Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformator interstage VS condesator de cuplare

rvrazvan

Postări Recomandate

Da, da, ALLES BULES!As zice ca-ti trimit un astfel de transformator dar mi-e ca-l desfaci si-mi descoperi marile secrete... De aceea te invit la un chat pe Skype saptamina viitoare sa testam un astfel de transformator de 10K/10K la 10 mA. Cred ca pot sa scot de prin debara o sursa de 500V/100mA cu reglaj de curent (Kenwood) , un osciloscop Hameg 407 si-un generator Hameg HM 8130 ... ce mai trebe?, a niste rezistente... Eu ma feresc cit pot, dar se pare ca avem niste useri pe steroizi pe aici...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 135
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

40

• mișa

17

• THOMAS

10

• blue

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, da, ALLES BULES!

As zice ca-ti trimit un astfel de transformator dar mi-e ca-l desfaci si-mi descoperi marile secrete... De aceea te invit la un chat pe Skype saptamina viitoare sa testam un astfel de transformator de 10K/10K la 10 mA. Cred ca pot sa scot de prin debara o sursa de 500V/100mA cu reglaj de curent (Kenwood) , un osciloscop Hameg 407 si-un generator Hameg HM 8130 ... ce mai trebe?, a niste rezistente...

...

Pe cine intereseaza ce poate scoate zbodeoc "de prin debara" ?!...(pe mine unu , nu ma intereseaza ce "ascunde" debaraua zbodeoc ,m_ar fi interesat ceva clar legat de subiect)...

atita timp cit nu face o referire concreta la "transformator interstage VS condesator de cuplare" in română , nu vad ce "semnaleaza" zbodeoc... util.

Ma rog , poate si formularea initiatorului (transforator interstage) la determinat pe zbodeoc sa dea citate in limba engleza.

In concluzie, -pina acum nimeni nu a raspuns concret (initiatorului).

Link spre comentariu

Da, da, ALLES BULES!

As zice ca-ti trimit un astfel de transformator dar mi-e ca-l desfaci si-mi descoperi marile secrete... De aceea te invit la un chat pe Skype saptamina viitoare sa testam un astfel de transformator de 10K/10K la 10 mA. Cred ca pot sa scot de prin debara o sursa de 500V/100mA cu reglaj de curent (Kenwood) , un osciloscop Hameg 407 si-un generator Hameg HM 8130 ... ce mai trebe?, a niste rezistente...

...

Pe cine intereseaza ce poate scoate zbodeoc "de prin debara" ?!...(pe mine unu , nu ma intereseaza ce "ascunde" debaraua zbodeoc ,m_ar fi interesat ceva clar legat de subiect)...

atita timp cit nu face o referire concreta la "transformator interstage VS condesator de cuplare" in română , nu vad ce "semnaleaza" zbodeoc... util.

Ma rog , poate si formularea initiatorului (transforator interstage) la determinat pe zbodeoc sa dea citate in limba engleza.

In concluzie, -pina acum nimeni nu a raspuns concret (initiatorului).

Valderama, fratele meu alb dintr-o alta viata, fie-ti senectutile luminate, eu te-am respectat ca mare practician/teoretician/filosof, am incercat tot timpul sa ma limitez la idee pe cind voi, userii cu steroizi, ati atacat intotdeauna la persoana, sinteti jalnici, parerea mea!

Pai nu la transformatoare ma referam tot timpul Valderama?! Ce mi te tot flenduri pe aici cu clasa ta A2 si-mi dai intrebari cu raspuns implicit?!

Link spre comentariu

Zbodeoc, eu propun sa faci masuratorile de care pomeneai si sa pui detalii aici. Daca deja le-ai facut, nu mai are rost sa le refaci doar de dragul unor poze, poti doar sa expui concluziile.Intr-adevar, daca imi vei trimite un transformator interstage performant, dupa ce fac masuratori am sa-l demontez. In primul rind am sa-i pun diverse miezuri pentru a studia diferentele, dupa care am sa vad cum e construit bobinajul. Oricum cu un singur transformator nu am ce sa fac. Mai bine ii fur secretele decit sa il las mostenire intr-un sertar. Am sa las mostenire secretele lui...

Link spre comentariu

zbodeoc asa..., printre altele(daca tot ai inceput sa jignesti...)

...Valderama, fratele meu alb dintr-o alta viata, fie-ti senectutile luminate,...

cred ca ar fi bine sa lamurim ce inseamna o tensiune virf la virf(sinus sa zicem) in secundarul unui transformator de cuplaj intre etaje sau dupa condensatorul de cuplaj.

Nu stiu Valderama, ca graficele dumitale imi dau o reactie emotionala artistica de bune ce sint, sa fie 7 V virf la virf?! Daca nu, nu!

...

Asadar o tensiune de atac de "7V virf la virf" dinamic pe grila de comanda 6P14P download/file.php?id=65724&mode=view nu va aduce aceasta grila in regim pozitiv(A2, cum vrei sau pretinzi zbodeoc in calitate de "afon" se pare) cind -Ug0=6V

Practic constat ca dumneata(zbodeoc) nu prea stii ce spui... in anumite situatii-simple...in unele mai complexe ce ai putea "spune" ?!(eventual ce scule contine debaraua...,sau sa dai "ceva citate in engleza"...).

asadar am facut o reprezentare(rapida a unui sinus de ("7V virf la virf") pentru o buna clarificare

Link spre comentariu

,are dreptate in ceea ce priveste transformatoarele bobinate bifilar,mai ales transformatoarele folosite in regimuri speciale pe calea de semnal. Cred ca neintelegerea a aparut undeva din interpretarea gresita a cuvantului "fazare",fiti siguri ca stie foarte clar ce spune si nu cred ca ar face o greseala de acest gen.Cand a spus "fazare" a facut referire la faptul ca la bobinajele bifilare sau chiar trifilare pentru transformatoare de cuplaj si defazoare cu raportul de 1:1+1 este foarte important sa se tina cont de inceputul si sfarsitul fiecarei bobine apartinand transformatorului.Daca vom avea deaface cu un traf de cuplaj cu raportul de 1:1 si bobinat bifilar si spre exemplu:inceputul unei bobine este cuplat la anodul tubului de atac iar inceputul secundarului (a-2-a bobina) este cuplat in grila tubului final,atunci se spune ca sunt in FAZA,iar capacitatea(condensatorul virtual) "formata" intre spirele primarului si secundarului chiar este utila in acest caz,semnalul ce va trece prin acel condensator virtual este in faza cu semnalul ce trece prin cuplajul magnetic,dar daca vom avea nevoie sa inversam semanlul din secundar din anumite motive (reactie negativa globala,sau o corectie de ton pe NFB....),atunci valoarea condensatorului virtual dintre primar si secundar va strica puternic caracteristica de frecventa a etajului respectiv si asta tocmai pentru ca la bobinajele bifilare(trifilare),capacitatile parazite dintre bobine si /sau spire sunt foarte mari.Pentru transformatoarele de cuplaj/defazoare situatia devine si mai critica in cazul bobinajelor multifilare si cred ca nu mai trebuie o explicatie in acest sens.Tehnologic vorbind,pentru transformatoarele de cuplaj bobinate multifilar,izolatia conductorului de bobinaj trebuie sa fie de foarte buna calitate,diferentele de potential dintre primar si secundar sunt destul de mari. Din fericire am acasa un transformator de cuplaj japonez pe care un " BERBEC" la folosit ca transformator de alimentare pentru un ventilator (110V~) pana a iesit fum din el.Am spus;din fericire,pentru ca am fost foarte multumit sa vad pe viu cum sunt realizate aceste transformatoare. Nu sunt bobinate multifilar.Ca sa raspund initiatorului topicului: se pot realiza amplificatoare performante si cu cuplaje prin condensatoare,dar si prin cuplaje galvanice. Pretul unui transformator de cuplaj sau efortul pentru realizarea lui este mult prea mare pentru o diferenta de sunet pe care foarte putini o simt (!!!!)P.S in cazul OT-urilor nu se pune problema dezavantajului bobinarii multifilare,mai ales pentru trafurile cu un Zaa mic, dar in cazul Zaa>4K incepe sa devina o problema.

Link spre comentariu

@lazaroiu ,nu mi se pare sugestiva reprezentarea fig.2 ,cred ca asa ar fi fost mai bine reprezentat.In acest fel se vede cum intre anod si masa apare Cf si la fel intre grila de comanda si masa apare Cf.

Link spre comentariu

Ok!Este mai completa reprezentarea dv.,stiti cum este atunci cand vrei sa spui multe si daca se poate intr-un timp scurt,dar e perfect cum propuneti dv.si sper sa se inteleaga mai bine ce am vrut sa spun acolo. Multumesc !

Link spre comentariu

Nu_i reprezentarea mea , o completare sugestiva atita tot (pentru fig.2 download/file.php?id=68610&mode=view).

Cu alte cuvinte pot fi doua situatii in cazul bobinari bifilare 1:1(una care ne ajuta alta lasa de dorit ,depinde cum/unde conectam capetele infasurarilor bifilare in montaj).

Din punctul meu de vedere bobinarea bifilara 1:1 pentru un transformator de cuplaj intre etaje poate fi solutia perfecta atunci cind conexiunile in montaj sint facute corect.

Link spre comentariu

Sperand ca sunt in topic si pentru a mai dinamiza discutia,dar si pentru cunostina mea si a altora,as vrea sa intreb:de ce oare se foloseste chiar si cuplajul MIXT (condensator + tarfo de cuplaj) in amplificatoare din clasa "audiofiliei" si nu numai ????Am vazut si se pot gasi usor pe net astfel de scheme,vb foarte serios,personal chiar nu-mi explic?!?!?!P.S corect ce spuneti dl, e bine ca lucrurile sa fie cat mai clare pentru toata lumea,multumesc!

Link spre comentariu

Ee ,nu va "explicati"(vrajeala...,pentru cine ?!) , unul din motive fiind eliminarea componentei cotinue din primar(sectiuni mici ...,astfel dispare fluxul de presaturatie,transformatorul lucreaza numai in AC cu primarul ,daca in secundar Ug0 tub final este negativa in raport cu catodul si secundarul poate va fi lipsit de componenta CC)...

Link spre comentariu

Acel condesator este pus ori din motive de a bloca componenta continua ori din morive de defazaj. Parca as inclina spre blocarea componentei continue. Acum cred ca sigur depinde ce fel de traf este ala.

P.S. Se poate sterge mesajul meu, deja a dat raspunsul valderama .

Link spre comentariu

Ee ,nu va "explicati"(vrajeala...,pentru cine ?!) , unul din motive fiind eliminarea componentei cotinue din primar(sectiuni mici ...,astfel dispare fluxul de presaturatie,transformatorul lucreaza numai in AC cu primarul ,daca in secundar Ug0 tub final este negativa in raport cu catodul si secundarul poate fi considerat ca lucreaza tot numai in AC)...

Asta cu componenta DC o stiu si este foarte clar si treaba cu sectiune miezului,dar eu m-am intrebat;oare ce se "castiga" prin cuplajul intre etaje cu un traf,nu se "pierde" prin adaugarea in circuitul de cuplaj al unui condensator?.....existenta unui intrefier in circuitul magnetic al trafului de cuplaj,ar fi periclitat chiar asa de mult "soarta" sunetului prin acel amplificator,ca sa se impuna folosirea unui condensator si deci lipsa intrefierului?...dar pana la urma se poate experimenta facand diferite teste si urmarind rezultatele,sau facand o analiza mai profunda a acestui tip de cuplaj.
Link spre comentariu

Referitor la scheme de genul asta pot sa spun doar un singur lucru: majoritatea schemelor care le poti gasi pe net sunt construite si experimentate de persoane fara pregatire, care experimenteaza aproape la intimplare, fara a intelege ce se intimpla de fapt. De aici apar si marile contradictii dintre solutiile tehnice pe care le gasesti in schemele amplificatoarelor produse de firme cu renume si schemele propuse de tot felul de personaje audiofile.Eu personal cred ca niciodata nu am sa pun un condensator urmat de un transformator.Referitor la legarea corecta a transformatoarelor (fazarea lor): Intotdeauna cind vorbesti de un transformator e de la sine inteles ca el trebuie legat corect, adica cu faza potrivita pentru aplicatia respectiva. Asta e valabil pentru toate transformatoarele, nu exista transformatoare la care nu conteaza faza (conectarea). Deci zbodeoc, din punctul asta de vedere nu poti face o diferentiere a transformatoarelor. De asemenea, capacitatea intre primar si secundar uneori ajuta! Capacitatea intre spirele aceleasi infasurari incurca intotdeauna. Prin bobinajul polifilar creste capacitatea primar-secundar, care printr-o proiectare corecta o aducem de partea noastra, in sensul ca ne folosim de ea. De asemenea prin bobinare polifilara scade capacitatea intre spirele aceleiasi infasurari, lucru care areage dupa sine extinderea benzii de trecere, cresterea frecventei de rezonanta, pe scurt ne ajuta.Dezavantajul bobinarii polifilare e scaderea tensiunii maxime primar-secundar si evident dificultatea bobinarii. Chestia cu dificultatea bobinarii de multe ori e prezentata sub forma "sunt acrii strugurii", adica "nu sunt in stare sa fac, dar nu-i nimic, oricum nu-i buna solutia".

Link spre comentariu

Referitor la scheme de genul asta pot sa spun doar un singur lucru: majoritatea schemelor care le poti gasi pe net sunt construite si experimentate de persoane fara pregatire, care experimenteaza aproape la intimplare, fara a intelege ce se intimpla de fapt. De aici apar si marile contradictii dintre solutiile tehnice pe care le gasesti in schemele amplificatoarelor produse de firme cu renume si schemele propuse de tot felul de personaje audiofile.

Eu personal cred ca niciodata nu am sa pun un condensator urmat de un transformator.

Bine spuneti dl.,sunt tare curios ce spun cei din lumea toata care vad schemele noastre postate aici...,va dati seama cati le realizeaza luandu-le asa cum sunt (bune sau proaste) ?!??

...si cu strugurii spuneti bine! :da

P.S aici pe forum uneori nu ne prea intelegem noi,pe romaneste,ganditi-va la bietii oameni care nu stiu romaneste ce or intelege din ce discutam noi!? :ras:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări