Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cu sa alimentez 900-1000 leduri cu o singura sursa?

Vizitator iulian_das

Postări Recomandate

E adevarat ca "consuma cat le trebuie".

Doar ca au coeficient de temperatura negativ.

Daca ai avut norocul ca toate cele x LED-uri sa aibe o tensiune Vf ceva mai mare decat cea a sursei la curentul lor nominal, sa zicem 3.6V, si astfel sa lucreze relativ reci la tensiunea care le-a fost injectata, no problem.

Dar daca cei carora le dati "sfaturi" gratuite au LED-uri cu Vf=3.1V ??

Puneti fratiorilor mana pe carte inainte de-a da sfaturi.

Dxxx are dreptate.

Link spre comentariu

Addy,

chiar nu sunt aici sa mi se dea dreptate, incerc si eu sa-i luminez pe unii care sigur au nevoie. Merci oricum.

Vezi si tu ca aici degeaba spun ca nu se pun in paralel, si ca se alimenteaza in curent constant...

Vine un Mitica si spune ca lui ii merg de 100 de ani asa.

Ce sa le explici ca intr-adevar merg asa 100 de ani daca exista rezerve foarte mari curent/termic (dar astia de aici vor puteri mari si leduri multe - crezi ca gandesc ei la rezerve mari cu solicitare sub 10% din maxim? - eu zic ca nu...) - insa numai daca nu ai variatii / varfuri de tensiune si temperatura cu ceva doza de noroc.

Imi pare rau sa zic ca nivelul discutiei de aici aste... insuficient pentru un forum de electronisti.

Incercam sa invatam noi, sau chiar incercam sa-i invatam pe altii - deci trebuie sa vorbim mai putin de "gaselnite" riscante si trebuie sa ramanem doar la montajele corecte, fara aproximatii.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

On-topic.

Varianta pentru incepatori: (dealtfel unica; avansatii nu intra pe topicul asta sa caute lamuriri)

Prima data se calculeaza puterea totala

Exemplu: daca LED-urile sunt din cele mici, de 5mm, tipic de 20mA si avand un Vf de cca 3.3-3.6V, puterea totala este de 66mW x 1000 = 66W.

Se cauta un alimentator stabilizat decent care sa asigure puterea respectiva plus vreo 20% la o tensiune oarecare, preferabil peste 30V dar nu e indicat sa depaseasca 100V. Merge si de laptop eventual...

Se leaga led-urile in serie, stringuri astfel incat tensiunea calculata sa fie mai mica cu cel putin 10% decat cea a sursei.

Fiecare string se leaga independent la sursa printr-un rezistor calculat cu legea lui Ohm: R=V/I, unde V este tensiunea care trebuie sa ramana pe acel rezistor, iar I este curentul prin stringul respectiv de LED-uri.

Link spre comentariu

Absolut corect ce spune Addy, insa daca cititi tot si cu atentie. Cu mentiunea ca daca ledurile sunt de 20mA maxim este recomandat sa folositi 50% din acest curent.

Pentru astfel de diode de mica putere driverul pasiv cu rezistente serie este cel rezonabil de a fi utilizat.

Insa pe aici se spunea de 500 leduri de 1W fiecare.

In acest caz se recomanda de asemenea maxim 50% adica 0,5W maxim pe led. Pentru auto sau outdoor insa maxim 0,25W.

Este obligatoriu unul sau mai multe radiatoare de racire pe care sa fie dispuse ledurile.

Puterea totala efectiva pe leduri ar fi de maxim 250W, si in acest caz driverul recomandat este activ, preferabil in comutatie ca sa genereze (el, driverul) cat mai putina caldura. Alimentatorul trebuie sa aiba cel putin 300W, in functie de randamentul driverului.

Daca se folosesc leduri de ultima ora (state of the art) si de foarte buna calitate se pot obtine undeva la 38.000 lumeni, ceea ce mi se pare monstruos.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări