Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construim un radioreceptor cu tuburi pentru UUS?

cosmin YO9ICC

Postări Recomandate

• Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cosmin YO9ICC

11

• vcdec

5

• mila

5

• +_Florin_+

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator vdrapaca

Schema asta chiar nu o stiam...Cred ca o voi incerca pe sasiul meu de superreactor, mai ales ca are ceva asemanari.

Pentru-ca nu am precizat de la inceput, sunt fan al constructiilor care "storc" maximum din minimum de componente.Toate constructiile pe care le-am incercat au maximum 3 tuburi (lampi) simple sau compuse.Pana fac filmul:http://www.deerloverssite.org/3-TUBE%20 ... EIVER.html

:da
Link spre comentariu

Voi mai incerca cateva solutii pe schema de superreactor si daca tot nu i dau de cap ...

Un factor defavorabil ar fi frecventa prea mica pentru superreactor (am inteles ca 10.7MHz). Desi teoretic NU ar trebui sa conteze, superreactoarele nu merg bine asa "jos" ca frecventa. Mai demult am incercat si eu astfel de variante atat cu tub cat si cu tranzistori, functionau prost indiferent ce le faceam. Cum le puneam sa lucreze peste 25MHz functionarea se imbunatatea miraculos! Poate era ceva care imi scapa mie, dar astea au fost constatarile practice ...
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Pana la urma eu am lucrat pe un sasiu de Rosinni (stereo), am prins posturi pe FM banda est, apoi un Oberon l-am dus in vest si am constatat ca cel mai bine suna in cutia originala, cu difuzoare originale. Asa ca m-am rezumat la a pastra un radio facut de nemti, atat pt aspect cat si pt performante. Altcineva a mai experimentat ceva cu performante notabile?

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Spuneti-mi si mie, cum as putea modifica un Oberon din est, in vest. Am vazut mai multe variante de convertoare, dar v-as intreba care e varianta cea mai pretabila pentru acest tip de radio. In acelasi timp, nici nu as vrea sa aduc prea multe modificari aparatului. Am inteles ca sint si niste convertoare externe, care nu ar aduce nici o modificare blocului UUS al radioului, imi puteti recomanda ceva? Multumesc!

Link spre comentariu

Eu am modificat 4 Oberoane (mono, stereo) din est in vest astfel:- In blocul UUS am reglat miezul unei bobine pana la maxim introdus (este un miez de alama)- am introdus semnalul de antena pe priza mediana a unei bobine care avea un condensator si am inseriat un C de 100pFAcum se prind cca 13-15 posturi pe FM vest (cel cu frecventa maxima fiind in jur de 102MHz) in Bucuresti, cu o antena de 1m si se aude excelent.Daca vreti sa va ajut, am nevoie de o poza cu blucul UKW desfacut si sa se vada bobinele.Voi edita poza dvs si voi arata mai clar modificarile necesare - sa ramana pe forum si pt alti utilizatori.Daca doriti sa discutam si telefonic dati-mi pm cu datele de contact.E un aparat extraordinar Oberonul !!!

Link spre comentariu

Da, Oberonul este un radio extraordinar, atit ca sunet, cit si design. Am sa-l desfac si o sa va fac o poza cu blocul UUS. Al meu este mono si detin si schema electronica. Aveti PM de la mine cu nr de telefon.

Link spre comentariu

Am facut doua poze la Oberon, din pacate cu telefonul mobil, daca nu sint prea clare, o sa revin miine cu altele.Astept detalii pe forum, iar cu ocazia asta poate se vor mai folosi si alti useri de sfaturile primite.

post-14726-139829379668_thumb.jpg

post-14726-139829379671_thumb.jpg

Link spre comentariu

L1 trebuie insurubat miezul de aluminiu - operatia se poate face gradual, observand migrarea spectrului receptionat. Adica se va fixa pe un post, se va roti putin miezul in sensul acelor de ceasornic si se va recauta acelasi post. Asta pana se vor prinde posturile dorite, eventual se va reveni prin desurubarea miezului.

La L2 se va lega pe priza mediana un fir de 1m pe post de antena, inseriat cu 68-100pF.

Posted Image

Link spre comentariu

Multumita userului "vcdec", am reusit sa trag in banda Oberonul, merita tot efoertul. Multumesc! In zilele urmatoare o sa-i schimb citiva condensatori, care la examenul vizual, par destul de imbatriniti. Am scanat scala radioului, in ideea de a o avea si in format electronic, executia fiind facuta in Corel Draw. Cine o va dori, nu va avea decit sa mi-o ceara. O seara buna!

Link spre comentariu

Partea buna e ca tragerea in banda s-a facut fara a modifica aparatul, oricand se poate reveni exact in pozitia initiala. Ar fi pacat sa alteram o bijuterie de peste 50 ani, dar asa a capatat mult mai multa utilitate, inteleg ca de la 1-2 posturi acum prinde 10-11 :da

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Rasfoind colectia de carti vechi de prin biblioteca (si vanand dupa altele la fel de vechi prin aticariate) constat ca nu stiu altceva despre prolificul autor de carti electronice pentru hobby, G.D. Oprescu decat ca face parte din generatia mamei mele.

Un astfel de autor ar trebui sa detina cel putin o pagina personala pe Wikipedia. Cautand pe web nu reusesc sa aflu decat date sumare: s-a nascut pe 12 septembrie 1931, fiind tehnician si cercetator in domeniul electronicii si fizicii nucleare; a publicat numeroase studii si carti de specialitate si a contribuit la realizarea primului magnetofon produs in serie la MTT Clabucet, a primului televizor de amator si primele receptii TV la distanta mare.

Dintre cartile lui George Dan Oprescu:

Aparate de radio cu tranzistoare, Editura Tineretului 1968 (editia a II-a), in colectia "Maini Indemanatice" cartea copilariei mele...

Construiti o radiocombina, Editura Tineretului 1964, in colectia "Maini Indemanatice"

Instrumente muzicale electronice, Editura Tineretului 1965, in colectia "Maini Indemanatice"

Mici automatizari, Editura Tineretului 1962, in colectia "Maini Indemanatice"

Construiti un televizor, Editura Albatros, in Colectia Cristal, 1974

Hi-Fi ABC, Editura Albatros, in Colectia Cristal, 1978,

Caleidoscop audio, Editura Albatros, in Colectia Cristal, 1982,

Radioreceptia de la A la Z, Vasile Ciobanita, G.D. Oprescu si altii, Editura Albatros, 1982,

Caleidoscop tehnic, Editura Albatros, in Colectia Cristal, 1984,

Caleidoscop de electronica, Editura Albatros, in Colectia Cristal 1987,

Desi stilul de scriere al omului G.D. Oprescu s-a modificat putin odata cu inaintarea in varsta, ideile exuberante au ramas aceleasi. E o mare bucurie sa rasfoiesti oricare din cartile lui aparute in colectia Maini Indemanatice, ceea ce va si doresc s-o faceti, mai ales ca aproape toate sunt scanate si pot fi citite online.

Cineva se plangea pe un forum in anul 2000 ca tranzistoarele EFT353 si AC180K nu mai sunt de mult si prin urmare, schemele din aceste carti ar fi complet inutile. Toate titlurile de mai sus emana prin continut si idee pasiunea pentru electronica si nu e de loc imposibil sa redimensionezi schemele electronice pentru tranzistoarele cu siliciu pe care le gasesti de cele mai multe ori aruncate te miri unde...

Azi electronica ar trebui sa fie la indemana oricui, desi cati dintre elevii de azi au mai invatat la fizica despre tranzistorul bipolar, trioda si tubul catodic, subiecte obligatorii la examen in anii 80 ?

Vasile Surducan

Link spre comentariu

@ -vsurducan-,G.D.Oprescu s-a stins in anul 1998 in urma unui stupid accident de circulatie . Tragicul eveniment nu a fost mediatizat de nici una din editurile publicatiilor sale .Amanunte gasiti in revista " Proradioantic" nr 1 . pag . 12 , unde d-l.dr.ing. Andrei Ciontu aduce pentru prima data la lumina crampeie din activitatea si trecerea in nefiinta a celui care a fost " radioamatorul boem " .-Odihneasca-se in pace-

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări