diff Postat Mai 14, 2011 Partajează Postat Mai 14, 2011 V-a salut,dupa cum poate stiti sunt nou pe acest forum postand un subiect care este incadrat in lumea lamparilor vrand sa realizez un amplif pe lampi dar sa nu vb despre asta ca devine offtopic.Lucrez cu difuzoarele inca din copilarie as putea spune iar pe acea vreme nu erau difurile din prezent si respectiv materialele folosite tip Kapton sau sarma argintata cu sectiunea dreptunghiulara si nici solutiile tip rasini epoxidice ca sa nu mai zic de firele leonice care antradevar la unele difuri erau de foarte buna calitate nu chinezariile din prezent care la un bumti bumti s-au rupt In prezent fac numai difuzoare mari tip 15' si respectiv18',bobinajul facandul pe tabla de aluminiu care joaca rol totodata si de radiator fara a modifica frecventa de raspuns sau alte caracteristici.Chiar aseara au venit 2 difuri facute zob la propriu,personal cred ca a scapat 90v cc pe ele de la amplificator,las jos o poza cu bobina recuperata si cea noua.V-a stau alaturi pentru orice antrebare ancercand sa fiu de ajutor pe cat posibil .Ps. Nu-mi luati mesaju drept publicitate,tot ce vreau este sa fiu cat se poate de cooperant si sa va fiu alaturi pentru aceasta tema,cu stima Cariga Alexandru Link spre comentariu
dan-a2 Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 va salut ! - am o intrebare : ce adeziv folositi la bobinarea pe suport de aluminiu ? Link spre comentariu
__farad__ Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 Ceva informatii despre cum se calculeaza bobinele (formule ceva) sau se fac la ochi dupa cea veche. As rebobina un dif pe care il am dar sarma este efectiv transformata in zgura (cineva a avut ideea sa-l bage in priza-eu am avut ideea sa-l trimit la dentist- dar tot nu mi-a rezolvat problema difului)Respect. Link spre comentariu
stefanstudio Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 eu am facut dupa ureche 2 difuri de 30 am facut bobina din coala de radiografie dar daca il forjezi prea tare si se incinge sar putea deforma si la revelion leam tinut cu magnetu cald si nu au avut nimic nici nr de spire nu lam respectat am facuto aproximativ de 1,5 cm e foarte important diametrul ei cand incepi sa bobinezi sarma se strange si scade umpic in diametru Link spre comentariu
stefanstudio Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 dupaia am mai ars alte 2 difuri tot de 30 si leam bobinat cu sarma unpic mai groasa (nici foarte groasa ca nu mai incape bobina in magnet)am pus sarma mai groasa dar am dat mai multe spire decat trebuia cred ca am facuto de 2 cm parca daca nu mai mult si tot a iesit de 4 ohmi.dar nu sau mai ars chiar si la putere mai mare decat trebuia Link spre comentariu
diff Postat Mai 15, 2011 Autor Partajează Postat Mai 15, 2011 V-a salut,as incepe prim a spune ca personal folosec 2 solutii epoxid,epoxy 5 minute pentru lipirea bobinei de gulerul membranei si in unele cazuri cand exista distanta intre spider(suspensia mica) si membrana o folosesc si acolo.Majoritatea difurilor vin deja lipite cu un snur de epoxi deci,in consecinta nu se umbla,iar cea de-a doua solutie care o folosesc pentru bobina este epoxi universal avand un timp de antarire(solidificare) mult mai mare circa 24 ore.Foaia de aluminiu propriuzisa este pe grosimea intrefierului difului de obicei pana in 10 toli folosesc grosimea de o,1 iar la 18 eventual 21 folosesc 0,2 pana la 0,25.Pana in 10 max 12 toli folosesc kapton(film polimidic) de grosimea 126 de microni iar ca veni vorba de tabla bobinajul nu se face direct pe suprafata lucioasa,se matuieste foarte bine cu un abraziv tip smirghel de granulatie medie pentru ca solutia epoxidica sa aibe o aderenta cat mai buna pe aceasta suprafata.Recomand folosirea acestor solutii deoarece rezista si la temperaturi foarte ridicate si nu in ultimul rand nu sunt casante la vibratii ,forte mecanice etc.Bobina nu se face din ochi , se iau nista masuratori dupa cea decedata cum ar fi sectiunea sarmei masurata cu micrometru,latimea bobinajului si dimensiunile fizice ale bobinei ca subansamblu.De calitatea sarmei poate diferi usor si impedanta,un cupru de calitate si dublu emailat are o resistenta mult mai mica decat o sarma de calitate inferioara.Respectant latimea bobinei originale si folosind aceeasi sarma ar trebui in mod normal sa obtinem aceeasi impedanta cu o toleranta foarte mica circa +/_ 2%,de aceea prefer sa mai dau 10 spire in plus decat sa o fac mai mica Link spre comentariu
diff Postat Mai 15, 2011 Autor Partajează Postat Mai 15, 2011 Se bobineaza perfect spira langa spira pentru o aderenta maxima a celor 2 ...4 straturi pentru asta fiind necesara o masina da bobinat.Personal am facuta una homebuild relativ simpla un ax o manivela un suport de 10kg si o mandrina,spulurile pe care fac bobinele sunt pe diferite diamentre toate facute la strung pentru anumite tipuri de difuzoare si marimi.Dupa bobinarea propriuzisa bobina se coace in cuptor pentru 20 minute la o temp de 250 300 grade. Link spre comentariu
stefanstudio Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 asa e nu se face la ochi eu la ochi am pus nr de spire nu aveam cum sa vad cate spire erau ca era toata sarma imprastiata in magnet adevarat trebuie masori sa fie foarte precisa, si sarma masurat diametru, eu cand am zis ca am pus o sarma unpic mai groasa nu am zis ca e vizibil mai groasa diferenta e foarte mica. vazusem ceva de sarma argintata este mai buna ? cu ce este mai buna? se arde mai greu am un tambur de sarma argintata daca vrea cineva nu stiu diametru exact pentru ca nu am cu ce sa masor dar nu cred ca e buna pentru difuzoare mai mari e destul de subtire. aaaa si da casa bobinezi iti trebuie neaparat spul cu diametru exact eu nu am mila imprumutat cineva eeeeee tu esti mai smecher daca le si coci Link spre comentariu
stefanstudio Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 si dac a tot suntem la capitolul difuzoare din ce as putea face sau unde as gasi fir leonic Link spre comentariu
Murcielad Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 aici este un simulator de bobine e foarte misto eu am mai modificat difuzoare cu el http://coilgun.info/mark2/inductorsim.htm si adezivi folositi de diff sunt foarte rezistenti ... am facut si eu vreo 3-4 bobine cu epoxy universal de la bison si tine mai bine ca cel original Link spre comentariu
diff Postat Mai 15, 2011 Autor Partajează Postat Mai 15, 2011 si dac a tot suntem la capitolul difuzoare din ce as putea face sau unde as gasi fir leonicLucrand la rebobilaj de aprox 15 ani pot spune ca nici in prezent nu am de unde comercializa fir leonic dar,am schimbat cateva mii de rekon kituri(kit de reparatie compus din membara care vine cu bobina deja lipita si centrata,spideru si calota de protectie anti praf) care vin cu firele super lungi chiar la unele de 12 cm chiar de unde tai din ele atat cat trebuie avand leonice si pentru inca 2 difuri.Era pe timpu lu ceausescu un fir de telefor ultra flexibil compus din mii de firicele imbracate int-un materiat antretesut care le foloseam cu brio pe timpuri le orice difuzor fara ca acestea sa se deterioreze intr-un fel din cauza vibratiilor. Link spre comentariu
__farad__ Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 @diff am folosit acum 7 sau 8 ani acel tip de fir de telefon la doua difuri de bass de 40W (nu stiu fabricantul stiu doar ca sunt nemtesti). Se rupsese unul din fire dar preventiv le-am schimbat pe toate.Au mers ani de zile si "turnam" in ele cu un amplif de 50W. Azi nu le mai folosesc pt ca s-au descentrat si s-au inmuiat suspensiile (cred ca au in jur de 15-20 de ani). Dar firele sunt inca intregi (se vad cateva lite rupte dar inca functioneaza).Aveau si un fir textil impletit cu sarma.Cred ca mai am si acum pe undeva cativa metri din firul respectiv. Link spre comentariu
amatorul Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 diff,pune te rog niste poze cu masina de bobinat,sa vedem si noi cum arata Link spre comentariu
diff Postat Mai 16, 2011 Autor Partajează Postat Mai 16, 2011 diff,pune te rog niste poze cu masina de bobinat,sa vedem si noi cum arata[/quote Azi au venit o pereche de difuzoare Beyma de rebobinat si m-am gandit sa fac si o poza cu bobina in lucru ,sper sa va placa desi masinuta de bobinat are ceva anisori nu prea are mare joc axul central fiind dintr-un bronz grafitat ,deci neavand nevoie de ungere si mai ales ca nu folosesc masina la turatii mari.Mai am o masina de bobinat aceea fiind utilizata numai cu calibre de 100 mm pentru difuzoare de 15 si respectib 18 toli,cu stima Alexandru Link spre comentariu
diff Postat Mai 16, 2011 Autor Partajează Postat Mai 16, 2011 Cam asa arata difurile care vin la mine si cateva poze bonus spre deliciul difuzoristilor ,va promit ca o sa fac un filmulet cu o rebobinare live cum nu cred ca cineva ar posta asa ceva,dar aici nu e vb de furat meseria ati trebuie maini de doctor si ceva precizie desi spira langa spira cu un conductor gros e usor de facut.Precizez ca la anceputul acestui drum care l-am ales am stricat cativa kilometri de sarma si cam 1 an de zile pentru a ajunge la performanta de a realiza o bobina serioasa si nu in ultimu rand sa fie cat mai aproape de cea a fabricantului,voi reveni cu ce am promis,cu stima Alex Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum