Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformator interstage VS condesator de cuplare

rvrazvan

Postări Recomandate

Am uitat sa precizez ca intentionez, oarecindva, sa folosesc aceste drosele in aplicatii de audiofrecventa. Motivul pentru care le numesc drosele sta in incertitudinea caracteristicilor conductorului CuEm folosit, care are o viata cel putin comparabila cu cea a miezurilor. La drosele nu conteaza atit de mult izolatia primar-secundar, cit cea bobinaj-masa. Am si-un megaohmetru de 2,5 kV, o sa le testez mai incolo dar mai intii sa vedem celelalte caracteristici de transfer.Pe o scara de la 1 la 10 a dificultatii bobinajului (10 maxim de dificil) as pozitiona realizarea celor doua componente astfel; bifilar - 2, clasic - 7. N-am mai bobinat de ceva ani si-a trebuit sa reparcurg ceea ce englezii numesc learning curve, curba de invatare. Astfel, daca as mai bobina cele doua inca o data (si chiar s-ar putea s-o fac acuma ca mi-am intrat in mina) atunci cel clasic ar iesi mai strins (dar cel bifilar la fel). Pentru relevanta comparatiei am ales conditii de realizare cit-de-cit egale, dar astfel am favorizat bifilarul si am defavorizat cel clasic. La 1-2 khz ambele transformatoare se aud cum suna (22 mA) cu urechea, cel clasic sunind mult mai tare; cred ca le pot face sa "sune" la fel... De asemenea, o impregnare cu lac de transformator ar avantaja mai mult cel clasic.Sa nu uitam nici o clipa insa ca la bifilar avem 0,02mm spatiu de izolatie pe cind la clasic avem 0,12mm!Eu ma feresc sa dau un cistigator, nu inca, la frecvente audibile cel clasic mi se pare ca se comporta mai mult decit onorabil! De asemenea sint total de acord ca interstage-urile sint date pe Internet, pe nedrept, ca bau-bau-ul constructiilor DIY.P.S. O prima erata: sint 2x4800 de spire, 2x4600 sint la alte doua, care au fost chiar primele bobinate dupa citiva ani de pauza, tot drosele, nu le-am testat inca. Am scos si prize la 25%, ca nu se stie niciodata... :-)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 135
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

40

• mișa

17

• THOMAS

10

• blue

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Interesante testele pentru paralela, bobinaj bifilar vs. cel clasic! In privinta utilitatii transformatorului interstage, observ ca, 1), nu se fac masuratori sub 100Hz, adica acolo unde am probleme, respectiv la 20Hz si 2), raport 1:1 (10K/10K:-)). In practica mea, problemele de la frecvente inferioare sunt date de inductanta mare, necesara cand vrei sa mergi asa de jos. Daca tragi infasurari cu nr. mare de spire, ai problema inductanei de dispersie mari si automat te trezesti ca numai merge bine sus, uneori nici pana la 20KHz. Pentru asta, daca ne uitam la interstage de la unele firme, se observa folosirea de tola u-metal (aliaj cu nichel), care asigura o inductanta mare cu numar de spire rezonabil. Rezultatul este un transformator acceptabil.Pentru atacul unui etaj de putere A2, apare nevoia unui raport de transformare reducator, de ex. 50K..30K : 2..10K, pentru a asigura curentii de grila fara probleme. In acest caz, transformatorul poate fi si defazor.Cu toate astea, din studiile mele, condensatoarele sunt imbatabile la frecvente mici. Sunt necesare sute de H la trafo pentru a le egala!

Link spre comentariu

1) Vezi ca am dat testele la 20Hz, e al patrulea atasament. Ambele transformatoare se comporta bine (unul mai bine ca celalalt).2) Nu inteleg asta. Daca vrei sa spui ca 1:1 e "piece of cake" nu prea sint de acoed pentru ca daca faci un 1:1 care da bine in masuratori, atunci prin conectarea serie-paralel a prizelor, pe care se presupune ca le-ai scos, poti obtine multe rapoarte de transformare care vor "mosteni" caracteristicile bune de la 1:13) Eu am la Harman-Kardon-ul meu cu semiconductori doua butoane pe care scrie "subsonic" si "high cut" care sint tot timpul apasate, chiar imi pare rau ca semnalul trece si pe acolo. Nu stau acuma sa caut pe Wikipedia dar stiu sigur ca frecventele subsonice pot fi daunatoare, inducind boli si stari de stres. De asemenea, n-am auzit de nici-un artist, fie el mare sau mic, caruia sa-i fie laudata virtuozitatea la 40 de Hz. Cind eram mai tinar si mai nelinistit imi placea sa am o gramada de butoane pe care sa apas, acuma constat ca am adoptat o filosofie mai minimalista, calata pe ce conteaza cu adevarat. Evident, s-ar putea sa gresesc!

Link spre comentariu

Din cite stiam High-Fidelity "pretindea" 20Hz-20.000Hz.

In cazul 1:1 rar se justifica tansformator de cuplaj intre etaje asa cum bine a sesizat/precizat sebi_c sau VTP .

Link spre comentariu

Parcă tot nu e perfect... :84

Aa ,da , pot exista si opinii de acest gen.

Intrebarea ar fi , cit de des ?! vom vedea un raspuns ca acesta(sebi_c ,memorabil -raspuns) download/file.php?id=55588&mode=view care sa includa transformator la frecventa data sau UNDE ?! ,puneti o trimetere domnule zal din afara "elforum"... .

@Zal : Nici mie nu mi se pare perfect, cred ca n-a rotit osciloscopul destul, ca de-acolo vine paralelismul... acuma Sebi sper ca stii diferenta dintre o gluma (slaba, ce-i drept) si-o rautate... :-)

@VAlderama : Domnu' Vali, ce ma impiedica pe mine sa folosesc acel drosel declasat cu un 6SN7 schiop (n-are un pin de anod si emisia e pe la 60%) ca sa obtin un ecran memorabil la 20 Hz? Hai sa fim constructivi...

...precizez ca am scos o priza la 25% dar lipitura n-am ascuns-o in bobinaj ci-mi ies doua fire afara. Mai subliniez de asemenea ca la o sectiune de 4 cm2 cu un curent de 22mA si-un semnal de 20V inca mai am o sinusoida "ca pictata" la 16 Hz nivel ~ 10V

Link spre comentariu

...@VAlderama : Domnu' Vali, ce ma impiedica pe mine sa folosesc acel drosel declasat cu un 6SN7 schiop (n-are un pin de anod si emisia e pe la 60%) ca sa obtin un ecran memorabil la 20 Hz? Hai sa fim constructivi...

...

Da ,sincer nu stiu sa va raspund la intrebare (ati constatat ziceti un drosel declasat si un 6SN7 sciop ?,care_i treaba mea in constatarea dumneavoastra ?!) , mai ales pentru ca nu inteleg îndemnu : "Hai sa fim constructivi " ,pentru mine este acest indemn ?! ,sau ati gresit adresa ?-pardon subiectul ? ,sau e lansat la modul general ...

_Va deranjeaza acel "ecran memorabil" ? ,pe mine nu ma deranjeaza , chiar este o incintare sa il privesc ,acel "ecran memorabil" reprezinta ceva greu de atins lucru pentru care trebuie sa_i acorda stima si consideratie celui care a facut posibil ecranul memorabil in conditiile date.

Va mai rog fara "Domnu' Vali" daca se poate !

Link spre comentariu

...@VAlderama : Domnu' Vali, ce ma impiedica pe mine sa folosesc acel drosel declasat cu un 6SN7 schiop (n-are un pin de anod si emisia e pe la 60%) ca sa obtin un ecran memorabil la 20 Hz? Hai sa fim constructivi...

...

Da ,sincer nu stiu sa va raspund la intrebare , mai ales pentru ca nu inteleg îndemnu : "Hai sa fim constructivi " ,pentru mine este acest indemn ?! ,sau ati gresit adresa ?-pardon subiectul ? ,sau e lansat la modul general ...
OK, hai sa uitam de "Hai sa fim constructivi"... mda, cam suna a limba de lemn...

Am formulat o problema tehnica si am oferit citeva indicii pentru ca s-a comparat o caracteristica in bucla deschisa cu una obtinuta prin reactie. Acuma eu vin si intreb daca introduc un element activ in discutie oare pot sa obtin un semnal dreptunghiular paralel la 20Hz relativ la droselul in discutie?

Link spre comentariu

Raspunsul la ultima intrebare pe care o pui este dat deja

in aceasta situatie sintem fara reactie negativa ,asa cum vezi (daca vezi) acolo nu inductanta primarului creaza probleme sub 14Hz ,se satureaza miezul pentru ca perioada de "CC" este prea lunga(frecventa mult prea mica).

Link spre comentariu

NU. N-avem nevoie sa facem alte trimiteri, avem o problema bine definita; un drosel (transformator 1:1 cu priza la 25%) si-un 6SN7. Cu astea putem obtine in secundar un semnal dreptunghiular corect la 20 Hz?

Link spre comentariu

NU. N-avem nevoie sa facem alte trimiteri, avem o problema bine definita; un drosel (transformator 1:1 cu priza la 25%) si-un 6SN7. Cu astea putem obtine in secundar un semnal dreptunghiular corect la 20 Hz?

Da ,"putem" ,nu intelegi ?!(in "masura" prezentata fara NFB , sau tot in "masura" prezentata cu NFB).Cu transformatoarele dumneata se obtine ce ai prezenntat ,cine a spus ca ar fi rau ? ,sau ce doresti ? ca nu inteleg ?( 1:1 cu priza fara priza si un 6SN7 !) ,1:1 fiind un raport atita tot ...si 6SN7 un tub...,ce ma impiedica sa obtin in secundar un semnal dreptunghiular corect la 20 Hz ?! ,raportul ?! tubul ?!.
Link spre comentariu
1) Vezi ca am dat testele la 20Hz, e al patrulea atasament. Ambele transformatoare se comporta bine (unul mai bine ca celalalt).

...

Chiar crezi ca merge bine la 20Hz? Mie nu mi se pare.

..

2) Nu inteleg asta. Daca vrei sa spui ca 1:1 e "piece of cake" nu prea sint de acoed pentru ca daca faci un 1:1 care da bine in masuratori, atunci prin conectarea serie-paralel a prizelor, pe care se presupune ca le-ai scos, poti obtine multe rapoarte de transformare care vor "mosteni" caracteristicile bune de la 1:1

...

1:1, nu e "piece of cake", e chiar mai greu de facut! Utilizabil e daca vrei sa separi galvanic ceva, altfel nu prea e o necesitate evidenta. Trafo interstage l-as folosi numai la un atac diferential pentru un final cu curenti de grila. In alt loc nu-i gasesc o justificare. In anii '30 se faceau amplificatoare pline de astfel de transformatoare. Probabil ca atunci capacitoarele erau o problema.

..

3) Eu am la Harman-Kardon-ul meu cu semiconductori doua butoane pe care scrie "subsonic" si "high cut" care sint tot timpul apasate, chiar imi pare rau ca semnalul trece si pe acolo. Nu stau acuma sa caut pe Wikipedia dar stiu sigur ca frecventele subsonice pot fi daunatoare, inducind boli si stari de stres. De asemenea, n-am auzit de nici-un artist, fie el mare sau mic, caruia sa-i fie laudata virtuozitatea la 40 de Hz. Cind eram mai tinar si mai nelinistit imi placea sa am o gramada de butoane pe care sa apas, acuma constat ca am adoptat o filosofie mai minimalista, calata pe ce conteaza cu adevarat. Evident, s-ar putea sa gresesc!

Chiar asa, sunetele ale joase sub 40Hz nu se mai aud, dar amplificatorul care le poate reda, suna altfel la celelalte sunete. Mie imi place cum suna teribil, si nu am constientizat asta pana nu am facut amplificatorul cu GU19.

PS. In acceptiunea comuna, drosel este o bobina cu inductanta mare care are rolul de a opri curentii alternativi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări