Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pcf80 amplificator audio(audio amplifier)

Den

Postări Recomandate

Nu vreau sa stric topicul cu o discutie despre integrate, ca nu sunt "fan"...dar faima TDA-urilor e tocmai sunetul la puterile alea mari...daca se limiteaza puterea la cat s-ar obtine cu acele lampite in PP obtinem un sunet mai bun...cu costuri mult mai mici...Am devenit interesat de amplificatoarele cu lampi in urma auditiei...dar daca nu avem auditie de calitate merita facut ceva cu lampi doar asa, de joaca? Ma tem ca cine va face un amplificator in acest fel va fi dezamagit de acel watt in plus care i-ar trebui pentru o auditie decenta, cu distorsiuni mici...In radiourile cu ceas si alte aplicatii de acest gen apar distorsiuni la puteri mici din cauza transformatoarelor foarte slabe...incercati un amplificator cu TDA pe un traf de UPS cu filtraj solid...In scop didactic si de joaca e ok...daca nu se asteapta rezultate grozave...Faptul ca nu se gasesc aplicatii pe net in varianta asta ma duce cu gandul ca nu prea merita, nu ca nu s-a gandit nimeni...Ca sa raman on topic, o solutie interesanta ar fi un amplificator PP cu monotrode gen EC81...EC97 - sunt mai multe variante...din pacate eu am doar cate doua din fiecare...Monotriodele, fiind singure in balon au putere disipata mai mare decat triodele duble...unele ajung chiar la 4W!De exemplu, uitati ce parametri are EC80:http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ec80.html

Intradevar merg si TDA-urile(de fapt eu am la activ doar amplifuri pe semiconductori,inca),dar se pierde timbrul acela de tub.Nu se compara cu nimic.Un user de marca al forumului spunea ca asculta la 2Wsi se aude perfect.La 2W nu poate avea o dinamica ridicata(necesara uneori),dar la o auditie normala sunt convins ca se aude bine,nu se va obtine acelasi rezultat cu semiconductori.Respecte si spor
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• carageae

5

• Den

5

• imreberes

2

• Kosmin

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

.......Ca sa raman on topic, o solutie interesanta ar fi un amplificator PP cu monotrode gen EC81...EC97 - sunt mai multe variante...din pacate eu am doar cate doua din fiecare...Monotriodele, fiind singure in balon au putere disipata mai mare decat triodele duble...unele ajung chiar la 4W!De exemplu, uitati ce parametri are EC80:http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ec80.html

Triodele sunt la fel de bune si in montajele audio SRPP, ultimul amplif realizat cu ECC88 in aceasta varianta m-a cucerit definitiv pentru a sustine tuburile in locul integratelor (gen TDA etc etc); :dans:PS: Schema a fost modificata putin fata de ce s-a prezentat pe site; pe intrare are cuplat un potentiometru de 1M iar in locul condensatorului de 0.1µ am conectat un electrolitic de 1000µ/100V la Ua de 90V

post-36350-139829349627_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca imi aduc bine aminte,la pcf80 m-a dat inapoi amplificarea neobisnuit de mare in pentoda,astfel incepea sa prinda tot felul de parazitii,cred ca si frecvente radio.Atunci ima batea gandul ca ar iesii un mic radio de exceptie cu ele,dar timpul nu m-a lasat sa vad mai departe.Concluzia mea este ca e foarte greu de controlat aceasta lampa ca sa dea un sunet foarte bun pe iesire.Altfel se aude..ciudat. Dar cum nu sunt cine stie ce expert in tuburi,probabil ca altcineva ar reusi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări