Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformator interstage VS condesator de cuplare

rvrazvan

Postări Recomandate

Multumesc lui Lazaroiu pentru sinteza pragmatica expusa aici, foarte valoroasa! Vin si eu cu doua scheme alese cu totul la intimplare, inainte de a-mi spune citeva pareri atehnice. Le-am gasit pe Internet (schemele), unde mai gasiti sute tot asa, si-mi pare rau ca una din ele e neclara, sper sa se inteleaga macar topologia - observati modul de cuplaj galvanic si inductiv.

Nelamurirea "capacitor vs interstage" nu s-a nascut pe plaiuri mioritice. Daca dam o cautare vedem ca ea e dezbatuta de ceva vreme si pe extern, asta insemnind ca problema chiar exista si nu se poate afirma ca avem un cistigator absolut la toate capitolele. Exista puncte de vedere, fiecare avind o doza de legitimitate intrinseca. Fiecare sa faca si sa proiecteze dupa convingerile sale tinind sau nu cont de aspectele economice! Nu-i concurs, nu-i vital, nu-i existential pentru larga majoritate a celor ce se apuca sa surubareasca. Ca sa sistematizez putin as putea distinge 3 categorii de entuziasti care ar putea cintari dilema propusa de acest subiect; elevi, ingineri si audiofili. Primele doua categorii or sa aleaga cu certitudine condensatorii de cuplaj pe cind ultima categorie o sa aleaga interstage-ul. Ultima categorie oricum nu conteaza ca-i intr-o dezolanta minoritate; e vorba de indivizi atehnici cu inclinatii artistice, de multe ori soiosi si cu plete, care au impresia ca au un auz peste medie - de obicei se inseala!... eu scriu pentru acea minoritate in minoritate care nu se inseala... :0)

http://www.audiocircle.com/index.php?to ... 07.0;imode

Imi place ce spune Ronw mai sus, este intr-adevar jalnic atunci cind contabilii dicteaza design-ul amplificatoarelor! Ma mai distreaza userii care realizeaza transformatoare de iesire exceptionale, la nivelul mileniului in care traim dar considera desueta si apartinatoare mileniului trecut folosirea interstage-urilor - cind erau mai scumpe si mai proaste condensatoarele. Daca analizam un monobloc SE avem din start 3-4 transformatoare mari si grele; de retea, bobina de soc (de multe ori doua) si transformatorul de iesire. Care-i problema daca eu vreau sa mai adaug un juma' de kil de fier si cupru si sa scot o lampa?! :-)

De data asta vreau sa intreb foarte serios daca cineva a reusit sa identifice urmatoarea problema pe care nu mai stiu unde am citit-o; si-anume ca din cind in cind condensatoarele de cuplaj se mai descarca, nu descarcarea fiind problema ci reincarcarea lor, care se petrece intr-un timp mult mai lung?! Aici vorbesc de viata reala, de hard-rock nu de sinusoide sau SQW.

Revin si reafirm ca fiecare componenta trebuie pusa unde se potriveste mai bine criteriilor alese!

Nu m-a numit nimeni avocatul din oficiu al transformatoarelor, eu de fapt le urasc, pentru ca sint mari si grele!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 135
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

40

• mișa

17

• THOMAS

10

• blue

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

si-anume ca din cind in cind condensatoarele de cuplaj se mai descarca, nu descarcarea fiind problema ci reincarcarea lor, care se petrece intr-un timp mult mai lung?! Aici vorbesc de viata reala, de hard-rock nu de sinusoide sau SQW.

Ar fi bine sa explici fenomenul la care faci referire. Condensatorii mei de cuplaj se incarca si se descarca de miliarde de ori in timpul unei auditii, exact in ritmul frecventei redate. Intr-adevar acest fenomen se intimpla la mine numai de vreo 35 de ani de cind ascult muzica... Glumeam... :rade: Sunt sigur ca la altceva te referi...
Link spre comentariu

Evident ca nu la acele descarcari-incarcari ma refer, buna gluma... :o)Trebuie sa caut stiu ca pe Internet am gasit-o acum citiva ani si era explicat ca un fenomen tranzitoriu si aleatorAlta intrebare, de incepator; de ce nu se mai folosesc condensatoare de cuplaj pe iesire? :jytuiyu ... doar tehnologia de obtinere a condensatoarelor a evoluat enorm in comparatie cu a transformatoarelor... Vad ca au ramas doar metodele galvanice si inductive ...

Link spre comentariu

Condensatoarele de iesire nu se mai folosesc deoarece nu se mai folosesc amplificatoare alimentate la o singura tensiune, asta din cauza evolutiei proiectarii si a evolutiei componentelor. Oricum, dupa cum spuneam si in alte posturi pe aici pe forum, faptul ca nu are condensator de iesire sau de cuplaj intre etaje nu inseamna ca nu exista condensatoare in calea semnalului audio. Toate aceste exemple unde e figurat semnalul audio care nu trece prin condensatoare sunt gresite. TOATE semnalele audio se inchid prin condensatoarele de filtraj. Practic aceste condensatoare sunt in serie.Fenomenul de descarcare aleatorie de care vorbesti, intr-adevar s-a comentat putin pe net dar eu am vazut numai explicatii gresite. Se manifesta sub forma unei pocnituri care apare uneori. Ea este generata de alte diverse fenomene si uneori produce descarcarea conensatorilor. Deci o alta cauza provoaca descarcarea, nu descarcarea e cauza.Am constatat in timp fenomenul si de fiecare data avea alta cauza...pe care uneori am gasit-o foarte greu.

Link spre comentariu

Fenomenul de descarcare aleatorie de care vorbesti, intr-adevar s-a comentat putin pe net dar eu am vazut numai explicatii gresite. Se manifesta sub forma unei pocnituri care apare uneori. Ea este generata de alte diverse fenomene si uneori produce descarcarea conensatorilor. Deci o alta cauza provoaca descarcarea, nu descarcarea e cauza.Am constatat in timp fenomenul si de fiecare data avea alta cauza...pe care uneori am gasit-o foarte greu.

Unde am citit eu nu era data ca foarte suparatoare descarcarea aleatorie cit incarcarea mult mai lunga care producea pe parcursul ei un fel de comprimare a sunetului, asta era data ca deranjanta acolo. Articolul in sine mi s-a parut foarte pertinent la vremea respectiva, si mi l-am amintit de multe ori cind am ascultat amplificatoare care par sa se gituie aleator din cauze obscure, citeodata cred ca suspectam pe nedrept tot felul de variatii in tensiunea de alimentare
Link spre comentariu

Poate te ajuta faptul ca inductantele si impedantele la condensatoare difera in functie de producator si o impedanta minima asigura un factor de amortizare ridicat.Am ascultat o variatie a celei de a II-a scheme,cu transformator de cuplaj avand la baza aceleasi tipuri de tuburi si in opinia mea calitatea interstage-ului face diferenta.

Link spre comentariu

Poate te ajuta faptul ca inductantele si impedantele la condensatoare difera in functie de producator si o impedanta minima asigura un factor de amortizare ridicat.

Ah, da! Era oricum vorba de o gindire cu premeditare; am inceput cu efectul lasind cauza la imaginatia colegilor de aici... perfectiunea e la fel de relativa si-n tabara condensatoarelor :-)
Link spre comentariu

Revin cu niste masuratori pe care mi le-a cerut Blue. Pentru asta am dat jos legatura (am taiat-o ca era un "arici" de plastic) si-am "acordat" din nou miezurile sa-mi afiseze 90H pe un aparat Protek handheld. Am folosit o punte ca-n imaginea atasata care afiseaza simultan C-D si L-Q (Capacitance-Dissipation factor respectiv Inductance-Quality factor). Puntea genereaza o sinusoida de mare precizie, pe care o compara apoi printr-un procesor, de 0,3/1V cu impedanta de iesire de 30/100 ohmi. Din cele patru configuratii de test posibile am ales 2; 0,3V/100ohmi si 1V/30ohmi. Valorile negative sint afisate in momentul in care se ating anumite valori ale factorilor de disipatie si de calitate, prin care puntea sugereaza ca DUT masurat ca si condensator are caracteristici de inductor si DUT masurat ca inductor e probabil un condensator. Mai pot reface masuratorile dupa alte citeva metode si folosind alt hardware dar mira-m-as sa mai intereseze pe cineva...

Link spre comentariu

Etajul inversor de intrare foloseste condensatoare cu mica (disipatie mica) si sursa de curent constant, pare foarte ingrijit proiectat. Unii pot obiecta ca un CCS cu componente discrete ar fi mai fiabil iar altii ar putea spune ca se pot scoate 2 lampi si se poate folosi un traf inversor... Prefinalul si finalul (nu-i diferenta conceptuala intre ele) minimizeaza pierderile din cuplajul clasic RC, eliminind astfel - probabil - o celula suplimentara de amplificare. Montajul poate sa mearga foarte bine indifent ce preferinte am avea fiecare :-)

Link spre comentariu

http://www.machmat.com/mysys/electric/images/martiamp.gif ........cum comentati urmatoarea schema hibrida inductor + condesator ? Rezolva majoritatea problemelor identificate de Dvoastra ( ignoram etajul final + iesirea ...... ) , cu exceptia pretului ?

Sa nu va supere intrebarea,ce amplificator este asta??Nu sunt prea mici(valorile 1nF !) cuplajele dintre defazor si prefinal?Este vorba cumva de un amplificator de putere pentru un generator de ultrasunete???Dl Victor,ne puteti da niste date sau linkuri unde putem afla mai multe despre acest amplificator,stiu ca sunteti foarte profund si riguros in asemenea cautari?Multumesc!
Link spre comentariu

Este un amplificator dedicat pentru boxe electrostatice , care functioneaza incredibil de bine peste 250Hz , in completare cu un " amarat " de subwoofer ......

Link spre comentariu

Este un amplificator dedicat pentru boxe electrostatice , care functioneaza incredibil de bine peste 250Hz , in completare cu un " amarat " de subwoofer ......

He he , Martin Logan sunt departe de a fi amarite !Le-am ascultat si au un singur defect : sunt prea scumpe !In rest sunt foarte placute la auz si ureche , precum si frumoase ca un supermodel in bikini ............. ( dar tineti seama ca gustul nu se discuta )
Link spre comentariu

Mai pot reface masuratorile dupa alte citeva metode si folosind alt hardware dar mira-m-as sa mai intereseze pe cineva...

Pe langa Blue, si eu sunt cu mana pe sus.Dar nu o sa mai fac niciun fel de comentarii. Revin la starea mea initiala, dupa inscrierea in forum.Am toata aprecierea si respectul pt timpul consumat cu astfel de teste. :aplauze Le asteptam si pe celelalte. :da
Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări