Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Capturire interioara cu absorbant - un caz special /mister ?

spinach

Postări Recomandate

salutam ,De curind am studiat componenta interna a unor boxe originale , de brend . Brend, brend , dar erau facute in china . Pe spate chiar scria mai mitilel acest lucru .Boxele au 2 wofeer de 6.5 inch si cam 39 litri . Tubul este pe fata , foarte aproape de wofeere . Pina aici nimic deosebit . Deosebit este ce am gasit inauntru , in materie de captuseala cu material absorbant . Materialul folosit este o vata sintetica , cam de 3-4 cm grosime , asfel : -la un capat , in zona unde este si twiterul , cam 40 cm , rasfirat . -intre wofeere , un cocolos roluit , dar mai ingust decit cutia interna -la celilalt capat , deci inspre tub , tot un cocolos roluit , la fel cu cel dintre wofeere.Toate bucatile nu erau lipite ; daca agitai boxa , cred ca se miscau ; nu stiu ce se intimpla cind este volumul mai tare .Nu inteleg , astfel : a.daca acesta este o tehnica , care eu inca nu o inteleg ; am mai gasit in niste boxe yamaha , pe capete , o bucata de buret in un cap si in celilalt cap o bucata de pisla ! b.daca cei ce au montat , au pus acolo asa , sa fie pus , pentru ca se grabeau sau nu mai aveau clei. Poate ca proiectul a fost facut cu captusire integrala si ei ca sa scape , au pus cantitatea de absorbant cum au putut , dar nu au mai lipit nimic .poate ma ajutati sa inteleg ceva , sa nu fac ceva mai rau , deoarece tare as lipi absorbantul de pereti .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

22

• CBI

8

• viperash

8

• ahegyes

7

Top autori în acest subiect

Daca puneai niste poze era mai mult decat perfect. Se putea intelege mai bine ce si cum.

- la un capat , in zona unde este si twiterul , cam 40 cm , rasfirat .

adica era un strad gros de 40cm rafirat sau in loc de cm era mm?Ca nu erau lipite asta este de condamnat. Dar daca pui poze vei primi instructiuni clare cum sa lipesti si ce sa lipesti.

am mai gasit in niste boxe yamaha , pe capete , o bucata de buret in un cap si in celilalt cap o bucata de pisla !

aici iar nu-i clara informatia. La tine cap = peretele de sus si de jos al boxei care este paralel cu podeaua? Banuiesc ca da si este ok sa fie lipit burete intr-o parte si in cealalta pasla. Iti dai seama ca daca au facut combinatie pasla + burete au "cugetat" un pic si apoi s-au apucat de treaba. Nici pasla si burete nu erau lipite?
Link spre comentariu

salutam ,De curind am studiat componenta interna a unor boxe originale , de brend . Brend, brend , dar erau facute in china . Pe spate chiar scria mai mitilel acest lucru .Boxele au 2 wofeer de 6.5 inch si cam 39 litri . Tubul este pe fata , foarte aproape de wofeere . Pina aici nimic deosebit . Deosebit este ce am gasit inauntru , in materie de captuseala cu material absorbant . Materialul folosit este o vata sintetica , cam de 3-4 cm grosime , asfel : -la un capat , in zona unde este si twiterul , cam 40 cm , rasfirat . -intre wofeere , un cocolos roluit , dar mai ingust decit cutia interna -la celilalt capat , deci inspre tub , tot un cocolos roluit , la fel cu cel dintre wofeere.Toate bucatile nu erau lipite ; daca agitai boxa , cred ca se miscau ; nu stiu ce se intimpla cind este volumul mai tare .Nu inteleg , astfel : a.daca acesta este o tehnica , care eu inca nu o inteleg ; am mai gasit in niste boxe yamaha , pe capete , o bucata de buret in un cap si in celilalt cap o bucata de pisla ! b.daca cei ce au montat , au pus acolo asa , sa fie pus , pentru ca se grabeau sau nu mai aveau clei. Poate ca proiectul a fost facut cu captusire integrala si ei ca sa scape , au pus cantitatea de absorbant cum au putut , dar nu au mai lipit nimic .poate ma ajutati sa inteleg ceva , sa nu fac ceva mai rau , deoarece tare as lipi absorbantul de pereti .

1 - corect: brand2 - ce brand, ca sa nu murim de curiozitate!3 - probabil mai mult de 80% din incintele actuale sunt lucrate sau au componente made in china!4 - orice realizare industriala este un compromis pret/calitate. Mira-m-as ca ai desfacut niste incinte de 100.000 euro, unde, in principiu, s-ar presupune ca nu se face rabat la calitatea materialelor si la cantitatea lor;5 - sfatul meu e lasa-le asa cum sunt: brandul o fi facut ceva determinari, ca si Yamaha. Nu tot ce e in exces este si folositor si bun!
Link spre comentariu

-am discutat de cutii paralelipipedice , cu lungime medie=4* latimea -piesele sint kef c7-poze nu am facut , dar am sa fac cind le mai desfac ; -grosime era de 40mm , imi cer scuze , ; sa ne imaginam vata sintetica de 40mm , care este roluita ca o rola de scoci.-daca analizam , avem cite un amortizor pe capete si unul la mijloc ; este o tehnica asta ?-nu sint lipite din zgircenie ; sint convins ca acesta varianta este un refugiu ca sa fie mai ieftine.-nu ar strica daca extindeti un pic teoria captusirii interioare .

Link spre comentariu

E destul de empirica treaba cu fonoabsorbantul. Sunt multe materiale folosite fiecare cu proprietatile lor si metode de folosire atat de multe pe cat permite imaginatia. Ideea e sa-si faca treaba. Nu e o reteta fixa. Nu prea cred ca cei de la KEF, chiar daca au apelat la fabricile chinezesti, au trantit fonoabsorbantul ala doar ca sa fie ceva acolo.

Link spre comentariu

nu m-am gindit la fabricatia propiuzisa ; eu ma gindesc la un principiu .Am gasit in 2 softuri de calculat boxe aceasi conceptie privind absorbantele , restepectiv minim , tipic ,heavi . functie de alegere se modifica ceva coeficienti . Varianta de a pune doar pe capete , am gasit-o foarte des in utilizare , ca nu stiu ce se intimpla pe capete , cred ca aici , nu este nici o diferenta in a pune un somoiog sau ceva mai aranjat .varianta de a mai pune un somoiog pe mijloc insa nu am mai gasit-o .Nu se vad urma ca ar fi fort lipit ;

Link spre comentariu

Au pus doar pe capete din motive de economie - parerea mea.In rest - nu prea exista formule de calcul tocmai datorita proprietatilor diferite a diverselor materiale folosite.

Link spre comentariu
wally_gatter

poate au "picat" acele incinte pe mana unui "cunoscator amator" si se explica somoiogul :rade: , si pe urma or fi ajuns la tine in starea actuala.. somoiogul ala daca nu e prea mare , singura explicatie logica care ar avea-o , ar fi sa se fi creeat din cauza turbulentelor interioare.. in rest , e si pentru noi o enigma.. :nebunrau:

Link spre comentariu

ok; si cum se masoara rezultatul ? Am citit totusi pe undeva , nu stiu unde , ca pa capete necesarul este mai precnant datorita la ceva vibratii interne . sa zicem ca eu construesc o boxa si sint tare zgircit ; teoretic cum ar trebui sa o captusesc ?

Link spre comentariu

Rezultatele se pot masura in mai multe feluri.

Cel mai simplu ar fi o masuratoare de raspuns in frecventa.

Apoi rezultatele se vad si pe masuratoarea de impedanta. Mai jos am extras niste imagini cu masuratori din articolul asta: http://www.diy-audio.ro/boxe/orbis-stan ... 3-cai.html

Aceeasi incinta cu fonoabsorbant diferit.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Un alt tip de masuratoare care poate evidentia rezultatele fonoabsorbantului este masurarea SPL-ului la iesirea portului de bas reflex, in imaginea de mai jos curba de culoare rosie.

Posted Image

Link spre comentariu

hspinache pana la urma suna prost sau te nemultumeste doar faptul ca iti imaginai sa fie altfel? Daca nu ai la dispozitie posibiliatea sa determini daca alta varianta ar fi mai buna s-ar putea sa nu ajungi la un rezultat mai bun. Nu ai toate datele necesare in primul rand.Probabil ca fonoabsorbantul s-a rulat pentru a atinge o anumite grosime. Poate e pus la o anumita distanta de pereti dupa niste calcule/masuratori si diverse relatii rezultate intre dimensiunile cutiei si lungimea de unda a rezonantei cavitatii samd.Poti verifica daca in ambele incinte e dispus la fel.

Link spre comentariu

1.masuratorile de inpedanta , poate ar putea sa dea ceva diferente , dat fiind ca se poate realiza o buna acuratete a masuratorii . Se pune insa intrebarea , cind avem 2 masuratori : ce urmarim de fapt ca fiind necesar ? adica ar fi cam asa : punem , montam masuram ; demontam modificam , masuram 2.ce ma deranjeaza ; este asfel :a. pentru pretul lor care a fost , au un montaj execrabil.b.aceste 3 somoiage , deoarece nu sint de loc lipite , se pot deplasa , daca nu s-au deplasat pina acuma si vreau sa le fixez un pic.c. de toate review care le-am citit spuneu ca au bas rotund , la mine in camera nu prea este rotund ; camera este predispusa la exacerbare pentru 63 Hz ; astfel , ca este de la camera sau ca este de la piese , apare o tendinta de bumy ; atentie , am spus tendinta si nu curat . As vrea sa ii fac un pic de tuning , cu lungimea tubului ; pina insa nu o lamuresc cu aceste somoioage , nu pot sa fac nimic deoarece ele s-ar deplasa si ar insemna ca umblu la 2 parametri .d.piesele se desfac greu , din cauza tipului de constructie .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări