cristian_draghiescu Postat Mai 14, 2011 Partajează Postat Mai 14, 2011 Pentru 6 leduri inseriate rezulta 150 de asemenea grupuri, deci 300 de tranzistoare !Daca se inseriaza 9 leduri, va fi nevoie de 100 de grupuri si numarul tranzistoarelor se reduce la "numai" 200 !Cu asemenea "cantitati" cred ca s-ar putea construi un calculator modest din generatia a doua. Este mult prea complicat si inutil. Link spre comentariu
Cristiano Postat Mai 14, 2011 Partajează Postat Mai 14, 2011 Pentru 6 leduri inseriate rezulta 150 de asemenea grupuri, deci 300 de tranzistoare !Daca se inseriaza 9 leduri, va fi nevoie de 100 de grupuri si numarul tranzistoarelor se reduce la "numai" 200 !Cu asemenea "cantitati" cred ca s-ar putea construi un calculator modest din generatia a doua. Este mult prea complicat si inutil.Intr-adevar, e mai simplu de pus o rezistenta daca acuratetea curentului nu e importanta. Cu tranzistori e ceva mai complicat, dar cu siguranta nu inutil. Sa presupunem ca se folosesc 24V, 6 leduri albe si o rez. de 330 Ohm. Tinand cont ca tensiunea pe led poate varia intre 2.9 si 3.5V (tipic pentru un led alb), curentul va varia si el intre 9 si 20mA. Ramane la latitudinea initiatorului topicului sa hotarasca ce-i convine: precizie mai mare (si implicit o complexitate mai mare) ori complexitate redusa (si implicit precizie scazuta).Pe de alta parte, daca foloseste 48V in loc de 24V, nr. de tranzistori se injumatateste, pastrand in acelasi timp electrosecuritatea. Link spre comentariu
nicul Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 grupul e de 6 led-uri in paralel.se inseriaza 6 gupuri din astea = 36 de leduri.pana la 900 am nevoie de 25 de ramuri.25x6x20mA=3A curent necesar.daca un regulator de cc de 3 amp e complicat se pot grupa ramurile cate 5 si folosesc 5 surse de cc de 600mA.grupurile de cate 5 ramuri se pot intersecta pe la jumatate.o sa ziceti ca acei curenti nu se vor repartiza perfect egal, asa e, dar nu conteaza. ledurile au oricum dispersie mare, schema functioneaza. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 grupul e de 6 led-uri in paralel.Nu merge asa. Datorita dispersiei parametrilor din fabricatie, se va aprinde cel cu tensiuneade prag cea mai mica, care astfel le va sunta pe cele cu tensiune de deschidere mai mare. Link spre comentariu
nicul Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 din pacate chiar merge si este cel putin un fabricant care da produsul final cu cinci ani garantie. habar nu am despre smnificatia magica a cifrei 6, dar chiar daca un led e prost si are tensiunea de prag mult mai mica, se supravolteaza, ia 100 mA si se arde. raman celelalte 5 leduri cu 24 mA in loc de 20. discut in ipoteza unor led-uri de 30mA, albe oarecum cu o raspandire larga.alta ar fi ca atunci cand vrei sa folosesti macar 900 de led-uri comanzi o cutie de 1000 din acelasi BIN si nu iei cate 100 din diferite talciocuri. intr-o cutie led-urile nu sunt identice, dar voltajul este intr-un interval convenabil, la fel si parametrii de luminozitate. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 chiar daca un led e prost si are tensiunea de prag mult mai mica, se supravolteaza, ia 100 mA si se arde. raman celelalte 5 leduri cu 24 mA in loc de 20.Asta nu-i o solutie tehnica, e o bataie de joc de care numai chinezii pot fi in stare.Ledurile nu se alimenteaza niciodata in paralel ! Link spre comentariu
__farad__ Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 Nu inteleg de ce este nevoie sa realizezi acest montaj de 900 de led-uri.Chiar si cu cea mai simpla solutie (inserierea pe grupuri cu cate o rezistenta de limitare) tot iese ceva al naibii de scump.Daca ai cumpara led-urile cu 10 bani bucata tot ai cheltui 100 de lei. Daca am inteles bine vrei sa realizezi un perete luminos? Daca este asa am o alta solutie cred eu mai simpla: un panou de stiplex (plexiglas) alb montat in fata unei suprafete reflectorizante (oglinda sau tabla slefuita sau chiar autocolant oglinda) si cateva tuburi de neon de 36W(functie de puterea luminoasa dorita).Dezavantajul il constituie imposibilitatea reglarii constante a luminozitatii (aceasta poate fi reglata prin opacizarea stiplexului cu diverse straturi de folii semitransparente dar ramane fixa) plus necesitatea unei bune izolatii electrice. Iar consumul electric va fi ceva mai mare. Link spre comentariu
nicul Postat Mai 16, 2011 Partajează Postat Mai 16, 2011 asta ar fi versiunea pentru 12V. tot pe acelasi principiu, grupuri de 6 legate cate 3 in serie si doua ramuri la paralel.folosesc o singura sursa de cc si curentii se impart cum vor ei, totusi nu-s diferente prea mari.e facut acum vreo 3 ani, daca nu chiar 4 si tipul asta de led (oricum era de 30 mA) nu se mai foloseste la iluminat (decat in chinezarii). parca am facut un pic de selectie pe un breadboard, dar numai dpv vizual ca sa elimin ledurile prea mov sau albastrui si inca mai functioneaza dupa atata vreme.oricum cam asta e ideea. 5 surse de cc de 600 mA pentru 900 de leduri.dpv al eficientei cred ca o sa fie zero. cum cere autorul 50 de led-uri pe metru patrat nu o sa fie vorba de un perete luminos ci de niste puncte luminoase pe un perete. efect nul, poate doar sa fie vorba de led-uri rgb care isi schimba singure culoarea.pe piata au aparut si corpuri de iluminat cu led-uri, mai inguste decat un tub de neon, care se pot monta pe perete intr-un fel de rama, pe perimetru, iar peretele e vopsit cu o vopsea speciala care reflecta lumina. nu se obtine un perete luminos, ci unul luminescent mai degraba, dar efectul e mai interesant. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 16, 2011 Partajează Postat Mai 16, 2011 Totusi puterea este spre 50W numai pe LED-uri, entuziastii zic ca la culoarea alba ar echivala cu cel putin 250W incandescent, s-ar putea sa fie mult... Poate n-ar strica o proba prealabila pe 1 mp.Alt aspect ar fi directivitatea LED-urilor de 5 mm care de regula au lentila. In cazul asta din orice pozitie in camera ai vedea mereu un grup de LED-uri mai luminoase fata de celelalte (cele in fasciculul carora te afli) , ceea ce nu stiu daca este placut. Tot o proba ar fi utila. Iar solutia pot fi LED-uri cu lumina dispersata sub unghi mare.Acum optiunea finala e a autorului postului, cred ca ne-am repezit toti cu critici si nu mai stie nici el ce sa faca. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 16, 2011 Partajează Postat Mai 16, 2011 Eu am in jur de 48.000lm in camera (majoritatea se reflecta in tavan) si nu e mult,mai ales daca vrei sa vezi bineUn neon de 18w si 8-900lm (cu tenta galbena) mi se pare chior,fata de un bec de 100w,cu 1300lm,care e acceptabil Link spre comentariu
nicul Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 Eu am in jur de 48.000lm in camera (majoritatea se reflecta in tavan) si nu e mult,mai ales daca vrei sa vezi bineUn neon de 18w si 8-900lm (cu tenta galbena) mi se pare chior,fata de un bec de 100w,cu 1300lm,care e acceptabilinteresanta chestia cu reflexia ? poti sa spui cum le-ai orientat, aranjat ? ce solutie ai ales pentru alimentare ? cu ce e vopsit tavanul ?nimic nu e mai pacatos decat lumina de led in ochi.intreb de alimentare pentru ca am asamblat o chestie industriala cu 60 led-uri de 1A (tot asa pe la vreo 50k lumeni) si sursa aleasa a fost de 24V la 1500W (plus driver pt fiecare led) ceea ce a dus la costuri destul de marisoare. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 Tavanul e albSursele de lumina sunt neoane si becuri HID,care sunt puse pe biblioteca (care ajunge pana aproape de tavan) Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 Chestiaaia industriala poate nu are sistem optic/nu e destinata iluminatului interior.D'aia te deranjaza.Si trebuie folosita si temperatura de culoare potrivita. Link spre comentariu
nicul Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 ok, am crezut ca sunt 48k lumeni din led-uri. mea culpa. da , e industriala, are optica necesara pentru aplicatia respectiva. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Mai 18, 2011 Partajează Postat Mai 18, 2011 ok, am crezut ca sunt 48k lumeni din led-uri. mea culpa. da , e industriala, are optica necesara pentru aplicatia respectiva. daca LED-urile au toate lupa , atunci sigur o sa fie concentrajul fluxului luminos cam mare si de aia deranjeaza ochii... dar 48K lumeni banuiesc ca e "ceva" cantitate de lumina Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum