Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rebobinaj si tot ce tine de difuzoare

diff

Postări Recomandate

Interesanta ideea, multam fain de pont!

Cred ca pana la urma voi face astfel: incerc inmuierea cu solutia fantoma 1:10 acetona cu ulei ultrafin, apoi voi recurge la decupari fine ( gen 4 sectoare de 30° sau chiar si mai mici, urmand sfatul) iar daca nici asa nu sunt multumit....vor ajunge la dl. Claudiu Urban pentru spidere noi.

Sau poti trimite difuzorul in constanta,si se rezolva ,spider schimbat etc,restul depinde de tine...stima

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator florentinel

Salutare colegi spuneti-mi si mie va rog pe ce tambur se bobineaza si cum arata ca eu am incercat sa fac si eu o amarata de bobina dintr-o cutie de bere am luat aluminiu si cand am infasurat pe un cilindru de fier am pus aluminiul acela de la cutie si dupa ce am terminat de bobinat (nu stiu daca a iesit cum trebuie) nu am m-ai putut scoate bobina de pe cilindru acela de fier ( tamburul) , ce fel de tambur se foloseste, cum trebuie sa fie , cum scot la sfarsit bobina sa nu se intepeneasca de la stransoarea sarmei iar pe tambur? ajutati-ma va rog si pe mine cu chestia asta ca ma chinui la un difuzor chinezesc de nu stiu cand si ce solutie sa dau pe spire sa se intareasca bine trebuie? multumesc pentru timpul acordat, stima

Link spre comentariu

Salutare colegi spuneti-mi si mie va rog pe ce tambur se bobineaza si cum arata ca eu am incercat sa fac si eu o amarata de bobina dintr-o cutie de bere am luat aluminiu si cand am infasurat pe un cilindru de fier am pus aluminiul acela de la cutie si dupa ce am terminat de bobinat (nu stiu daca a iesit cum trebuie) nu am m-ai putut scoate bobina de pe cilindru acela de fier ( tamburul) , ce fel de tambur se foloseste, cum trebuie sa fie , cum scot la sfarsit bobina sa nu se intepeneasca de la stransoarea sarmei iar pe tambur? ajutati-ma va rog si pe mine cu chestia asta ca ma chinui la un difuzor chinezesc de nu stiu cand si ce solutie sa dau pe spire sa se intareasca bine trebuie? multumesc pentru timpul acordat, stima

Inainte de a bobina pe cilindrul ( mandril )  pe care il ai lipeste pe cilindrul banda scotch un singur strat , si o sa vezi ca iasa bobina mult mai usor .

La impregnarea bobinei ar fi ideal lacul de bobinaj, sau ( daca gasesti ) rasina epoxi care rezista la temperaturi mari .

A... am uitat sa intreb , bobinajul l-ai facut pe masina de bobinat ? sau manual ?

Editat de Dominicue
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut. Stiti daca pot repara sau schimba cauciucul de pe marginea membranei al unui difuzor ??

Salut noi putem stii cel mult cum se face operatiunea de inlocuire a rilei suspensiei si eventual sa-ti explicam procedura ( evident daca si intelegi ).....insa sa stim noi daca tu poti sau nu sa faci operatiunea nici daca suntem Mama Omida :rade: :rade:  nu putem ghici cat de capabil esti

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator florentinel

Inainte de a bobina pe cilindrul ( mandril )  pe care il ai lipeste pe cilindrul banda scotch un singur strat , si o sa vezi ca iasa bobina mult mai usor .

La impregnarea bobinei ar fi ideal lacul de bobinaj, sau ( daca gasesti ) rasina epoxi care rezista la temperaturi mari .

A... am uitat sa intreb , bobinajul l-ai facut pe masina de bobinat ? sau manual ?

salut am facut bobinajul pe masina de bobinat.....

am pus scotch asa cum ai zis si tot nu o pot scoate e intepenita ca naiba

Link spre comentariu

Dacă șablonul pe care ai bobinat este metalic, încălzește-l moderat și banda scotch se va înmuia, astfel poți scoate bobina mai ușor.Puțin spray degripant va putea ajuta de asemenea...

Eu când mai bobinez (destul de rar) difuzoare, ung cu puțin ulei șablonul.Astfel se scoate ușor la final, aplicând mișcări ușoare de rotire în ambele direcții...

Link spre comentariu
Vizitator florentinel

Dupa cum o sa vedeti si in urmatoarele imagini voi arata si voi explica rolul cartonului albastru cat si centrajul bobinei.Tabla avand ambele suprafete lucioase nici o solutie nu adera foarte bine pe acestea de aceea se lipeste acest carton tot cu epoxi ca dupa lipire sa adere foarte bine de conul inferior al membranei,dupa cum se vede si in poza tabla are aproape de ambinare o mica fereastra de 1.. 2 mm deoarece daca s-ar atinge asta inseamna spira in scurt intr-un camp magnetic si cam cu totii stim ce inseamna asta :da ,In ultima poza se vede cele 3 laine de centraj de 0,2mm special pt acest intrefier cu pricina folosind si alte grosimi pt diferite cazuri.Uzual se masoara miezul interior al difului si exteriorul stiind in prealabil ce grosime are tabla si cele 2 infasurari se calculeaza si lainele de centraj lasind minim 0,2 spatiu interior pt centraj.In poza 3 arat snurul de solutie dat de fabricant si inlaturarea acesteia la cald asta numai in cazul fericit in care membrana este din carton presat specific difuzoarelor profi si nu din plastic,caldura ducand la sticarea conceptului de membrane de plastic :ras:

Va salut maestre am facut si eu cateva bobine pe un spul si cand a venit vremea sa il scot din bobina nici cu barosu na mai vrut, mentionez ca am pus un strat de scotch pe spul si bobina am impregnato cu epoxi universal asa cum faceti dvs si  am lasato la uscat cu spul cu tot peste noapte si a doua zi sirpriza ia si scoate bobina daca poti....... si ce carton sa pun s-au ce se pune deasupra bobinei ca sa prinda pe con mai bine si cartonul acela de pe bobina cu ce se impregneaza ce solutie? multumesc maestre pentru timpul  acordat,astept un raspuns di partea dvs, stima si respect pt ceea ce faceti.

Dacă șablonul pe care ai bobinat este metalic, încălzește-l moderat și banda scotch se va înmuia, astfel poți scoate bobina mai ușor.Puțin spray degripant va putea ajuta de asemenea...

Eu când mai bobinez (destul de rar) difuzoare, ung cu puțin ulei șablonul.Astfel se scoate ușor la final, aplicând mișcări ușoare de rotire în ambele direcții...

am incercat toate variantele am incalzit si spulul de frigea am facut alta si am dat si cu ulei dar fara rezultate zici ca e sudata, nu stiu ce sa mai fac.......

Link spre comentariu

Un aspect foarte important, pe care puțini l-au amintit, când bobinați o bobină de difuzor. Tensionarea sârmei de bobinaj trebuie să fie foarte redusă, nu ,,trageți,, de sârmă ca la un transformator, fiindcă la bobina difuzorului doar impregnarea spirelor le ține împreună, nu e nevoie de o tensionare puternică.

Link spre comentariu

Un aspect foarte important, pe care puțini l-au amintit, când bobinați o bobină de difuzor. Tensionarea sârmei de bobinaj trebuie să fie foarte redusă, nu ,,trageți,, de sârmă ca la un transformator, fiindcă la bobina difuzorului doar impregnarea spirelor le ține împreună, nu e nevoie de o tensionare puternică.

Cine stie cunoaste :aut:

Link spre comentariu

Merge foarte bine cu praf de talc. Sablonul se strunjeste cu o foarte usoara conicitate (ca. 0,05mm) si se lustruieste. Daca-l faceti din aluminiu, nu-l eloxati. Daca-l faceti din lemn, tineti cont de efectele umezelii (conditiile de mediu). Bineînteles ca se pot folosi si sabloane crestate pe lung. Dupa uscarea lacului, se prinde într-un universal de strung si bobina iasa usor.

O solutie veche pentru "inmuierea" spiderului este decuparea din el a 4 sectoare simetrice de cate 45 de grade. Daca se taie precis bobina ramane perfect centrata, iar spiderul este de doua ori mai "moale". Am folosit metoda o data, a iesit bine, dar frecventa de rezonanta a coborat prea mult.

Se schimba si Qms. Metoda se foloseste în productia de prototipuri.

Editat de franzm
Link spre comentariu

O metoda veche ,folosita cu succes ,consta in bobinarea unui strat de ata subtire,spira langa spira,pe dorn,peste care se pune suportul bobinei si se face bobinarea;dupa terminarea operatiei si lacuirea atenta a bobinei se trage de un capat  de ata si bobina iese usor.

Link spre comentariu
Vizitator florentinel

multumesc de raspuns o sa incerc si asa cine stie sa fi tras eu prea tare de sarma? mai facem inca una de proba .... si uite asa sa dus un mosor de 3 kg :))) dar incercarea moarte nare

O metoda veche ,folosita cu succes ,consta in bobinarea unui strat de ata subtire,spira langa spira,pe dorn,peste care se pune suportul bobinei si se face bobinarea;dupa terminarea operatiei si lacuirea atenta a bobinei se trage de un capat  de ata si bobina iese usor.

am incercar si asa si nu a mers sa facut un terci acolo cu ata cu tot :)))) a intrat lacu la ata si sa intarit acolo :))))

Link spre comentariu

La postul #32 a fost scris "lacuirea atenta a bobinei" tocmai pentru a nu intra lac in zona de  la imbinarea suportului bobinei ;dupa uscarea primului strat -de rigidizare,se scoate bobina cu suportul ei tragand de ata si se poate trece la al doilea strat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări