Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pcf80 amplificator audio(audio amplifier)

Den

Postări Recomandate

Desii nu e o lampa folosita in audio,am zis sa incerc cam ce poate..Dupa ce era sa o abandonez in sertar,am reusit pana la urma sa-i gasesc o schema viabila.Maine o sa pun si schema la care sunt acum,momenat doar o poza.Puterea de iesire la 160v tensiune de alimentare pe 8ohmi e cam de 0.5wa.Scopul meu e sa o folosesc pt. casti,desii e capabila si de mai mult.Sunetul e excelent..pacat ca e la pragul cand are lampa tendinta de a oscila..

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• carageae

5

• Den

5

• imreberes

2

• Kosmin

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se poate folosi la atacul unor lampi mai puternice...vezi topicul cu PL36 pe care l-am reinviat.

E o solutie pentru cine detine lampile...in loc de ECF80 se poate pune echivalenta ruseasca 6F1P.

http://i38.tinypic.com/2ewfl34.jpg

Diferenta e tensiunea de filament - la PCF80 e de 9V la 300mA.

Daca ai doua exemplare NOS poate facem un schimb - iti dau ceva mai interesant in schimbul lor - eventual cu filament la 6,3V.

Recuperate din TV-uri obosite am si eu...

Link spre comentariu

Nu sunt nos,dar nici uzate nu sunt (aspectual cel putin).

Mai jos schema la care sunt acum.Se aude perfect,dar lampa tot are tendinta sa intre in oscilatii la nivel mare al volumului,posibil din cauza cum e insirat prin masa,o sa observ dupa ce cablez corect daca se mai manifesta.Pot oprii a mai intra in oscilatii daca maresc c4 undeva la 300pf,sau daca pun un condensator de 1nf paralel cu primarul transformatorului,dar nu-mi convine deoarece se modifica sunetul la iesire(pierd din inalte).Alta solutie nu am gasit momentan..Posibil daca maresc R3.

Posted Image

Link spre comentariu

Cred ca cel mai bine reteaua aia R7C4 ar merge pusa intre anod si grila tubului final, eventual maresti usor rezistenta - vreo 2,2M.

Apoi nu vad date despre trafo de iesire...pune in paralel cu primarul un cond. de 1nF, asta in primul rand, apoi vezi reteaua RC.

Multe aparate comerciale cu trafuri de iesire slabe aveau acel condensator, inclusiv radio Capri...eventual daca ti se pare ca taie semnificativ inaltele - ceea ce nu cred ca e cazul - poti inseria un potentiometru de 100K si sa vezi pe ce rezistenta maxima dispar oscilatiile.

Si nu e cam mica rezistenta pe G2? Poate depasesti puterea disipata pe G2...

Link spre comentariu

Nu am cu ce sa le masor, transformatorul care l-am folosit pt. difuzor e recuperat de pe un sasiu de traviata.Cel mic sare de 5kAsta am incercat prima oara,reteaua rc intre anod si grila,dar nu am disponibile rezistente mai mari de 2.2m si nu a fost suficient,tot taie din inalte .Condensatorul pus paralel cu primarul cam infunda sunetele,pe difuzor e ok,dar la casti ..nuuu.O sa incerc si cu un semireglabil. Am zis ca o fi din cauza ca e insirat pe masa,deoarece era suficient sa apropii doar de anodul lampii finale un fir luat din grila pt. a oprii oscilatiile.Oricum,radiatii am destule prin camera.. Ii fac un cablaj provizoriu acum,sa vad ce se intampla.

Link spre comentariu

Nu e ok sa taie din inalte un cond. de 10pF...vezi ca poate are valoare mare sau e defect...La condensatorul paralel pe primar e altceva...La Capri e o retea intre anodul si grila primei triode ECC83 de 10nF si 3,9M, iar pe traful de iesire 1nF...dar la impedanta lui EL84...

Link spre comentariu

Dupa ce l-am plasat pe un pcb in varianta stereo,am gasit si principala problema..Amplificare muuult prea mare si o mica neadaptare de impendanta.Pentoda are amplificare suficienta singura pt. 1v pe intrare.Am vazut niste tablite mici in lampi inscriptionate 29,respectiv 26.

Am anulat complet r10 si r11.Momentan testez un potentiometru intre pentoda si trioda,mai am sa stabilesc o legatura corecta.

Posted Image

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Dupa ce l-am plasat pe un pcb in varianta stereo,am gasit si principala problema..Amplificare muuult prea mare si o mica neadaptare de impendanta.Pentoda are amplificare suficienta singura pt. 1v pe intrare.Am vazut niste tablite mici in lampi inscriptionate 29,respectiv 26.

Am anulat complet r10 si r11.Momentan testez un potentiometru intre pentoda si trioda,mai am sa stabilesc o legatura corecta.

Posted Image

Salut Den,

Pentru anodica ai folosit un triplor?

In loc de ECF80/6f1p incearca un PCF 802/(82) este mult mai muzicala.

Traful de iesire pe sectiune de 4cm* primar 1750spire cuem 0.25mm; secundar 85spire cuem 0,6mm...Vei scoate maximul din acest montaj.

:da

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Nu prea are sens PP cu asa ceva...mai ales ca exista 6N6P cu care chiar iese ceva...sau chiar 6N7S, cu care iese un mini PP cu un tub pe canal...fiind catodul comun lampa asta nu se poate folosi la altceva decat defazor simetric sau PP...

Am mai gasit si eu niste scheme cu lampite din astea, din vremea cand ma batea gandul sa fac amplificator de casti pe lampi:

http://cool386.tripod.com/amps/amps.html

6BL8 = ECF80 = 6f1p

Ideea de amplificator SE micut merge...dar pt. PP cred ca e prea mare efortul...cu un traf recuperat nu va suna nicicum...iar trafuri facute de la 0 pentru un amplificator care suna mai prost ca un TDA2030 la 3...5W e pierdere de vreme...

Link spre comentariu

...sau chiar 6N7S, cu care iese un mini PP cu un tub pe canal...fiind catodul comun lampa asta nu se poate folosi la altceva decat defazor simetric sau PP...

E o lampa teribila asta... poti sa mai legi cite ceva in paralel si obtii un driver SE fortos sau chiar un final SE "de bucatarie"...
Link spre comentariu

M-am referit la PP cu pcf80 sau 802, pt ca am multe din astea pe acasa.Fiind de putere mica, nici traful de iesire nu trebuie sa aiba mai mult de 5-6cm2. Practic e un exercitiu in care mai refolosim maruntisurile de prin casa, nefolosibile la altceva. :jytuiyu

Link spre comentariu

M-am referit la PP cu pcf80 sau 802, pt ca am multe din astea pe acasa.Fiind de putere mica, nici traful de iesire nu trebuie sa aiba mai mult de 5-6cm2. Practic e un exercitiu in care mai refolosim maruntisurile de prin casa, nefolosibile la altceva. :jytuiyu

Nu prea are sens PP cu asa ceva...mai ales ca exista 6N6P cu care chiar iese ceva...sau chiar 6N7S, cu care iese un mini PP cu un tub pe canal...fiind catodul comun lampa asta nu se poate folosi la altceva decat defazor simetric sau PP...Am mai gasit si eu niste scheme cu lampite din astea, din vremea cand ma batea gandul sa fac amplificator de casti pe lampi:http://cool386.tripod.com/amps/amps.html6BL8 = ECF80 = 6f1pIdeea de amplificator SE micut merge...dar pt. PP cred ca e prea mare efortul...cu un traf recuperat nu va suna nicicum...iar trafuri facute de la 0 pentru un amplificator care suna mai prost ca un TDA2030 la 3...5W e pierdere de vreme...

Am lucrat mult cu lampa asta (PCF802) si pot sa spun ca in audio este ok in varianta SE chiar si cu un traf TV de cadre rebobinat, se aude bine si pe casti cu impedanta de 32 Ohmi; Cu TDA 2030 se pot face amplificatoare evident mai puternice dar au acel sunet metalic in banda de frecvente medii/inalte (1-10)Khz; evident daca se foloseste un corector bas/inalte se pot obtine variante de sunet mai placute. Dar in cei 20 de ani practic de cand a fost invadata piata de electronice din Romania cu etaje finale cu aceste integrate incepand de la RRC auto si terminand cu banalele RR+Ceas sincer m-am plictisit de TDA-uri. :rade:
Link spre comentariu

Nu vreau sa stric topicul cu o discutie despre integrate, ca nu sunt "fan"...dar faima TDA-urilor e tocmai sunetul la puterile alea mari...daca se limiteaza puterea la cat s-ar obtine cu acele lampite in PP obtinem un sunet mai bun...cu costuri mult mai mici...

Am devenit interesat de amplificatoarele cu lampi in urma auditiei...dar daca nu avem auditie de calitate merita facut ceva cu lampi doar asa, de joaca? Ma tem ca cine va face un amplificator in acest fel va fi dezamagit de acel watt in plus care i-ar trebui pentru o auditie decenta, cu distorsiuni mici...

In radiourile cu ceas si alte aplicatii de acest gen apar distorsiuni la puteri mici din cauza transformatoarelor foarte slabe...incercati un amplificator cu TDA pe un traf de UPS cu filtraj solid...

In scop didactic si de joaca e ok...daca nu se asteapta rezultate grozave...

Faptul ca nu se gasesc aplicatii pe net in varianta asta ma duce cu gandul ca nu prea merita, nu ca nu s-a gandit nimeni...

Ca sa raman on topic, o solutie interesanta ar fi un amplificator PP cu monotrode gen EC81...EC97 - sunt mai multe variante...din pacate eu am doar cate doua din fiecare...Monotriodele, fiind singure in balon au putere disipata mai mare decat triodele duble...unele ajung chiar la 4W!

De exemplu, uitati ce parametri are EC80:

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ec80.html

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări