Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pentode-tetrode conexiune trioda ca tub final in clasaA-SE

Vizitator

Postări Recomandate

Da adrian_pic ai inteles bine ,daca intr_un sistem de coordonate( abscisa si ordonata gradate liniar) pentru acelasi unghi alfa ,implicit tangenta-alfa are aceasi valoare cazul tau download/file.php?id=69578&mode=view (in care sa modificat decit Ua0 si ia0) se intimpla asa cum ai reprezentat tu in figura pentu variatia Ug1 reprezentata.

Desenul refacut de tine (adaugat la img initiala) devine sugestiv si evident ,practic ne arata cam in ce mod se modifica comportamentul tubului final pentru aceasi valoare a sarcini(Ra... ,ma rog usor diferit in adaugare Ra ar fi cam 5k7 , dreapta ta adaugata nu este perfect paralela cu dreapta verde initiala ,dar si daca era perfect paralela cam acelasi lucru se intimpla ,acum diferenta de paralelism a celor doua drepte fiind mica ) atunci cind modificam Ua0 si ia0 in clasaA-SE pentru tubul specificat in img.

Aa ,am uitat sa spun , indiferent cite drepte vom trasa daca aceste drepte vor fi paralele tangenta de alfa va da aceasi valoare ,sau indiferent pentru ce segment de dreapta vom calcula .

Cu alte cuvinte pentru un Ra dat(si un tub dat , intr_o conexiune data) asa cum se vede in img. conteaza Ua0 si ia0.Sau in completarea ta trebuia gasit un alt ungi alfa (alt Ra mai mic) ,la tine(in completare img.) unghil alfa trebuia mai mic dreapta mai inclinata ,dar este foarte bine asa cum ai reprezentat in img.modificata pentru a se intelege ce inseamna acelasi Ra in "fel si fel de regimuri".

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 100
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

16

• adrian_pic

15

• mișa

10

• ggg

6

Top autori în acest subiect

ggg tu ai scris:

Fiind dat subiectul topicului eu doresc sa ma refer numai la g1 si faptul ca prin montarea unei pentode ca trioda, tensiunea catod-anod si rezistenta interna a tubului(aduci anodul mai aprope de catod din cauza grilelor care vor avea potentialul anodului) se modifica substantial

dar eu am scris mai sus:

Pe net se spune ca o pentoda conectata in mod trioda ar fi mai audiofila (are rezistenta de anod mai mica, zgomot mai mic, dar necesita tensiuni mai mari de atac).

deci

se modifica substantial
este in bine, pentru ca :
are rezistenta de anod mai mica, zgomot mai mic

singura buba este ca:

necesita tensiuni mai mari de atac
.

Deci daca conectam pentoda in regim trioda nu stiu daca putem spune :

"ca nu este deschis suficient"
pentru ca din start g1 este mai mare. Am desenat PSF-urile recomandate pentru EL84 din foaia de catalog.

[attachment=0]11.GIF[/attachment]

Doar ca datorita caracteristicilor puterea nu este prea mare (se vad valorile laturilor celor doua triunghiuri la care diferentele sunt mari). In schimb cred ca totusi la pentode mai "fortoase" se merita si conectarea in regim trioda.

valderama legat de:

dreapta ta adaugata nu este perfect paralela cu dreapta verde initiala
in Paint imi este greu sa desenez o dreapta paralela cu alta si am trasat doar ochiometric dar am am vazut ca nu mi-a reusit dar n-am mai insistat.

Oricum am incercat pe desenul original pe care am facut modificarile sa mut un pic PSF-ul si ... se termina cu simetria :jytuiyu . Nu merge adaugat in plus sau in minus nici macar un 10-20V sau un 5-10mA. N-am crezut ca este asa de critic dar imi dau seama ca daca scrie in PDF ceva este clar ca asa ramane : BATUT IN CUIE.

Link spre comentariu

Adrian, eu nu am spus ca functionarea unei pentode ca trioda, inseamna "tub deschis insuficient".Dar ca sa rezum, prin exemplu care l-am dat(cred ca neinspirat ) am dorit sa scot in evidenta niste problemele de potential si cinetica "norului de electronil" din jurul catodului.

Link spre comentariu

Domnule Lazaroiu nu cred ca interventia dumneavoastra are legatura cu subiectul fiind de fapt o interventie utila incepatorilor ,nu vad nimic in interventie legat de conexiunea trioda a unei pentode sau tetrode ,practic nici nu stiu ce doriti sa evidentiati in materialul prezentat...

Atita timp cit in foi de catalog tetrode sau pentode sa face trimetere explicit la conexiunea trioda nu vad ce va deranjeaza ?! sau ce doriti sa puneti in evidenta ?!,daca aveti ceva de evidentiat fiti clar si explicit la obiect/subiect.

Nu consider interventia dumneavoastra off-topic(ca sa ne intelegem bine), dar in aceasi timp nu vad noima interventiei ...,fiind subiectul meu va intreb, -de fapt ce doriti sa spuneti ?! prin materialul de mai sus referitor la conexiunea trioda ?(un material pur informativ fara referire la subiect ,sau care nu demonstreaza nimic in cadrul subiectului de o natura sau alta.

Partea de citat cu rosu este lipsita de sens si se constitue intr_o forma de impolitete la adresa subiectului

ATENTIE!!!!! ce doresc eu sa postez aici nu este adresat celor cu o vasta experienta sau cu studiu ingineresc in domeniu,este o explicatie "minitehnicus",menita sa contribuie la intelegerea fenomenului respectiv.Dar pare "gretos" sa vezi cum cineva se apuca de matematici speciale inainte de a invata tabla inmultirii.

..deci,pe cei ce cunosc aceste fenomene ii rog sa ma ierte,nu este adresat d-lor,si-i rog sa nu-mi trimita raspunsuri nici macar indirect prin intermediari,copy/paste...

Link spre comentariu

OK!........nicio problema,sa vad daca mai am acces la subiect si il sterg,bineinteles cu mii de scuze,nu am vrut si nu vreau sa deranjez pe nimeni!Aveti dreptate,se pare ca nu-si are rostul!

Link spre comentariu

Poate sa isi aiva rostul in alta parte..., sau daca trimeterea ar face referire argumentat la conexiunea trioda a unei pentode sau tetrode cum ar fi normal in cazul de fata ,ati facut o referire generica lipsita de argumente in favoarea unei sustineri de o natura sau alta ,o astfel de referire se gaseste cu usurinta pe internet.Subiectele mele au un grad ridicat de originalitate si nu se bazeaza de obicei pe citate sau pe informatii generice.

Daca impartasiti alt punct de vedere nu_i o problema(cu toate ca eu nu mi_am exprimat clar pina acum un punct de vedere asupra conexiuni trioda !).

Link spre comentariu

Poate sa isi aiva rostul in alta parte..., sau daca trimeterea ar face referire argumentat la conexiunea trioda a unei pentode sau tetrode

Acolo spunea clar de ce nu se recomanda folosirea unei tetrode legata ca trioda si urma,daca ar fi fost interes sa mai pun ceva teoretic si despre pentoda vs. trioda(din pentoda),dar nu mai conteaza acum.Eu as fi dorit ca citind cu atentie,incepatorii bineinteles,ce pusesem eu acolo,sa concluzioneze singuri ce si cum,dar dv.aveti dreptate,era ceva nu prea la subiect.

Inca odata imi cer scuze si promit ca nu o sa mai poluez acest forum cu bazaconiile mele.

Referitor la acest topic,eu nu sunt adeptul folosirii tuburilor multigrila ca triode,este parerea mea si am acest drept.

Imi cer scuze si daca este off-topic acest mesaj il voi sterge.Nu a contesta nimeni originalitatea subiectelor d-voastra si este bine ce faceti,dar,ca sa va citez,este tot ceva adresat incepatorilor si asta este de laudat si incontestabil ca este o treaba exceptionala.

Link spre comentariu

Domnule Lazaroiu vad ca nu ne intelegem ,unde in acel material rezulta ce spuneti ? argumentat.Opinia mea ca si a dumneavoastra este libera !(opinia mea in sensul dat al subiectului nu a fost inca exprimata...),problema fiind de sustinere a unei opinii.Eu cred ca nu ma adresez numai incepatorilor ,zic si eu (pot sa cred acest lucru ,cine ma opreste sa cred...)...

Link spre comentariu

Domnule Lazaroiu vad ca nu ne intelegem ,unde in acel material rezulta ce spuneti ? argumentat.

Offf!Eu va inteleg perfect,acolo era un mic material teoretic in care se explica pe scurt ce se intampla in tuburile electronice;triode,pentode,....,efectul dinatron la tetrode,factorul de patrundere pentru G1 la toate tipurile de tuburi.Intr-adevar nu era ceva "mura in gura" argumentat,dar speram sa fie de ajutor cumva incepatorilor,de acolo si atentionarea mea scrisa cu rosu. Am spus,nu mai conteaza acum,mi-am cerut scuze si sper sa incheiem aceasta discutie care este absolut off-topic.Va doresc weekend placut!
Link spre comentariu
hai sa nu ne mai "batem" in cateva linii si puncte inainte de a sti cat de cat ce se intampla intru-un tub electronic,incepand cu trioda.

Din punctul meu de vedere nu este o bataie, ci doar un mod simplu de a intelege de ce in foaia de catalog gasim niste PSF-uri recomandate de producator si de ce trebuie sa le respectam. (as da o bila neagra celor ca nu furnizeaza aceste PSF-uri pentru in foile de catalog)

In plus daca producatorul la o pentoda prezinta si conectarea in mod trioda cred ca nu are rost sa pretindem ca producatorul nu stie ce face. Normal ca el propune niste variante si in functie de ce dorim alegem varianta care ne satisface. Deci nu stiu daca sta in picioare:

In atasament am pus cateva argumente,teoretice care daca sunt citite atent se poate concluziona daca este OK sa folosim tuburile multigrila ca triode.
sau ne credem mai cu mot decat producatorii?

Dar pare "gretos" sa vezi cum cineva se apuca de matematici speciale inainte de a invata tabla inmultirii.
s-ar putea sa fiti uimit dar se poate rezolva o integrala si fara sa stii tabla inmultirii. In liceu am avut ocazia sa cunosc un inginer care ne preda un obiect care era obligatoriu pe timpul regimului trecut desi era liceu teoretic si in loc sa ne predea bazaconii ne-a captivat cu lucruri interesante. Ne-a aratat cum in tari cu apa mai calda unii bolnavi care in urma unei boli pot avea mari probleme cu memoria dar care pot judeca ca oricare dintre noi pot ajunge sa surmonteze acest handicap facand altfel calculele fata de cum le facem noi. Nu cred ca cineva dintre noi in 2-3 secunde poate da raspunsul la o adunare in care termenii au 7-8 cifre sau pot face inmultiri la fel in 2-3 secunde (desi stim cu totii tabla inmultirii) a unor numere care au 4-5 cifre si nu au zerouri in componenta. Atunci mi-am dat seama ca in viata nu exista doar o singura cale. Deci sustin ca se poate rezolva o integrala si fara sa stim tabla inmultirii deci nu are rost sa ne ingretosam degeaba.

Cati dintre soferi stiu cum merge motorul automobilului pe care il conduc? Sa inteleg ca nu au dreptul sa conduca sau ca nu pot conduce bine daca nu stiu cum functioneaza motorul? Ei folosesc masina ca un tot unitar respectand anumite reguli si atat.

Am zis si eu ca sunt de acord cu misa ca ingineresc este sa fie folosita pentoda ca pentoda dar nu are rost sa condamn pe cei care folosesc o pentoda in conexiune trioda mai ales cand producatorul spune ca se poate face asta.

P.S. In timp ce am scris acest mesaj am vazut ca domnul lazaroiu si-a modificat postul.

Link spre comentariu

Imi cer scuze si fata de d-ta, ,asa este am sters postul,mi-am dat seama ca dl. are dreptate,nu prea se lega ce pusesem eu acolo cu toate discutiile precedente.Sincer sa fiu imi pare rau ca am invatat carte si ca studiile si cursurile facute,eu fiind ultima generatie care a mai studiat tuburile electronice nu mi-au fost de folos.Imi pare rau ca am publicat multe articole in reviste de specialitate,imi pare rau ca mi-am adus contributia la intocmirea catalogului de semiconductori,imi pare rau ca am avut brevet de inovatie (configuratia SRPP-ului cu tuburi electronice) si-mi pare extrem de rau ca metoda mea didactica este defectuasa,iar prezenta mea pe forum este nimerita ca "nuca-n perete",iarta-ma d-le . Weekend placut si sper sa ne mai vedem acolo unde voi nimeri cu ceva corespunzator.On-topic : nu sunt adeptul folosirii tuburilor multigrila ca triode,asa cum sunt si impotriva folosirii tuburilor speciale de RF in AF,macar am acest drept!

Link spre comentariu

s-ar putea sa fiti uimit dar se poate rezolva o integrala si fara sa stii tabla inmultirii.

Eu sunt inmarmurit.Este imposibil , ceea ce ai spus aici. Nu numai ca trebuie sa stii operatiile de gradul I si II dar trebuie sa stii si sa intelegi ce este aia....o functie (macar cu o singura variabila)
Link spre comentariu

Am sa sterg topicul asta fiind ca este off-topic dar ggg cred ca nu ai inteles ce am spus: exista oameni care nu tin minte ca 7x7 = 49 dar iti fac in 2-3 secunde inmultirea 7777x7777. Deci ii gasesc rezultatul la inmultirea 7777x7777 fara sa stie tabla inmultirii. S-ar putea sa ramai uimit dar mintea geniilor nu "merge" la fel cum "merge" mintea noastra. Eu m-am convins de asta cind am vazut niste partide de sah si am realizat ca niciodata un om normal nici daca ar invata si ar transpira 10 vieti nu va ajunge geniu. Geniile se nasc! Felul lor de a combina informatiile este total diferit de felul nostru.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări