Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

boxe Kashtan


augustin87r

Postări Recomandate

Acum 4-5 ani am facut rost de doua incinte Kashtan care au apartinut unui magnetofon casat. Cand le-am desfacut, am constatat ca una din ele nu mai avea difuzoarele originale ci doua de gloria legate in paralel, iar cealalta avea doar difuzorul mare , iar in loc de tweeter , tot unul de Gloria. Am decis sa inlocuiesc totul cu difuzoare de 4 ohmi. Cele cu diametru 20 cm sunt chinezeste, iar celelalte (nu stiu exact daca erau tweetere) sunt difuzoare romanesti hexagonale folosite in radioul Club01.

 

Problema e ca nu am gasit in incinte nici un fel de filtru. Eu am separat doar asa-zisele tweetere cu un condensator de cativa uF si acum vreau sa le pun filtre calumea. Gasesc pe net scheme de filtre cu 3 cai, dar nu cred ca sunt bune, mi-ar trebui ceva intre, pt ca difuzorul mare nu cred ca a fost gandit pentru bass, iar cel mic pt tweeter. Cred ca cel mare e intre bass si medii, iar cel mic nu reda intocmai ca un tweeter. Stie cineva daca filtrele erau in incinta sau in magnetofon? In incinta nu am gasit urme de suruburi in care sa fie prinse filtrele.

 

Cred ca o schema utila pt mine este cea de aici, mai ales ca e chiar pt 4 ohmi :

 

viewtopic.php?f=4&p=759970

 

Deocamdata nu am datele de constructie a bobinelor, dar am gasit aici

 

http://www.coilcraft.com/apps/finder_ap ... _unit=ohms

 

pt varianta de 300uH

 

http://www.coilcraft.com/apps/finder_ap ... _unit=ohms

 

si pt cea de 1,2mH (1200 uH)

http://www.coilcraft.com/misc/rfs1317p.html

 

 

Intrebarile :

1. Filtrele erau in incinta sau in magnetofon?

2. Difuzoarele din incinta cu doua cai sunt folosite pt medii, fara bass?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • augustin87r

    13

  • carageae

    5

  • hpavictor

    4

  • __farad__

    3

Top autori în acest subiect

1.Difurile din club01 sunt de banda larga (redau si inaltele dar tot nu se pot numi tweetere).Le poti folosi ca difuri de medii mai bine.Incintele pe doua cai folosesc un difuzor de joase-medii si unul de inalte.Filtrele din boxele tale au fost saltate odata cu difurile originale.

Link spre comentariu

Asa mai intelg. Deci cel mare e de joase-medii, iar tweeter-ul il pot folosi ca medii-inalte :) Ma gandisem ca nu as putea folosi un filtru cu 3 cai, pe care il am deja, si sa leg doar mediile si inaltele pt ca nu o sa imi redea corect registrul.

Link spre comentariu

Exact. Filtrele de separatie nu se realizeaza la plezneala daca dorim ceva de calitate.Tweeterele, marea majoritate pot reda frecvente de la 8kHz in sus.Dar sunt si modele care incep de la 10kHz. Deci trebuie stiuta banda de frecventa pt care a fost construit difuzorul respectiv (indiferent ca e de medii inalte sau subwoofer). In functie de aceasta se calculeaza frecventa de taiere a filtrului. In general la filtrele "universale" de prin magazine pt cele pe doua cai se ia o frecventa de taiere in jur de 6-8 kHz iar la cele pe trei cai 800Hz si 8kHz.Valorile date sunt aproximative si orientative nu litera de lege.deci pt constructia unui filtru bun avem nevoie sa stim frecventele de lucru ale difuzoarelor, impedanta. Puterea conteaza de asemenea la dimensionarea conductorului si a tensiunii de lucru a condensatoarelor. Iar condensatoarele din filtre sa fie nepolarizate.Prin Tehniumurile mai vechi era data ca solutie inserierea a doua electrolitice cu minusurile impreuna pt obtinerea unui nepolarizat cu valoarea 1/2 din valoarea condensatorilor electrolitici(egali ca valoare).Si ca un sfat de baza in audioelectronica: intr-un lant audio fiecare piesa si subansamblu conteaza pt obtinerea unui sunet de calitate.Daca o singura parte a lantului, fie cat de mica-exemplu filtrele- sunt de mantuiala acest lucru poate strica toata performanta lantului.

Link spre comentariu

Intrucat nu stiu datele difuzoarelor, am sa ma ghidez dupa link-ul de mai sus referitor la boxele RFT. Chiar daca nu o sa imi iasa ca la carte, oricum e mare imbunatatire fata de lipsa totala filtrului. La cele din comert am vazut drept caracteristica frecventa de incrucisare, care nu am habar ce e si trebuie sa caut

Link spre comentariu

Frecventa de incrucisare :nas: . Hai ca am auzit-o si pe asta. Probabil se refera la frecventa de taiere (adica unde se intalnesc cele doua difuri-incrucisare).

Link spre comentariu

Din astea am si eu si au avut filtre simple, de ordinul I, cu 8 dB/octava (se vad bine in poza anterioara); de fapt doar una dintre ele pentru ca cineva incercase sa le reconditioneze (la fel ca la Augustin) dar n-a reusit... (probabil tot la fel ca la Augustin :rade: ).Le-am inlocuit cu succes cu filtre de ordinul II de la acea firma cunoscuta din Craiova (cum spunea cineva tot aici pe net)PS: dupa scoaterea pernoiului acela simpatic si tapetarea interiorului cu vatelina, respectiv, inlocuirea tweeterelor si filtrelor de separare a iesit din ele un set de boxe excelente!

Link spre comentariu

Da, exact ca alea am. Doar una mai avea perna respectiva si in rest nu am vazut cum arata filterele, difuzoarele erau conectate direct in paralel. Nici tweeterul de sus nu stiam cum arata. La mine nu e transparenta panza din fata, cred ca sunt mai vintage:) Puteti face o poza mai mare ca sa vad bine filtrul si tweeterul?Una am tapitat-o cu vatelina neagra. E foarte moale. Iar cealalta cu un fel de pasla care seamana cu mocheta. Nu am sesizat diferente intre cele doua, asa cum le-am folosit eu , fara filtre. Nici macar de gradul 0 nu am :)

Link spre comentariu

Cautand pe mai multe site-uri am gasit aici un producator de la Constanta:

http://romydesign.ro/index.html

 

La capitolul filtre boxe 100W avem asa:

http://romydesign.ro/fb100.html

E varianta de 4 ohmi si varianta de 8 ohmi. Am impresia ca e de ordinul 1, 6db /octava, ceea ce nu ma prea intereseaza. Pretul e bun.

 

La capitolul filtre boxe 200W :

 

http://romydesign.ro/fb200.html

 

E o varianta 4...8 ohmi pe care scrie clar 12db/octava. Eu din ce am citit , peste tot scrie ca in proiectarea filtrelor se tine cont de impedanta difuzoarelor. Asadar, e mai reusit cel de -al doilea decat primul, avand in vedere compromisul ?

Link spre comentariu

Pana la urma stie cineva cum sunt facute boxele astea? Am si eu o pereche si la vara intentionez sa vad ce e cu ele...ale mele au difuzoarele originale ok si pernele sunt acolo, doar ca e cam uscat adezivul si cand am facut proba cu un amplificator de 10W simteam cum sufla vantul pe la incheieturi :)As vrea si eu schema originala a filtrelor, eventual recomandari pentru imbunatatiri - desi cred ca o masurare a condensatoarelor ar fi destul - bobinele nu se "devalorizeaza". Evident, presupunem ca rusul care le-a bobinat nu a fost destul de beat incat sa uite nr. de spire...eu am avut trafuri rusesti cu alim. simetrica cu diferenta de 3-4V intre infasurari, asa ca nu vorbesc degeaba :)Tin minte ca a mai fost un topic similar, l-am citit candva dar i-am pierdut urma...nici nu mai stiu daca era aici sau pe hi-fi forum...imi amintesc doar ca d-l @vtp a dat atunci niste solutii pertinente de imbunatatire...

Link spre comentariu

@hpavictor: interventia asta a fost la fel de utila ca help-ul de la produsele Microsoft...Nu mi-e lene sa caut, dar e mai simplu sa fi spus cineva care stia exact care e pagina decat sa fiu trimis la o cautare care da peste 50 de pagini de rezultate. Oricum, multumesc de intentie...

Link spre comentariu

Poate ne spune colegul lucaionut mai multe despre boxe, adica despre filtre ca eu nu le am...Despre difuzoarele rusilor eu am auzit numai de bine ca si despre ale noastre...Eu o sa caut filtre de gradul 2 ,dar cele pe care le-am vazut au Ft 3500Hz, adica o sa redea sunete inalte, ceea ce nu ma avantajeaza ca difuzoarele mele duc bine sunete mai joase de atat. Daca condensatorii ii pot modifica, bobinele nu le pot, asa ca mai caut..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări