Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pentode-tetrode conexiune trioda ca tub final in clasaA-SE

Vizitator

Postări Recomandate

Una dintre dilemele mele e urmatoarea: ultima foaie de catalog oficiala scoasa de Philips pentru EL84 a fost scoasa in 1969. In aceasta foaie este descris si modul trioda. In vremea aia nu se faceau amplificatoare cu EL84 ca trioda, cel putin eu nu am vazut nici o astfel de schema. Ce sa mai vorbim de foile de catalog Philips tot pentru EL84 scoase in 1957! Ca ce chestie era descris regimul trioda? Numai pentru ca e posibil? Poate stie cineva, asa din punct de vedere istoric, la ce se folosea regimul trioda pentru EL84 in anii 50-60. Nu vorbesc de cazuri izolate si experimente, pentru ca pentru astfel de situatii Philips nu ar fi publicat acest mod de functionare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 100
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

16

• adrian_pic

15

• mișa

10

• ggg

6

Top autori în acest subiect

lazaroiu nu am voie (si nu numai eu) sa comentez afirmatia

nu sunt adeptul folosirii tuburilor multigrila ca triode,asa cum sunt si impotriva folosirii tuburilor speciale de RF in AF,macar am acest drept!

pentru ca este o preferinta si preferintele si gusturile nu se discuta. sebi_c a pus un link catre o pagina web unde s-au testat mai multe trafuri de iesire pentru un amplificator in conexiune trioda (parca) si masurate unele trafuri erau cu mult peste traful care a castigat dar daca audienta a decis ca lor le place acel traf de la audio note asa a ramas!

Oricum cred ca ideea topicului a fost de a conecta pentode-tetrode "fortoase" in conexiunea trioda in clasa A - SE unde puterea obtinuta de obicei cu pentode obisnuite deja nu satisface pentru ca este mica deci in conexiune trioda este si mai mica. Cum pentode - tetrode "fortoase" construite pentru AF nu prea sunt , unii au inceput sa se uite si in "gradina" RF pentru a vedea daca merita de facut ceva in acest domeniu.

Link spre comentariu

s-ar putea sa fiti uimit dar se poate rezolva o integrala si fara sa stii tabla inmultirii.

Eu sunt inmarmurit.Este imposibil , ceea ce ai spus aici. Nu numai ca trebuie sa stii operatiile de gradul I si II dar trebuie sa stii si sa intelegi ce este aia....o functie (macar cu o singura variabila)
ggg esti distractiv! Chiar asa, o integrala se poate rezolva fara sa stii inmultirea. In mod fundamental, inmultirea este o adunare repetata. Integrala in sens Riemann, asa cum fac eu in DSP, este o suma de esantioane mediata pe un interval.Oricum, citesc aici amatorisme cum n-am mai vazut pana acum! I-a uite formularea, "...oricine se va chinui sa pondereze sarcina spatiala (norul de electroni din catod) specifice pentodei si sa evite emisiile secundare, care sunt responsabile pt distorsiuni din cele mai variate." Cine ma face sa inteleg ceva de aici? Care este ideea?Sau alta formulare:" Un tub cand se spune "ca nu este deschis suficient" tocmai asta se intampla : electronii "zboara" catre anod nefiind controlati prin grila si totul se traduce , acustic, prin niste paraieli si distorsiuni greu de suportat."Fratilor, lasati-o balta cu electronii! Cand proiectezi ceva nu visezi electroni turnati cu palnia, sau mai stiu eu ce. Pur si simplu se compun retele electrice care descriu fiecare element de circuit, fie rezistor, capacitor, pentode, triode, tranzistoare, etc. Toate elementele active au tot felul de modele care aproximeaza functionarea lor, mai bine sau mai prost, dar convenabil in zona de interes. O pentoda poate fi legat ca o trioda, dar fiind conditionata de tensiunea grilei ecran, si a altor factori, nu va putea fi la fel de eficienta ca si cand e legata ca pentoda. Nu-i vorba ca nu se "deschide cat trebuie", sau mai stiu eu ce bazaconii se mai imagineaza aici.Altadata, erau atitudini, chiar vehemente, la lucruri pana la urma acceptabile, iar acum se discuta mai rau ca la cercurile pioneresti.
Link spre comentariu

Inca o nelamurire referitoare la legarea pentodelor ca triode in anii 50-60: Pe vremea aia era greu de comparat sunetul daca erau diferente mici. Nu prea aveai pe ce difuzoare sa faci comaratii de finete. Notiunile de Hi-Fi si Hi-End nu existau. Parametrii Thiele/Small au fost introdusi la inceputul anilor 70. Datorita acestor aspecte cred ca legarea pentodelor ca triode se facea din alte cauze...Sau poate doar pentru cazuri izolate in care erau folosite difuzoare foarte reusite ale acelor vremuri...(?)Consider important sa vedem si scopul initial al acestei conexiuni. Sigur a fost din motive practice/ingineresti nu "filozofice".

Link spre comentariu

misa tin bine minte ca valderama a precizat ca pentru el SE-ul nu-l vede decat UL ( ultra linear mode connection).

Pe net apar si alte pentode care au datele si inclusiv graficele pentru modul trioda.

http://www.jacmusic.com/KT88/kt88.htm

Oricum ce i-ai spune tu tipului care a scris asta:

Real Audiophile no use Push Pull Amplifier
pe site-ul:

http://www.single-ended.com/EL156amp.htm

sau il chemam pe tip la noi in Romania sa asculte o luna muzica la SE-ul lui si la urma il punem sa plateasca factura la energie sa vedem daca ramane fidel la ce a spus.

Eu cred ca filozofia ("inginereasca" sau ingineria economica) se gaseste in ce a scris tipul de mai sus:

UL and Triode mode are

better than EL156 SE. I think better than 300B for cost(C/P).I like 300B/2A3 SE

but we can get 6550/KT88 are easly to get one of poket maney than 300B.

si continua:

UL KT88 can get 12W rms.8W rms at triode mode.300B is very diffcult to get 10W rms.

Daca lumea stie ca Ferrari si 300B nu-si pot permite chiar asa usor nu inseamna ca nu cauta sa le "inlocuiasca" cu ceva mai bun! Un BMW tunat care are mai multi cai putere decat un Ferrari oare este mai bun decat un Ferrari? (cam asta este comparatia si raspunsul nu se poate da)

Link spre comentariu

Misa nu neaparat trebuie sa gasim o justificare/explicatie a prezentari simultane pentoda trioda in pdf.De fapt un producator care se respecta(in acea vreme PHILIPS se respecta) prezinta produsul si posibilitatile acestuia de conectare bine definite.

Acum daca noi dorim sa impartasim o opinie sau alta asupra unui mod de conectare sau altul ne priveste.

Sincer vorbind sa ne "imaginam" un EL84-SE conexiune trioda sau si mai bine un EL34-SE conexiune trioda care ar avea ca sarcina incinte echipate cu astfel de difuzoare sau similare http://www.supravox.fr/anglais/haut_par ... 5_2000.htm

Link spre comentariu

La amplificatoarele pt chitara sa(e) foloseste sistemul pentoda /trioda si are ca efect injumatatirea puteri pe iesire dar si un sunet divers .....pt hi-fi trebuie lasat tubul asa cum e ...parerea mea :da

Link spre comentariu

.....pt hi-fi trebuie lasat tubul asa cum e ...parerea mea :da

Pai nu_i facem nimic tubului , il conectam intr_un fel sau altul.

Se poate justifica aceasta parere gabriele ?,nu spun ca ar trebui justificata ,intreb de curiozitate(nu este necesar musai un raspuns) ,dar uneori o parere poate fi sustinuta de un argument doua...,in contadictie cu tine eu pot sa sustin ca "pt hi-fi" pot conecta o pentoda ca trioda si argumentul ar fi ca in conexiune SE-trioda voi avea un Ra mai mic decit SE-pentoda asadar pentru un numar dat de spire in primar OT(sectiune data) raspunsul in banda la frecvente inferioare se va extinde.

Link spre comentariu

.....pt hi-fi trebuie lasat tubul asa cum e ...parerea mea :da

Pai nu_i facem nimic tubului , il conectam intr_un fel sau altul.Se poate justifica aceasta parere gabriele ?,nu spun ca ar trebui justificata ,intreb de curiozitate.
Da se poate...(tot parerea mea) fiecare lampa a fost proiectata pt un scop asta inseamna caracteristici adaptate pt o anumita aplicatie si cu atit mai mult un randament cit mai bun , nu se poate spune ca o lampa e universala (in aplicatii) sigur se poate proba dar....pt o anumita aplicatie randamentul e maxim.(scuze pt repetitie ....data viitoare am sa ma repet in o alta limba,sper sa nu fie cazul) :rade: Exemple sunt cu o gramada.(Unul ar fi ca in regim amatorial experimentezi cu ce ai....)
Link spre comentariu

Pai oricum ar fi pentoda in conexiune trioda sau trioda autentica randamentul nu prea difera ,zic-cred ,tu ce crezi ?

Nu mi se pare concludent ca argument invocarea randamentului ,probabil ca tu doreai sa ne spui ca difera randamentul dupa caz conexiune pentoda respectiv conexiune trioda , asta stiam cu toti cred .

Acum eu vin si intreb ,-pentru o putere disipata data la anod o pentoda conectata ca trioda consideri ca are randamentul mai mic decit o trioda autentica de aceasi putere disipata la anod ?

Uite si ca nu zici ca sint pricinos dau urmatorul exemplu:

1)clasaA1 2A3 SE trioda autentica 3-4W in sarcina secundar(ia0=60mA ,Ua0=250V) http://www.hifitubes.nl/weblog/wp-content/rca-2a3.pdf

2)clasaA1 2XEL84 SE paralel conexiune trioda 3-4W in sarcina secundar(ia0=2x30mA Ua0=250V)

Practic cam aceasi putere disipata pentru cele doua situatii ,in ce consta argumentul randament ?.

Link spre comentariu

Pai oricum ar fi pentoda in conexiune trioda sau trioda autentica randamentul nu prea difera ,zic-cred ,tu ce crezi ?Nu mi se pare concludent ca argument invocarea randamentului ,probabil ca tu doreai sa ne spui ca difera randamentul dupa caz conexiune pentoda respectiv conexiune trioda , asta stiam cu toti cred .Acum eu vin si intreb ,-pentru o putere disipata data la anod o pentoda conectata ca trioda consideri ca are randamentul mai mic decit o trioda autentica de aceasi putere disipata la anod ?

Adica e ca si cum ai spune: doua chestii diferite care consuma la fel .... deci disipa diferit....!?. :rade: sa inteleg ca vrei sa ma testezi din nou....!? Vorbind serios (iar cu riscul de a ma repeta) o lampa se foloseste in o aplicatie sau mai bine zis este aleasa pt scopul propus numai daca "raspune" unor cerinte foarte stricte .....pentru asta se editeaza catalogul de catre producator ca sa fie consultat de proiectant ...asa ca recomand tuturor sa fie bine informati inainte de a trece la realizarea uni proiect oricare ar fi el ....nu dupa ureche pt ca a zis X sa Y ca merge....si asa .(sau ca a vazut pe forum ori net......)
Link spre comentariu

... sa inteleg ca vrei sa ma testezi din nou....!? ...

Nu testez nimic domnule , eu am aratat in exemplul de mai sus cum argumentul randament nu prea tine ,da ?! ,sau nu am voie ?(pot sa trasez si dreptele de sarcina pt ce am spus mai sus ,pot calcula si randamentul pt cele doua situatii ...,nu stiu daca intelegi ce spun ?!...).
Link spre comentariu

Nu testez nimic domnule , eu am aratat in exemplul de mai sus cum argumentul randament nu prea tine ,da ?!(pot sa trasez si dreptele de sarcina pt ce am spus mai sus ,pot calcula si randamentul pt cele doua situatii ...).

In cazul expus de tine electric (randament)vorbind nu e nici o diferenta ....estetic si comercial (mai ales) diferenta e uriasa.
Link spre comentariu

Nu testez nimic domnule , eu am aratat in exemplul de mai sus cum argumentul randament nu prea tine ,da ?!(pot sa trasez si dreptele de sarcina pt ce am spus mai sus ,pot calcula si randamentul pt cele doua situatii ...).

In cazul expus de tine electric (randament)vorbind nu e nici o diferenta ....estetic si comercial (mai ales) diferenta e uriasa.
Aaa ,bun... , acum sint perfect de acord(fara retineri).
Link spre comentariu

Exista un rationament pt folosirea pentodei legate ca triode si anume Ra mai mic pt acelasi PSF, fireste cu acceptarea randamentului. Eu sint de ani buni adeptul acestei configuratii dar parerea mea este ca doar pentodele de putere utilizate la deflexie TV au liniaritatea superioara si capabilitatea de a lucra peste puterea maxima disipata pe anod data in catalog , deci pot debita puteri apropiate de a unei pentode obisnuite , chiar si armonica doi are o valoare mai redusa

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări