Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformator interstage VS condesator de cuplare

rvrazvan

Postări Recomandate

Daca e sa consideram cel mai simplu exemplu posibil, si incadrindu-ne in acelasi timp in spiritul subiectului, atunci iti propun sa vizualizezi un condensator de cuplaj nepolarizat cu polipropilena de 0,1uF/600V si un transformator de cuplaj, minim, adica un primar si un secundar. In general nu conteaza cum conectezi acel condensator in circuit, ca nu-i electrolitic, dar in general conteaza cum conectezi acel transformator (inceput-sfirsit de bobina) .

Imi place ca te exprimi clar si fara dubii.Probabil ca daca toate posturile din forum s-ar citi cu atentie nu ar mai exista atata animozitate.Daca cineva spune ca "in general", imi pun intrebarea ce se intampla intr-un caz particular!?

Pt cine este curios,in cazul condensatorilor nepolarizati din metal-polyester , se pot face teste cu Mallory si Cornell Dubilier pt ca au tangenta de pierderi foarte mica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 135
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

40

• mișa

17

• THOMAS

10

• blue

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Intr-adevar, condensatorii Mallory si CDE, in special cei cu polipropilena dar si ceilalti, baga in buda toti condensatorii produsi de firme audiofile. (practic Mallory si CDE e acelasi lucru)

Link spre comentariu

Da, da, ALLES BULES!

As zice ca-ti trimit un astfel de transformator dar mi-e ca-l desfaci si-mi descoperi marile secrete... De aceea te invit la un chat pe Skype saptamina viitoare sa testam un astfel de transformator de 10K/10K la 10 mA . Cred ca pot sa scot de prin debara o sursa de 500V/100mA cu reglaj de curent (Kenwood) , un osciloscop Hameg 407 si-un generator Hameg HM 8130 ... ce mai trebe?, a niste rezistente...

Eu ma feresc cit pot, dar se pare ca avem niste useri pe steroizi pe aici...

Vedeti ce ne mai spune zbodeoc interesant chipurile "un astfel de transformator de 10K/10K la 10 mA" ,sugereaza un raport de 1:1 ,eu il intreb ?,-de ce musai 10K/10K ?! NU poate fi si 9K/9K ?! sau 12K/12K sau (XX)K/(XX)K ?! , bine inteles intreb pentru acelasi transformator 1:1.

Cum a stabilit 10k o infasurare respectiv 10k cealalta infasurare zbodeoc ?!.

Intr_o situate similara sa zicem cu ce a expus dl Lazaroiu download/file.php?id=68610&mode=view se poate preciza valoarea in KΩ ?!, fara a precizam valoarea(KΩ,Ω) a unei sarcini dispusa la bornele transformatoeului ?!(o sarcina reflectata).Cine determina "10K/10K" ?!.(Nu o fi KΩ ,K ala o fi mii de spire sau stiu si eu ce ?! ,sigur ar fi un raport 1/1).

Link spre comentariu

Nu poate fi pusa o valoare exacta. Cel mult poate fi recomandata o valoare optima sau mai degraba un interval de valori. Impedanta recomandata depinde de inductanta infasurarii. Inductanta e marimea care caracterizeaza o infasurare, celelalte marimi (rezistenta, capacitate) sunt parazite.

Link spre comentariu

de ce musai 10K/10K ?

pai daca asa scrie pe net! Depinde ce dam la cautare pe google si de la ce firma alegem traful.

http://www.hificollective.co.uk/compone ... stage.html (aici apare 10mA, 20mA si 30mA dar spune si tolele din ce material sunt: AN Super Perma, 55% Nickel, 0.08mm- cam SF pentru cei care vor sa faca asa ceva in regim DIY)

http://www.lundahl.se/tubes.html (aici daca se da clic pe fiecare traf apar mai multe date) misa se pare ca lundahl da in tabel prima data pentru cunoscatori inductanta. Restul disponibile cum am zis in pdf.

http://angela.com/hammondspecialtyaudiomodels.aspx (aici apare ceva informatii despre tola folosita: Core uses Hi grade silicon laminations (29M6))

P.S. Da misa uite legat de strugurii aia: All models use bifilar wound windings for exceptional coupling and bandwidth (Hammond) dar na Hammond ajunge la struguri! Tu ai ajuns la struguri dar .... multi nu ajung!

Link spre comentariu

Din experienta pot spune ca transformatoarele de cuplaj cu toate dezavantajele si problemele legate de cost, neliniaritate in banda etc ....au un timbru mult mai apropiat sunetului natural (pentru cine are urechi sa auda...) De asemeni nu sa discutat nimic vad de droserele folosite ca sarcina in audio (su vorbesc de cele de filtraj....) unde problemele constructive sunt la fel de complexe daca nu si mai si ....(la valori de 50H in sus) fie cele montate in anod cit si pt filtre.Folosind circuite de FB corespunzatoare se poate corecta fara probleme neliniaritatea in banda (in cazul in care nu se dispune de materiale de calitate la construirea transformatoarelor de cuplaj in regim home made)Din fericire detin si folosesc la constructia acestora : tole M6 de 0.18 format simplu si dublu C core diferite dimensiuni....(mai mult nu comentez , oricum nu intereseaza pe nimeni...)De luat in calcul si ecranarea o alta problema serioasa .....in care MU metal-ul e rege.Apropo ....foarte interesanta(constructiva) propunerea lui zbodeoc pt o discutie (teleconferinta cu cei interesdati) pe skype super tare :aplauze

Link spre comentariu

Chestia e ca si AudioNote bobineaza polifilar trafuri interstage sau trafuri IV (folosite in convertoarele unor cd-playere audiofile) dar nu scrie asta pe site. Vorbesc de transformatoare extrem de scumpe.

Ideea e ca pentru a ajunge la performantele unui condensator, trebuie sa folosesti un traf interstage extrem de bun. Problema majora e inductanta imensa pe care trebuie sa o aiba infasurarile pentru a putea functiona in toata banda audio pe impedante mari (de exemplu 10K) Nu ca ar fi greu de obtinut acea inductanta, dar datorita numarului mare de spire, capacitatile parazite cresc si ele si limiteaza sus banda, mai mult de atit, apar rezonante in spectrul audio. Pentru a micsora numarul de spire, exista 2 metode: prima e sa folosesti un miez de mari dimensiuni iar a doua e sa folosesti un miez din materiale cu permeabilitate magnetica mare.

Folosirea unui miez de dimensiuni mari e cea mai buna obtiune in regim de amator. Problemele care apar sunt perturbatiile captate si pierderile ce apar in cazul semnalelor mici. Miezurile "smechere" sunt greu de obtinut. Daca stai sa analizezi, despre toate componentele folosite in constructia amplificatoarelor cu lampi cunosti o gramada de date. Exceptie face "miezul" transformatorului, despre care de obicei, in afara de dimensiunile mecanice nu cunosti nimic. Asta e motivul pentru care la sectiunea "Detalii transformatoare de iesire" am pus o metoda simpla de calcul/masuratori care tine cont de miez.

Ecranarea magnetica de care vorbeste gabriele e o problema cit se poate de reala. Mu metalul e intr-adevar foarte bun, dar la nivel de amator un blindaj de otel folosit in constructii si instalatii gros de 3-5mm este si el foarte bun. De exemplu o bucata de teava patrata mare cu peretii de 3 mm minim si un capac sudat iar celalalt capac prins in suruburi va ecrana foarte bine un traf. Normal, toata smecheria va trage la cintar...Am pus undeva pe forum un ecran pentru un traf toroidal facut dintr-o teava de termoficare cu pereti de 4mm. E extrem de eficace.

Edit: am gasit pozele: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Amp%20EL11/P1030734.JPG si http://dl.dropbox.com/u/3712780/Amp%20EL11/P1030731.JPG

Link spre comentariu

de ce musai 10K/10K ?

pai daca asa scrie pe net! Depinde ce dam la cautare pe google si de la ce firma alegem traful.

http://www.hificollective.co.uk/compone ... stage.html (aici apare 10mA, 20mA si 30mA dar spune si tolele din ce material sunt: AN Super Perma, 55% Nickel, 0.08mm- cam SF pentru cei care vor sa faca asa ceva in regim DIY)

http://www.lundahl.se/tubes.html (aici daca se da clic pe fiecare traf apar mai multe date) misa se pare ca lundahl da in tabel prima data pentru cunoscatori inductanta. Restul disponibile cum am zis in pdf.

http://angela.com/hammondspecialtyaudiomodels.aspx (aici apare ceva informatii despre tola folosita: Core uses Hi grade silicon laminations (29M6))

P.S. Da misa uite legat de strugurii aia: All models use bifilar wound windings for exceptional coupling and bandwidth (Hammond) dar na Hammond ajunge la struguri! Tu ai ajuns la struguri dar .... multi nu ajung!

Da domnule, multi nu ajung la struguri, dar totusi ti se pare corecta situatia? Mie nu. Adica nu pot sa fac, DECI nu e bun...E de-a dreptul penibil...

Nici eu nu pot sa fac multe chestii...dar asta nu inseamna ca nu sunt bune si faine...De exemplu am fost pe vremuri (si sunt) rachetomodelist...eu nu mai pot sa mai lansez sau macar sa pregatesc vreo racheta pentru ca legea nu-mi permite sa fac acest lucru...ti se pare normal? (nu exista exceptii de la lege) Mie nu.

Link spre comentariu

Apropo ....foarte interesanta(constructiva) propunerea lui zbodeoc pt o discutie (teleconferinta cu cei interesdati) pe skype super tare

Da Gabi, acesta a fost primul impuls, usor enervat fiind; m-am gindit ca daca pun poze o sa se gaseasca vreun binevoitor sa le conteste; mai departe, m-am gindit sa fiu doar un simplu operator si sa butonez ce-mi spune asistenta, cred ca asa ar capata toata actiunea un maxim de veridicitate... n-am renuntat la idee insa ma mai gindesc cum s-o fac si mai interesanta pina saptamina viitoare (joi sau vineri) pentru ca pina atunci programul chiar nu-mi permite.Am aruncat un 10/10k la 10mA pur si simplu, pentru ca asa se vind pe net, si pentru a sugera despre ce fel de piesa vorbim, nu-i batuta in cuie nici impedanta nici curentul iar inductantele cu siguranta ca o sa le dau. "Marile secrete" era o forma de autoironie, destul de transparenta, m-am gindit la momentul respectiv sa nu mai pun un emoticon ca-i destul de evident... se pare ca n-a fost... de asemenea n-a fost evident ca am sugerat si ca bobinarea bi(/multi)filara mi se pare mai simpla decit una clasica foarte ingrijita, pe asta chiar ca-mi pare rau ca n-am accentuat... de unde si strugurii... Dar despre toate acestea saptamina viitoare, iar daca se raceste subiectul... merge si reincalzit :-)P.S. 1 - Ma intreb ce o fi crezind Razvan (daca asa-l cheama pe cel care a deschis subiectul) despre toate aceste metode de cuplaj (si de decuplaj intre useri :-))P.S. 2 - Blue are o buna idee despre dificultatile cuplarii galvanice, cred ca s-ar putea deschide un subiect. Insa mai constructiv ar fi un tabel comparativ avantaje-dezavantaje intre cele trei metode mari de cuplaj: capacitiva, inductiva si galvanica, eventual cu mentionarea si a altor subcategorii gen "parafeed" (capacitate-inductanta) P.S. 3 - Sper ca n-am ofensat sau atacat pe nimeni (astazi). Daca s-a intimplat in trecut imi pare rau si-mi cer scuze.
Link spre comentariu

Calitatea materialelor e fundamentala si vin cu un exemplu ...am schimbat acum ceva timp cca 28 transformatoare interstage 1:1:1 de 600/600/600 ohm made in china care aveau cca 135-150 ohm in cc fiecare sectiune( inchise) in niste cuburi de metal de cca 3x3x3cm (ele fiind puse in o "gaura" facut in acest cub de cca 2cm).....cu un model similar ca impedanta dar productie GB (Anglia)care avea "doar" 90-110 ohm in cc modelul china "pleca " de la cca 60-70 hz cel GB de la 20hz si ajungea undeva pe la 25khz si unu si celalalt ,cel chinezesc avea tole E+I foarte mici si .....montat fara i-uri :rade: in schimb cel GB era capsulat si atit.....Apropo cine doreste ii pot face cadou citeva din cele ....chinezesti.

Link spre comentariu

Nu, nici vorba zbodeoc, nu ai ofensat pe nimeni. Eu trebuie sa imi cer scuze pentru cuvintele ce le-am spus aseara...Si mi le cer, asa e omeneste. :rade:Oricum, incalcarea legilor fizicii pentu mine e o problema mai grava ca un atac personal.Gabriel, trafurile chinezesti nu mergeau pentru ca nu aveau I-uri! Pune-le I-uri si vei vedea ca merg...(s-au pierdut I-urile... :ras: )

Link spre comentariu
Ma intreb ce o fi crezind Razvan (daca asa-l cheama pe cel care a deschis subiectul) despre toate aceste metode de cuplaj (si de decuplaj intre useri :-))

raspuns:

Eu trebuie sa imi cer scuze pentru cuvintele ce le-am spus aseara...Si mi le cer, asa e omeneste.

deci se vede cu ochiul liber ca dezbaterile se fac cu nerv, omorand neuroni, consumand timp si nu stand intinsi pe sezlonguri cu ochelari de soare pe nas. ASA SE AJUNGE SPRE O SOLUTIE!

Daca gabriele ar putea sa incerce:

trafurile chinezesti nu mergeau pentru ca nu aveau I-uri! Pune-le I-uri si vei vedea ca merg
ar fi o informatie pretioasa. (la fel si niste poze la trafurile china si anglia ar fi de folos)

misa legea care este impotriva ta (dar care este aberanta) trebuie sa fie un stimulent pentru a gasi o modalitate sa o incalci fara a sueri consecintele. Ai bobinat decafilar deci .... ai cu ce (nu ma refer la partea materiala), ramane sa atragi si pe altii de partea ta si numarul celor ca tine sa creasca pe zi ce trece.

ganditi-va la bietii oameni care nu stiu romaneste ce or intelege din ce discutam noi
ii ajuta translatoarele de pe web. Oricum ei vor intelege doar ideea dar ..... nu prea cred eu ca ajunge pe aici picior de strain. Cind vede .ro cauta in alta parte! Oricum sunt unii useri de pe aici care au scris despre realizarilor lor si pe site-uri internationale bine cunoscute de profil. Daca un "picior de strain" are ceva rabdare sa se uite pe aici se opreste doar la poze si .... graficele unui mohican. Dar sigur nu va tine seama de ce a reprezentat grafic mohicanul si va prefera sa faca un amplificator dupa o schema prezentata mura in gura de pe un site mai renumit si sa creada ca amplificatorul lui este no. 1!

Asa cum suntem (cu defecte si calitati) am adunat ceva informatii din acest subiect care ne-au facut pe fiecare mai superior fata de ce eram ieri sau cu ceva zile in urma.

Ideea este ca unii bobineaza bifilar, altii folosesc tole din materiale "exotice", altii lucreaza clasic si simplu deci .. pentru toate gusturile si toate buzunarele. Ramane acum ca cineva sa faca un astfel de traf si sa faca niste masuratori pentru a se materializa in ceva acest topic.

Link spre comentariu

Referitor la condensatoarele ce pot fi utilizate: in timp am observat ca tehnologia de fabricare e diferita, in functie si de destinatie, si, deci, si de pret. Numai lipirea contactelor are un rol deosebit, determinand inductanta proprie fiecarei solutii, asa ca nu orice condensator PIO este ceea ce trebuie pentru legatura intre etaje, lucru valabil si pentru PP sau orice alt tip de condensator! Am observat ca japonezii, in locurile delicate utilizau condensatoare cu hartie uleiata (nu e PIO) la care toate spirele erau scurtcircuitate cu aliaj de lipit sau o pasta conductoare. O alta varianta scurtcircuita spirele utilizand direct sarma de contact, ceea ce asigura un numar suficient de spire conectate la sarma ce iesea din condensator.O alta varianta scotea inca de la inceput, de o parte si de alta sarmele de contact ce erau lipite de stratul conductiv de la prima spira, etc.Cat priveste transformatoarele interstage, parerea mea este ca fiecare poate face ce incercari vrea, dar un rezultat f.bun, la nivel industrial, necesita multa documentare, ambitie si materiale de calitate. Fara toate elementele, cine vrea sa abordeze neaparat solutia asta, sa apeleze la un produs de calitate, nu ieftin, pentru a nu se clasa singur sub un condensator cu PP de 1 euro!Cred ca ar fi mai interesant un topic cu amplificatoare cu cuplaj galvanic, subscriu la acest subiect!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Privind retrospectiv cred ca am postat aici pentru frumusetea articolului citat in deschidere, al lui Andy Grove, design engineer la Audionote. Mi s-a parut frumos articolul si cind l-am citit prima data, cu ani in urma, si mi-a placut din nou cind cineva l-a urcat aici; am citat de altfel doua portiuni din el pe de-a lungul postului. Acuma, si plantele carnivore sint frumoase, de fapt pe asta se bazeaza cind atrag insectele. Pentru ca am simtit mereu ca ceva nu-i in regula si pentru ca am reusit sa ma emotionez pe de-a lungul postului mi-am zis ca a sosit momentul sa-mi confectionez niste bobine de soc sau drosele, cum vreti... Asta va fi finalitatea practica a acestui proiect, am finalizat azi partea de logistica si realizare, testele fiind preliminare, facute oarecum la repezeala. Va las pe voi sa comentati rezultatele...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări