Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Istoria becurilor româneşti

Postări Recomandate

La bloc, instalatia de iluminat era la 24V; a fost schimbata relativ recent datorita costului prohibitiv al becurilor de 24V.Inainte de '89 era un nene care lucra la CET si la etajul lui era intotdeauna lumina (el lua becurile gratis). Ceilalti mai faceau cate o adaptare la un bec de camion, sau din doua becuri de far de Dacie. Le puneau in serie: de obicei se ardea faza scurta. Ehe...ce lumina era cu doua becuri cu faza lunga!Cred ca si acum se foloseste la CET instalatia de 24V (din motive de electrosecuritate).Imi aduc si eu aminte de becurile cu trifoi. Becurile de lanterna ce se gaseau aveau ternsiuni intre 2 V si ceva pana la 12 V. Erau standardizate, nu-mi mai aduc bine aminte.Cateodata apareau si becuri cu lupa, dar se vindeau repede.Imi aduc aminte ca la raionul de electrice erau termostate pentru frigiderul Arctic. Se mai gaseau prize, intrerupatoare (si modelul pe fir sau pentru veioza de tipul buton de pix - astea nu prea erau fiabile) carbuni pentru diverse motoare si...capace pentru rasnite electrice de cafea. Erau niste capace ordinare, opace, dintr-o bucata.Trebuie amintite si becurile de frigider, cat si cele cu soclu baioneta pentru masini de cusut.

Link spre comentariu

Cu multi ani in urma am primit cadou de la un lucrator de la fabrica din Fieni mai multe becuri "manufacturate" (cu sticla albastra sau galbena pentru far de masina), printre care si acest bec. La acea vreme nu vazusem acest tip de becuri decorative.

Eu am cumpărat un astfel de bec înainte de 1990, din magazin.
Link spre comentariu

Referitor la becurile normale pentru iluminat: s-au fabricat de-a lungul timpului doar becuri pentru 220V, sau si pentru alte tensiuni (banuiesc ca la inceput erau si retele cu alte tensiuni in Romania)?Cand s-a generalizat la noi 220V/50Hz?

Ca in toata lumea, si in Romania au existat retele cu diferite tensiuni atat cu curent continuu cat si cu curent alternativ. In Bucuresti tensiunea retelei casnice a fost de 110V pana in anii (cca) '50 cand a inceput constructia noilor cartiere in care tensiunea era de 220V, urmand ca,treptat, sa fie schimbata si in cartierele vechi . Tin minte ca in 1972 inca aveam tensiunea retelei de 110V ( mai am si acum cateva becuri pentru 110V).
Link spre comentariu

În Bucureşti trecerea zonelor cu 120/208 V la 220/380 V s-a început în 1957, a fost înteruptă în anul 1960 (cică, deşi ştiu pe cineva din zona de case Tei - Barbu Văcărescu care a fost trecut la 220 V în 1967 sau 1968) şi cică s-a reluat în forţă în anul 1971. Ultima zonă de pe Cal. Victoriei cu 120 V a fost trecută la 220 V în 1977. Trecerea la media tensiune de 10 k.V. (în locul celei de 5 k.V.) s-a început în 1967 şi s-a terminat în 1980 (prima zonă cu 10 k.V. medie tensiune a fost Popa Chiţu - Foişor).Chestie interesantă: în Portugalia se foloseau la un momendat 220 V pentru priză şi 125 V pentru iluminat (luz). La 110-130 V becurile au o eficenţă luminioasă mai mare, însă din păcate sunt necesari curenţi mai mari şi căderile de tensiune sunt mai mari.În ceea ce priveşte alimentarea "modernă", 220/380 V, 50 Hz. curent trifazat următoarele importante aveau această "dotare" până în 1950:1) Arad- în 1941 s-a făcut trecera de la c.a bifazat 2 x 110 V @ 42 Hz. la c.a. trifazat 220/380 V @ 50 Hz. S-au înlocuit vreo 160.000 becuri şi adaptat vreo 10.000 aparate casnice, modificat 1800 motoare electrice...2) Braşov (din cauza concesorii iluminatului unei societăţi de gaz electrificarea oraşului a început abea în anul 1933).3) Brăila (nu ştiu dacă întreg sau parţial)4) Buzău5) Cluj (din anii '30, anterior folosea 3 x 150 V c.a., la 42 şi 50 Hz.)6) Galaţi (din anii '30)7) Iaşi (din anii '30)8) Piatra Neamţ9) Reşiţa10) Satu Mare11) VasluiDe asemenea Deva, Sighişoara, unele sate şi oraşe din Prahova, Turda şi Câmpia Turzii aveau reţea de 220/380 V la 50 Hz.Aveau parţial reţea de 220/380V la 50 Hz următoare oraşe mari:1) Ploieşti (în zona centrală a rămas până în anii '50 c.c.);2) Sibiu (Hermannstadt) - mai avea şi 127/220 V la 50 Hz.3) Timişoara (mai avea c.a. bifazat la 42 Hz.)Chiar unele oraşe capitală (reşedinţă) de judeţ, precum Piteştiul erau alimentate integral cu c.c.Dacă un oraş era electrificat, nu înseamnă că toţi locuitorii aveau curent electric acasă... pe vremea aia trebuia să plăteşti trasul de fire şi instalaţia din casă, şi cum erau mulţi săraci pe vremea aia, nu oricine îşi putea permite. De exemplu, în Bucureşti în 1940 (atenţie, unele cartiere mărginaşe erau pe vrema aia comune, nu cartiere ale oraşului *) cam 50-60% din locuinţe aveau curent electric. Totuşi în Mun. Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova ** Braşov, Sibiu situaţia era decentă faţă de exemplu de Jud. Olt unde nu era nici un sat electrificat!* în speţă, până în 1950:- Cart. Balta Albă - Titan - Sălăjan (fosta comună Dudeşti-Cioplea care includea satul Titan - Titan, deşi lângă Pantelimon nu aparţinea de această comună)- Cart. Băneasa- Cart. Berceni (parte a Com. Şerban-Vodă)- Cart. Bucureştii Noi- Cart. Chitila- Cart. Colentina de la râu spre marginea oraşului (deci nici Cart. Andronache nu era în Bucureşti)- Cart. Drumul Taberei (care pe atunci nici nu prea exista - se termina pe la Orizont)- Cart. Ferentari (de la piaţă spre Zeţari (lor))- Cart. Ghencea- Cart. Giuleşti - Sârbi şi 16 Febr. (Com. Lupeasca)- Cart. Militari- Cart. Pantelimon de la Şos. Fundeni/Morarilor la podul peste lac- Cart. Progresul (Comuna Şerban Vodă)- o parte din Cart. Rahova - oraşul se termina pe linia străzilor: Petre Ispirescu, Cal. Rahovei (partea sud vestică), Amurgului** pe atunci aveam "Prahova Mare": Predealul aparţinea de Jud. Prahova şi limita vestică cuprinde şi o parte din acutualul Jud. Dâmboviţa (Com. I.L. Caragiale era în PH, nu în DB).Dacă vi se pare că era aiurea în România faptul că aveam şi c.a. şi c.c., şi 42 Hz. şi 50 Hz., în unele oraşe aveam şi c.a. şi c.c. sau 2 frecvenţe sau 2 tensiuni, gândiţi-vă că în Londra la un momendat erau vreo 10 tensiuni şi frecvenţe diferite!!!

Link spre comentariu

Referitor la becurile normale pentru iluminat: s-au fabricat de-a lungul timpului doar becuri pentru 220V, sau si pentru alte tensiuni (banuiesc ca la inceput erau si retele cu alte tensiuni in Romania)?Cand s-a generalizat la noi 220V/50Hz?

Ce-am mai gasit printre smelturi...de la stanga la dreapta,220V/15W(cred ca s-au folosit cu pondere pt masinile de cusut),24V/25W,120V/40W(mai are inscriptionat si un cod-SE7827),230V/25W,au fost o vreme in comert rosii,galbene si verzi...posibil unul verde sa mai fie pe undeva,le folosisem in anii 80 la orga de lumini,e aplicata o vopsea termorezistenta pe suprafata balonului,deci nu e sticla colorata,dar in afara de mici exfolieri din cauza depozitarii necorespunzatoare,a rezistat destul de bine in timp.Mai am unele ciudatenii,dar astea stiu sigur ca au fost facute la noi,celelalte sunt NARVA,TUNGSRAM,PHILIPS,si cine le mai stie... :rade:

post-20793-139829600443_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ok,pe masura ce voi avea timp voi posta cateva modele...Astea sunt cu vapori de mercur,deci nu merg direct la priza,le trebuie bobina de balast,cel "negru" e de fapt un violet inchis,si emite in ultraviolet,are sticla cam groasa,pt ca e destul de greu,are peste 200 gr,si e Philips,de 75W,fabricat in '59.Cel alb,e Osram,de 120W,produce lumina alba dupa incalzire,e cam la fel la interior cu cele folosite o vreme la iluminatul stradal,dar nu pot spune cu certitudine o data de fabricatie si in ce domenii s-a folosit...casnic,industrial,ca sursa de lumina in experimente optice...nu stiu,ce pot spune cu certitudine e ca inca e bun,de fapt ambele sunt "functionabile"ca tot e la moda termenul :rade:

post-20793-139829600452_thumb.jpg

post-20793-139829600461_thumb.jpg

Link spre comentariu

Chiar mă întrebam dacă au existat becuri cu vapori de mercur care să aibă forma balanoului rotundă.Ai bec din 1959! :101 Ce mi-aş dori şi eu unul aşa de vechi în colecţie.P.S. Sper să pozez şi eu becurile de 25 W @ 120 V produse la Fieni.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări