Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Istoria becurilor româneşti

Postări Recomandate

Încărcați imaginile în orice format sau rezoluție aici:https://imgur.com/upload

Apoi dând click dreapta pe imaginea încărcată pe site selectaţi ,,Copy image,,...şi ,,Paste,, rtevenind la postarea de pe forum.

Astfel pozele apar direct pe forum, nu ca link-uri și nici însoțite pe margine de reclame scârboase ca pe alte site-uri...

Link spre comentariu
Vizitator valirex

n835FMK.jpg

Cine cunoaste acest tip de corp? era folosit de prin anii 70 pana prin 90 si inca se mai vad cateva exemplare,dar foarte rar,e unul dintre primele corpuri produse de elba.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Cei de la Fieni au trecut vreodată pe becuri data producţiei sub forma An - Lună - Zi? Că am unul de 120 Volţi pe care scrie 70 II 5 şi dacă e  Românesc sunt curios dacă aceea este data fabricaţiei.

Editat de ctepeo
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
La 10.05.2011 la 23:32, ctepeo a spus:

La acel bec "Steaua Electrică" din anii '80 se aprinde numai floarea sau se aprind şi frunzele?De "Romlux" nu am auzit de bine. Am înţeles că produceau cele mai proaste becuri şi neoane.

Te înșeli amarnic, becurile de la Romlux se aruncau cu tot cu fasung dupa ani de folosinta.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Acum 15 minute, meshteru_the_best a spus:

la ce se foloseau aceste lampi? 

Poate lumini de pozitie, nr inmatri ulare etc, la camion.... 

Link spre comentariu
8 minutes ago, meshteru_the_best said:

Lampi electrice 24v 15w salvate din mana cautatorilor de metale pretioase :rade: Are cineva idee la ce se foloseau aceste lampi? 

La motoreta Mobra 50s, becurile din lămpile de semnalizare pentru schimbarea direcției erau de 15W, însă la 6V. Inclusiv cel de frână spate.  Tocmai ce am ”reabilitat” /recondiționat, cu un prieten, parte electrică la un asemenea model, însă becuri de 6V sofite nu am găsit decât de 18W și 5W, cu greu.

Mobra și alte motorete romanesti! | Facebook

Becurile astea de 24V, 15W, sofite, probabil că au fost folosite la camioane și la vagoanele CFR.

P.S.

Însă filamentele becurilor la 6V sunt mult mai groase, mai rigide și mai rezistente la șocuri și vibrații decât cele ale becurilor de 24V, la aceeași putere și luminozitate.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 31.01.2023 la 19:03, meshteru_the_best a spus:

Lampi electrice 24v 15w salvate din mana cautatorilor de metale pretioase :rade: Are cineva idee la ce se foloseau aceste lampi? 

20230131-181149.jpg

20230131-181405.jpg

20230131-181337.jpg

20230131-181354.jpg

Putem folosi astfel de lămpi 24V/15w în unele filtre, pentru protectia difuzoarelor de inalte din boxe. 

Link spre comentariu

Eu folosesc diverse becuri ca sarcini (pe ieşire) sau ca limitator de curent (înseriate cu reţeaua) la testarea  diverselor surse în comutaţie.Se pot folosi bineînţeles şi simple rezistenţe de diverse puteri, dar becul mai dă şi o indicaţie vizuală.

Am mereu la îndemână becuri auto de 12/24V la 5, 21 şi 55W.

Link spre comentariu
La 11.05.2011 la 22:13, norad a spus:

La bloc, instalatia de iluminat era la 24V; a fost schimbata relativ recent datorita costului prohibitiv al becurilor de 24V.Inainte de '89 era un nene care lucra la CET si la etajul lui era intotdeauna lumina (el lua becurile gratis).

Mi-amintesc de o intamplare, eram la munca si inlocuiam becurile arse de 24V. Un coleg, vazandu-ma, m-a rugat sa-i dau cateva pentru boxa de la bloc. Peste ceva timp se repeta situatia si iar ma roaga sa-i mai dau niste becuri de 24V. Pana la urma il intreb ce face cu atatea becuri si-mi spune ca sotia lui a ajutat un vecin pentru ca i se arse becul!

Editat de gica70
Link spre comentariu

Se gaseau greu cele de 24V. CFR-ul avea un consum substantial de becuri si toate instalatiile de la subsol aveau dulii pt becuri de la iluminat vagoane. Unii mai intreprinzatori si fara pile la CFR, isi montau in boxa un traf alimentat pe secundarul de 24V si in primar bagau becul de 220 V max 40W. Pana la urma, nimeni nu citea ziarul la boxa, dar era mai bun decat o lumanare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări