blue Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Exista un rationament pt folosirea pentodei legate ca triode si anume Ra mai mic pt acelasi PSF, fireste cu acceptarea randamentului. Eu sint de ani buni adeptul acestei configuratii dar parerea mea este ca doar pentodele de putere utilizate la deflexie TV au liniaritatea superioara si capabilitatea de a lucra peste puterea maxima disipata pe anod data in catalog , deci pot debita puteri apropiate de a unei pentode obisnuite , chiar si armonica doi are o valoare mai redusa Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Randamentul claselor de functionare alese fie ca sunt cu pentode,triode sau tetrode este acelasi.Insa problema este alta; mi-am permis sa fac un calcul rapid referitor la transformatoarele de iesire pentru aceeasi lampa,o pentoda la origini insa montata in doua moduri:-1) pentoda clasic nu UL-2) trioda (pseudotrioda) rezultatele calculelor sunt urmataorele:-1)PENTODAZa=5000 ohmiFmin=20Hz/9Wrezulta o tensiune alternativa U~(primar trafo)=212V~Lp rezultat pentru un Fminim de 20 Hz: Lp=39HSectiune miez pentru o putere in primar de 9W:Pp=9W rezulta o sectiune:S=11,28cmpNumar de spire primar: N=2161 Sp-2)TRIODA (PSEUDOTRIODA)Za=3500 ohmi Fmin=20Hz/5,7-6WU~p=144V~Lp(pt 20Hz)=27HS=9,25 cmpPp=5,7-6WNsp=1790 Spmentionez inca odata ca am folosit aceeasi lampa,teoretic,adica o pentoda la origini.Randamentul clasei de functionare este specific clasei alese,(27-30%).Eu nu vad practic niciun castig daca folosesc o pentoda buna si "fortoasa" (vb lui )ca trioda.Asta este un argument pentru cele spuse de mine in ceea ce priveste faptul ca nu sunt de acord cu folosirea tuburilor multigrila ca triode ???Se prea poate sa intervina acum factorul audiofil,de care nu mai pot spune nimic,eu am vorbit numai din punct de vedere electric.P.S numarul de componente,deci economic vorbind,este acelasi in ambele cazuri. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 N-ar trebui sa pastram si sectiunea aceeasi? PLec de la ideea: am o lampa, un miez ce are sectiunea S si vreau sa ma decid: pentoda sau conexiune trioda? Stiu ca s-a pus o formula: SE VEDE FOARTE CLAR in formula CUM DEPINDE NR.DE SPIRE/volt IN FUNCTIE DE f minim si sectiunea Sfe ............................................. e=4,44xfminxSfexBx0,0001 ........................................... . lazaroiu daca se poate pune niste formule la calculele: 1)PENTODA Za=5000 ohmi Fmin=20Hz/9W rezulta o tensiune alternativa U~(primar trafo)=212V~ Lp rezultat pentru un Fminim de 20 Hz: Lp=39H Sectiune miez pentru o putere in primar de 9W: Pp=9W rezulta o sectiune: S=11,28cmp Numar de spire primar: N=2161 Sp -2)TRIODA (PSEUDOTRIODA) Za=3500 ohmi Fmin=20Hz/5,7-6W U~p=144V~ Lp(pt 20Hz)=27H S=9,25 cmp Pp=5,7-6W Nsp=1790 Sp ca sa vedem mai exact. Oricum eu zic ca 371 de spire in minus este o mica diferenta (pentru un bobinator incepator chiar se simte bine). Dar m-ar interesa sa fac calculele pentru aceeasi sectiune de miez (miezul mai mare nu dauneaza -> vezi subiectul trafuri SE). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 -1)PENTODA Za=5000 ohmi Fmin=20Hz/9W rezulta o tensiune alternativa U~(primar trafo)=212V~ Lp rezultat pentru un Fminim de 20 Hz: Lp=39H Sectiune miez pentru o putere in primar de 9W: Pp=9W rezulta o sectiune: S=11,28cmp Numar de spire primar: N=2161 Sp Randamentul clasei de functionare este specific clasei alese,(27-30%). ... Cit din acea putere (9W la anod in situatia f=20Hz L=39H primar) se va regasi in secundar/sarcina presupunind un randament OT de 80% (este foarte important ce va intreb , dacă o să sesizați "nuanța " ,raspundeți numai dacă doriți ).Calculul sumar facut mai sus de dumneavoastra ce ne arata ?,ce evidentiaza ? ca sint randamente diferite pentoda respectiv pentoda conexiune trioda cred ,da. __Pentoda in conexiune trioda are randamentul fundamental diferit de randamentul triodei autentice domnule Lazaroiu ?. (aceasta intrebare impune raspuns , cred). ................................................................................................................................................................................. Mai de graba as spune ca randamentul este specific conexiuni alese(trioda) , nu calasei ,ce ziceti ?!(pentru cazul in discutie pentoda conexiune trioda versus trioda autentica). Chiar am exemplificat(o pagina in urma) Pai oricum ar fi pentoda in conexiune trioda sau trioda autentica randamentul nu prea difera ,zic-cred ,tu ce crezi ? Nu mi se pare concludent ca argument invocarea randamentului ,probabil ca tu doreai sa ne spui ca difera randamentul dupa caz conexiune pentoda respectiv conexiune trioda , asta stiam cu toti cred . Acum eu vin si intreb ,-pentru o putere disipata data la anod o pentoda conectata ca trioda consideri ca are randamentul mai mic decit o trioda autentica de aceasi putere disipata la anod ? Uite si ca nu zici ca sint pricinos dau urmatorul exemplu: 1)clasaA1 2A3 SE trioda autentica 3-4W in sarcina secundar(ia0=60mA ,Ua0=250V) http://www.hifitubes.nl/weblog/wp-content/rca-2a3.pdf 2)clasaA1 2XEL84 SE paralel conexiune trioda 3-4W in sarcina secundar(ia0=2x30mA Ua0=250V) Practic cam aceasi putere disipata pentru cele doua situatii ,in ce consta argumentul randament ?. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Parerea mea este ca randamentul unei pentode,bineinteles intr-un montaj trioda are randamentul exact al unei triode autentice,poate un pic mai mic, care ar avea aceeasi Za acelasi PSF,mai bine spus ar fi "similara" punct cu punct unei triode autentice. Ex: patru EL34 in montaj trioda SE,se apropie,am spus se apropie dar nu identic cu un montaj SE cu o trioda autentica 6C33C.Adica,Za pentru 4XEL34-pseudotrioda ar fi de 720 ohmi,pentru 6C33C ar fi 640 ohmi Pp (4XEL34 triodaSE)=18-20W,Pp (6C33C)=18-20W si daca aveti rabdare puteti calcula si dv.,poate mai bine decat mine si ceilalti parametrii.Randamentul in cazul de fata,asta fiind tot parerea mea este specific clasei de functionare,ma refer la randamentul audio,altfel randamentul energetic este ceva mai prost la montajul cu 4XEL34.Un montaj bine ticluit si bine realizat poate avea un randament,chiar in clasa A de pana la 33%. Pentru <adrian_pic>: domnule draga,formulele sunt luate din cartile de care-ti vorbeam,daca le-as fi putut scana fii sigur ca ti le-as fi trimis personal.In schimb d-ta poti verifica cele spuse de mine facand proba si cu alte formule pe care le ai la indemana.Iar in ceea ce priveste dimensiunile sectiunii miezului,eu raman la ideile mele; daca asa imi iese din calcule,nu ma abat si nu supradimensionez nimic si slava Domnului am la "activ" sute de transformatoare,unele care "canta" acum prin Spania,Germania si chiar Canada,mai era putin si ar fi "cantat" si in Italia,dar stie de ce nu ???!!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Diferentele de randament dintre un tub pentoda conectat trioda si o trioda pura cu aport energetic similar necesita (parerea mea) un calcul mai aprofundat.....pt a intelege daca/ce/care ar fi diferenta ,poate ne da valderama o explicatie mai precisa (avind in vedere experienta) asta desigur daca doreste/e dispus(disponibil)/crede de cuvinta ca merita sa despicam firul in 4 ,cu trimitere la un exemplu practic sa zicem EL34 o lampa f cunoscuta (si lui ....draga) pe de o parte si 300B ca trioda de cealalta parte .....sau alege el ce doreste ,pt ca e usor sa spui asa din "burta" si alta poveste un calcul precis sau poate e mai simplu sa faci un experiment(ar fi si mai concludent) .Pt don Lazaroiu....e chestiune de timp (vom colabora cit de curind....) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 ,pt ca e usor sa spui asa din "burta" si alta poveste un calcul precis ... Gabriele cred ca sint momentan(din nefericire) singurul dupa acest forum care a trasat drepte de sarcina concrete cu toate specificatiile de rigoare uneori in acord cu specificatiile producatorului(tub) in diverse clase si pentru diferite configuratii (fii mai atent la cine spune asa din "burta"... ,sau vrei sa_i numesc eu ?,nu am retineri in acest sens).Vrei o demonstratie in plus ?!.Pentru 300B in acord cu specificatiile producatorului am trasat deja doua drepte de sarcina aici download/file.php?id=65712&mode=view unde valorile sint precis pozitionate ,cine va opreste sa completati imaginea cu valorile necesare si sa faceti calculele de rigoare ? ,ce doresti de fapt metoda de calcul ?, am expus daca stii unde sa cauti. Pentru EL34 conexiune trioda iti las tie gabriele placerea sa trasezi o dreapta de sarcina. Acest tip de calcul reprezinta o "supozitie" nu are nimic comun cu o realitate data(un tub dat ,o realitate data) : -1)PENTODA Za=5000 ohmi Fmin=20Hz/9W rezulta o tensiune alternativa U~(primar trafo)=212V~ Lp rezultat pentru un Fminim de 20 Hz: Lp=39H Sectiune miez pentru o putere in primar de 9W: Pp=9W rezulta o sectiune: S=11,28cmp Numar de spire primar: N=2161 Sp -2)TRIODA (PSEUDOTRIODA) Za=3500 ohmi Fmin=20Hz/5,7-6W U~p=144V~ Lp(pt 20Hz)=27H S=9,25 cmp Pp=5,7-6W Nsp=1790 Sp mentionez inca odata ca am folosit aceeasi lampa,teoretic,adica o pentoda la origini. Randamentul clasei de functionare este specific clasei alese,(27-30%). ... pricepi gabriele...Din start se merge pe o prezumtie de putere utila la anod ,putere care nu rezulta de nici unde. Puterea la anod nu vine din procente ,vine in urma stabiliri/trasari dreptei de sarcina intr_un regim dat(daca reusim sa trasam...) , pot rezulta si acele procente ulterior ... Stii cum e ?,ce a spus domnul Lazaroiu in primul act s_ar potrivi oarecum tubului 6P3S-SE cind Ua0=360V ,dar in al doilea act nu se mai potriveste nici-cum pt ca tubul 6P3S-SE in conexiune trioda cu greu furnizeaza 2W-2,5W la anod. Ca sa nu mai vorbesc de ambiguitatea puteri cind fmin=20Hz si Lp=39H ,ca atare am si intrebat cit este puterea in secundar/sarcina pt un randamet dat OT... Personal vreau sa fiu intodeauna cit se poate de deschis ...,dar "o parte emite" tot felul de "filozofii ancorate in fictiune"... Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Am pus la alta rubrica pe acest forum acest link,care s-ar potrivi foarte bine si aici : http://www.tubes.mynetcologne.de/roehren/daten/ dar nimeni nu il ia in seama,sunt aici trasate Pda-urile multor tuburi si comparate pentode-pseudotriode si triode,cine are placere poate studia si poate trage concluzii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Domnule Lazaroiu foaia de catalog(in format .pdf sau cum o mai fi formatul...) constitue baza . De obicei orice foaie de catalog poate fi gasita cu usurinta ...intr_un format sau altul. Chiar in trimeterea pe care ati facuto exista 6L6 trioda de exemplu http://www.tubes.mynetcologne.de/roehre ... triode.gif cine doreste poate trasa o dreapta de sarcina sa vedem ce obtine... Cum se poate calcula puterea furnizata de 6L6 conexiune trioda in sarcina la anod sau in sarcina secundar ? , fara a trasa o dreapta de sarcina si a stabili un regim ?. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Domnule Lazaroiu foaia de catalog(in format .pdf sau cum o mai fi formatul...) este baza .In semn de respect fata de dv. si a experientei pe care o aveti si nu glumesc cand spun asta,va rog sa trasati dv. dreptele de sarcina,folosind foile de catalog (format electronic),pentru EL34,mod pentoda si EL34 mod trioda,o lampa foarte cunoscuta si uite asa vom vedea toti cum se face corect aceasta, dar mai ales vom vedea daca exista diferente mari intre cele doua moduri de utilizare a a celeasi lampi.Ce rost are sa ne tot contrazicem aici,daca dovada este cu certitudine ca o parte dintre noi suntem foarte prosti,filozofi sau nepregatiti????....cred ca sunt in asentimentul multor useri de aici,chair daca unii nu participa la discutii.P.S dar la celelalte din linkul trimis,unde se vede mai bine si mai clar,nu considerati ca sunt trasate corect de autor??? Link spre comentariu
ggg Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 ggg esti distractiv! Chiar asa, o integrala se poate rezolva fara sa stii inmultirea.Domn' Sebi! Ma uimiti...Un om de cifre ca dvs. poate expune o asemenea afirmatie!!! Vorbim despre graficul unei functii care se invata in clasa VIII-a ???Pana la Riemann, ne "mananca" criteriile de integrare.Integralele au fost enuntate de vizionarii care au gandit comportamentul integral a unei functii....adica Newton si Leibnitz.Daca in cazul unei formule scrise aici despre sectiunea OT-urilor SE si care a iscat discutii despre o constanta(un numar ,...15) am gasit documentatia chiar aici, pe forum dar nu am vrut sa o reiterez(daca imi consum energia pt a cauta ceva util inseamna ca si altii o pot face), in cazul dvs. am sa fac o exceptie(stiu ca nu ati fost activ pe forum in ultimul timp) si o sa va indic un curs care trateaza (foarte generic) fenomenele catod-anod.[attachment=0]LEGEA_3-2_a_diodei.pdf[/attachment]Va doresc sanatate si numai de bine, Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Domnule Lazaroiu nu stiu cine ,ce asentimente ,...,problema foarte simpla , nu se poate discuta de o putere obtinuta la anod in sarcina fara valoarea sarcini bine determinata pentru un regim dat.Modul grafic de rezolvare a acestei probleme este imbatabil ,sau orice alt mod soft sau cum o mai fi are la baza informatii rezultate din modul grafic pentru fiecare tub in parte/dat. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Eu chiar nu-mi dau seama despre ce se discuta aici; mult mai interesanta mi s-ar parea o trioda in conexiune tetroda-pentoda! ... ca sa fie comparatia completa si pertinenta, dar iarasi, e o chestie de gusturi si de preferinte! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Daca dorim sa modificam regimul stabilit ca optim in foaia de catalog a unui tub dat trebuie sa cunoastem modul grafic , in caz contrar putem sa apelam la soft dedicat (care oricum contine informatii din foaia de catalog pentru fiecare tub in parte) ,sau sa ne bazam pe datele din catalog fara a modifica regimul stabilit in foaia de catalog. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iunie 4, 2011 Partajează Postat Iunie 4, 2011 Sint de acord cu Valderama ca-n ziua de azi exista multe softuri care-ti fac viata mai usoara. Dar si dinsul stie ca pina acum 10 ani nu er anici-un soft - nada - trebuia pus mina pe carte si pe datasheet; asta vad ca nu inteleg multi pe aici Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum