Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Istoria becurilor româneşti

Postări Recomandate

Inseamna ca s-au produs doua variante ale aceluias bec la care difera materialul fasungului sau cel pe care il am nu e romanesc (notatia exacta de pe fasung este " SE-220V " si este stantata in stanga lipiturii cu cositor). Atasez o poza la cel pe care il am si care pare identic cu al dv.Daca tine putin si se inegreste balonul de sticla inseamna ca va fi doar de decor la "ocazii festive" sau pot incerca sa-i reduc curentul pentru ca dupa o perioada se simte cald la mana.

post-4075-139829509326_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

O povestioară interesantă în legătură cu fabrica de becuri de la Fieni: http://www.val-manescu.ro/ce-am-cautat-la-motaieni/Mai există oare acea clădire intrebelică? :cry:

Da exista doar ca are fenestratii de PVC acum, interesanta povestioara din link numai ca este falsa.Da intradevar in Steaua erau multi maistrii sefi de sectie, asa ii convenea directorului fiindca un maistru nu putea sa ii ameninte postul ;) si sa pastrat povestea si pe timpul d-lui Banu, are insa putin cam false amintirile.El a venit director dupa ce Pascale a fost inlaturat din functie in 81 dupa introducerea celebrului decret 400, cand a avut o greva in sticlarie fiindca sa taiat ratia de alcool ce o primeau ca antidot sticlarii.Numele SELUM vine de la Steaua Electrica in Lume, desii nu plecau becuri sub marca asta la export, se exporta sub alte marci care isi comandau becurile la Steaua fiindca era mana de lucru ieftina.Patronul olandez (inainte avea o fabrica de pantofi in Olanda), a platit intradevar 250.000 $ pe fabrica dar se pare ca a mai dat inca un mil spaga si cine a luat spaga il acopera si astazi fara probleme.Aduce becuri nesoclate si nemarcate de pe piata asiatica si le socleaza, marcheaza si ambaleaza sub diferite marci SELUM si OrmaLight sunt marcile lui, a adus cred ca din prostie si becuri de 110 V de pe piata asiatica pe care a scris 220 V si le-a vandut pe piata romaneasca, din acest motiv si-au facut o reputatie proasta becurile ca se ard si explodeaza.Am lucrat in Steaua din 87 pana in 93, inainte de privatizare am plecat pe un job mai bine platit, cei care au ramas sunt vai de ei, au salarii de mizerie si cam 2 luni intarziere, oricum mai sunt cam in jur de 150 salariati, fata de 6000 cati erau la revolutie.Romlux Targoviste nu mai exista. sunt alte doua firme care au inchiriat niste hale pe acolo, o sectie a celor de aparataj electric Bucuresti si o croitorie parca.Revin la Fieni, becurile cu descarcari in gaze se faceau in laboratorul Neon condus de Samson si in laboratorul lui Mircescu (astia doi nu se inghiteau deloc), erau cateva fete care aveau indemanare si faceau scrisul din sarma de nichel, frunzele se faceau din tabla de fier stantata si apoi se nichelau, toate astea se asamblau prin sudura in puncte si se vopseau cu luminofori.Becul se monta pe o instalatie de vid si se golea de aer apoi se initializa in el o descarcare electrica cu un traf de 5000 V (foloseam un traf de masura 5000/100 V), descarcarea se facea la presiunea de 5-8 mm col de mercur si degaza electrozii (elibera gazele din reteaua cristalina a metalului) apoi se continua vidarea pana la 3 x 10 la -3 tori (vid inaintat) dupa care se reumplea cu gaz neon la presiunea de 3-5 mm col de mercur.
Link spre comentariu

Da deserveam ca electrician laboratorul neon si problemele de natura electrica picau in sarcina mea.Unul din baietii care au lucrat acolo (Florin Sarbu) si-a facut o firma in Pucioasa si sa apucat de firme luminoase, a fost asociat cu Iancu Caracota (fostul prefect de Dambovita), firma se numea Ainodecam (daca citesti invers scrie Macedonia) deoarece Iancu e macedonean, au facut firme luminoase cu descarcari in gaze , si becuri de genul care ai tu pana destul de curand (acum cativa ani), ma rog sau certat si sau separat iar Ainodecam se numeste Caralux iar Florin are alta firma care se numeste Oberon.Oberon cred ca mai este inca in Pucioasa dar nu stiu ce mai produce, iar Caralux sa mutat in Targoviste dar face firme luminoase cu leduri si alte chestii, au renuntat la descarcarile in gaze.M-am intalnit cu cativa baieti care lucreaza la Caralux acum cativa ani la Sun Plaza Bucuresti, eu lucram la IMSAT atunci si am facut toate instalatiile pe acolo, si ei au prins un contract ca sa puna benzile luminoase cu leduri pe tavanul de la cinema. Le-a iesit bine vezi cateva poze.

Link spre comentariu

Ca o chestie interesanta demna de amintit este tema duratei de viata a becurilor, era oarecum confidentiala treaba dar se aflase ca strainii care comandau becuri la noi le vroiau cu o durata de viata scurta (in jur de 1000 ore) si becurile fabricate de noi mergeau 2-3 mii de ore sau chiar daca erau supradimensionate corespunzator atingeau durata de viata de 6000 ore, din acest motiv cei care stiau se fereau sa foloseasca becuri din seriile pentru export fiindca cele pentru intern durau mai mult, erau 3 categorii, export si intern cat 1 si 2, cele de ctg 2 erau ok fiindca erau facute pentru piata interna, cele de export erau dimensionate pentru o durata de 1000 ore iar categoria 1 intern erau refuzurile de calitate de la export (socluri strambe, suduri imperfecte, deformari, etc).

Abia acum in era internetului am aflat mai multe despre povestea celor 1000 de ore durata de viata ale becurilor. In America unde au 110 V baietii destepti isi cumpara becuri europene de 220 V si nu au probleme cu ele, ajung si la 20000 ore cu ele, se poate face acelasi lucru si la noi destul de simplu inseriind doua becuri :)

Link spre comentariu

Cam asa au patit si cei din RDG. Au realizat becuri cu durata de viata de minim 10000 ore si le-au prezentat mândrii la târgul de la Hanovra. În afara de mostrele de la târg n-au vândut nimic. Contracte cu vestul, zero.

Link spre comentariu

«eugeniusro» interesanta istorisirea.Tot timpul am avut impresia ca "becurile cu floare in interior" au fost productie URSS.Referitor la inserierea a doua becuri de 220V nu cred ca este eficient. Degaja mai multa caldura decat lumina.

Nici nu am sustinut ca e eficient, doar obtii o durata de viata mult mai lunga la bec, randamentul luminos ramane la fel de scazut.Din cate stiu eu si la Electrofar in Bucuresti s-au fabricat becuri ornamentale, nu doar la Steaua Electrica.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări