Vizitator Postat Mai 13, 2011 Partajează Postat Mai 13, 2011 Unul din tuburile care poate fi considerat foarte audiofil din aceasta categorie(vezi titlu) poate fi si GU81(ГУ-81 marcaj rusesc http://www.tubes.ru/techinfo/AmateurRadio/gu-81m.html ) ,daca consideram caracteristicile de mai jos ca fiind corecte pentru ГУ-81-trioda , se remarca o puternica asemanare cu 300B download/file.php?id=65675&mode=view desigur la alta scara ,practic putem trasa o dreapta de sarcina cu mare usurinta astfel incit "totul" sa fie bine.Cam energofag filamentul acestui tub ,dar daca raportul / nu conteaza , acet tub ГУ-81 poate fi cosiderat o "trioda" audiofila( randamentul unei triode in clasaA-SE fiind mic oricum).Bine tubul ГУ-81 are dimensiuni chiar "uriase"(am unul folosit ,caut NOS...)... Personal ГУ-81-trioda m_as limita la 600-700V pentru Ua0 ( un regim dinaic g1-ГУ-81 aprope total negativ,optez pentru excluderea intrari in regim pozitiv g1 dinamic). Link spre comentariu
iulidan2 Postat Mai 13, 2011 Partajează Postat Mai 13, 2011 Ar fi exceptional sa aflam amanunte mai domestice despre acest tub urias.Eu am gasit cate ceva, dar tensiunile anodice de circa 2500 V, m-au determinat sa aman obtinerea altor amanunte, iar varianta PP, avea transformator pe intrare si aceeasi anodica. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 13, 2011 Partajează Postat Mai 13, 2011 Cifrele spun multe: Austrian Analog Audio SE GU-81 Exclusive Edt. Neu. Neuheit SE-Class A Monos mit 100W diese Verstärker sind für jeden LS bereit der Gigant mit 160 Kg in Röhrentechnik Netzteil je mono 1000VA symmetrischer aufbau diese auf wenige stück hergestellten Monos können im studio in Wien gehört werden weitere Informationen auf anfrage oder www.audioanalog.at valderama va propune ceva mai omenesc si mai fezabil. As licita ceva in jur de 40W. Oricum se pare ca un MARE INCONVENIENT este si greutatea finala. Cred ca solutia convenabila ar fi blocul de alimentare separat si fiecare amplificator separat (deci 3 blocuri in total), dar si 600V-700V nu-i prea ok sa circule prin cabluri pana la amplificator. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 14, 2011 Partajează Postat Mai 14, 2011 legat de am unul folosit ,caut NOSEste la vanzare un anunt proaspat dar nu are decat o singura bucata (userul Terry34). Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2011 Partajează Postat Mai 14, 2011 Cam asa ar arata doua "triunghiuri egale" modul ug1 ,ia ,ua dinamic("triunghiuri egale" colorat albastru deschis ,ГУ-81-trioda Ua0=700V ia0=450mA...) trasate la repezeala ,uneva peste 40W putere utila la anod(dar retineti Pda= 314W!!!+140W filament) fara a se intra in regim pozitiv g1(dinamic) ,practic un randament foarte mic ,dar un sinus bun la anod(factorul de putere relativ constant semialternata negativa vs pozitiva...din aceste motive am declarat ГУ-81-trioda-SE ca fiind tub audiofil dar cu ce "pret" ... ). Alte tuburi(triode autentice) considerate audiofile http://www.arte-sound.com/datasheet_valvole/2A3.pdf in schimb nu sufera comparatie cu 300B.Acum , ca si exemplu GU50-trioda (ГУ-50-trioda) poate fi considerat similar 2A3 (sta ceva mai prost ГУ-50-trioda in plaja Ug1-0V pina la Ug1 -60V , practic trebuie trecut in PP clasaA cu ГУ-50-trioda ,chiar si 2A3 se va comporta mai frumos in PP). __Cu alte cuvinte putine tuburi se preteaza la clasaA-SE conexiune trioda , si/sau chiar daca nativ sint triode tot dificil , clasaA o clasa foarte pretentioasa pentru config SE(clasaA pentru PP , "la revedere" probleme!...). PS.Daca cheltuiti o "caruta de bani" ?! pentru pseudo-triode... ,eu zic ca mai cistigati ati fi cu 300B(fara pseudo..., de aceasta data) ,sau alegeti bine triodele...sau pseudo-triodele. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 16, 2011 Partajează Postat Mai 16, 2011 Pentru conexiune trioda 6P36S-SE(rapid , fara prea mari pretentii) un Ra cind Ua0=250V ,ia0=65mA ,cu acest Ra se obtine la anod 5,65W fara ca grila de comanda sa intre in regim pozitiv pentru ia_max precizat. Putere la anod semnificativ egala pentru ambele semialternante(diferenta foarte mica 0,1W-foarte important acest aspect ,pentru un Ra diferit diferenta va creste in situatia data).Tensiunea de atac etaj final 70Vvv(25Vef) pentru situatia prezentata. Acest Ra recomand pentru conexiune trioda 6P36S-SE.Intr_un regim usor curent grila de comanda se va atinge 6,5W-7W la anod desigur cu un atac de cca 28Vef ,probabil 5,5W-6W in secundar/sarcina. In cazul SE devine importanta valoarea sarcini din anod(cu cit valoarea sarcini la anod va fi mai bine "aleasa" cu atit semnalul va fi "denaturat" mai putin in/de etajul final). Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 Acum(conform graficului) situatia in care NU obtin putere suficienta la anod in conexiune trioda 6p36s-SE in lipsa curentilor de grila-comanda (rapid , fara prea mari pretentii),cu toate ca folosesc acelasi ia0=65mA si aceasi Ua0=250V si tot Ug= -35V ca mai sus-post anterior (dar Ra-diferit,practic sa modificat unghiul alfa... ) ,pentru un atac sinus simetric grila de comanda 70Vvv(virfuri sinus +35 respectiv -35) in aceasta situatie se obtin la anod 3,77W ASIMETRIC(diferenta nu mai este de 0,1W ,acum diferenta este de 1,25W si puterea la anod mai mica...). __Cum o fi mai bine ?!, conteaza Ra intr_un regim dat ?!, stabilim din burta Ra ?!,folosim metoda grafica ?! ,ce alta metoda folosim ?! PS.Cifrele din grafic pot avea o abatere de 2%-3% , din aceste motive am spus "rapid , fara prea mari pretentii". Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 Asteptam in masura in care aveti timp si grafice pentru alte lampi mai uzuale. Unele grafice au fost puse dar (nu apar insa triunghiurile desenate ca sa se vada clar diferentele) daca s-a deschis acum acest subiect ar fi bine sa fie toate puse aici (cred ca cine le-a facut trebuie sa le puna aici pentru ca este munca lui). Pe viitor cind vrea cineva un SE alege tubul de aici si stie exact ce Ra ii trebuie. Si poate ca ar trebui apoi ca topicul sa fie facut sticky pentru ca sunt esenta (de fapt baza fara de care nu se poate si) de la care se pleaca pentru realizarea unui amplificator sau se poate vedea cum "sta" o schema luata de pe internet. S-a inceput sa se faca graficul si pentru PP (pentru doua lampi parca) si ar trebui zic eu tot asa un subiect pentru PP. Au mai fost useri care din cate tin minte au dorit un asemenea topic si incet incet dorinta devine realitate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 Daca familiile de caracteristici sint bune(reprezinta corect un tub dat) ,se poate "afla" un Ra-optim(grafic) pentru un regim dat cu o marja a erori in principiu de maxim +_5%(in general rar eroarea va depasi +_2%).Oricum este bine sa nu stabilim Ra la "ghici"...(sau sa vedem/stim ce inseamna o valoare Ra sau alta). Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 Cind vad un Ra(acelasi petru numeroase situatii ,unghi alfa-neschimbat ,dreapta de sarcina decit deplasata dar cu acelasi unghi alfa) download/file.php?id=68141&mode=view plimbat prin o serie intreaga de regimuri nu mi se pare normal ,dar cu siguranta pe blue in situatia data il interesa decit puterea la anod ,intrebarea ar fi:-cum este puterea la anod pentru regimurile date ?,desigur nu ma refer la "valoarea puteri" ,ma refer la concordanta Ra-optim-regim. Probabil Ra-blue(PL36-trioda-SE) poate deveni optim pentru un anumit regim. Oricum blue a aratat o diversitate de situatii ca putere la anod pentru aceasi valoare Ra ,diversitatea constind in modificarea ia0 si Ua0 pentru a obtine puteri diferite la anod ,eu revin si intreb acum: -valoarea Ra ar fi trebuit si ea scimbata(inclinatia dreptei de sarcina) !? in situatia-multipla prezentata de blue(ca sa putem emite si anumite pretentii dincolo de puterea obtinuta la anod). Link spre comentariu
blue Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 In mod normal Ra ar fi trebuit modificat o data cu schimbarea PSF, cu toate acestea situatia cind sinusoida are cea mai buna forma inaintea limitarii si puterea debitata ajunge la 11w este acea de Ra=4,2K. Wattmetrul meu citeste pe 4-8-12-16-600 ohm asa ca prin comutarea sarcinii reflectate in primar am experimentat mai multe valori ale Ra-ului, asa am ajuns la aceasta marime de 4,2K, in plus trebuie observat ca am pastrat constanta valoarea Rk=780 ohm. Practic pt o diferenta de 10% a Ra simetria celor doua alternante se pastreaza , daca Ra este mai mic apare o desimetrizare iar in situatia de Ra mai mare scade puterea in primar/secundar, acestea sint datele... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 28, 2011 Partajează Postat Mai 28, 2011 ... acet tub ГУ-81 poate fi cosiderat o "trioda" audiofila( randamentul unei triode in clasaA-SE fiind mic oricum)...(am unul folosit ,caut NOS...)...Personal ГУ-81-trioda m_as limita la ...Parerea mea este sa nu mai cauti GU-81 NOS si sa "te limitezi" la GU-81M, deoarece, contrar a tot ceea ce ai scris aici despre GU-81, asa cum este construit, acest tub GU-81 nu functioneaza corespunzator in conexiune trioda. Motivul pentru care se intampla acest lucru este ca GU-81 include decuplari capacitive ale grilei ecran la catod/filament. Practic, GU-81 are in interiorul culotului niste condensatori (cu dielectric mica la tuburile care le am eu) cu capacitati de ceva "nanofarazi buni" conectati intre G2 si catod/filament, condensatori foarte utili pentru regimul de amplificator pentoda RF pentru care GU-81 este original destinat. Prin urmare, atunci cand GU-81 este conectat trioda, aceste capacitati vor fi practic conectate in paralel pe tub (intre anodul si catodul tubului), ceea ce "nu face deloc bine" unui amplificator despre care toti isi fac deja probleme mari in legatura chiar si numai cu capacitatile parazite si inductanta de scapari ale infasurarilor transformatorului de iesire, d'apoi sa-i mai adaugi inca vreo 5...10nF din anod la masa (adica practic in paralel pe primarul transformatorului)... Versiunea de GU-81 pe care ar trebui s-o cumperi se numeste GU-81M, deoarece aceasta nu include decuplarile la G2 si deci poate functiona si in conexiune trioda. Sau altfel, demontezi culotul si apoi condensatorii de la GU-81; inlaturarea culotului te scapa astfel si de necesitatea soclului original. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 28, 2011 Partajează Postat Mai 28, 2011 contrar a tot ceea ce ai scris aici despre GU-81... Motivul pentru care se intampla acest lucru este ca GU-81 include decuplari capacitive ale grilei ecran la catod/filament. Practic, GU-81 are in interiorul culotului niste condensatori (cu dielectric mica la tuburile care le am eu) cu capacitati de ceva "nanofarazi buni" conectati intre G2 si catod/filament, condensatori foarte utili pentru regimul de amplificator pentoda RF pentru care GU-81 este original destinat. .... Sau altfel, demontezi culotul si apoi condensatorii de la GU-81; inlaturarea culotului te scapa astfel si de necesitatea soclului original. Ce ar fi contrar "prietene" ?! pina la urma...(nu_i nimic contrar) ,vad ca ai dat si solutia (poate puteai vorbi de omisiune...,nu crezi ?!). __"Contrar" ar putea fi si reprezentarea acelor "niste condesatori" in balon ! , intelegi ?! asa ca fa bine si reprezinta "niste condensatori" in afara balonului de sticla in culot-poftim...(ca sa ne contram) download/file.php?id=69191&mode=view ,in rest nu vad nimic contrar conform solutiei pe care ai dat-o singur ,a da... , am uitat tu fiind "prietenul meu" trebuia sa gasesti ceva "contrar" ... In lipsa acelor "niste condesatori" (asa cum sugerezi) ,ce ramine contrar ?! "prietene".Pot sa caut/cumpar GU-81 sau GU-81M asa se pare NU ?!(reiese din fragmentul de fraza citat mai sus). Ia vezi poate am uitat o virgula sau am mincat o litera(ca si asa tastez greu din cauza scrumului de tigare intrat in tastatura). Oricum ai progresat ,vii cu solutia (un mod constructiv chiar contrar fiind). Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 28, 2011 Partajează Postat Mai 28, 2011 Ce ar fi contrar "prietene" ?! pina la urma... ,vad ca ai dat si solutia (poate puteai vorbi de omisiune...,nu crezi ?!). __"Contrar" ar putea fi si reprezentarea acelor "niste condesatori" in balon ! , intelegi ?! asa ca fa bine si reprezinta "niste condensatori" in afara balonului de sticla poftim...(ca sa ne contram) download/file.php?id=69191&mode=view Condensatorii respectivi nu sunt reprezentati ca fiind in interiorul BALONULUI de sticla , ci sunt reprezentati ca fiind in interiorul TUBULUI.Asa considera si proiectantii rusi ai tubului GU-81 dupa cum poti vedea aici http://www.qrz.ru/reference/tubes2/type3/gu81.shtml cat si cei polonezi, dupa cum poti vedea aici http://danyk.wz.cz/gu81_3.pdf si de aceea toti ii includ in schema conexiunilor tubului exact asa cum i-am pus eu mai sus. Motivul este acela ca acesti condensatori nu sunt accesibili in utilizarea normala si asta se exprima prin includerea lor in interiorul acelui oval (dincolo de terminalele accesibile) chiar daca din punct de vedere strict academic ar parea ca indica includerea lor in interiorul balonului, foaia de catalog fiind destinata tehnicienilor si inginerilor, nu academicienilor (altfel nu am fi citit-o si noi). De fapt, daca ai fi consultat intradevar foaia de catalog a lui GU-81 ai fi recunoscut deja imaginea, deoarece imaginea atasata de mine mai sus nu imi apartine mie, ci este extrasa din chiar foaia de catalog poloneza a lui GU81, cea ruseasca nu o am la indemana dar stiu sigur ca reprezentarea ruseasca este exact aceeasi; de aceea sunt sigur ca ai folosit de fapt foaia de catalog a lui GU-81M, altfel ai fi vazut singur problema... in rest nu vad nimic contrar conform solutiei pe care ai dat-o singur ,a da... , am uitat tu fiind "prietenul meu" trebuia sa gasesti ceva "contrar" ... In lipsa acelor condesatori (asa cum sugerezi) ,ce ramine contrar ?! "prietene".Pot sa caut/cumpar GU-81 sau GU-81M asa se pare NU ?!. Oricum ai progresat ,vii cu solutia. Multumesc pentru lauda, nu stiu ce m-as fi facut fara ea, o s-o pun la CV.Iar te-ai suparat?! N-ai de ce... exact aceeasi greseala am facut-o si eu mai demult. Cineva trebuia sa mentioneze si asta, altfel nu-i nici o problema "doar" ca GU81 chiar nu functioneaza in conexiune trioda, si cine stie, poate ar fi aruncat lumea cu tuburile GU-81 pe fereastra pe motiv ca "dau bine pe hartie ca 300B" dar ca "nu merg"... In electronica, aceste mici "observatii" ca cea de mai sus fac toata diferenta intre "a fi" si "a nu fi". Valderama, in lumea "civilizata", raspunsul primit la observatia mea de mai sus ar fi fost de genul "multumesc pentru observatie si pentru solutie , asa este, GU81 nu poate fi folosit in conexiune trioda (sau cu grila la masa - are aceeasi problema) decat cu modificari majore"... Nu stiu care este problema ta, dar din pacate, ai aceasi vesnica incapacitate de a accepta orice observatie, corectie sau critici care altfel sunt corecte si au un in sine un rezultat evident pozitiv... Si iei totul ca fiind doar "atacuri" personale. Dar constat si eu la randu-mi ca ceva se schimba in bine... Cu ceva timp in urma practic imi trageai mie "suturi" pe aici pentru ca aminteam de tuburi care "nu sunt de audio" (printre care si GU-urile) ... iar acum -si deodata- sunt aceste tuburi asa de "bune" ca si 300B ?! Mai sa fie! ... nu uita: tutunul dauneaza grav sanatatii! si pierzi si garantia la tastatura cand in service or sa gaseasca atata scrum in ea Succes si toate cele bune! Totusi, poate vreodata o sa-ti scape pe aici si vreun "da, asa este, multumesc"... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 28, 2011 Partajează Postat Mai 28, 2011 Traian B o sa fiu mai atent "prietene" cu tine , nu stiam ca te preocupa intr-atit ce postez (gu81-gu81m) respectiv cu sau fara condensatori in culot ,aa ,acum vrei sa si multumesc ... ,mda ,mai ma gindesc... __Asadar GU81 poate fi folosit in conexiune trioda (sau cu grila la masa) cu modificari minore in culot...clar NU ?! ca doar e solutia TA(sau "e contrar" ?!...). Si condensatori sint in afara balonului de sticla tot clar NU ! ,reprezentarea GU81 fiind relativa ,ne spune ca ansamblul balon-culot-terminale contine o capacitate insemnata/trasata/marcata G2-CATOD DA ?!.NICAIERI in documentatie GU81 nu se face trimetere la capacitatea INTERNA !!! G2-CATOD tot CLAR DA ?!.(studiaza documentatia / "prietene dupa cum poti vedea aici http://www.qrz.ru/reference/tubes2/type3/gu81.shtml cat si cei polonezi, dupa cum poti vedea aici http://danyk.wz.cz/gu81_3.pdf "). Nu pot sa multumesc unui "prieten" clar DA (poti cauta in continuare linistit prin posturile mele "prietene"...n_o lasa mai moale ! fii tare in continuare ). Astept de la un "prieten" ceva mai instructiv precum o dreapta de sarcina pentru 3KW putere utila in audio(de peste 2 ani) si eventual date pentru transformatorul de iesire ,mai mult decit atit cred/sint convins/sigur ca poti sa faci lucrul asta !(la modul serios-fara gluma),ce te "impiedica" "prietene" ?!(ai alta "treaba" vad, sa vezi ce am mai scris "io" ,o gaselnita ceva...,acolo...). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum