Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru Subwoofer de la 0

MazyMan

Postări Recomandate

Salut, sunt incepator si as dorii sa fac un filtru pt. un subwoofer facut de mn. Schema mi-a dat-o un prieten, si as dorii sa stiu daca ar iesii ceva bun sau nu !? de aceea va intreb pe voi.Difuzorul : Eurotech 25 cm pe 4Ohmi. mai multe detalii despre el nu le cunosc. stiu ca e difuzor de bass. Eu il lovesc cu un mixer amplificat de 150w Rms 4Ohmidespre filtru, o sa pun cateva poze si va rog sa corectati Dvs. unde este nevoie.Detalii :Sarma Cupru: 1mmTub PVC: lungime 3cm , Diamnetru 2cmCondesat NEPOLARIZAT: 20 sau 25 uF minim 100VO SA IASA CEVA BUN SAU MA CHINUI DEGEABA ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MazyMan

10

• CBI

5

• liviu

5

• Sharky

3

Top autori în acest subiect

poate sa iasa ceva decent,dar nu cred ca filtrul este singura problemaesti sigur ca incinta in sine cu difuzorul sunt construite corect si te multumeste si de fapt nu incerci sa obtii altceva cu acest filtru?valorile din desenul tau nu sunt potrivite pt frecv de taiere care iti trebuie300 spire cu marimile precizate vine undeva in jurul a 2mh valoarea bobineidaca vrei sa obtii doar bas,trebuie cel putin 5-6mh si 2-300uf(poti incerci din conzi de 330 sau 470 legati plus la plus cum ai facut deja)bobina ar fi indicat sa o faci pe tole de traf la valorile alea

Link spre comentariu

am facut alta bobina pe segmentul de PVC de 3 cm lungime si am dat 410 spire. Incinta pot sa spun ca e consctruita si ramforsata FOARTE BINE, si fara filtru are un bass foarte puternic, profund si foarte PUR ! deja cu bobinaju de 410 spire se aude altfel dar problema e urmatoarea CA BOBINA SE INCINDE FOARTE MULT ( nu pot sa tin mana pe ea ) cumva sarma sa fie prea subtire ?sunt incepator de aceea am apelat la forum

Link spre comentariu

la mine cred ca ceva nu e in regula, dupa 5 min. de muzica se incalzeste foarte tare !eu vroiam sa realizez un filtru cat mai bun pt. ce am eu. dar m-am convins, difuzorul se aude prea bine si asa, sunt multumit de sunetul lui.

Link spre comentariu

de auzit bine , eventual se aude bine , doar ca in difuzorul acela bagi o gramada de frecvente si nu e prea bine pentru el. folosirea filtrelor au un scop . mai ales ca, in cazul tau ai optat pentru un woofer. sunt curios cum ai legat bobina acea? sigur e legata in serie cu difuzorul? sarma care ai folosit-o , are cel putin 1mm grosime?

Link spre comentariu

chiar daca difuzorul are eficienta mica si pompeaza putere mai mare in el,nu mi se pare in regula sa se incinda asa de tare o bobina cu sarma de 1mm la ~150wsa nu fie ceva scurt intre spire,sa se fi topit cumva izolatia de email

Link spre comentariu

am uitat sa specific ca sarma e din 2 bucati inadita de mn si lipita cu fludor, DAR mai am o bobina daca asta sunt sigur ca nu are scur si se incalzeste la fel !poti sa-mi spui te rog niste specificatii sa-mi iasa ceva bun?sarma grosime corecta :tub (din ce material ) lungime x latime ?condensator nepolarizat sau bipolar?cati uF si cati V?sunt incepator ! MULTUMESC PT. RASPUNSURI !

Link spre comentariu

nu cumva , ai legat bobina in paralel cu difuzorul? in privinta filtrelor , CBI , ti-a dat raspunsul. poti sa faci o poza cu conectarea filtrului la difuzor?

Link spre comentariu

mazyman

nu pot sa iti dau niste valori cat mai potrivite pt ce doresti tu pt ca nu am suficiente date

fiind incepator nu cred ca stii ca raspusul electric al filtrelor nu corespunde cu raspusul acustic al difurilor

pe tine te intereseaza cel acistic,dar nefiind date concrete despre difuzor,facem la nivel electric pe dibuite

in aceasta idee,uite un tabel generic pt diferite frevente de taiere pt 4 si ohmi,pt ordinul 1 si 2(electric)

ideal ar fi sa faci pana in 200hz ca de acolo incep mediile si tu vrei doar bas.Oricum filtrele pasive nu taie frecventele ca o caramida si o sa mai treaca si ceva medii destul de atenuate

e cam subtire sarma pe care o ai pt a face bobine asa mari,o sa se piarda putere degeaba pe rezitenta ei

poti face si asa,dar eu ti-as recomanda sa cauti sarma mai groasa sau sa folosesti la cea pe care o ai miez.

pt calculatul dimensiunilor mosorului iti caut o pagina tradusa in romana si f intuitiva si o pun aici

LE:ti-am adaugat si aplicatia,desfaci arhiva si rulezi pagina

bafta

Posted Image

Link spre comentariu

Ca sa clarificam situatia:Problema e ca ai sarma subtire => rezistenta mare => putere disipata mare.Daca o bobina are spire in scurt ii scade inductanta si cam atat. Disiparea tot cam aia e, data de rezistenta parazita.Nu stiu ce caracterestici are difuzorul tau, dar cateodata o rezistenta serie parazita mare poate sa faca diful mai basos (amortizare mai proasta si o atenuare selectiva pe anumite frecvente, in special la acordajul incintei si pe partea de medii). Din cate vad diful tau e unul chinezesc care nu are nevoie de asa ceva.Pentru ce ai tu acolo ar fi trebuit sarma de macar 1.5m si mai bine fa rost de niste tole, cioparteste un transformator, inveleste bucata de miez in carton si bobinezi pe el. Atentie ca miezul sa nu formeze un circuit inchis.

Link spre comentariu

bobina e conectata in serie pe + de la difuzor. urmatoarele poze arata temperatura la 5 minute de functionare cu muzica in maxim si cu modificari facute pe mixe. taiata vocea de tot lasat decat bas normal. Low - 0 Hi - ( -15 )inclusiv egalizatorul mixerului dat la :12 K - 03,5 K - 0

Link spre comentariu

sharky , total de acord cu scurtul intre spire , dar totusi , cum zicea CBI , la 150w , nu are trebuii sa se incalzeasca asa tare. eu cred ca e ceva acolo nu inteleg ce legatura are bobina filtrului cu difuzorul.

Link spre comentariu

Tu ai pus aparatul pe "puitoare" si apoi ai masurat difuzorul?Ce speri sa vezi?Eu zic sa masori direct bobina, fara difuzor, vezi ce rezistenta are.Cum adica ce legatura are bobina cu difuzoru ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări