BazsoDombiAndras Postat Mai 15, 2011 Autor Partajează Postat Mai 15, 2011 Salutare tuturor! In primul rand va multumesc pentru raspunsuri si-mi cer scuze ca va raspund asa tarziu. Din pacate in ultimele zile n-am prea avut timp pentru hobby, chiar si acum le-am citit pe fuga :( In al doilea rand o concluzie care complica lucrurile: LED-urile mele, cand sunt alimentate cu 700 mA, lucreaza la 3.2V. Asta inseamna ca daca inseriez 4, am nevoie de 12.8V. Bateria de 12V furnizeaza peste 12.8 doar cand este foarte incarcata. Deci nu prea e bine... Raspunzand lui adynis, in legatura cu modulele de pe ebay: Asa ceva se gaseste si la noi online: http://www.ledshop.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=202&category_id=05ef28f02f84529952947214fd23a7b1&option=com_phpshop&Itemid=1 Relativ scump, dar daca le-as lua de pe ebay, cu transport tot acolo as ajunge. Marea mea problema insa este ca nu inteleg cum functioneaza modulele astea. Daca te uiti la modulul acesta (link-ul meu), acolo scrie ca poate alimenta pana la 8 LED-uri de 3W inseriate, la 700 mA. Ok, ok, dar ca sa alimentezi 4, cum vreau eu, ce tensiune de intrare ii trebuie? Ii ajunge 12V si mareste cumva tensiunea, sau are nevoie de cel putin 12.8V (sau mai mult)? Si daca mareste tensiunea, cum face asta? Consuma mai mult curent? Vrajitor n-o fi, deci pentru tensiunea aia in plus tot consuma ceva in plus... Cealalta problema: nu stiu cat consuma instalatia in sine. Dupa cum spuneam, eficienta e foarte importanta in sistemul meu. Raspunzand lui high_voltage_tm, sincer, solutia cu CAT4101 mi-se pare cea mai atractiva. Vad ca merge pana la 1A, ceea ce pentru mine e destul (la 700 mA), pretul nu e chiar asa mare (cam 15 RON la TME), si nu mai trebuie sa lipesc N componente (poate gresesc ceva si ard LED-urile, apoi pot sa-mi bat capul de perete :P). Problema este insa aceeasi: nu stiu daca poate mari tensiunea ca sa am 12.8V la LED-uri. In plus mi-se pare ca la intrare are nevoie de 5V, ceea ce iar nu e bine, pentru ca eu am 12V. Nu prea stiu nici cat consuma CAT4101 in cazul meu. Eficienta... Raspunzand lui smilex si lui high_voltage_tm in legatura cu MC34063, desi deocamdata nu inteleg cum ar trebui sa-l folosesc, am sentimentul ca s-ar putea sa corespunda dorintelor mele. Totusi, e cam complicat pentru mine, as merge pe solutia asta numai daca nu gasesc nicicum ceva mai simplu. M-am uitat si la calculatorul referitor la MC34063, dar nu inteleg complet nici parametrii de intrare si nici diagrama de iesire. Dupa cum spuneam, cunostintele mele de eltronica sunt foarte limitate, fac ceea ce fac doar din hobby si stiu numai ce am invatat de pe net, nu am invatat asa ceva la facultate sau altundeva... Caut a solutie care sa fie si usor de inteles, si simpla, si eficienta, si ieftina. Hmm, cred ca se poate zice ca sunt "si sarac si cu pretentii"... Link spre comentariu
EFTIMIE Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 Multumesc TYC am sa incerc cele propuse de tine si sa vad ce obtin . Oricum rezultatele sunt multumitoare si la cei 600ma obtinuti. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 Pt alimentarea ledurilor ai mai multe variante: 1)Poti sa pui 2 leduri in serie si paralel cu celelalte doua inseriate si folosesti un regulator de curent in comutatie. 2)Folosesti 34063 in varianta buck-boost. 3)34063 ridica tensiunea la 15V si pui un regulator cu doi tranzistori. 4)Folosesti 3 leduri serie si o scc simpla, in comutatie. Care varianta e cea mai apropiata? E normala tendinta de minimizarea costurilor,dar pina se ajunge la un echilibru. In legatura cu eficienta energetica,se pune problema numai atunci cand consumatorul e alimentat de la o sursa de energie limitata(acumulatorii,baterii). In aceast sens, energia trebuie conservata,nu e acceptabil pierderea ei(sub forma de caldura). Sursele liniare(alea fara bobine) preiau surplusul de energie ramas de la leduri si il disipa sub forma de caldura,I * Uramas.Cu ele nu poti creste tensiunea.In cazul de fata nu e aplicabil. Sursele in comutatie(cu bobine) ,numite si transformatoare elecronice,transforma tensiunea la cat e necesar; au si ele pierderi ,dar sant mult mai mici, I*Uramas*(1-randament).Daca randamentul se considera ideal(1)=> fara pierderi.Practic,randamentul e subunitar 0,xx( xx% adica xx/100).Avantajul principal e ca se consuma numai cat au nevoie ledurile + (1-randament),nu depinde de fluctuatiile tensiunii de alimentare( pt 3401),sa; dezavantajul e pretul de cost mai ridicat - pt varianta cu 3401 : 9lei 3401,3lei bobina,2 lei tranzistorul si ceva banuti restul. Personal folosesc 3leduri de 3W alimentate la 12V(accu de 7Ah) ,prin 3401 la un curent de 900mA. Consumul e de ~12W(scade cu scaderea tensiunii).Curentul ramane constant indiferent daca alimentez 1 led,2 leduri serie sau pe toate trei. Caderea de tensiune minima pe scc e de 0,2V ;randamentul maxim e la 10V, 92%.La 12V(normal) e 87% iar la 18V(extrem) e de 80%. Sant f multumit de aceasta realizare. Cauta,de cumparat,o scc de 1,5Abuck-boost sau doua de 700mA(pt legarea in paralel) ;daca vrei sa o faci,te pot ajuta la realizarea practica. @EFTIMIE Momentan schimba Rsns(0,33 cu 0,27). Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 @BazsoDombiAndras Ti-am oferit cea mai ieftina solutie posibila, cu un randament acceptabil la conditiile astea: 10-14V, 4xled-serie (12,8V). Estimez un pret de sub 5lei daca cumperi tot, sau mai putin daca recuperezi cate ceva. Cu LM3401 ai obtine un randament ceva mai bun, dar la alt pret. Sa-l ia necuratu' de calculator, fa cu pixul! Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Mai 15, 2011 Autor Partajează Postat Mai 15, 2011 Salutare din nou! Am tot citit si recitit solutiile pe care mi-le-ati oferit, m-am uitat pe diagrame, dar degeaba.. nu le inteleg suficient de mult incat sa pot sa ma apuc sa construiesc ceva. Defapt le inteleg foarte putin. Cred ca pentru mine sectiunea de incepatori nu se potriveste. Ar fi nevoie de o sectiune "pentru incepatori care n-au habar" :P Sincer, cand am pus intrebarea speram sa existe o solutie simpla de genul "schimba LM317T-ul cu un integrat X, leaga bateria la pinii 1 si 2, leaga LED-urile la pinii 3 si 4, mai baga niste rezistente acolo undeva si va merge brici". Se pare insa ca nu e nici pe departe asa de simplu. @tyc Scriai ca alimentezi 3 LED-uri de 3W de la accu de 12V. Doar 3 pentru ca nu ajunge tensiunea pentru 4? Scriai ca randamentul la 12V e de 87%. Randament=eficienta? Adica 87% energie se consuma in LED-uri si 13% in instalatie? Ai cumva o schema exacta pentru aceasta instalatie? Pare a fi foarte apropiata de ce vreau sa fac si eu... Multumesc, Andras Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 Atunci cumpara ceva gata facut. Ai aici o gramada de variante; preturi mici, transport gratis! La partea cu randamentul cam asa e, cum zici. As lua si eu cate ceva de pe dealextreme, poate ne strangem mai multi si punem de un grup buy; ma gandesc ca iesim mai avantajos cu TVA & vama... asta daca nu cumva sunt baieti de treaba chinezii si-s de acord sa trimita coletu ca gift. P.S. Nu ai spus ce LED-uri vrei sa folosesti. Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Mai 15, 2011 Autor Partajează Postat Mai 15, 2011 Aa, sa cumpar din afara tarii nu cred ca e o optiune. Din tara ar mai merge, totusi sursele de curent constant pe care le-am gasit pe diferite site-uri au nevoie de tensiunea ledurilor +2V. Atunci mai bine raman cu ce am acum (cu LM317T-ul). LED-urile mele sunt niste Cree XPG R5 (ca aici: http://www.zexstar.com/leduri/leduri-de-putere-mare/p581/led-cree-xp-g-led-r5-bin-star-347lm-125-alb/). Foarte eficiente dar si scumpe, de aceea n-as vrea sa le ard si nu ma aventurez sa construiesc ceva la care nu inteleg complet functionarea... Ma mai gandesc ce sa fac, poate gasesc o solutie... Oricum va multumesc pentru toate raspunsurile cu care ati incercat sa ma ajutati Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum