Cristiano Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 ...rezistenta inseriata cu ledul. Presupun ca nu pot folosi o rezistenta normala,din cauza inductantelor parazite,iar una bobinata nici atat;sper totusi sa gasesc una smd. Depinde de locul unde e pusa rezistenta. In punctul in care e nu exista variatii bruste ale curentului, asa ca inductanta parazita nu cred ca are vreun efect major. Nu stiu cam care e inductanta parazita a unei rezistente normale, dar o poti masura cu un LCR-metru si apoi poti calcula cu cat falsifica masurarea curentului - se adauga o cadere suplimentara de tensiune U = Lparazit*di/dt, iar di/dt e acelasi ca si prin bobina: di/dt = (Uintrare-Uled)/Lbobina pe perioada ON si di/dt = (Vled - Vschottky)/Lbobina pe perioada OFF. Fara sa fac calculele, banuiesc ca inductanta parazita nu falsifica prea mult tensiunea in punctul SNS. Avand in vedere ca tensiunea pe led nu este filtrata,nu este critica si lungimea conexiunilor de la scc la led ? Nu, deja in serie cu ledul este bobina, cei cativa nH / zeci de nH pe care ii are conexiunea pana la led se adauga la inductanta totala si nu perturba functionarea circuitului. cresterea rezistentei interne a acumulatorilor,invers proportionala cu capacitatea acestora si proportionala cu descarcarea lor,nu va influenta functionarea scc?...in cazul asta majorarea valorii condensatorului de intrare ar fi utila,sau mai utila ar fi folosirea unei surse cu rezistenta interna mai mica,adica de capacitate mai mare,sau la aceeasi capacitate, ni-cd si nu ni-mh,cum vreau sa folosesc.. Schema e pentru o tensiune de intrare intre 4.5 si 7V, atata vreme cat acumulatorul poate da aceasta tensiune scc-ul va functiona corect. Va varia factorul de umplere (duty cycle) si curentul maxim prin bobina, iar dat fiind ca LM3401 reguleaza doar in functie de varful maxim (curentul are forma de dinte de fierastrau), valoarea medie a curentului prin LED va varia si ea un pic, insa cred ca e ok pentru aplicatia ta. Regulatorul ZXLD1366 de la Zetex e mai bun in aceasta privinta, deoarece foloseste ambele varfuri ale curentului pentru reglare, dar asta e alta gasca. Dupa cum am spus, poti folosi 1 sau 2 condensatori (recomandat: tantali low esr) in paralel cu cei ceramici recomandati pentru a evita varfurile negative sub pragul minim ale tensiunii atunci cand bateria e goala, insa astia se folosesc doar impreuna cu cei ceramici, care nu trebuie sa lipseasca. Referitor la acumulatori, NiMH au o rezistenta interna cat de cat constanta pana aproape de punctul de descarcare completa (se vede pe curba de descarcare), asa ca nu cred ca trebuie sa-ti faci griji. Sa presupunem ca ai 6 acumulatori NiMH format AA, acestia au inca o tensiune de 6V cand se descarca complet si la o capacitate de cel putin 2000mAh, iti asigura o functionare de vreo 1.5h. Pericolul e sa-i descarci prea mult, asa ca poate ar fi bine sa-i pui si un circuit de UVLO (protectie la tensiune prea mica) care sa inchida scc-ul cand tensiunea scade sub 5.5V de ex - aici ai putea folosi pinul DIM. Indica-mi te rog ,cateva tranzistoare pe care le-as putea folosi. Foloseste-l pe cel recomandat de Webench, Si2323DS. Se gaseste la Farnell, posibil si la alti distribuitori. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 folosirea unei fotodiode nu elimina bucla de curent;daca se intrerupe orice din montajul fotodiodei nu are cine sa mai protejeze led-ulaici se face o mica confuzie intre un circuit ce functioneaza ca generator de curent si protectia de curent de la o sursa de tensiune care este o functie suplimentara,de protectie(nu este obligatorie)REVIN:ca o mica filosofie de viata--cand fac montaje unicat,mai ales de folosinta personala, nu fac economie de piese(este adevarat ca am strans prea multe care zac )daca s-ar folosi un integrat nespecializat,traful de curent este o solutie nedisipativa asa ca si cei 200mv ar parea multsolutiile marilor firme sant gandite low-cost si pt manopera minima:se adreseaza altor firme ce produc mii de exemplare si pt care fiecare componenta intra in pretul finalIn cazul unui integrat nededicat scc,nu protectia de curent ma gandeam sa folosesc,ci intrarea comparatorului care stabileste tensiunea de iesire .La MC 34063 de exemplu,care foloseste o referinta interna de 1,25V se poate obtine o scc,de 500mA ,conectand din pinul 5 la masa ,o rezistenta de 2,5 ohmi,sarcina fiind cuplata intre iesire si pinul 5.Cu siguranta solutia e precisa,mult mai precisa decat varianta in care s-ar folosi protectia de curent,prin dimensionarea corespunzatoare a rezistentei din pinul 6,mai economica decat o scc liniara, dar nu atat de economica,pierzandu-se pe rezistenta 625mW.Folosind fotodioda,semnalul ar fi fost aplicat tot in pinul 5,eliminandu-se puterea disipata de cei 2,5 ohmi.Ideea cu traful de curent nu e rea,dar ca si implementare,mi se pare mai dificila,decat cea cu fotodioda,care are la randul ei neajunsul ca nu poate controla o posibila supraancazire a ledului.Ca tot am adus in discutie MC 34063,dati-mi cateva detalii de constructie a unui transformator de curent,presupunand curentul necesar tot 500mA..iar cand timpul imi va permite,o sa realizez practic ambele variante,si cea cu fotodioda cat si cea cu traf de curent. Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 10, 2011 Partajează Postat Septembrie 10, 2011 Eu folosi o rezistenta de valoare mica pentru culegerea curentului si as amplifica tensiunea cu un operational.Tot cu un operational si cu un senzor de temperatura as limita si temperatura maximaApoi se mai poate folosi un operational + fotodioda Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 ...asa ca poate ar fi bine sa-i pui si un circuit de UVLO (protectie la tensiune prea mica) care sa inchida scc-ul cand tensiunea scade sub 5.5V de ex...Oricum 3401 taie alimentarea ledului cand tensiunea de alimentare scade sub 4,5V. UVLO e necesar pt tensiuni de 8,4V+ si se aplica in cazul accu pe Li ; NiMH/NiCd se pot descarca pana la +0V (la 0V apare fenomenul probabil de schimbare a polaritatii) .Dar cum spuneam,ai nevoie de de 5 elementi serie pt a obtine o tensiune de oprire de 0,9V/element !Impedanta scazuta la condensatori se obtine prin legarea in paralel a mai multor condensatori,pana la obtinerea capacitatii dorite , binenteles cu respectarea tensiunii si a traseelor/terminale scurte.In urma acestei cerinte(trasee/terminale) a aparut SMT .Cu MC34063 se poate face o scc , in ciuda faptului ca are Uref mare , prin adaugarea unui comparator de precizie. Toate acestea reduc fiabilitatea (ledul merge 50 000h,si scc-ul trebuie sa tina pasul) . 3401 are asa ceva(comparator de precizie) ,de aceea are Uref de 200mV. Reversul e sensibilitatea marita la paraziti , proveniti mai ales din forma traseelor , frecventa de lucru e cuprinsa intre 250kHz si 1,5MHz (485kHz pt 4,5...6V @ 1,5A).Bobinele la care avem acces , nu respecta intru tocmai datasheet-ul , cresterea curentului ,determina o scadere a inductantei. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Am gasit aici...http://www.farnell.com/datasheets/1442994.pdf cablajul si componentele necesare scc. Pot copia cu incredere cablajul de aici,bineanteles micsorandu-l corespunzator? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Micsorezi pana se potriveste LM3401,cu pastrarea proportiilor - cablajul e ok.Poti taia partea de intrare/iesire - cea cu conectorii(tot nu ai ce face cu ei),aloca mai mult spatiu la R1(Rsense) prin prelungirea in jos a placii.Configureaza placa la Q1 pt SO8 - daca e cazul.MBRS340 e in SMC (TO214) ,nu in SMB(TO214AA)...daca iei in calcul asta o sa incapa,lungesti placa un pic in sus. Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Oricum 3401 taie alimentarea ledului cand tensiunea de alimentare scade sub 4,5V. UVLO e necesar pt tensiuni de 8,4V+ si se aplica in cazul accu pe Li ; NiMH/NiCd se pot descarca pana la +0V (la 0V apare fenomenul probabil de schimbare a polaritatii) . tyc, nu e recomandat sa descarci acumulatorii NiMH pana la 0V. 1V este teoretic limita minima pana la care trebuie descarcati. LM3401 are intr-adevar UVLO integrat, care poate fi folosit daca ai 5 acumulatori NiMH ori NiCd (va inchide la 0.9V si nu la 1V, dar cred ca e ok). Dar daca ai mai multi acumulatori, trebuie UVLO extern. Bobinele la care avem acces , nu respecta intru tocmai datasheet-ul , cresterea curentului ,determina o scadere a inductantei. Trebuie aleasa o bobina la care atat curentul de saturatie cat si curentul maxim permis de rezistenta spirelor trebuie sa fie mai mare decat varful de curent din forma de dinte de fierastrau (vezi simularea Webench). Pentru cazul de fata as alege o bobina care tine cel putin 1.5A. Un distribuitor de incredere si componentele "de firma" sunt bineinteles de preferat. Am gasit aici...http://www.farnell.com/datasheets/1442994.pdf cablajul si componentele necesare scc.Pot copia cu incredere cablajul de aici,bineanteles micsorandu-l corespunzator? Nu inteleg la ce te referi prin micsorare. Trebuie sa folosesti footprint-urile componentelor pe care le ai la dispozitie si apoi sa vezi cat de mare iese. Cablajul indicat e acceptabil, ar trebui sa micsorezi aria nodului de comutatie (aria de cablaj care uneste L1, D1 si Q1), sa muti C1 mai aproape de Q1 mutand R3 mai in jos si D1 mai aproape de de Q1 (inspre stanga-jos), eventual L1 un pic mai sus. Insa componentele recomandate acolo sunt pentru un kit general si nu vor da eficienta maxima pentru cazul tau, asa cum ai cerut. Foloseste mai bine recomandarea Webench pe care ti-am indicat-o mai sus. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Pt a accesa webenchul de la national,trebuie urmati anumiti pasi; toata lumea i-a urmat?Nu trebuie micsorat nici un nod,eventual marite celelalte iar cel vizat ramane asa cum e... Cristiano,am incercat diverse forme de cablaj(practic nu teoretic) dar cu cablajul de la national a functionat fara galme(denumirea romaneasca a bug-urilor). Un ex:intra in protectie dupa ~2h de functionare.Sau randament de 50% dupa un timp de functionare(cresterea consumului de curent din sursa,la led acelasi consum) sau scaderea curentului pe led sau... cum zice cineva "sursa in comutatie e mai a draq decat femeia". Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Pt a accesa webenchul de la national,trebuie urmati anumiti pasi; toata lumea i-a urmat? Trebuie doar facut cont, dureaza 2-3 min. maxim + inca 1 sau 2 min. pentru confirmare. Un minim de efort pentru un ajutor f. mare. Nu trebuie micsorat nici un nod,eventual marite celelalte iar cel vizat ramane asa cum e... Cristiano,am incercat diverse forme de cablaj(practic nu teoretic) dar cu cablajul de la national a functionat fara galme(denumirea romaneasca a bug-urilor). Nodul pe care l-am mentionat trebuie micsorat pentru o functionare cat mai buna. Nu zic ca nu ar merge si nemicsorat, dar aduce doar dezavantaje. Am explicat mai inainte cuplajul prin camp electric pe care il genereaza acea suprafata marita. Un ex:intra in protectie dupa ~2h de functionare.Sau randament de 50% dupa un timp de functionare(cresterea consumului de curent din sursa,la led acelasi consum) sau scaderea curentului pe led sau... cum zice cineva "sursa in comutatie e mai a draq decat femeia" Realizarea corecta a unui montaj cu o sursa in comutatie necesita ceva mai multe cunostinte, insa nu e nici pe departe magie neagra si nici un proces trial and error. Selectarea componentelor potrivite pentru aplicatie si realizarea unui cablaj bun pe baza principiilor mentionat in posturile precedente sunt cheia. Odata ce functionarea si procesele fizice ce se desfasoara sunt intelese (inclusiv diferenta intre componente reale si cele ideale) se poate proiecta un cablaj care sa functioneze din prima, cu eficienta si fiabilitate maxima. Cititi cu incredere notele de aplicatii pe care le-am mentionat mai sus, sunt foarte utile. O alta nota de aplicatii foarte buna se gaseste aici: http://www.zmdi.com/products/led-driver ... app-notes/ Trebuie inregistrare pe site pentru a o descarca, insa dureaza doar cateva min. si nu costa nimic. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 tyc,nu ai dreptate cu descarcarea acumulatorilorpana la zero volti,indiferent de tipul lor;in cazul folosirii a mai multor bucati,inseriati,o astfel de descarcare poate duce la inversarea polaritatii,a celui ce se descarca primul.Producatorii recomanda pt fiecare tip si tensiunea minima de descarcare,si curentul folosit pt a ajunge la aceasta tensiune;la ni-cd si ni mh,e vorba de cam un volt pe element.In legatura cu cablajul,cu siguranta o sa tin cont de toate sugestiile primite,vroiam sa stiu daca il pot folosi ca sursa de inspiratie,ca si dispunere a componentelor..neavand experienta in proiectarea smd.Dupa ce-l realizez,pot tatona la o adica, valoarea inductantei,a capacitatii de intrare,eventual cateva tipuri de tranzistoare si diode,pt a obtine randamentul maxim.Ma gandesc totusi,ca integratul functionand aproape de tensiunea sa minima de alimentare,unde frecventa de lucru e mai mica,realizarea cablajului nu va fi chiar critica,dar asta e doar o presupunere.. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Nodul pe care l-am mentionat trebuie micsorat pentru o functionare cat mai buna. Nu zic ca nu ar merge si nemicsorat, dar aduce doar dezavantaje. Am explicat mai inainte cuplajul prin camp electric pe care il genereaza acea suprafata marita. Pt asta exista planul de masa.Trebuie doar facut cont, dureaza 2-3 min. maxim + inca 1 sau 2 min. pentru confirmare. Un minim de efort pentru un ajutor f. mare. dar trebuie sa sti asta.Zledurile sant drivere bune(pana la 98% eficienta) dar din pacate pe acele nu le gasesti in RO.La 3401 nu trebuie sa te gandesti la functionare in apropierea limitei inferioare,s-au gandit proiectantii:ledul se stinge brusc si dintr-o data cand e sub 4,5V la intrare,spre deosebire de AMC7135 care urmareste tensiunea de intrare. Dar tot trebuie facut cablajul cumsecade. Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Pt asta exista planul de masa.Si tu Batman, Batman http://www.ti.com/lit/an/slyt340/slyt340.pdfVezi la pagina 19 (a treia din document, care incepe cu pagina 17). Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Din pacate nu stiu engleza,asa ca poate am inteles gresit..Se vorbeste despre micsorarea inductantelor parazite,dar nu neaparat pentru cresterea eficientei,ci pentru micsorarea radiatiilor electromagnetice.. Link spre comentariu
Cristiano Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 Aproape intotdeauna eficienta si reducerea emisiilor sunt sinonime, deoarece emisiile sunt cauzate de varfuri de tensiune sau curent cauzate de cablajul si componentele prost alese. Aceste varfuri sunt practic pierderi, prin urmare optimizarea pentru emisii scazute inseamna si optimizarea pentru eficienta si fiabilitate. Link spre comentariu
nicul Postat Septembrie 11, 2011 Partajează Postat Septembrie 11, 2011 cum face cablajul varfuri ca e interesant ?parerea mea ( si a pisicului) e ca eficienta se refera la cat de putina energie pierd.iar radiatiile sunt cauzate de cat de drepte sunt fronturile impulsurilor de comutare.cu cat semnalul e mai dreptunghiular nu sunt pierderi pe tranzistor, nu se incalzeste si eficienta e mai buna,dar se genereaza tot mai multe armonici.acu mie nu mi s-ar parea ca sunt notiuni sinonime, dar poate ma insel. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum