Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rebobinaj si tot ce tine de difuzoare

diff

Postări Recomandate

am gasit o poza cu o bobina pe internet si e ca si cam ce am avut eu un difuzoarele mele .si as vrea si eu sa construiesc bobine asa ,dar nu gasesc sticlotextolit si sarma aplatizata .

o sa pun poza sa vedeti si sa mi spuneti daca gasiti pe undeva asa ceva

Multumesc

Ati recomand film polimidic (Kapton) 500HN de 125 microni care rezista la peste 400 grade ,de aici iau eu http://www.katco.eu/kapton.htm

Link spre comentariu

...iar ca rasina nu stiu ce folosesc dar e ceva ce miroase ca sobolanii morti ,din 2 componente ..Cred ca stiu cum se numeste soluta care miroase a sobolani :ras: ,este antradevar biocomponent din solutia de baza + antaritor+ accelerator dar in cazul tau este o mixtura facuta din cele 2 ca sa nu le folosesti pe toate 3 iar spre ex daca pui mai mult accelerator solutia se betoneaza inainte sa apuci sa faci primu strat(se branzeste,dupa care se ancalzeste rapid ajungand pe la 70 80 de grade astfel structura moleculara se modifica radical,in final se solidifica dupa ceva timp ,in functie de cat accelerator si intaritor contine mixtura).Daca aceasta nu contine mult se solidifica in cateva ore bune ,ajutata de ceva caldura acest timp se scurteaza,in fine aceasta solutie se numeste NESTRAPOL, am folosit-o deseori dar are un punct slab si acesta este faptul ca este casanta,ami aduc aminte ca am fak 2 3 basi de 15 la acea vreme dar care ulterior au cedat dupa cateva luni de zile,nu stiu ce sunet a dat pe ele respectivul client dar e cert ca bobina nu era arsa ci doar sarise de pe suport ceea ce m-a facut sa lucrez si sa experimentez alte solutii epoxidice.Cand ma gandesc la ceva povesti mai vechi cum se bobinau difurile din salile de cinema prin ani 60 70 ma bufneste rasul dar asta era tehnologia pe timpul ala dau si un exemplu concret,difuzoare cu excitatie care era alimentata cu tensiune,de unde magneti pe acele vremuri ,acestea se rebobinau de mesteri cu o solutie compusa din diluant sau acetona nu stiu exact in care era scufundata o minge de ping pong,aceasta ulterior topindu-se ramanea o pasta care era folosita pentru acestea,doamne ce timpuri..... :pandaci ,toata povestea asta mi-a fost sheruita de tatal meu care lucra in cinematograf la acea vreme.Solutii de lipire ar fi multe dar cea mai buna ar fi sa nu fie casanta,in acelasi timp sa se solidifice in ceva dur(nemaleabil),iar in ultima instanta sa reziste si la ceva temperaturi analte,ce folosesc rezista pana la 100grade dar e loc si de mai bine cu siguranta :da

Link spre comentariu

nu e ceea ce zici tu ..stiu eu cum ii zice la substanta pe care o folosesc dar n-am de gand sa fac reclama pe forum,e facuta expre pentru bobinat rotoare si ambreiaje electromagnetice sau alte bobine care tre sa reziste ff bine la temperatura si solicitare mecanica E facuta de o firma de lacuri si vopsele mare de la noi din tara ,si contine tot felu de aditivi ,rezista la temperaturi mari si nici nu e casanta ,si totodata e foarte usoara.Un prieten facea candva demult colectoarele de la rotoare din lamele de cupru prinse in un sablon si peste ele turnat rasina asta ,lasat la uscat si ulterior rectificat la strungAdera ff bine atat la plastic cat si la metal,am experimentat cu ea si am lasat-o sa se intareasca ulterior incercand sa dau jos sarma cimentata cu solutia asta si a venit cat a venit ,dar fara email,si la un momentdat s-a rupt firul de 0.5 mm Se vinde decat la butoi de 22 kg ..si 4 kg intaritorul si costa o gramada de bani ... Pentru cine vrea sa spun ce ii folositi mesajul privat :smt103: icon_axe 666 icon_toilet :dsgfds

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

da pai dupa bobinare sarma se strange si bobina iese putin mai mica decat ar trebui bla bla bla eu fac asa: inainte sa bobinez pun ulei sau ceva lubrifiant pe spul(suportul de bobinat)chiar si asa iese mai greu o rasucesc putin dar cu grija sa nu o deformez bafta

Link spre comentariu

Va salut cu respect!Puteti sa ne dati ceva detalii in legatura cu extragerea bobinei de pe suportul pe care a fost executata ? Cu multumiri MG.

Sfat!!! Dupa ce ati ajuns la distanta dorita a calibrului(spulu),se da peste o banda tip scotch circa o anfasurare,extragerea spulului devine o gluma iar resturile de rasina care automat se mai prelinge pe langa bobina nu adera la acesta fiind lucios si neted,have funn..... :smt103:
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

O intrebare... simpla. Intre doua tweetere, acelasi model dar unul pe 4 ohmi, celalalt de 8 ohmi, care deszvolta presiune acustica mai mare ? Stiu ca, pt difuzoarele de bas, de exemplu, se aude mai tare cel de 4 ohmi. Acelesi lucru e valabil si in cazul tweeterelor ?

Link spre comentariu

un raspuns la fel de simplu:acelasi model de difuzor(ca e bas ca e medie sau tweter) atat varianta pe 4 cat si pe 8 poate sa aiba aceeasi sensibilitate aplicand acceasi puteretrage concluzia

Link spre comentariu

daca difuzoarele sunt acelasi model dar de impedante diferite,da

cel pe 4 ohmi da impresia ca suna mai tare pt ca la aceeasi tensiune de iesire din amplif curentul care trece este dublu ca la pe cel 8.Cum P=UXI ...de aceea pare ca cel pe 4 suna mai tare,pt ca intra mai multa putere in el la aceeasi pozitie a potentiometrului de volum

in rest,diferentele de presiune sonora intre 2 difuri diferite provine din alte locuri,nu in mod direct de la impedanta

Link spre comentariu

Da, prin cel de 4 ohmi curentul este dublu, in schimb, bobina difuzorului, la cel de 8, are mai multe spire, de unde rezulta un flux magnetic mai mare. Nu stiu ce sa zic... Am un tweeter chinezesc, s-a ars si vreau sa-l rebobinez., Nu stiu daca sa il fac in 4 sau in 8 ohmi.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator bolosicubolo

Salut, saptamana trecuta mi-a ars mult iubitul frate mai mic boxele, o pereche Technics sb 3430, pe 3 cai. S-au ars basii (2 in total) si o medie. Am mai ars si eu boxe cand am fost mai mic dar nu am patit niciodata sa nu pot sa misc conul, pare sa se fi sudat de margini, la acea boxa sa ars si media. Plus ca pe vremuri daca o boxa se ardea tin minte ca mergea doar ca distorsiona groaznic. Acum nu mai merg deloc cele 3 difuzoare arse (media si unul din basi zgarie cand apas pe ei) si ma gandeam sa fie probleme si cu filtrul, sa se fi ars.Mi-ar placea sa le rebobinez daca se poate, in Timisoara, daca e cineva de prin Banat pe aici.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

vreau ceva comentarii la adresa calitatii lucrului meu ...sugestii ...ce as putea face mai bine ?ce nu am facut bine ...haide-ti spuneti-mi ce nu am mai auzit pana acum ..ca bobinez de la 11 12 ani ..si difuzoare de la 15 ani ... icon_toilet icon_axe :smt103: 666 :2loser: .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări