Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare legat de curentul specificat al unui transformator

Vizitator buzaiandras

Postări Recomandate

Vizitator buzaiandras

Salut,Am o intrebare (probabil ca unora o sa li se para stupida :) )La un transformator cu specifiicatia (sa zicem) de 2x9V 1A, partea de 1A se refera la cat curent poate "trage" un consumator (de pe secundar?) fara ca transformatorul sa se supraincalzeasca/arde?Daca am inteles gresit va rog sa ma corectati.Mersi,Buzai

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• leoncris

5

• gica70

4

• zal

1

• +_Florin_+

1

Top autori în acest subiect

Vizitator buzaiandras

Multumesc pentru raspunsuri :).Deocamdata ma intereseaza mai mult terminologia/notatia lor decat calitatea :)Ca sa fiu sigur ca am inteles bine: notatia se refera la secundar? cat curent se poate "trage" de pe secundar?Multumesc,Buzai

Link spre comentariu

Si ca sa-ti formezi ochiul, vezi cam ce sectiune are miezul si asa afli ce putere are acel traf); in cazul tau trebuie sa aiba putin peste 4 cmp (puterea este egala cu sectiunea la patrat, aprox.).

Link spre comentariu
Vizitator buzaiandras

Salut,Va multumesc pentru raspunsuri. Nu vreau sa par nesimtit sau nerecunoscator dar cred ca nu ne referim la aceleasi lucruri.Eu as vrea sa aflu mai exact ce reprezinta notatia. Sa zicem ca vreau sa cumpar un transformator (oarecare) de pe un site de componente electrice.Nu pot masura sectiunea firului, nu vad transformatorul (eventual o poza de "duzina" si nu una reala).Ce pot vedea e doar descrierea acelui transformator, oferita de site-ul respectiv.De exemplu pentru un transformator oarecare apare asa: Transformator:alimentare; 18VA; 230V AC; 12V; 1,4A;Stiu ca 230V este tensiunea de intrare (pe primar) iar 12V este tensiunea de iesire (de pe secundar).Dar la ce se refera mai exact notatia de 1.4A?Multumesc,Buzai

Link spre comentariu

18VA; asta inseamna putere aparenta si se noteaza cu S (se citeste volt-amperi) care e mai mare (cca 1,25 ori) decat acea activa (P) care e in W (wati). Deci P=aprox.15W

Link spre comentariu

nu trebuie sa va luati intotdeauna dupa marcajele de pe etichete...!pentru cine are acces efectiv la sirma si poseda un mijloc de masura precis --- subler sau micrometru --- atunci metoda cea mai simpla de verificare este urmatoarea...tinindu-se cont ca densitatea de curent uzuala in rsr si totodata rezonabila in trafo de alimentare monofazate de mica si medie putere , pina in 500w este J = 3 A / mm patrat , iar firul de cupru folosit are sectiunea circulara , se obtine imediat relatia intre curentul maxim debitat si diametrul conductorului ... I = 2,356 X { DIAMETRUL LA PATRAT } :da concret , in cazul nostru ... un fir de cupru cu diametrul de 1mm poate debita maxim 2,356 amperi ...etc , etc...!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări