Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum fac o antena cu impedanta de 50 ohm

mikella

Postări Recomandate

Am facut rost de un emitator fm 87-108 mhz, si trebuie sa ai pun o antena de 50 ohm.Daca poate cineva sa ami explice ce inseamna 50 ohm la o antena, si cum pot face una, ca nu vreau sa stric emitatorul.Nu am cunostinte despre antene, dar as vrea sa studiez.Daca se poate sa puneti si ceva de studiat, sa pot sa inteleg si eu ceva despre antenele astea.Sper ca nu am postat aiurea si daca am spus prostii va rog nu dati cu parul prea tare! Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mikella

5

• maxxim33

2

• cirip

1

• Rx-Tx

1

Top autori în acest subiect

Multumes de linkuri si scuze pentru limba romana pe care o scriu,am sa incerc sa ma corectez!Dupa calculatorul ala pentru o fregventa de lucru de 90 mhz cu 1/2 wl, trebuie sa pun o bucata de sarma de 62 de inci si atat? Adica pentru fiecare fregventa de lucru, trebuie o lungime anume a antenei pentru ca emitatorul sa vada 50 ohm?Cam asa am inteles eu.Antena de aici http://cgi.ebay.com/BROADCAST-FM-ANTENN ... 6itu%3DUCI%2 are si o bobina inafara de "sarma "din care este facuta ea.Ce rol are acea bobina?

Link spre comentariu

Dupa calculatorul ala pentru o fregventa de lucru de 90 mhz cu 1/2 wl, trebuie sa pun o bucata de sarma de 62 de inci si atat? Adica pentru fiecare fregventa de lucru, trebuie o lungime anume a antenei pentru ca emitatorul sa vada 50 ohm?

In mod evident, nu. Nu e chiar asa de simplu. Impedanta sarmei aleia depinde de o multime de alti factori. Antena aia de pe e-bay este o gluma. Fara plan de masa sau contragreutati (tot un fel de masa), impedanta poate fi oriunde. Telescopica aia e ptr pirati de juma de Watt. Mai bine folosesti o andrea de la bunica. Nu intamplator s-au scris mii de pagini pe tema antenelor, iar teoria nu e deloc simpla. Da pe gogu "antenna theory" sa vezi cu ce iese la zar. Una din bibliile domeniului este cartea lui Constantine Balanis; cred ca o poti vedea pe google books.Ce putere are emitatorul? Daca nu e prea puternic, probabil ca merge cu o simpla sirma, fara pericolul de a-l arde. O antene dezadaptata la putere mica cel mult are ca efect o distanta mica de bataie. Dar daca emitatorul are peste 10-20W, antena trebuie sa aiba in jur de 50 de ohmi, altfel exista riscul de a-l arde.Bobina aia are rol de adaptare, dar valoarea este critica si depinde de frecventa si de impedanta chioara a sirmei. Cauta "Smith chart".Cred ca in situatia ta cea mai buna varianta este sa arunci cativa gologani catre cineva care se pricepe.CiripEDIT: Linkul din postul urmator mi se pare o varianta acceptabila. Daca vrei sa storci tot din emitator, trebuie masurata adaptarea (cat de aproape esti de 50 de ohmi) cu un reflectometru.
Link spre comentariu

Emitatorul are puterea maxima de 700mw.Nu o sa il folosesc la puterea aceasta,pentru ca va fi folosit pentru a acoperi casa si curtea.stiu ca sunt pe fregventele altora dar daca nu il folosesc la puterea maxima nu cred ca va fi vre-o problema.In datele emitatorului scrie ca trebuie folosita o sarcina de 50 omi si de asta imi trebuie antena asta.Am sa studiez linkul cu antena si cred ca ma apuc sa o construiesc.Eram gata sa cumpar pe cea de pe ebay dar m-am razgandit, daca ziceti ca nu-i buna.Multumesc de sfaturi!

Edit:Acesta este emitatorul http://cgi.ebay.co.uk/FM-STEREO-PLL-TRA ... 2990wt_825 . Daca nu este asa importanta antena de ce imi zice ca trebuie sa folosesc o sarcina de 50ohm?

Link spre comentariu

La puterea de care o scoate nu e cine stie ce. Cind ai sute de wati conteaza enorm. Poti sa pui sio sirma ca tot va functiona. Ideea e ca 50 de ohmi va face adaptarea intre etajul final si antena in asa fel incit sa functioneze perfect tot ansamblu.

Link spre comentariu

Deci va merge si cu alta sarcina, nu-i musai sa fie 50 omi?Antena am construito deja, urmeaza sa tai la dimensiune elementii, da asta sa ma gandesc pe ce fregventa vreau sa emit si pe urma sa fac calculele.

Link spre comentariu

Sa zicem ca emiti cu 100W. Nu-i asa ca vrei ca antena sa iti radiezi toata suta asta si nu mai putin, adica sa zicem, doar 75W? Doar din priza ai consumat adecvat pt suta aia..

Asta-i ideea cu adaptarea sarcinilor, adica ale impedantelor. E una din legile de baza in electrotehinca ce se aplica si in radio.

Daca iesirea are 5O Ohmi si folosesti altceva, sa zicem 75, ai parte de pierderi si la emisie, dupa cum am scris mai sus, si la receptie.

Adica in loc ca antena sa iti "smulga" acel 1V in semnalul care este in zona va scoate doar 0.75V. Asa ca statia aia mai indepartata va fi pierduta sau va fi atat de inecata in zgomot incat nu o vei distinge. Acum e mai clar?

Stiu ca am folosit niste exemple cu cifre imbecile, dar nu asta e ideea.

Ce e aia fregventa ? Termenul corect e FRECVENTA. E trecut si in manualul de fizica a lui fimiu, clasa a VIII-a..

Link spre comentariu

Da am inteles cam care este treaba!Scuze pentru "fregventa"! Cand am facut eu scoala nu prea il interesa pe profesorul de fizica de soarta noastra si nu am invatat mai nimic :bataie .Daca pe profesor nu il interesa sa ne predea nici pe noi nu ne interesa sa invatam, si de asta am unele goluri in memorie. Totusi ma straduiesc sa invat pe cat se poate!

Link spre comentariu

Da am inteles cam care este treaba!Scuze pentru "fregventa"! Cand am facut eu scoala nu prea il interesa pe profesorul de fizica de soarta noastra si nu am invatat mai nimic :bataie .Daca pe profesor nu il interesa sa ne predea nici pe noi nu ne interesa sa invatam, si de asta am unele goluri in memorie. Totusi ma straduiesc sa invat pe cat se poate!

:aplauze Dar numai pentru ultima fraza!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări