Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum, sau cu ce se poate lipi acumulatori (celule laptop)

costyy86

Postări Recomandate

De curiozitate ai desfacut vreo unul si ai cautat datasheetul acelui controller?De exemplu sa spunem un BQ2085 si perechea lui BQ29311Nu am intalnit pana acum acumulatori de laptop care sa stie sa faca si cell balancing,adica egalizarea de care spui. (asta nu inseamna ca nu exista,poate sunt dar nu prea cred)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• misuraelectronic

5

• costyy86

4

• gabiz_ro

2

• icar

2

Top autori în acest subiect

Se pot lipi acumulatorii cu un aliaj numit Melot sau cam asta e numele.Era folosit in tehnologiile mai vechi de mulare a curoanelor dentare.Se facea un "dinte" din Melot dupa mulajul din ipsos luat dupa dantura originala si se folosea ca dorn de presare pentru a da forma coroanei.Deci e mai dur ca fludorul.Dar se topeste la 60...90 de grade Celsius in functie de compozitie si numarul de retopiri,de reutilizari.Aceasta temperatura nu distruge acumulatorii.Tehnica de lipire e practic aceeasi ca la fludor,in functie de decapantul utilizat,de la apa tare la sacaz.E compatibil cu aliajul Pb-Sn al Fludorului,iar amestecul se topeste la o temperatura intermediara.Nu a fost conceput pentru lipiri,dar merge,il folosesc la lipit conexiuni intre acumulatori de niste ani.Am luat de la un prieten tehnician dentar care mi-a spus ca e foarte scump.Din pacate nu mai e in viata.E bine de discutat cu un astfel de tehnician mai in varsta care s-ar putea sa stie de unde s-ar mai putea procura.

Link spre comentariu

O idee e sa iei blocuri de celule sudate (de ex. am gasit 3 celule in paralel), tai benzile de legatura dintre ele si faci lipiturile pe bucatile de banda ramase. Lucrezi repede, cu decapant de calitate, eventual poti sa tii pe partea dinspre celula ceva metalic care sa preia din caldura.Alta idee, am vazut ceva aliaj gindit pentru dezlipit smd-uri, cu temperatura de topire joasa (ideea era ca pui peste pini si pina ajungi sa incalzesti de la un capat la altul nu apuca sa se solidifice).

Link spre comentariu

Am un laptop din 2009 si am avut probleme cu bateria nu mai tinea,Am luat alti elementi din obor am cositorit firele cum erau pe noi elementi le-am refacut legaturile cum erau.am pus capacu la bateria am bagato in leptop si voila baterile mergeau ca noi.Eu am leptop sony vaio la.La inceput bateriile care le-am pus tineau cam 6 7 ore acum tin cam 4 ore dar din 2010 de cand leam schimbat e normal.

Link spre comentariu

Poti sa le lipesti dar nu e indicat. Daca pana acum ai avut noroc asta nu garanteaza ca ce ai facut a fost bine.Daca ai trecut pe rosu si nu te-a calca masina asta nu inseamna ca e bine sa treci pe rosu.

Link spre comentariu

Sudura in puncte home-made:

[attachment=1]P2.jpg[/attachment]

[attachment=2]P11.jpg[/attachment]

[attachment=0]P3.jpg[/attachment]

Am facut-o cu un condensator de 50000 microfarazi la 100V. Foarte important: condensatorul trebuie sa fie unu pe care il poti arunca la gunoi fara sa plangi dupa el.Al meu avea capacul bombat bine inainte sa-l maltratez eu.

I-am fixat in suruburi doua sarme de cupru cu diametrul 2 mm ascutite la capete pe post de electrozi de sudura si un voltmetru pe care sa pot citi in permanenta tensiunea pe condensator.

Incarcat dintr-o sursa de 50V printr-o rezistenta de limitare a curentului.

Am inceput cu 5V pe condensator si am tras un scurt cu "electrozii" pe tablita aia subtire.

Insuficient.

Am urcat la 10v. Tot insuficient; pocnea bine dar energia nu era suficienta pentru a face o "sudura" buna.

Am crescut tensiunea de incarcare cu cate 5V si pe la 25-35V sudurile au devenit satisfacatoare.

Proiectul nu a mai fost finalizat.

Vreo 2 "suduri" s-au rupt dupa ce a cazut de pe dulap. :)

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

100% de acord cu ce spune misuraelectronic.

Cu acumulatorii nu e de glumit, gandeste-te ca s-ar putea sa nu fii acasa cand face scurt!!!

Dus la extrem, un acumulator poate face chiar si asa:

http://www.youtube.com/watch?v=jjAtBiTSsKY

Eu nu inteleg de unde atata spaima pe celulele Li-Ion. Pe topicul asta mai putin, dar mai ales pe alte topicuri similare.

Citat din datasheetul de la 18650, 2600 mAh, Samsung:

9. Safety

9.1 Overcharge Test

Test method: To charge the standard charged cell with 12V and 2.6A at 25℃

for 2.5 hours.

Criteria: No fire, and no explosion.

9.2 External Short-circuit Test

Test method: To short-circuit the standard charged cell by connecting positive and

negative terminal by less than 50mΩ wire for 3hours.

9.3 Reverse Charge Test

Test method: To charge the standard charged cell with charge current 2.6A

By –12V for 2.5 hours.

9.4 Heating Test

Test method: To heat up the standard charged cell at heating rate 5℃ per minute up to

130℃ and keep the cell in oven for 60 minutes.

Deci, tensiune +/-12V (bine, cu mentiunea curentul sa fie limitat la mai putin de 2.6A), sa-l scurtcircuitezi, si sa-l pui si la gatit (poate ti-e foame :nebun: ) pana la 130 grade si elementul trebuie sa reziste fara sa explodeze, si fara sa ia foc.

Nu spun ca de-acuma putem sa-i abuzam in orice fel si n-o sa se intample nimic; trebuie avuta grija. Dar nici nu-i sfarsitul cu ei.

Link spre comentariu

Ai omis esentialulA 3.7V Li- Ion battery containing one cell and safety circuit.Ia un element fara nici un safety circuit si fa testele astea. Dar cheama inainte pompierii.Acumulatorii cu litiu (LiIon, LiPo) abuzati (scurt, supraincarcare) se incalzesc rapid, se umfla, incepe sa iasa fum si la final daca insisti ard violent.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări