Vizitator cib3k Postat Mai 12, 2011 Partajează Postat Mai 12, 2011 Am un letcon Fahrenheit de 30W, cu varf usor auriu, stralucitor. L-am cumparat la sfatul cuiva de pe forum, e o chinezarie ceva mai buna. L-am folosit de cateva ori fara sa stiu ca trebuia sa il imbrac in fludor la prima utilizare, iar varful i-a devenit gri si opac. Am citit despre cum se curata varful, am cumparat burete si sacaz. Am udat buretele, am sters varful, a redevenit auriu si lucios. Am facut exces de zel si l-am inmuiat complet si in sacaz pentru vreo 2 secunde - a capatat o culoare gri inchis, cu niste dare pe el, parca sacazul se arsese. Am incercat sa-l sterg pe burete - nu se lua nimic. Am vrut apoi sa vad daca prinde fludorul - nu prindea deloc, iar locul unde fludorul a atins varful practic s-a cam innegrit.Imi poate explica cineva unde am gresit? Parca sacazul si flux-ul din fludor au determinat oxidarea rapida a varfului, sau au ars acoperindu-l cu niste impuritati care nu se mai curata. Sa fi fost letcon-ul prea incins? Pe el scrie doar 250V 30W, nu stiu cat de mult se incinge.Sacazul e colofoniu solid (Senzor SRL Brasov) care se gaseste in toate magazinele de pe Maica Domnului. Fludorul e Cynel, polonez. Link spre comentariu
kuchta Petru Postat Mai 12, 2011 Partajează Postat Mai 12, 2011 Pune mana pe o pila ramaneasca si fa-i varful in patru muchii, apoi il bagi in priza si dupa cca 1minut il bagi in sacaz, dupa care in final il bagi in cositor sau fludor. Desigur ca nu trebuie sa repeti operatia de multe ori ca ramai fara varf. Sa ai grija tot timpul ca varful sa fie acoperit cu un strat de cositor. Daca se incalzaste prea tare letconul il mai scoti din priza sau reduci tensiunea de retea printr-un dispozitiv electric sau electronic. Cand se strica letconul te duci la magazinul 38 (de chinezarii) dai 4 lei si i-ti ei altul. Link spre comentariu
dan cod Postat Mai 12, 2011 Partajează Postat Mai 12, 2011 Cu letconul se lucreaza un pic diferit decat cu pistolul de lipit.Sincer am zile la rand cand desi 8 ore cel putin lucrez numai electronica nu folosesc deloc sacaz.Tinerea varfului in sacaz la letcon nu ajuta la nimic numai face zgura.Se poate rade usor stratul de zgura si apoi se tine fludorul pe el (daca fludorul este de calitate ajunge fluxul din el pentru lipire) si ar trebui sa prinda de el..Inca ceva este bine sa nu folositi apa de la robinet pentru burete mananca varful .Se foloseste apa distilata. Link spre comentariu
Vizitator cib3k Postat Mai 12, 2011 Partajează Postat Mai 12, 2011 Multumesc pentru raspunsuri.Am mai cautat pe net si se pare ca temperatura la un letcon de 30W ajunge la peste 400*C. Al meu era incalzit bine. Pe sacaz scrie ca rezista la temperaturi de pana la 350*C, deci presupun ca pur si simplu a ars. Unii scot din priza letcon-ul si abia apoi il inmoaie in sacaz sau il acopera cu fludor; probabil asta trebuia sa fac si eu.Oricum, zgura am dat-o jos pana la urma cu o perie fina de cupru, dar varful continua sa ramana gri. Cred ca s-a format si un strat de oxid pe el. O sa mai incerc diverse variante usor abrazive, ca sa nu-l distrug de tot. Pila e prea mult.Si multumesc pentru pontul cu apa distilata - chiar m-am intrebat daca nu ar fi mai utila decat apa de la robinet Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 12, 2011 Partajează Postat Mai 12, 2011 Pune mana pe o pila ramaneasca si fa-i varful in patru muchii, apoi il bagi in priza si dupa cca 1minut il bagi in sacaz, dupa care in final il bagi in cositor sau fludor. Desigur ca nu trebuie sa repeti operatia de multe ori ca ramai fara varf. Sa ai grija tot timpul ca varful sa fie acoperit cu un strat de cositor. Daca se incalzaste prea tare letconul il mai scoti din priza sau reduci tensiunea de retea printr-un dispozitiv electric sau electronic. SFATURI MAI RELE N_AM AUZIT!!!! In nici un caz sa nu dati cu smirghel, pila sau altceva abraziv pe varf, este tratat special, daca inlaturati coating-ul, la revedere, varful se dizolva rapid in fludor... Cand se strica letconul te duci la magazinul 38 (de chinezarii) dai 4 lei si i-ti ei altul. Ala sa-l recomandati la dusmani...Este un letcon foarte bun, dar trebuie avut grija...varful se curata cu burete celulozic, sau in lipsa cu un servetel impaturit.Nu trebuie umezit, apa oxideaza. Oricum, zgura am dat-o jos pana la urma cu o perie fina de cupru L-ati ruinat deja, se pare... Link spre comentariu
cirip Postat Mai 13, 2011 Partajează Postat Mai 13, 2011 Nu pune pila sau smirghel pe el, ca l-ai facut zob. Letconul cu stratul ala auriu pe varf este cadmiat. Am un letcon chinezesc cadmiat de 12 ani si e in perfecta stare, dar nu am pus niciodata pila sau alt abraziv pe el. In cazuri rebele, se curata prin frecare cu o bucata de lemn de esenta tare, dar atat. In nici un caz abrazive. Din momentul in care s-a gaurit stratul de cadmiu, locul devine ca o carie si e terminat, deoarece aliajul de lipit dizolva cuprul. De aia si lipeste asa de bine.Motivul pentru care se intampla ceea ce ai descris este ca temperatura este prea mare. Este un fenomen tipic la chinezariile fara reglaj de temperatura. Dar exista solutii.-Fie cumperi un light dimmer si alimentezi letconul prin el. Din cateva experiente vei gasi pozitia la care temperatura este suficienta ca sa topeasca fludorul, nu mai mult. La temperatura asta, sacazul sta 5-10 secunde pe varf si fierbe, dar nu apare stratul cenusiu. Ramane oglinda de la fludorul topit. Daca totusi se acopera de oxid, o simpla stergere pe buretelul umed ii reda stralucirea.-Daca a nu ai de unde sa cumperi un dimmer, pune o dioda in serie cu letconul. La unele se intampla sa se incalzeasca mai lent si sa nu fie suficient ptr piese/suprafete mai mari, dar garantat nu mai strica varful.-Ar mai fi posibilitatea conectarii unui condensator pentru reducerea tensiunii, dar trebuie calculat si e mai complicat.Ideala e prima solutie, aia cu dimmerul. Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Mai 13, 2011 Partajează Postat Mai 13, 2011 @kuchta Petru: Pune mana pe o pila ramaneasca si fa-i varful in patru muchii, apoi il bagi in priza si dupa cca 1minut il bagi in sacaz, dupa care in final il bagi in cositor sau fludor....consider ca este cel mai rau sfat....iar cei ce au lucrat cu statiile Weller sau Ersa stiu de ce....sub nicio forma NU SE CURATA ASA... Link spre comentariu
viperash Postat Mai 13, 2011 Partajează Postat Mai 13, 2011 Pateam si eu acelasi lucru cu varful si nu mai tinea fludorul... pana cand m-am gandit ca s-ar putea sa fie de la temperatura (se incalzea prea tare) si i-am pus un variator de bec ca sa ii reglez temperatura si gata problema. Merge bine de un an aproape in fiecare zi fara probleme. Link spre comentariu
dan cod Postat Mai 13, 2011 Partajează Postat Mai 13, 2011 @kuchta Petru:Pune mana pe o pila ramaneasca si fa-i varful in patru muchii' date=' apoi il bagi in priza si dupa cca 1minut il bagi in sacaz, dupa care in final il bagi in cositor sau fludor. [/quote'] ...consider ca este cel mai rau sfat....iar cei ce au lucrat cu statiile Weller sau Ersa stiu de ce....sub nicio forma NU SE CURATA ASA... Usor ii de pilit 50 de lei (cam atat costa un varf de weller)Weller face un activator de varfuri dar nu stiu daca in cazul acelui letcon merita investitia. Link spre comentariu
Vizitator rotariumihai1957 Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 Sint in comert spalatoare de vase ,din teflon,nu sirma care ruginesc,f.ieftine si eficae!Inainte de lipire stergi virful de el indepartind zgura depusa. Link spre comentariu
Vizitator rotariumihai1957 Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 Am omis,inainte trbuie itrodus in saciz sau pasta decapanta apoi ifingi de citeva ori virful in acel"spalator" pina se curata virful.Ti-o spune un profesionist! Link spre comentariu
Vizitator cib3k Postat Mai 16, 2011 Partajează Postat Mai 16, 2011 Multumesc pentru raspunsuri. Intre timp am curatat varful cu CIF si un burete de bucatarie. CIF-ul e usor abraziv si nu am frecat prea tare. Am obtinut un varf de un gri metalic mat, apropiat de culoarea otelului. Nici cadmiu, nici cupru. L-am incalzit pana a inceput sa topeasca fludorul, apoi am scos letcon-ul din priza si am acoperit varful complet cu fludor. Daca il mai folosesc o sa-i cumpar un variator de bec. Deocamdata am trecut la un pistol de lipit clasic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum