augustin87r Postat Mai 12, 2011 Partajează Postat Mai 12, 2011 Vreau sa fac o antena pt UUS. Am gasit urmatorul design care mi se pare foarte bun: http://www.hamradioindia.org/circuits/fm_antenna.php In loc de aluminiu am sa folosesc tevi de cupru pt instalaie de 0,8-1cm diametru , imbinate cu coturi si cositorite. Vrea sa o folosesc la un tuner pe care o sa il primesc in weekend, asemanator cu T350. Impedanta antenei e 125 ohmi, dar cica n-are nimic daca o conectez la borna de 75 ohmi a tunerului (asa scrie acolo). Afland ca tunerul este sensibil la descarcari electrice, am zis sa pun si un descarcator pe cablu coaxial de coborare. http://cgi.ebay.com/Safe-TV-Antenna-Coa ... 3cb7d3110b Scrie ca domeniul de frecventa e intre 0-10 000 Mhz, deci nu e doar pt semnal video. Am postat pt ca mi se pare un proiect util si simple pt oricine si totodata vreau sa intreb daca face mare lucru descarcatorul sau nu. Cam costa 20$ + ce taxa imi mai iau la vama (probabil TVA)... Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Mai 14, 2011 Partajează Postat Mai 14, 2011 Pe post de eclator (descarcator ) poti pune o dioda polarizata direct sau un varistor sau chiar un eclator...se mai gasesc prin telefoane fixe sau tv uri. Gandinduma strict la performanta zic ca nu e nevoie sa dai 20$ pe un eclator, poti rezolva problema mult mai ieftin si la fel de eficient mai ales ca e vb doar de receptie. Pt antena (tinant cont ca vrei sa receptionezi posturile de radio din fm) iti recomand un dipol vertical deoarece emisia se face in polarizare verticala. Quadul e si pt orizontala. si oricum fata de un dipol nu are cine stie ce castig. Deasemenea e important sa adaptezi corect antena la cablul de coborare u un balun.inca un mic detaliu. Incearca sa montezi antena cat mai sus. Inaltimea conteaza Link spre comentariu
mila Postat Mai 14, 2011 Partajează Postat Mai 14, 2011 Unde montezi antena?Zona Sibiu e defavorizata din pct. de vedere receptie la distanta FM....nu cred ca reusesti sa prinzi Cozia. Link spre comentariu
augustin87r Postat Mai 14, 2011 Autor Partajează Postat Mai 14, 2011 multumesc de raspunsuri. Antena vreau sa o montez la 20 km Sud de RM. Valcea in curtea unei case unde sper sa petrec cateva saptamani in fiecare an.Despre balun nu stiu ce sa spun, de asta am si intrebat, ca acolo scrie ca impedanta antenei e 125 ohmi, dar daca conectez direct la borna de 75 are randament bun, 95%....Cand trazneste oricum nu o sa tin antena, dar auzisem ca si la fulgere care nu ating direct antena e sensibil tunerul...Dipolul respectiv o sa il conectez la pamant permanent, dar asta nu ma ajuta, ca nu intrerupe ce vine pe cablu, intra si in tuner si merge si la pamant... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2011 Partajează Postat Mai 14, 2011 Ca si eclator pentru antene eu folosesc intotdeauna un starter de tub fluorescent ("neon") la care ii scot condensatorul pe care il are in paralel. Merge brici si cand tensiunea antena-pamant depaseste 125V se amorseaza arcul electric din interior. 125V este mult sub tensiunea de strapungere a condensatorilor de intrare a radiourilor, deci e ok. Sau poti folosi un bec cu neon, fara rezistenta aditionala, recuperat dintr-o surubelnita de ex. Acesta amorseaza pe la 65V deja Succes! Link spre comentariu
augustin87r Postat Mai 15, 2011 Autor Partajează Postat Mai 15, 2011 Excelenta idee cu becul neon din surubelnita,asa fac si economisesc 20$. Condensatorii romanesti nu ma astept sa reziste prea mult la supratensiuni si cred ca si pot verifica cu o sursa la cat exact incepe sa conduca neonul.... Link spre comentariu
augustin87r Postat Mai 15, 2011 Autor Partajează Postat Mai 15, 2011 Eu ma gandisem la un montaj care sa intrerupa linia in momentul cand sesizeaza tensiuni mari. Daca antena e conectata permanent la pamant, mai e nevoie de eclator, care oricum da la pamant dupa 65v? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 Daca faci varianta din primul tau post, e o bucla inchisa, nu are nevoie de eclator. Link spre comentariu
C.D. Postat Iulie 30, 2011 Partajează Postat Iulie 30, 2011 Lasa-mi pe privat o adresa de mail, ca sa-ti trimit o carte cu toate tipurile de antene radio/TV, instructiuni de construire, adaptari, protectii la fulgere, etc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum