Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SCC cu LM3401

Postări Recomandate

nu stiu daca din modestie ai gasit acea formulare dar ai descris exact cum se petrec lucrurilesi fiindca este putina activitate la alimentatoare si depanari am urmarit acest subiect si pot spune ca te descurci foarte bine;de aceea nu inteleg de ce credeti ca sursele in comutatie sant ceva special sau daca vreti sa nu mai para un bau-bau de ce nu puneti intrebari punctuale ca din imbinarea cunostintelor pe care deja le detineti si a ceea ce mai cunoastem si noi poate iese un mix reusito bobina acumuleaza energie (1/2LIpatrat)ca si condensatorul(1/2CUpatrat)la aplicarea unei tensiuni prin bobina incepe sa treaca un curent cu evolutie liniara I=Ut/Lla intreruperea alimentarii curentul prin bobina incepe sa scada dar cu o panta data de noua tensiune ce se formeaza prin aparitia unei sarcini conectate la bobinain cazul nostru tens initiala pe bobina este diferenta dintre alimentare si caderea de tens pe led iar apoi(dupa blocare mos) tens pe bobina este suma intre tens pe led si caderea de tens pe dioda de recuperare

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 94
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cristiano

20

• criss

6

• Dr.L

4

• EFTIMIE

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Domnule @miticamy,va multumesc pentru incurajare si apreciez dorinta dumneavoastra de a impartasi si altora din vasta experienta,in ceea ce priveste sursele in comutatie;eu unul nu am ezitat sa intreb acolo unde nu stiu,si o sa fac in continuare la fel.Legat de LM3401,am intuit cam cum stau lucrurile,avand in vedere ca nu exista un oscilator intern,ci doar un comparator care primeste ca informatie tensiunea de pe Rsns,pe care o compara cu o referinta interna .Legat de acest integrat,a carui functionare e putin diferita comparativ cu alte surse de tensiune in comutatie,lipsind condensatorul de la iesire, mai am o nelamurire...nu stiu daca simplele masuratori in curent continuu,pe led ,sunt relevante pt calcularea randamentului,avand in vedere forma triunghiulara a semnalului.Banuiesc ca masurand tensiunea continuua pe Rsns,in scopul aflarii curentului prin led,acesta imi va indica valoarea medie a celor doua amplitudini,minima si maxima ,a semnalului triunghiular.Este corect calculul puterii consumat de led,tinand cont doar de indicatiile multimetrului,sau trebuie masurat altfel,eventual folosind osciloscopul ?

Link spre comentariu

Domnule @miticamy,va multumesc pentru incurajare si apreciez dorinta dumneavoastra de a impartasi si altora din vasta experienta,in ceea ce priveste sursele in comutatie;eu unul nu am ezitat sa intreb acolo unde nu stiu,si o sa fac in continuare la fel.Legat de LM3401,am intuit cam cum stau lucrurile,avand in vedere ca nu exista un oscilator intern,ci doar un comparator care primeste ca informatie tensiunea de pe Rsns,pe care o compara cu o referinta interna .Legat de acest integrat,a carui functionare e putin diferita comparativ cu alte surse de tensiune in comutatie,lipsind condensatorul de la iesire, mai am o nelamurire...nu stiu daca simplele masuratori in curent continuu,pe led ,sunt relevante pt calcularea randamentului,avand in vedere forma triunghiulara a semnalului.Banuiesc ca masurand tensiunea continuua pe Rsns,in scopul aflarii curentului prin led,acesta imi va indica valoarea medie a celor doua amplitudini,minima si maxima ,a semnalului triunghiular.Este corect calculul puterii consumat de led,tinand cont doar de indicatiile multimetrului,sau trebuie masurat altfel,eventual folosind osciloscopul ?

Masuratorile pot fi facute cu un multimetru de calitate, care da valoarea medie a semnalului ori cu ajutorul osciloscopului. Masurand curentul mediu si tensiunea medie pe leduri poti estima destul de precis randamentul sursei. Daca multimetrul este prost (de ex. indica valoarea maxima sau minima si nu media semnalului triunghiular), atunci rezultatele masuratorii nu vor indica randamentul corect.Cu osciloscopul poti masura cu 2 sonde curentul (printr-o sonda de curent ori tensiunea pe Rsns si calculezi dupa aia) si tensiunea pe leduri, apoi afisezi produsul celor 2 semnale masurate. Valoarea medie a acestui produs e puterea medie de iesire. Tine cont totusi ca osciloscopul nu este intotdeauna un instrument de precizie in ceea ce priveste valorile masurate (convertorul A/D poate fi doar de 8 biti, amplificarea sondei, a PGA-urilor, etc. au tolerante mai mari), insa pentru cazul tau cred ca precizia va fi suficienta.Aceleasi consideratii sunt valabile si pentru puterea de intrare, atat curentul cat si tensiunea fiind si ele mai mult sau mai putin variabile (in functie de marimea si rezistenta serie echivalenta a condensatorilor de intrare si impedanta de iesire a sursei + cabluri).Ar fi interesant daca ai putea posta schema, tipul si valorile componentelor utilizate, cablajul si cateva screenshot-uri de pe osciloscop cu semnalele relevante: Vin, Iin, Vout, Iout, Vswitch.
Link spre comentariu

Tensiunea medie nu e egala cu tensiunea efectiva. In mod normal ar trebui masurata tensiunea efectiva,si numai un multimetru true rms poate face astaPe osciloscop poti vedea valoarea de varf,iar cea RMS (efectiva),pt semnaul triunghiular e Vvarf/radical din 3

Link spre comentariu

Tensiunea medie nu e egala cu tensiunea efectiva. In mod normal ar trebui masurata tensiunea efectiva,si numai un multimetru true rms poate face astaPe osciloscop poti vedea valoarea de varf,iar cea RMS (efectiva),pt semnaul triunghiular e Vvarf/radical din 3

Bine observat, am ales gresit termenul. Nu ma refeream la media aritmetica, ci la RMS. Referitor la formula de calcul, cea data e valabila doar daca forma de unda e centrata pe 0, ceea ce nu e cazul aici, insa un osciloscop bun / multimetru true RMS va sti sa calculeze cum trebuie.
Link spre comentariu

In lipsa unui osciloscop bun / multimetru true RMS,ce solutie ar mai fi?Am un osciloscop,destul de vechi ,nu stiu cat de precis este...

Acum la repezeala nu-mi vine alta solutie in minte, dar pana la urma de ce iti trebuie un rezultat asa de precis? Dupa parerea mea ar fi mai util daca ai posta schema, piesele folosite si cablajul, asa putem vedea ce posibilitati de optimizare exista.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Schema este cea de aici..http://www.farnell.com/datasheets/1442994.pdf si am folosit urmatoarele piese:dioda ,B330A,de 3A la 30V....fetul ,IRF7416,de 10A si Rds de 0,02 ohmi....bobina de 15 micro,de 3A ,pe intrare un cond ceramic de 10 micro si un electrolitic de 15 micro.

R1=0,12 ohmi...R2=4,3K si R3 de 47K. O poza cu cablajul neplantat nu am,dar am vazut pe forum o poza pusa de @EFTIMIE,de la care il am;o s-o caut,sper s-o gasesc.

Am totusi o nedumerire...cum pot optimiza functionarea,daca eu nu pot aprecia corect puterea livrata ledului,respectiv puterea consumata din sursa ?

Link spre comentariu

Incearca webench led disigner - trebuie sa te inscri si dupa poti i-ti calculeaza componentele pt ce parametri ceruti(Uin,t ambiant,Iled).Si compara valorile.De asemenea , proiectarea cablajului e esentiala- de ex.:axa radiala a bobinei trebuie sa fie cvasicoliniara cu a diodei,nu cvasitangenta .

Link spre comentariu

Schema este cea de aici..http://www.farnell.com/datasheets/1442994.pdf si am folosit urmatoarele piese:dioda ,B330A,de 3A la 30V....fetul ,IRF7416,de 10A si Rds de 0,02 ohmi....bobina de 15 micro,de 3A ,pe intrare un cond ceramic de 10 micro si un electrolitic de 15 micro.R1=0,12 ohmi...R2=4,3K si R3 de 47K. O poza cu cablajul neplantat nu am,dar am vazut pe forum o poza pusa de @EFTIMIE,de la care il am;o s-o caut,sper s-o gasesc.

N-am analizat valorile componentelor alese de tine si nici n-am s-o fac, poti introduce in Webench datele pentru aplicatia ta si iti va recomanda componentele potrivite. Un randament de 80% mi se pare totusi multumitor, avand in vedere cablajul destul de prost din poza, iar probabil valorile componentelor ar putea fi si ele optimizate. Faptul ca la tensiuni de alimentare mai mari eficienta scade semnificativ imi indica faptul ca valorile componentelor nu sunt potrivite pentru configuratia ta. Poate ca unele componente sunt fortate peste limita: ori bobina (frecventa, Imax), ori mosfetul (frecventa de functionare, Igate furnizat de integrat), etc.

Am totusi o nedumerire...cum pot optimiza functionarea,daca eu nu pot aprecia corect puterea livrata ledului,respectiv puterea consumata din sursa ?

Unele unelte reprezinta totusi minimul necesar pentru un electronist: o sursa reglabila de laborator, un multimetru decent (true RMS) si un osciloscop de minim 50-100MHz cu minim 2 canale. Stiu ca in Romania achizitia unor astfel de aparate, chiar si second hand, poate reprezenta o povara prea mare pentru bugetul unui electronist amator, insa lipsa lor e greu de compensat. Totusi, pe baza unor cunostinte teoretice si practice solide, precum si efectuand ceva calcule pe hartie se pot face ceva optimizari. Mai ales cand ai la dispozitie Webench si notele de aplicatii pe care le-am indicat pe undeva catre inceputul acestui thread.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Din pacate randamentul calculat de mine,este cu siguranta diferit de cel real;fiind totusi vorba de un led,o sa incerc o metoda atipica de a aproxima randamentul.Multimetrul meu,un AX105 de la Axiomet,are luxmetru;astfel pot aproxima puterea consumata de led,functie de lumina produsa.Alimentand ledul cu o scc liniara,reglez curentul pt a avea aceeasi indicatie a multimetrului,ca si in cazul alimentarii cu semnal triunghiular.Stiind astfel puterea consumata,pot afla randamentul.Intorcandu-ma la cablaj,care sunt punctele nevralgice ...eventual ce ar mai merge facut ,spre al imbunatati?

Link spre comentariu

Intorcandu-ma la cablaj,care sunt punctele nevralgice ...eventual ce ar mai merge facut ,spre al imbunatati?

Din cate am vazut, bucla critica e prea mare, plus ca e si cel putin un via in ea. Ar trebui sa am si partea din spate a cablajului pentru o analiza mai buna, mai bine fa o poza ori pune sursele (PDF ori Gerber) pentru cablajul tau.
Link spre comentariu

Masoara puterea (UxI) totala si cantitatea de lumina data de led(reiese indirect,sant convertoare lux/lm pe net);din datasheetul ledului scoate ce putere consuma ledul generarea acelei cantitati de lumina.Asa scoti randamentul si multe alte chestii.

Link spre comentariu

Masoara puterea (UxI) totala si cantitatea de lumina data de led(reiese indirect,sant convertoare lux/lm pe net);din datasheetul ledului scoate ce putere consuma ledul generarea acelei cantitati de lumina.Asa scoti randamentul si multe alte chestii.

Avand in vedere tolerantele marimilor optice (inclusiv sistemele calibrate folosite de firmele mari au undeva la +/- 10% pentru fluxul luminos), toleranta fluxului in cadrul binului (presupunand ca macar binul este cunoscut), tolerantele luxmetrului plus dependenta fluxului de temperatura, precizia rezultatului obtinut prin aceasta metoda va fi mult mai redusa chiar si fata de ce a masurat initiatorul topicului pana acum.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări