Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reverse engineering

Vizitator cosscat

Postări Recomandate

Vizitator cosscat

Salutare tuturor,

Deschid acest topic cu gandul ca sunt destul de multi cei care au avut probleme cu electronica vehiculelor lor si au fost foarte

frustrati cand au trebuit sa scoata din buzunar sume exorbitante pentru a cumpara componenta/ componentele necesare a fi

inlocuite.

Am sa incep prin a posta schema unei bobine de inductie controlata electronic, valabila pentru scuterele piaggio NRG Power si

nu numai. In atasament puteti gasi aceasta schema.

Principiul de functionare:

Principalele trei elemente sunt bobina de inductie efectiva (cu circuit magnetic deschis), reprezentata de TR1, tiristorul U1 si

respectiv condensatorul C1.

Pentru bobina de inductie, se stie ca aceasta genereaza scanteia in bujie, doar cand se inregistreaza o cadere brusca de tensiune

in infasurarea primara, deci un camp magnetic brusc descrescator prin circuitul magnetic, ceea ce produce tensiunea din secundar

responsabila de arcul electric (evident din bujie). Este usor de verificat acest aspect, daca aveti o bobina de inductie veche de Dacia

1310, pe care o alimentati la 12Vcc si apoi deconectati instant firele de alimentare. Veti observa scanteia pe bujie (deconectarea

corespunde deschiderii circuitului de catre platina).

Cum in cazul de fata nu avem platina, acest aspect este "simulat" de condensatorul C1 si tiristorul U1 astfel:

condensatorul C1 este alimentat cu tensiune redresata mono alternanta de catre dioda Schotky D2, care se incarca pana la valoarea

(sau aproape de valoarea) tensiunii generate de dinamul (denumit si delcou, sau aprindere, sau placa cu bobine a motorului) conectat

intre masa si conectorul marcat "verde" (asa se prezinta pe scuterul meu. In esenta trebuie sa functioneze indiferent de scuter si/

sau motocicleta, atata timp cat se identifica similitudinile de conectare fizica). In momentul in care pistonul se afla in varf de cursa, o

bobina cuplata intre masa si cinectorul marcat rosu, pusa pe delcou, genereaza un impuls redresat de D3, care ajunge prin filtrul trece

jos C2,R5, suntul pentru spike-uri C3 si apoi divizorul rezistiv R3, R4 pe poarta tiristorului U1 ce pune la masa condensatorul C1 (practic

tiristorul U1 fiind o dioda controlata in tensiune, adica se deschide daca exista un potential pe poarta si ramane inchisa in caz contrar,

admite o cadere de tensiune pe ea tipica unei diode de aprox 0,7V, deci nu e o conectare efectiva la masa, dar aproximativa). In acest

moment, toata energia aflata in condensatorul C1, basculeaza pe infasurarea primara a bobinei de inductie si se genereaza scanteia.

De retinut:

Montajul prezentat este utilizat pentru bobine electronice cuplate le generatoare de curent alternativ. Principial, cu mici modificari, se

poate folosi si pentru cc.

Componente utilizate:

Deoarece programul CAD cu care am lucrat nu avea in baza sa de componente cele efectiv intalnite pe cablaj, am folosit pentru componentele

active (diode si tiristor) denumiri generice. Mai jos se afla lista efectiva de componente:

D1----> marcaj indescifrabil. Este clar insa ca e un Schotky de 0,5A, dat fiind dimensiunea la jumatate fata de D2. Poate fi folosit orice Schotky

cu tensiune de strapungere mai mare de 50~60V

D2----> SK16

D1----> identic ca la D1, cu mentiunea ca aici ar fi bine sa montati ceva de curent mai mare, poate 1A.

Tiristor ----> X0405 (am cateva de vanzare, intrebati-ma !!!In general el este cel ce se arde)

C3 ---> 10nF, nu stiu tensiunea. Este ceramic tubular

C2 ---> 4.7uF/100V este electrolitic clasic cu montare verticala

C1 ---> este cu poliester, nu am determinat insa capacitatea, dat fiind faptul ca nu era marcata, sau poate ca am exfoliat marcajul cand am dat

jos chitul in care tot ansamblul era ingropat. Valoarea de pe schema e pur aleatoare. Oricum, cu siguranta este de tensiune si curent

mare

Toate rezistoarele sunt de 0,5W.

NOTA: Tiristorul este de curent mare, cu timp mic de comutare. Recomand doar X0405. Am mai testat altele, se incalzesc si de la 6k rotatii, nu mai

fac fata. Se ineaca motorul. Am de VANZARE astfel de tiristoare la 7 lei bucata. Cine ia mai multe (>5) le las la 6,5. Nu le-am gasit in Romania si mi

le-a adus cineva din afara.

PS.: Pentru cei fini cunoscatori ai domeniului auto, va rog sa scuzati daca am folosit poate termeni neadecvati tehnic si sunt bucuros daca veti veni cu

completari tehnice riguroase. Va multumesc.

In final astept si "Reverse Engineering"-ul dvs.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 0
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Zile populare

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări