Vizitator cata1st Postat Mai 10, 2011 Partajează Postat Mai 10, 2011 bun am nevoie de putin ajutor. am un aparat foto canon DSLR si am 3 blituri vechi care as dori sa le folosesc la el . problema e ca acele 2 blituri cand se declanseaza lasa in aparat cel putin 200v risc de a mi-l praji as avea nevoie de o schema care sa imi reduca tensinea care intra in aparat pana la 4-6 volti va multumesc Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 10, 2011 Partajează Postat Mai 10, 2011 Poti sa spui modelul de Canon?Exista adaptoare servo-blit, niste cutiute de 3x3 cm., fara alimentare, in care se cupleaza patina blitului model vechi, iar declansarea se face optic, de catre blitul incorporat al Canonului (daca are). Contin un fel de opto-tiristor. Problema este daca aparatul expune corect cu asemenea lumina. Probabil va trebui sa lucrezi pe manual, f=N/distanta. Link spre comentariu
Vizitator cata1st Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 am un canon eos 30D dar eu nu vreau sa folosesc blitul la distanta stiu de declansatoarele acele dar eu vreau sa pun direct pe aparat fara da folosesc blitul aparatuiui am facut cu un releu si o baterie un circuit separat de declansare si functioneaza dar atata ca trebuie pusa expunerea putin mai mare pt a declansa si aproape tot timpul lucrez pe manual Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 Atentie la releul electromecanic, introduce o intarziere spre 1/10 secunda.Sper sa se gaseasca documentatie despre blitzurile dedicate pt. EOS 30D, ce contacte au. Ati gasit undeva informatia ca se folosesc 5V pentru a comanda aprinderea blitului? Si de unde se aplica 5V: de la blitz, iar aparatul face un scurtcircuit intre borna centrala si masa (asa cum se intampla cu cei 2-300V la bliturile clasice)? Sau invers?Oricum se pune problema doar de a asigura declansarea, pentru ca alte informatii spre/dinspre aparat nu vor putea fi transmise (diafragma folosita, puterea blitului integrala sau partiala etc.). Link spre comentariu
Vizitator cata1st Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 De masurat am masurat blitul si scoate 200v si am gasit pe net, ca au patit multi ca si-au prajit aparatele cu blituri vechi .Un coleg mi-a spus ca aproximativ 6 -7 v lasa in aparat pt a declansa blitul, si cu releu mam gandit ca prin releu ar fi cea mai simpla obtiune si,si economica asta pana imi iau un blit canon dedicat care ii aproximativ de la 5 milioane iar cu expunerea o sa folosesc o expunere mai mare cam 0/80 sau 0/100 si o diafragma mai inchisa asta daca nu gasesc o schema pentru asa ceva. Iara in legatura cu informatiile si cu reglajele blitului, am sa reglez aparatul in functie de blit Link spre comentariu
Vizitator cata1st Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 Recent am incercat blitul modificat cu releul si pot sa zic ca se comporta foarte bine ,se declanseaza si la expunerea de 0/8000 adica cea mai mica a aparatului. La asta chiar nu ma asteptam, ma asteptam sa aiba intarzieri sau sa nu se declanseze , dar functioneaza Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 17, 2011 Partajează Postat Mai 17, 2011 Poti sa-mi spui daca am inteles bine si legaturile sunt ca in desenul atasat? Poate il facem electronic, fara releu.1 - contactele releului sunt legate la contactele blitului vechi (ele fac contact cand se doreste declansarea)2 - bobina releului este alimentata de la o baterie prin contactele de la Canon (atunci cand se face fotografia)3 - de la Canon ai folosit contactul central si cel lateral din patina de fixare.[attachment=0]adaptor blit.jpg[/attachment] Link spre comentariu
Vizitator cata1st Postat Mai 18, 2011 Partajează Postat Mai 18, 2011 da exact asa am facut si functioneaza perfect Link spre comentariu
Vizitator cata1st Postat Mai 18, 2011 Partajează Postat Mai 18, 2011 da exact asa am facut si functioneaza perfect De cautat am cautat scheme dar primul lucru care mi-a venit in minte a fost releul, iara scheme nu am prea gasit .Parca am citi ca nikon are un fel de integrat care rezista la aceste blituri de tensiune mare Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 18, 2011 Partajează Postat Mai 18, 2011 Spune te rog ce tensiune are bateria (cati volti) si confirma ca "plusul" este legat spre releu ca in desen. Ce rezistenta are releul (cati ohmi)? Link spre comentariu
Vizitator cata1st Postat Mai 19, 2011 Partajează Postat Mai 19, 2011 Releul e de 5v, 55 ohmi si bateria de 6v. Nu mai tin minte exact dar plusul de la baterie trebuie sa intre pe contactul central de la patina de la blitz si minusul pe contactul lateral ,ca daca is inversate nu il declanseaza Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 19, 2011 Partajează Postat Mai 19, 2011 OK, polaritatea bateriei este invers decat in schema noastra. Probabil in aparat este un tranzistor care se deschide numai pt. aceasata polaritate. Curentul a fost cam 6/55=100mA si l-a suportat, desi mi se pare cam mare.Iti propun o schema cu optocuplor: aparatul alimenteaza cu 15 mA o dioda electroluminescenta (LED), iar lumina de la aceasta declanseaza un triac care suporta tensiunea mare a blitului vechi. Izolatia intre LED si triac este foarte buna (suporta 7000 volti diferenta de tensiune intre circuite). Daca gasesti MOC3022 sau -23 sunt mai sensibile (curenti mai mici prin LED).Presupun dupa informatiile tale ca in Canon exista tranzistorul figurat in desen.Pentru inceput verifica functionarea fara aparat: la scurtcircuitarea contactelor spre Canon ar trebui sa se declanseze blitul. Eventual micsorezi rezistenta de 5 kiloohm. Daca merge, conectezi la Canon.Pentru miniaturizare poti folosi 2 baterii in serie, tip "moneda" cu litiu 2032.NOTA: schema nu este testata si garantata, poate fi modificata dupa experimentare. Este doar o propunere, fara masuratori sau documentatie pentru aparatele implicate. Link spre comentariu
Vizitator cata1st Postat Mai 19, 2011 Partajează Postat Mai 19, 2011 am inteles schema , si nu e grea deloc numa sa gasesc octocuplor Link spre comentariu
Vizitator cata1st Postat Mai 19, 2011 Partajează Postat Mai 19, 2011 mai am o intrebare , schema asta nu se poate face pe 3 v sau 2 v?? pentru ca as vrea sa ii dau animentarea de la bateriile de la blit sa nu am 2 randuri de baterii de schimbat Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 19, 2011 Partajează Postat Mai 19, 2011 Bateria de 6V ar trebui sa tina ani de zile, fiindca nu consuma decat 15 mA o fractiune de secunda la fiecare declansare. Am putea incerca la 3v cu 100 ohmi in serie. Fa un test in prealabil. Depinde si de sensibilitatea optocuplorului. MOC3021 vad ca in Bucuresti este pe siteul magazinului de pe Maica Domnului 48. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum