Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rebobinaj si tot ce tine de difuzoare

diff

Postări Recomandate

I-am recomandat ca genu asta de difuzor nu ar suna niciodata bine cu suspensie de guma deoarece se pierde mult din spl,respectiva suspensie fiind mult mai rigida decat cea originala facuta din neopren sau gen burete la palpare.Se pare ca nu a anteles si am montat cele 2 suspensii cu pricina,ulterior peste 2 zile sa ma sune foarte suparat ca mi-am batut joc de el si ca lucrarea mea lasa mult de dorit argumentand ca nu mai exista nici un strop de bass iar ca incintele suna a butoi de varza ca sa fac o analogie rautacioasa :freaza: . An fine,l-am rugat sa le aduca,am pus suspensiile moi iar totul a revenit la normal,deci orice modificare adusa poate influenta in bine sau an rau,totul depinzand de cel care face schimbarile si de ce nu experienta an domeniu care asi pune amprenta,postez vestitele unitre mai tarziu pt toata lumea,sa vada ce si cum bineanteles cu explicatii foarte clare,stima

De o chestiune similara m-am lovit si eu pe vremea cand rebobinam difuzoare .

Clienti incapatanati care nu si nu ca ei vreau rila suspensiei de cauciuc , si dupa ce am patit-o si eu cu doi indivizi din astia nu am mai facut astfel de inventii pentru nimani  chiar daca plecau suparati sau injurand uneori .

P.S. macar l-ai taxat manopera de doua ori pe individ ???

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

P.S. macar l-ai taxat manopera de doua ori pe individ ???

NU, dar ar fi trebuit ,am muncit de 2 ori si cand vrei sa desfaci ceva facut de tine ca la carte parca nu-ti mai vine sa faci nimic,ati taie tot elanul.

Link spre comentariu

NU, dar ar fi trebuit ,am muncit de 2 ori si cand vrei sa desfaci ceva facut de tine ca la carte parca nu-ti mai vine sa faci nimic,ati taie tot elanul.

Te cred asa am patit si eu( nu-mi mai ardea sa fac nimic )  desi i-am taxat pe clientii in cauza inca odata manopera.

De cele mai multe ori nu cu difuzoarele este greu de lucrat ( in cazul difu-rilor se formeaza anumite rutine ) , ci cu oamenii :26 .

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Te cred asa am patit si eu( nu-mi mai ardea sa fac nimic )  desi i-am taxat pe clientii in cauza inca odata manopera.

De cele mai multe ori nu cu difuzoarele este greu de lucrat ( in cazul difu-rilor se formeaza anumite rutine ) , ci cu oamenii :26 .

Nu stii cata dreptate ai :) de 1 saptamana nu am mai facut nici un difuzor am terminat ampliful pe tuburi cu nr 4 2x200w sinus,este sau cred ca este un marterpiece! am plimbat ceva aer prin niste incinte cu dinsul hehe,totul la superlativ sunetul este atat de cald si melodios incat si niste incinte, nu cu cine stie ce pretentii hi end devin placute ca sunet overall.

Editat de diff
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua tuturor!

Ca sa nu deschid alt topic am speranta ca voi gasi aici raspunsul la urmatoarea intrebare:

Stie cineva cum se poate inmuia spiderul difuzoarelor?

In special cele trecute de 40 de ani la care spiderul wooferelor da semne de ... ceva incapatanare si nu mai vrea sa redea frecventele joase la fel ca la inceputuri.

Am gasit cateva idei pe alte forumuri de-afara, dar inainte sa incerc am zis ca e mai bine sa intreb pe cei priceputi si mult mai experimentati ca mine.

Se pomeneste mult de acetona, MEK, toluen sau alti diluanti dar se aduce referire si despre uleiuri siliconice. Pe ceva forumuri de chitaristi se vorbeste chiar si de "fabric softener" adica un fel de Lenor sau Coccolino de la noi. Sunt povesti sau chiar se poate face ceva?

Diluantii sau alte chimicale nu pun in pericol adezivul care tine spiderul lipit de sasiu si de conul difului?

Prefer sa intreb inainte de a distruge difuzoarele  iremediabil.

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Cel mai ok ar fi schimbat spider, se gasesc online cam orice marime. Si inainte de a incerca vreo zeama as folosi un tongenerator online, 10-15 hz si as lasa traductorul 2-3 zile la 3/4 din Pnom.  La frecvente mici spiderul lucreaza de-a lungul intregii raze, De ce cresti f-ta flexeaza pe raze mici. Cu siguranta vei obs imbunatatiri.

Obs. E un bun prilej de a verifica si rigiditatea conului, daca la 10 Hz auzi ceva alea sunt armonicile vibratiilor flexionale de-alungul generatoarei conului. Teoretic n-ar trebui sa auzi nimic la con perfect rigid. Daca da atunci dif-ul "coloreaza"

Editat de adrian lucian
Link spre comentariu

Salut,acel spider imbatranit ar trebui schimbat cu unul nou ,ca solutie provizorie tai niste taitei subtiri de cauciuc crud pe care al dizolvi in benzina ori diluant pana ce devine o compozitie lichida,cand amestecul este foarte  subtire se pensuleaza spiderul,Atentie! daca spiderul si-a schimbat forma si s-a lasat in jos si  eventual daca a tras cu el si con+bobina mobila atunci se scoate calota,se pun 3 ori 4 laine de centraj iar cand acestea  sunt pe pozitie se ridica sistemul mobil pana ce spiderul se indreapta.Imediat se pensuleaza usor si se lasa pana a doua zi,nu uita asta este o solutie de compromis si trebuie tratata ca atare,folosesc tehnica asta la difuzoare foarte vechi de epoca,unele nici nu au spider ci doar 2 bucati de textolit care sunt folosite  ca suspensie in locul spiderului,in locul magnetului permanent exista o bobina cu excitatie si in general  lucruri  foarte dragute dar care sunt adevarate capodopere ale anilor 40,stima

Editat de diff
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri!

Pacientul in cauza este un Trio de 220w, 8ohmi, 16" tip T10-00076-05 an de fabricatie 1978.

Am tot cautat spidere pentru un upgrade....dar nimic! Plus ca operatiunea trebuie efectuata de un profesionist.

Fiind pasionat doar de vintage nu pot folosi tongenerator online....pentru ca nici nu prea stiu cum.

Daca as folosi un transformator de putere mica (cativa watti) si tensiune mica, pana in 9v, as avea vreo sansa ca la cei 50Hz ai retelei sa rezolv ceva? Si in timp ce vibreaza as pensula cu un amestec (1 : 10) de acetona cu un ulei foarte fin folosit pe vremuri la Romtelecom pentru releele lor?

Chestia cu cauciucul crud ma cam sperie neavand experienta dumneavoastra.

Link spre comentariu

D-le Claudiu va urmaresc de mult realizarile. Felicitari si va multumesc! Fiti sigur ca daca va fi nevoie voi apela cu incredere la serviciile dumneavoastra.

D-le Alin inclin sa va dau dreptate insa din pacate nu am cu ce sa masor. Va dau dreptate pentru ca din curbele atasate se poate vedea ca diful de bas nu e foarte harnic la frecvente joase si SPL-ul sub 70Hz e foarte scazut. Mai ales ca boxele astea le folosesc pe un amp cu lampi.

post-232490-0-57458800-1429783311_thumb.jpg

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

O solutie veche pentru "inmuierea" spiderului este decuparea din el a 4 sectoare simetrice de cate 45 de grade. Daca se taie precis bobina ramane perfect centrata, iar spiderul este de doua ori mai "moale". Am folosit metoda o data, a iesit bine, dar frecventa de rezonanta a coborat prea mult.

Link spre comentariu

Interesanta ideea, multam fain de pont!

Cred ca pana la urma voi face astfel: incerc inmuierea cu solutia fantoma 1:10 acetona cu ulei ultrafin, apoi voi recurge la decupari fine ( gen 4 sectoare de 30° sau chiar si mai mici, urmand sfatul) iar daca nici asa nu sunt multumit....vor ajunge la dl. Claudiu Urban pentru spidere noi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări