Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cu sa alimentez 900-1000 leduri cu o singura sursa?

Vizitator iulian_das

Postări Recomandate

Se folosesc intr-adevar leduri in paralel in multe produse (inclusiv cu 5 ani garantie), insa cu 2 conditii: - se folosesc leduri selectate, cu Vf apropiate (diferente de 0.1 - 0.15V max.) si - se folosesc grupuri de mai multe leduri in serie (de preferat peste 10), iar grupurile in paralel. Prin dispersia statistica se minimizeaza diferentele de Vf per grup. Am facut cateva simulari de curand pe tema asta si si am verificat si prototipuri de astfel de module. Rezultatele confirma viabilitatea solutiei.@tyc: poate un utilizator casnic (privat) nu pastreaza factura 5 ani, insa pentru pentru proiecte mari (unde clientii sunt de regula firme) sigur se pastreaza si un produs defect dupa 4.5 ani sigur va fi reclamat.

Link spre comentariu

Se folosesc intr-adevar leduri in paralel in multe produse (inclusiv cu 5 ani garantie), insa cu 2 conditii: - se folosesc leduri selectate, cu Vf apropiate (diferente de 0.1 - 0.15V max.) si - se folosesc grupuri de mai multe leduri in serie (de preferat peste 10), iar grupurile in paralel.

Iertati-ma, dar nu inteleg. Daca se utilizeaza tot grupuri de leduri inseriate, atuncipentru ce mai este necesara selectionarea lor ? Numai pentru a obtine aproximativacelasi grad de luminozitate pentru toate ?Statistic, cam de cate leduri este nevoie pentru a putea selectiona(conform criteriilor expuse) 900 de bucati cu diferente nu mai mari de 150 mV ?
Link spre comentariu

Iertati-ma, dar nu inteleg. Daca se utilizeaza tot grupuri de leduri inseriate, atuncipentru ce mai este necesara selectionarea lor ? Numai pentru a obtine aproximativacelasi grad de luminozitate pentru toate ?

Pentru ca grupurile de leduri inseriate sunt legate mai apoi in paralel (de ex. 12 leduri in serie per grup, 75 de grupuri paralel + sursa de curent constant de 1.5A la max. 48V). Pentru exemplificare, daca se pun 2 leduri in paralel cu diferenta de 100mV, diferenta de curent (si implicit de luminozitate) intre ele inca va fi suficient de mare pentru a deveni vizibila. Insa daca se pun 2 grupuri de n leduri in serie, diferenta intre ele va fi mai mult mai mica decat n*100mV (datorita dispersiei statistice a Vf) si atunci diferenta intre curentii pe cele 2 grupuri va fi mai mica.

Statistic, cam de cate leduri este nevoie pentru a putea selectiona(conform criteriilor expuse) 900 de bucati cu diferente nu mai mari de 150 mV ?

Multe. Daca un led (neselectionat) are Vf intre 2.9 si 3.6V, atunci sunt 7 grupuri (bin-uri) de 100mV in acest interval, deci ar fi nevoie de 6300 de leduri.Aici e un caz oarecum special, deoarece se construieste un singur modul iar in mod obisnuit ledurile nu sunt selectate dupa Vf, ci dupa intensitate. De aceea metoda serie-paralel nu e potrivita, am si recomandat altceva mai sus, mai complex intr-adevar, insa dupa parerea mea mai potrivit in cazul de fata (si sa nu uitam ca, chiar si in cazul folosirii grupurilor serie-paralel, tot trebuie construite una sau mai multe surse de curent constant).La nivel industrial e altceva, 7 bin-uri nu sunt chiar asa de multe si situatia e controlabila din pdv. logistic. Practic, indiferent de numarul de module produse, vor fi mereu in unul din cele 7 binuri.
Link spre comentariu

de ce nivel industrial vorbiti , daca nu e cu suparare ?

exista solutia serie paralel la leduri de putere mica (nu paralel direct, cum zice tyc si care cred ca ar insemna exclusiv paralel la 3,2V de ex)

la fel si solutia serii in paralel (cu o singura sursa de cc) la solutii cu led-uri de 1W.

eu vorbesc de astia : http://www.gelightingsolutions.com/prod ... rchresults

unde am lucrat cu ceva timp in urma si produsele destinate traficului trebuiau sa indeplineasca niste cerinte de calitate destul de inalte.

ca sa-i raspund lui tyc, produsul GT1 pedestrian sign e facut exact asa cum am zis.

la fel sunt si rx11. e mult de discutat, dar garantia e de 5 ani, lampile pixelate sunt oarecum obsolete, cand am plecat eu tendinta era pentru led-uri in cluster, doar pietonii mai ramaneau asa.

tot pentru tyc, chestia aia cu 70% e pur teoretica si obtinuta prin extrapolari. acu trei ani nimeni nu avea date concrete despre cum se comporta un led de 1W intr-un produs final in cinci ani. tocmai incepusem niste teste de genul asta (asa de vreo 6 luni).

problema e ca produsele alea cu leduri multe erau obsolete, k3 de la luxeon devenea la fel. piata asta evolua si evolueaza atat de repede ca pana faci aia cinci ani trebuie inlocuit tipul de led cu unul mai performant, mai ieftin, mai eficient, etc.

cam asta e la nivel industrial, unde se lucreaza pe contracte de zeci de mii de bucati, iar produsele nu le gasesti la magazinul din colt.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Selectia ledurilor dupa Vf, pt deltaVf de 0,1V se face acasa sau industrial(numai chinezii).Selectia de la producator(nonPRC) se face in functie si de Vf si ledurile se incadreaza intr-o categorie sau alta si se comercializeaza sub cod de produs diferit.Am facut cateva lampi cu leduri,iar din 50leduri am facut 2 lampi de 24leduri buc(si au ramas 2 leduri 'rezeva'); am gasit Vf de la 2,4V la 2,8V.Intrebarea mea se referea la produsele care au leduri in paralel,legate direct in paralel,adica anod la anod si catod la catod.

Link spre comentariu

da, ala pe care-lindicam are grupuri de cate 6 leduri in paralel (anod la anod si catod la catod) inseriate cu alte grupuri de 6 in paralel. semnul de pieton.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

A,d'alea care au ba un rand de leduri stinse,ba is stinse de tot; sau d'alea care indica cand sa treaca pietoni,ca in ultima vreme nu prea mai vad prin oras asa ceva(le-o fi lovit grindina,traznetul,dar in nici un caz nu s-au ars.Sau numaratoare,pe la semafoare,la care mai tot timpul nu le merge cate un segment.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Eu as fi tare curios sa vad o poza ceva cu cei 48K lumeni.

Mi-am adus aminte si am revenit:http://i1212.photobucket.com/albums/cc4 ... 401655.jpghttp://i1212.photobucket.com/albums/cc4 ... 401656.jpghttp://i1212.photobucket.com/albums/cc4 ... 401658.jpgCamera are cam 3x4m (+/- 1m)Ca surse de lumina am:3x HID de 150W2x becuri fluroscente compacte PL-C 4P de 26W (26W erau in poze,acum am de 42W)1x neon de 58W1x neon de 36W (nu apare in poze,e in stanga,la geam)1x neon de 18w
Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator robertogl

Led 10w 3 serie 3 paralel 7-9v alimentat prin driver special conceput pentru acest tip de led de putere si radiator pe masura ledu functioneaza de 3 ani fara oprire pene de curent nu au fost mai mari de 2 ore si el este si cu o baterie de ups 12v7a/h si acuma are 900 lm masurati.

Led de 100w 10 serie 10 pararel 1 am si cva in continu tara oprire doar la penele mai mari de 6 ore de curent are nu imi amintesc sa fi avut o pana de curent asa de mare sursa driver de fabrica proiectat special pentru acest led.

led de 5w 2 serie 2 paralel etc deci este varianta industriala. Nu toate ledurile au aceiasi parametri alimentati un led de 10w la 6,5 volti va lumina 2 leduri restu ar parea ca sunt moarte sau 3 leduri deci...... teoretic nu este ok practic 3 ani functioneaza perfect.

Intrebare pentru cunoscatori 500 leduri albe de 1W

1 led de 1w 35 * 35mil 3.2-3.4V 110-120LM 300mA 

ce sfat imi dati pentru a le alimenta sau care ar fi modul cel mai fiabil de alimentare?

Vreau sa obtin o lumina de minim 55k lm.

Nu ma intereseaza partea de radiator/racire montare pasta termina asta este deaja cu radiator din cupru cu racire cu apa rece 10grade jgeab colector de condens etc racirea lor este controlata de senzori termici 500 sensori termici iar cefunctionarea a unui led este aratata pe led defect individual deci nu ma intereseaza ca sunt doar serie odata unu care nu va mai arde se va strapunge sau se va intrerupe va fi identificat imediat fara a sta eu sa caut fiecare led in parte ele sunt idem dupa e se bor face conexiunile intre ele isolate cu un strat de spuna si apoi ba fi lipit o foaia de sticla deci vor trebui sa fie ca un panou care va lucra in mediu acid deci ele nu au contact cu mediu inconjurator lipsa electrocutare oricum de ude se alimenteaza ele din panou are siguranta diferentiala panou este prevazut cu punere la masa iar de la fiecare led ca veni firele de la senzori care ia date despre led temperatura, strapuns sau ars unde in panou general va indica defectiunea.

Ma intereseaza doar care ar fi sfatul de sursa de curent constant schema de conectare cu posibilitatea de a se extinde la dublu 2 panouri adica.

Multumesc anticipat pentru fiecare sfat care se bazeaza pe un calcul

Link spre comentariu

Calcul dupa ce stabilesti exact tipul + ICul din driver...

Sper ca nu vrei sa injectezi 1W intr-un LED de 1W (putere maxima) daca vrei durata de viata acceptabila.

Incearca totusi leduri mai bune cu Vf sub 3V la curentul de lucru, si curentul de lucru la/sub 50% din maxim. Actualmente exista si leduri cu randament peste 150lm/W, care ar putea sa-ti reduca numarul chipurilor cu in jur de 100.

Si acum solutia pe care o vad:

- driver boost cu tensiune de iesire cat mai mare, sa ajunga sa zicem la 50V. Asa insemna stringuri (adica conexiune serie) de chiar 17-18 leduri daca au Vf mai mic.

- este vorba deci de ceva pe la 30 stringuri si poti sa ai drivere independente sau cate 2-3-6 stringuri puse la fiecare driver, daca are capabilitate de curent suficienta.

- drivere independente = nu e necesara decat reglarea eventuala a curentului, dar diferentele pot sa fie suficient de mici ca asta sa nu fie necesar.

- drivere pentru multiple stringuri. Pe fiecare string conectezi si un rezistor mic de echilibrare.

Daca echilibrezi in probe stringurile (se face relativ rapid muti 1-2 diode cu Vf mare din stringul cu tensiune mare in cel cu tensiune mica, facand rocada), aceste rezistoare pot sa nu aiba o cadere mai mare de 0,5%, si deci o pierdere de energie/productie de caldura similara.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Imi pare ca am intrat intr-o locatie gresita - acum am vazut ca se discuta de sute de leduri, dar nivelul "tehnico-stiintific" este de cu totul alt ordin, cu drivere pasive cu rezistenta serie, sau LEDuri puse in paralel.

Pentru ca am intrat cu intentia de a ajuta si de a oferi suport trebuie sa fac urmatoarele comentarii:

1.

Daca discutati de sute de leduri inseamna ca si investitia este pe masura, si de asemenea sunt pretentii de fluxuri luminoase mari, deci si de puteri mari.

In acest caz uitati va rog de driverele pasive, pentru ca ele ofera un control slab asupra curentului.

Din aceasta cauza dimensionarea cu drivere pasive ar trebui sa fie pe la 20-30% din puterea maxima ceea ce nu merge cu dorinta de puteri mari.

Deci: folositi drivere active, care masoara si ajusteaza permanent curentul debitat, cu precizie mare.

Se pot folosi drivere active cu tranzistori sau integrate cu element serie.

Si mai bune sunt driverele active in comutatie care permit controlul pentru sarcini de puteri mari si disipa relativ putin datorita randamentului mare.

2.

Leduri in paralel este profund incorect.

Stiu ca asa ceva se poarta in chinezisme sau in tara lui "merge si asa", daca cunoasteti o asemenea tara.

Dar din punct de vedere electronic este gresit, si asta nu este o dogma sau un dictat ci se poate explica usor de ce:

Daca intr-un grup paralel o dioda are Vf mai mic ea va lua un curent mai mare decat celelalte.

Facand asta se va incalzi mai mult decat celelalte. Pana aici nimic groaznic.

Insa cu cresterea temperaturii Vf va scadea si mai mult, curentul va creste si mai mult si cercul vicios se va repeta.

Daca racirea e buna probabil nu se va intampla nimic catastrofic, dar cine monteaza leduri in paralel probabil ca nici cu racirea nu se cazneste si atunci "poc".

Dupa defectarea primului led curentul prin cele ramase creste pentru ca este un LED mai putin. Va intra in ambalere termica un alt LED din cele inca functionale si fenomenul se va repeta din ce in ce mai repede pana mor toate.

Si, in final, despre ideea "stralucita" cu 500 de leduri de 1W puse in paralel pe o sursa se calculator...

Pai un led alb de 1W inseamna peste 0,33A per LED, adica in total 166A

Mai trebuie sa comentez?

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

fara nici o rezistenta?

Exact,doar ca ledurile folosite de mine erau smd cu 6 pini (cate 3 leduri intr-o singura carcasa).

Nu conteaza daca intensitatea curentului de la sursa este foarte mare,ledurile consuma cat le trebuie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări