Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema amp. Doina

felixx

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Am achizitionat si eu recent o Doina Alfa si i-am schimbat aproape toti condensatorii (in special cei din blocul de alimentare - conform schemei; am inlocuit puntea redresoare cu seleniu-) si acum cand nu intra semnal in ea tiuie foarte tare...scoate niste zgomote ciudate cum sunt cele unui radio cand nu este selectat un post. Problema stiu (cred) de unde vine...de la reactia neagtiva...deoarece cand scot ecc 81 si ecc83 din soclu brum este foarte slab (acesta provine de la sursa de alimentare - mentionez ca am redresat curentul pentru filamente si le-am legat normal nu cum erau 4,5 (4 si 5 erau in scurt respectiv 9-ecranul dintre cele doua triode). Presupun ca pe viitor o sa trebuiasca sa ecranez cele doua lampi ECC 81 / 83. :speriat Va multumesc anticipat. Mentionez ca nu sunt foarte experimentat in tainele tuburilor electronice. :nas:

pune si tu schema ca sunt mai multe varianteeu nu prea inteleg ce vrei sa spui despre filamente :nas: pentru filamente la 6,3v se leaga 4+5(impreuna) si 9 pentru seria ecc81,82,83nu e bine cum ai legat filamentelecum ai legat tu la 4-5 trebuie sa ai 12,6v la filamentecauta cu gogu dispunerea terminalelor la tuburi ,numai dupa ce intelegi cum vin pinii te apuci de lucrufilamente la 4-5 6,3v au numai tuburile rusesticele rusesti au la terminalul 9 ecran (6H1P,6H2P)
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Laurentiu

7

• amper

7

• cristimm

4

• felixx

3

Top autori în acest subiect

Vizitator viobio

Am facut aceasta modificare fiindca pusesem 6N1P si 6N2P pentru ca mi se pare ca se aud mai bine tuburile rusesti (o parere personala). Oricum aceasta modificare nu schimba cu nimic zgomotul de fond ci doar sunetul (mi se pare mie) este mult mai cald mai pronuntat, putin diferit fata de ECC81/83Aceasta este schema: http://it.tinypic.com/view.php?pic=2ymj6mp&s=6

nu stiu cum ai folosit 6h1p si 6h2pcum sunt puse pe schema,de tineamplificatorul nu are reactie negativa!ca sa verifici mai usor ,introdu semnal direct in grila etajului defazorca in desenul cu potentiometruaceasta proba o faci cu primul tub scos din soclu!!!obligatoriu sa pui acel condensator intre cursorul potentiometrului si grila lampiidaca nu vrei sa faci acel montaj de proba poti proba defazorul si altfeldeconecteaza terminalul lui c8(10nF),care merge la masainserieaza acel terminal cu o rezistenta de 100k....680k ,introduci semnal prin acest loc,c8va fi in serie cu rezistenta,primul tub scos din socluai verificat toti condensatorii?daca ai amplificare prea mare decupleaza condensatorii care sunt pusi in paralel pe rezistentele din catodele primelor triode,cei de 50mFpune potentiometrul de la intrarea de microfon la 0,cursorul sa fie la masafa modificarea din desenul de mai josrefa traseele de masa,lipeste un fir comun pe toate carcasele de la potentiometre si apoi acest fir dul la masaam repus in functiune multe asemenea amplificatoare si trebuie sa aibe brum doar daca lipesti urechea de difuzorai umblat la semireglabilul care regleaza simetria etajului final??
Link spre comentariu

Multumesc frumos Viobio. Am incercat solutia propusa de dvs. Am introdus semnal direct in defazor prin potentiometrul corector de ton(am dezlipit condensatorul si am inseriat o rezistenta de 100 K / 2 W-cu primul tub scos din soclu si potentiometrul de microfon cu cursorul pus la masa-) al amplificatorului. Intradevar mi-a disparut zgomotul de fond tipic amplificarii foarte mari (acel bazait) insa brumul nu mi-a disparut definitiv (este si normal condensatorul de 10 n nu este schimbat (nu am schimbat decat condensatorii electrolitici - nu am mai avut fonduri si pentru ceilalti-). Condensatorii nu i-am verificat...o sa urmeze sa ii inlocuiesc curand (sper) cu altii noi. In schimb observai ca este distorsionat sunetul in ideea ca se aude parait...nu stiu exact cum sa explic. Nu am umblat decat la doi semireglabili acela de la EM 84 si la cel ce este pus pentru filamente (mai exact l-am dat jos) deoarece am redresat si filtrat tensiunea pentru filamente. Am lipit carcasele potentiometrelor cu cate un fir mai apoi l-am dus la masa (un singur fir am dus la masa carcasele sunt lipite intre ele cu fire).Imi cer scuze pentru lacunele teoretice insa nu am decat 17 ani sunt in cls. a 11 si din pacate pe profil uman...asta se datoreaza unei greseli din trecut...electronica a fost pasiunea mea din copilarie si nu vreau sa ma opresc aici de aceea apelez la acest forum, pentru a invata :)Dupa ce am sa pun la punct acest amplificator am rugamintea daca se poate sa pun tuburile finale sa lucreze ca Triode (din cate am citit pe forum se aude mult mai frumos insa pierd putere). :)

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Multumesc frumos Viobio. Am incercat solutia propusa de dvs. Am introdus semnal direct in defazor prin potentiometrul corector de ton(am dezlipit condensatorul si am inseriat o rezistenta de 100 K / 2 W-cu primul tub scos din soclu si potentiometrul de microfon cu cursorul pus la masa-) al amplificatorului. Intradevar mi-a disparut zgomotul de fond tipic amplificarii foarte mari (acel bazait) insa brumul nu mi-a disparut definitiv (este si normal condensatorul de 10 n nu este schimbat (nu am schimbat decat condensatorii electrolitici - nu am mai avut fonduri si pentru ceilalti-). Condensatorii nu i-am verificat...o sa urmeze sa ii inlocuiesc curand (sper) cu altii noi. In schimb observai ca este distorsionat sunetul in ideea ca se aude parait...nu stiu exact cum sa explic. Nu am umblat decat la doi semireglabili acela de la EM 84 si la cel ce este pus pentru filamente (mai exact l-am dat jos) deoarece am redresat si filtrat tensiunea pentru filamente. Am lipit carcasele potentiometrelor cu cate un fir mai apoi l-am dus la masa (un singur fir am dus la masa carcasele sunt lipite intre ele cu fire).Imi cer scuze pentru lacunele teoretice insa nu am decat 17 ani sunt in cls. a 11 si din pacate pe profil uman...asta se datoreaza unei greseli din trecut...electronica a fost pasiunea mea din copilarie si nu vreau sa ma opresc aici de aceea apelez la acest forum, pentru a invata :)Dupa ce am sa pun la punct acest amplificator am rugamintea daca se poate sa pun tuburile finale sa lucreze ca Triode (din cate am citit pe forum se aude mult mai frumos insa pierd putere). :)

inlocuieste urgent toti condensatorii!se aude piriit pentru ca au pierderi si apare tensiune pozitiva in grilele lampilorpoti proba condensatorii dupa cum ureaza:scoti tuburile din soclurialimentezi montajul si masori ce tensiune ai fata de masa in grilele lampilor,daca este pozitiva condensatorul este cu pierderi si trebuie inlocuitsa inlocuiesti cu condensatori care au tensiunea de lucru 600vin special cei de cuplajverifica legaturile la masaunele amplificatoare au masa la sasiul acela de aluminiu,firele de masa din diferite puncte adunale la un singur locdaca pui finalele ca triode o sa pierzi din putere cit despre sunet stii cum este fiecare cu parerea luieu nu am auzit tetrode puse ca triode sa dea un sunet deosebittrioda e trioda ,pentoda sau tetroda cuplata ca trioda este pseudo,e pacalealauneori nici noi nu putem fi obiectivi cu noi,ajungem doar sa avem impresia,ne pacalim singuriincearca daca iti place asta e,conteaza sa ti placa tiedaca mai ai intrebari le asteptsuccesuri!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări