diff Postat Mai 20, 2011 Autor Partajează Postat Mai 20, 2011 ps. in filmulet se vede cum este bobinata carcasa dar nu se vede de unde vine firul, cum este tensionat, ce anume il ghideaza... tot ansamblul. Cum spuneam ca treb sa ai ceva manute de doctor si ceva precizie,sirma o ghidez la mana atat cat si tensionarea ei.Lucrind de atatia ani in domeniu stiu exact in functie de sirma cum sa o ghidez si cat sa o franez ca sa nu se intercaleze cu primul strat deja facut,iar in ceea ce priveste desfacerea si inlaturarea bobinajului vechi folosesc metoda anlaturarii calotei(dust cover) iar prin aer cald inlaturind solutia de impregnare a bobinei cu o spatula metalica conceputa dintr-o jumatate de penseta cu capetele in forma de L din domeniu medical.Daca membrana este din material plastic atunci recurg la forta mecanica atat cat sa nu deformez in vreun fel nimic sau sa mutilez parti vitale ale respectivului difuzor .Dupa anlaturarea bobinei se astupa intrefierul cu banda izolatoare pentru a nu patrunde in interior parti din solutie cat si alte corpuri straine in interiorul acestuia,precizez bobina din fabrica este montata pe sub membrana dupa care centrata si lipita cu tot sistemul de mambrana si suspensii,in cazul meu membrana este deja lipita si neavind cum sa o montez sub membrana trebuie sa iau cel putin 0,3 ..0,4 din conul acesteia ca sa intre in acesta,as putea sa nu iau distanta asta dar asta inseamna munca titanica in desfacerea suspensiilor care in multe din cazuri sunt foarte sensibile fiind lipite cu solutii foarte tari iar la caldura reactionand foarte drastic prin fenomenu de deformare a acesteia care duce la un big fail :cry: ,nu recomant asa ceva.Conul membranei se curata cu o piatra abraziva cu ax aceasta montata pe o bormasina.Dupa acest strat de 0,4 este curatat se anceacrca print-o tatonare in prealabil daca noua bobina intra ,aceasta ar trebui sa intre cat mai fest posibil pt a nu umple spatiul ramas cu prea mult epoxi decit este cazul,dupa acestea se fac conexiunile celor doua fire pe cosele membranei acestea fiind impregnate cu un strat fin de solutie.Referitor la partea cu situarea bobinei in cimp ,de obicei prima spira care se face se afla exact la inceperea antrefierului dar nu este o regula,sunt difuzoare in special auto care au o cursa foarte mare de circa 5 chiar 8 cm acestea fiind puse cu 30% in afara cimpului magnetic pentru ca daca ,de ex difuri cu 2 magneti suprapusi cu bobina cu latimea de 5 .. 7 cm o punem cu prima spira la anceputui intrefierului aceasta va lovi flansa exterioara care este lipita de magnet care duce la deformarea acesteia,totul depinde de ce tip de difuzor este,ce antrefier are si in ce parametri functioneaza acesta, nu bobinez difuri ca sa fac experiente,cei ce ma cunosc stiu despre ce vorbesc , cu stima Link spre comentariu
diff Postat Mai 20, 2011 Autor Partajează Postat Mai 20, 2011 Doresc sa rebobinez un tweeter. Cu ce solutie sa lipesc spirele bobinei ? Calitatea sunetului va avea de suferit daca folosesc un conductor cu diametrul mai mare decat cel original ? Solutie ar fir epoxi universal de la bison pentru ca are timpu de intarire mare avand timpul necesar sa o rebobinezi in liniste ,referitor la antrebarea cu numarul 2 sunetul va avea de suferit drastic pentru ca daca o confectionezi cu o sirma mai groasa nu-ti vor intra tot acel numar de spire si impedanta va scadea radical,in doua cuvinte se va auzi mult mai incet fata de cel original, acum depinde cat de groasa este peste cea originala.Ati recomand sa masori sarma cu un micrometru si sa faci rost de sirma potrivita de la un atelier de rebobinaje,spor la treaba Link spre comentariu
cristian2009 Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 Adezivul epoxi universal mai poate fi dezlipit in caz ca difuzorul se arde din nou ? Adica o sa mai rebobina difuzorul (tweeterul) daca am lipit sarma cu epoxi ? Link spre comentariu
diff Postat Mai 24, 2011 Autor Partajează Postat Mai 24, 2011 Adezivul epoxi universal mai poate fi dezlipit in caz ca difuzorul se arde din nou ? Adica o sa mai rebobina difuzorul (tweeterul) daca am lipit sarma cu epoxi ? Dupa o noua rebobinare se anlatura sirma arsa iar carcasa(portbobina) se curata cu un ceva bine ascutit iar in ultima instanta cu un smirghel pana ce solutia veche dispare in totalitate,daca carcasa s-a deteriorat aceasta trebuie anlocuita cu alta noua din tabla de 0,1 sau film polimidic(kapton) sau un prespan subtire care rezista la temperaturi.Nu recomand foaie de caiet studentesc deoarece acesta se deformeaza la caldura,spor la mesterit Link spre comentariu
cristian2009 Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 Multumesc pt sfaturi. Credeam ca acea carcasa (portbobina) e facuta din hartie obisnuita, coala de scris. Trebuie manevrata cu atentie deoarece, intr-adevar, se poate deteriora destul de repede. Nu ma gandeam ca, o banala sarma de cupru emailata, e atat de greu de gasit. Link spre comentariu
Big Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 mai demult imi confectionam carcasele(portbobina) din tabla de la cutiile de bere si ce credeti?! erau foarte bune, mai greu era sa nimeresc exact diametrul lor, ori imi ieseau prea mici ori prea mari si in ambele cazuri imi atingeau, dar au fost si cazuri cand mi-au reusit din prima... Link spre comentariu
ionzugravu Postat Iunie 2, 2011 Partajează Postat Iunie 2, 2011 ca si ideee ....cateva poze :smt103: icon_axe icon_toilet Link spre comentariu
ionzugravu Postat Iunie 2, 2011 Partajează Postat Iunie 2, 2011 inca o poza :smt103: icon_toilet icon_axe Link spre comentariu
diff Postat Iunie 2, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2011 ca si ideee ....cateva poze Salut,un sfat peste terminale pune un manson de carton,atentie sa nu depaseasca grosimea celor 2 straturi ale bobinei pentru o rigidizare buna a bobinei si pentru o aderenta 100% in lipirea ei de conul membranei.Daca ai desfacut difuri nerebobinate toate au acel manson de carton sau un prespan de 0,2,in fine ca realizare par ok,pe ce suport le faci,ce solutie folosesti de impregnare si ceva poze cu masinaria sau un filmulet cum am postat eu eventual spor la bumti bumti si keep in touch Link spre comentariu
ionzugravu Postat Iunie 2, 2011 Partajează Postat Iunie 2, 2011 odata si odata..eu rareori fac bobine cu 2 straturi suprapuse,dupa cum se observa eu fac doar bobine in care suportul bobinei ,folia de aluminiu e prinsa intre straturile de sarma ..asta ii ofera un echilibru mecanic mai bun si totodata dinamica mai buna,iar mansonul ala de carton eu nu il pun pentru ca imi modifica greutatea masei mobile si totodata parametri "Thiele-Small" cu ceva..am experimentat si cu carton dar tot nu e mai bun ...iar ca rasina nu stiu ce folosesc dar e ceva ce miroase ca sobolanii morti ,din 2 componente ..am destula ...cica e pentru bobinat rotoare ...eu cand fac sa zicem 2 straturi,unu peste celalalt ..incep prin a da cu rasina suportul de prespan sau aluminiu dupa aia incep in a aduna sarma ..dar sarma o trec printre degetul mare si aratator ..si ambele degete le bag in rasina ,asa ajunge sa fie unsa sarma pe toate fetele mai bine .dupa ce termin primul strat dau cu rasina ...trec la al 2 lea ..iarasi degetele in rasina si trec firul printre degete si cand e gata iar rasina,ulterior conectand terminalele bobinei la o sursa de tensiune si asteptand cateva ore pana la uscarea rasinii cam atat deocamdata :smt103: icon_axe icon_toilet Link spre comentariu
sorin_denver Postat Iunie 2, 2011 Partajează Postat Iunie 2, 2011 Cate bordeie , atatea obicee ... Link spre comentariu
amatorul Postat Iunie 3, 2011 Partajează Postat Iunie 3, 2011 ca idee,unde se gaseste acea tabla subtire de aluminiu pe care se bobineaza sarma? Link spre comentariu
diff Postat Iunie 3, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2011 ca idee,unde se gaseste acea tabla subtire de aluminiu pe care se bobineaza sarma?Acea tabla de 0,1 pana la 0,5 a fost folosita in tipografii pana nu demult,spor la mesterit Link spre comentariu
ionzugravu Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 pentru bobine de la 30 la 65 mm diametru ,bobinate cu sarma de minim 0,25 mm poti folosi si cutii de bere ,o decupezi si o smirghelesti in asa fel incat sa nu ramana nici un pic de vopsea ... daca e bobina mai mica ...nu merge decat pe folie de aluminiu de tipografii pentru ca cutiile de bere is putin elastice iar la bobinele mai mari de 65 mm iti recomand prespan de la bobinatori .cu multa grija iti v-a reusi :smt103: icon_axe icon_toilet Link spre comentariu
ionzugravu Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 am gasit o poza cu o bobina pe internet si e ca si cam ce am avut eu un difuzoarele mele .si as vrea si eu sa construiesc bobine asa ,dar nu gasesc sticlotextolit si sarma aplatizata .o sa pun poza sa vedeti si sa mi spuneti daca gasiti pe undeva asa ceva Multumesc :smt103: icon_axe icon_toilet Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum