Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Istoria becurilor româneşti

Postări Recomandate

• 4 săptămâni mai târziu...

Stie cineva daca s-a fabricat la noi acest tip de becuri si ce putere aveau?Lungimea totala a becului este de peste 23 cm,iar diamatrul balonului este de aproximativ 12 cm.

S-au fabricat la noi,au avut puteri intre 500 si 2000W,si se foloseau din ce cunosc eu,la organizarile de santier dupa lasarea intunericului pe vremea cand se construia in draci(si noaptea).Poate vor mai fi avut si alte aplicatii(cum ar fi interventiile de pompieri noaptea),dar in mod sigur erau fabricate la noi,am si eu de 500 si de 1000W(cel de 1000 corespunde cotelor pe care le-ai dat).
Link spre comentariu

Stie cineva care ar fi durata de viata la tensiunea nominala a unui bec de scala tip SE 6,3V 0,3A?La becurile pentru lanterne stiu ca durata de viata tipica e mult mai mica,de ordinul a 10 ore nu 1000 ca la cele pentru iluminat.Ma intereseaza durata de viata "oficiala"(de proiectare) :nas:

Link spre comentariu

Beculetul de 6,3V/0,3A are durata de viata 500 ore cand este alimentat la tensiunea corecta, ce este inscrisa pe el, cel putin asa scrie in lucrarea "Iluminatul Electric-Indreptar" a lui Bailescu/Savopol, Ed. tehnica 1962.Becul de 4,8V/0,5A utilizat pentru lanterne cu 4 elemente R20(nealcaline!) inseriate, are o durata de viata intre 8-15 ore.

Link spre comentariu

N-am observat sa se innegreasca balonul beculetului, inainte de a se arde filamentul, oricum au ales foarte bine tensiunea beculetului, consumul specific, versus alimentarea(la vremea respectiva, cand nu existau LED-uri de 3W). Cu un curent absorbit de 0,5A la tensiunea in gol a bateriei de 6V(4 elemente R20/D), caderea de tensiune e exact 1,2V, iar randamentul beculetului e enorm alimentat asa.Durata de viata a beculetului era cca. 15 ore daca era fabricat de RFT, daca era romanesc(am facut si noi!) mai redusa, in plus la becul romanesc(Steaua Electrica Fieni) filamentul nu era bine centrat, sau balonul era lipit stramb in dulie.Alimentat de la baterii alkaline(nu existau inainte de `89 oricum)becul se arde rapid, in 2-3 ore.

Link spre comentariu

Niste beculete interesante din care n-am mai vazut,desi m-am tot uitat sa vad daca se mai gasesc,au fost cele tip lumanare.Sunt tot romanesti,de 24V/3W,si le stiu in casa de inainte de anii70(cel normal e doar de comparatie).Nu le-am mai folosit de mult timp,dar o vreme stiu ca au fost folosite an de an in brad.Cred ca de inainte de anii 80 n-au mai fost montate,pt ca aparusera alte tipuri de instalatii special pt pom(astea erau un pic mai greoi de cablat,aveau dulii separate si trebuiau facute legaturile pt fiecare in parte,iar la instalatiile noi veneau deja cablate,se atarnau doar pe crengi,fara alte interventii).Cel transparent initial a fost galben,dar s-a dus vopseaua,desi toate sunt vopsite(nu e sticla colorata) doar cele galbene s-au cojit.As fi curios daca mai exista pe la cineva uitate astfel de becuri.

post-20793-139829726248_thumb.jpg

post-20793-139829726263_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am gasit in catalogul actual Steaua Electrica un grafic conform caruia subvoltarea pe la 70 % din tensiunea nominala a unui bec cu incandescenta ii mareste de 50 de ori durata de viata nominala :dans: Nu stiam ca e asa pronuntat efectul de prelungire a vietii.In acelasi catalog in format PDF un bec de 6,3 V 0,16 A are o durata de viata standard de 2000 ore,dar sunt diverse becuri de semnalizare cu viata mult mai lunga(este mentionat ca durate de viata proiectate pana la 100 000 ore sunt uzuale).

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări