?! Gresiti rau de tot .Nu are rost sa comentez cam cum ar merita user agegyes. Eu unul , ma retrag aici din acesta discutie , pentru ca s-a ajuns in limita.

Link spre comentariu

pt puterea de cumparare a omului de rand muncitor si cinstit,ca angajat sub o conducere ,da este ca tinedar trebuie sa privesti si de undeva de sus,ca boxele masinile si restul lucrurilor pt distractie si relaxare sunt un LUX si nu sunt necesare supravieturii sau activitatilor zilnicein rest e valabila zicala,cine poate oase roade,cine nu,suge bomboane.Noi ca si alte tari suntem intr-o situatie economica mai subreda din variatele motive si nu vreau sa dezvolt eu nu am avut intentia sa dicreditez sau sa fac misto de achizitia altora.Atat ti-ai permis si ai considerat ca iti este necesar,atat ai cumparat.Dar trebuie sa te gandesti ca atata timp cat exista si se cumpara si boxe de 10 sau de 100 de ori mai scumpe,trebuie sa fie totusi o diferenta substantialadaca stam sa comparam cu produse cu performante deja recunoscute si apreciate de cunoscatori,da,aceasta achizitie este una de duzina.Daca comparam cu ce este in supermarket,da,este putin mai sus.Fiecare produs se incadreaza intr-o anumita categorie in fctie de cerintele cumparatorilor si a pretului de vanzare.Ca mai sunt si pacaleli la preturi f mari ,nu neg,dar la preturile mici niciodata nu o sa primesti prea mult,pt ca asta ar insemna ca producatorul sa-si sape singur seriile superioare(care aduc cu tzaraita cate ceva nou)Pana la urma care a fost rostul celor 4 pag de discutii,vrei sa imbunatatesti ceva la aceste boxe,nu esti multumit de ceva anume sau altceva neprecizat?poti incerca si singur sa mai adaugi sau schimbi pozitia materialului fonoabsorbant si sa urmaresti schimbarile,dar nu te astepta ca doar din aceasta manevra sa obtii un alt sunet sau o 'alta' boxa.Este mai mult un aspect de finete.Dupa cum s-a scris deja,ce e prea putin nu e de ajuns,ce e prea mult poate dauna.Tot ce pot sa-ti zic e ca fiind o incinta bas reflex ,ar fi recomandat sa lasi o zona(un canal liber) de comunicare intre wofer/-e si port.Portul nu trebuie obturat si nici circulatia aerului intre acestea

Link spre comentariu

Rubrica este "Boxe si difuzoare" si nu "Consultatie audio/video" .Am gresit cu ceva ? Nu am fost clar in titlu si in continut ? Asa cum am mai spus , vreau sa le "tunez" ca sa se auda mai bine in camera in care sint amplasate si am la indemina 2 factori : masa de amortizare interna si lungimea tubului . Chestiune financiara nu se discuta aici ; se discuta la rubrica "consultanta audio/video" ; aici se discuta despre probleme practice , adica cum dam cu surubelnita , fierastraul , etc .Nu stiu care este motivul pentru care user agegyes s-a decis sa jigneasca . Cred totusi ca nu este el de vina ; de vina este moderatorul care nu vrea sa ia masuri concrete cu user agegyes pentru asigurarea unui climat adecvat de discutie al forumului.

Link spre comentariu

ok,sa o luam altfelai deschis acest topic in care cauti idei pt imbunatatirea basului acestor boxe,sper sa nu ma inseldin ce am inteles,ansamblul camera-incinte au o tenta de boomy pe basul de sus,mai e si altceva de adaugat?(adica suna si boxy,basul e scurt sau mai lung ,e la linie cu mediile-inaltele etc).Cu asta trebuie sa incepi sa ai un scop deci,pt inceput ar trebui sa ai acces la niste date minime pt ca vedea ce exact a facut producatorul acolo,poate a avut in cap alte idei decat ale tale avand in vedere destinatia finala a incintelor(home cinema,ca pt asta sunt,chiar daca nu iti vine sa crezi)poti masura parametrii woferelor dintr-o incinta? apoi volumul intern al cutiei si dimensiunile tubului?(se poate ca volumul/acordul sa nu fie optimizat/-e pt un raspuns liniar si sa fie in mod voit gandite asa)daca nu,totul este empiric,pe ascultate si potrivite.Nu cred ca e cineva care sa stie exact ce vrei sa obtii sonic si cam cum se aude actual as vrea sa zic ca se poate incerca adaugarea de material fonoabsrbant(poate si combinat cu alt tip,gen fonomin,de ex) in prima instanta si apoi lungirea cu cate putin a tubului,dar nestiind ce este actual nu pot prezice nici ce va rezulta deci nu pot sa zic sa faci asa,dar eu cu asta as incepe Ce vreau sa zic e ca astfel de tuninguri se stabilesc cu exactitate la fata locului,individual .Sansele sa o nimeresti din sfaturi 'virtuale' sunt destul de mici,pt ca nimeni nu are cum sa stie ce exact ai tu acolo

Link spre comentariu

1.Pentru ca sa iasa ceva , trebuie ca eu , in calitate de executant si beneficiar si tu in caliate de sfatuitor , sa varbim aceasi limba , echivalenta . In concluzie , indica-mi ce sa ascult [melodia] , cum sa o ascult [reglajele] si apoi pot sa exprim mai clar ce ma deranjeaza .2.Anumite termene imi sint neclare , sau poate le confund :boomy, boxy , bas lung , bas scurt 3.Alinierea pare buna ; nu am depasit niciodata +2-+4db pe bas 4.Poate ar fi util sa inregistrez o diagrama de spl ; nu stiu unde este recomandat sa pun microfonul in camera . 5.Am sa masor volumul si tubul ; nu stiu cu difurile.

Link spre comentariu

la 1 nu ma incurc,ar insemna sa pierd un timp in zadar,acea solutie ar fi buna daca am asculta amandoi acele incinte pt a cadea de comun acord cu gusturile si perceptia tala 4 si 5 sunt doua situatii:masori boxa deja facuta(spl,acord) si interpretezi rezultatele sau masori parametrii, volum si tubul si se incearca simularea pt a obtine ce avem la prima situatie.Nu este deloc asa de complicat precum suna. Daca faci masuratorile in camera,sunt diverse metode pt a minimiza interactiunea camerei,dar pt a scoate raspunsul pe joase numai prin masuratori nearfield si procesarile aferente.HOLM este free si poate face cele scrise mai sus,apoi ARTA,la care se gasesc cu usurinta chei de inregistrare si poti efectua si teste de distorsiuni armonice(plus multe altele) cat si masuratori de impedanta si parametrii difuri.Citeste helpul la fiecare ca scrie tot ce trebuie,nu stau sa fac tutoriale de cateva pag pe forum,dar poti gasi exemple pe forumurile strainePe forum doar la partea tehnica se pot dezbate anumite aspecte,pe partea de peceptie sonica treaba este relativa,sunt prea multe variabile

Link spre comentariu

1. ok.am inteles .2. Boxa are 38.57 litri ; tubul are 142mm lungime si 28 cm2 , echivalent cu diametru de 6 cm .Este spatiu pentru lungit tubul .3.Acuma , din ce am citit: -acordul recomandat se face pina la frecventa de rezonanta a driverului -cu cit ne apropiem de frecventa de rezonanta , incinta isi pierde "suflul" , forta . -majoritatea producatorilor , prefera un acord mai sus de de fr , pentru a oferii cumparatorului necesarul de forta inscris pe prospect .Deci , dupa parerea mea , este loc de imbunatatire , presupunind ca in loc de 200w accept 40w , sa ii lungesc tubul .4.Incinta este greoi de desfacut ; are o masca , prinsa in 6 suruburi , care contine si tubul , care are ceva etansari cu panelul difurilor ; cred ca din motive de aspect . Din acesta cauza , se umbla greu la tub .

Link spre comentariu

hspinache a scris:Deci , dupa parerea mea , este loc de imbunatatire , presupunind ca in loc de 200w accept 40w , sa ii lungesc tubul .4.Incinta este greoi de desfacut ; are o masca , prinsa in 6 suruburi , care contine si tubul , care are ceva etansari cu panelul difurilor ; cred ca din motive de aspect . Din acesta cauza , se umbla greu la tub .Vad ca insisti in a distruge ce ai cumparat!!!Poti sa crezi ce vrei, sa speri ce vrei, sa incerci ce vrei, DAR, fiecare producator "impinge" la max. tot ce poate obtine din ce a "bagat inautru!"Teoretic, orice se poate up-grada, dar, totul e relativ! Orice incinta e un summum de compromisuri: cand il strici, nustii daca ce ai obtinut e ceva MAI BUN sau ceva MULT MAI RAU! Din cate interventii am vazut asupra unor incinte de fabrica, f.putine au fost cotate ca POZITIVE!

Link spre comentariu

cam asa ela modificarile facute la nimereala fara sa ai controlul asupra a ce va rezulta nu se stie in ce masura rezultatele vor fi 'mai bune'dar in general se mai pot obtine imbunatatiri prin o mai buna rigidizare a cutiei,incercari de a minimiza tendinta de a suna 'boxy' precum si un filtru mai adecvat(sunt f multe cazuri de filtre simple gen 1 cond si o rez. pe tw)

Link spre comentariu

1. Filtru este de ord II pe wofer si ord III pe tw ; 2. Cutia are o singura intaritura , la 40% de baza .3. Sa zicem una din clasa medie : ce are in plus fata de asta ? Pentru mine , lucrurile sint mai simple :nu umblu in locuri in care este iremediabil ; daca pun intarituri , este loc pentu 2 bucati lejer ;dar odata puse , nu mai pot fi scoase . pot insa sa umblu la stratul antifonic si la tub ; daca nu imi place revin unde am fost cu fotografiile .Cu filtru , as incerca un 2.5 in felul urmator ;las tw cum este actual si fac o placa aparte pentru wofeere ; din pacate apare problema bobinelor de valoare peste 2mH care sint greu de realizat .

Link spre comentariu

daca e ok filtrul,ramane sa incerci sa faci ce am scris mai susexista sansa ca tot ansamblul sa fie gandit asa,sa dea impresia de bas pe efecte ,caz in care nu prea se poate face mare lucru.Poti incerca o chestie simpla,sa bagi niste material fono in port si sa mai adaugi cate putin si in cutie,distribuit uniform,pana umplii cam 50-60% din volumul interior.Daca tot nu dispare sunetul de butoi chiar si cu boxele departate de pereti,inseamna ca asa sunt gandite sa sune

Link spre comentariu

Vad ca nu s-a mai adaugat nimic , asa ca am sa adaug eu , pe regim de off topic.Cred ca am rezolvat problema , astfel :-se pare ca boxele au "bass efect " ; nu este rau dar foarte ciudet , cind mege o boxe singulara imi place ; cind merg 2 nu imi mai place ; am incercat sa pun boxa in diverse pozitii si la fel .-ce este bass efect pe limba mea ? este fenomenul ca asa periodic [functie de frecventa si amplitudine], simt un bass in fundal -nu am umblat la tub -m-am hotarit de fapt ce vroiam ; vroiam ca acest "bass efect" , cind merg 2 boxe , sa fie mai rotund ; nu ma deranja frecventa -prima oara am schimbat masa de amortizare de sub difuri , respectiv masa originala am tras-o mai aproape de tub , de chiar a acoperit wofeerul , si suplimentar am introdus masa suplimentara intre cea existenta si zona unde este tw .[attachment=0]Imag.3051-m.JPG[/attachment]foto 3051 se poate observa-am motat doar o boxa , au mers in paralel si surpriza : mediile coborisera , bass efect disparuse , basul era rotund , deci nu imi placea ; era prea mult pus -am procedat la a doua asezare , conform cu foto 3052 ; de data asta am nimerit-o ; rezultatul este urmatorul : basul sa rotunjit un pic , bass efect este mai putin , medile s-au partrat bine ; la volum mare sunetul se pastreaza excelent ; exista si un lucru negativ : nu mai accepta acelasi volum ca inainte respectiv cam cu 20% mai putin ; daca im maresc , parca distorsioneaza ; nu ma deranjeaza deoarece nu ascult cu mai mult de 30-40w pe incinte .-este interesant ca sunetul isi pastreaza acuratetea numai in conditia echivalentei celor 2 incinte ; adica trebuie sa fie absolut identice la aranjamentul maselor de amotizare .Actiunea o socotesc incheata si iata ca se poate .Deasemenea , cred ca subiectul initial al topicului a fost atins .Multumesc user CBI pentru ideile exprimate.

Link spre comentariu

Intre primul wofeer si port , acum nu este nici un absorbant ; are sens ca in acesta zona sa pun ceva ?

scuze ca nu am mai raspuns,nu am mai intrat pe forumfono pui peste tot in prima instanta,dar fara sa obturezi f mult circulatia aerului intre port si woferevad ca deja ai incercat ceva,este f bine daca esti multumit,eu as fi inceput cu minet de 3-4cm peste tot(laterale capc sus/jos si spate,decupate in dretul ranforsarilor porturilor etc) la o bucata boxa si la cealalta as fi adaugat inca 1 stat pe tavan,2 pe baza si 2 doar in spatele woferlor(vatelina pufoasa,netasata).Asta ar fi maximul care ar trebui sa ajunga.In a doua faza as fi incercat cu primul strat de pasla auto(fonomin,fetru etc) de minim 15-20mm grosime plus dublat cu putin minet pestedupa cum se vede din pozele tale,tu le-ai cam umplut ,lucru ce incurca principiul functionarii bas reflex.DAr daca suna mai pe gusturile tale,e ok,de stricat nu are ce
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări