Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Istoria becurilor româneşti


Postări Recomandate

Dacă tot s-a vorbit despre istoria bateriilor româneşti, de ce să nu se vobească şi despre istoria becurilor (becelor) româneşti. Cică topicul cu becurile ar trebui să meargă la secţiunea cu iluminat, dar:

1) E vorba de istorie;

2) Primele tuburi electronice semănau destul de bine la înfăţişare cu becurile; defapt lămpile sunt un fel de becuri evoluate.

 

În "Istoria enegerticii şi electrotehnicii în România", vol. 1 (vol. 2 nu a mai apărut pe vremea comunismului) "Electrificarea României de la primele începuturi pînă în anul 1950", apărută la Ed. Tehnică în 1981, coordonator general Prof. emerit. ing. Constantin Dinulescu exsită un suibcapitol dedicat industriei electrotehnice. În speţă este vorba de subcapitolul III (3).3 "Industria constructoare de echipamente pentru electrotehnică şi energetică" (având-ul ca autor pe Dr. Ing. Victor Bunea); în cadrul acestui subcapitol se vorbeşte şi despre industria producătoare de becuri.

 

Fabrica de becuri "Electrolux" Bucureşti Scurt timp după primul război mondial se înfiinţează întreprinderea "Electro-Lux" SA. Fabrică de becuri electrice cu putere instalată de 22 CP şi 55 lucrători. [17]

Producea becuri cu incadescenţă, producţia fiind bazată pe importul de filament din străinătate. Fabrica s-a desfiinţat în 1932 neputîn rezista concurenţei făcută de concernul Tungrsam

Fabrica de becuri Tungsram În anul 1932 concernul mondial Tungrsam înfiinţează la Cluj o fabrică de becuri numită "Eterna" care făcea defapt numai montaje.

În 1934 Tungsram mai înfiinţează şi în Bucureşti o fabrică de becuri care făcea de asemenea montaje. În 1936 fabrica Tungrsram din Cluj şi-a încetat activitatea, în schimb cea din Bucureşti îşi măreştre capacitatea de fabricaţie pînă la o producţie de 300.000 becuri montate anual. Suprafaţa clădită era de circa 600 m.p., cu circa 200 salariaţi

 

Fabrica de becuri "Lumen" În anul 1934 s-a înfiinţat în Bucureşti fabrica de becuri "Lumen" cu o suprafaţă clădită de circa 1.200 m.p. şi circa 300 salariaţi. Producea în jur de 200.000 becuri anual.

Cu excepţia materialului pentru filament, această fabrică producea efectiv tot restul produsului, inclusiv sticla.

 

Uzinele Tehnice Arad. Tot în perioada 1934-1940 Uzinele Tehnice Arad au avut şi ele o producţie de becuri însă ceva mai mică - 50.000-100.000 becuri pe an.

Fabrica de becuri "Electrostar". Cea mai mare fabrică de becuri din ţară s-a înfiinţat la Fieni, în 1936, cu numele "Electrostar". Cu excepţia materialului de filamnet, această fabrică producea tot restul produsului, inclusiv sticla. Suprafaţa clăditîă 1.200 m.p. cu circa 350 salariaţi şi o producţie de 200.000 - 300.000 becuri anual.

 

Notă: "Lumen" a devenit pe vremea comusimului "Electrofar", apoi "Farul". Această fabrică a devenit în 1959 primul producător de becuri fluorescente (neoane) şi becuri cu vapori de mercur din România; licenţa era "Philips"; sunt curios, înainte de 1959 de unde importam neoane şi becuri cu vapori de mercur? După 1989 această fabrică a devenit "Luxten"

"Electrostar" a fost redenumită în perioada comunistă "Steaua Electrică", iar după 1989 a fost cunoscută ca "Selum" (de unde provine denumirea? "Steaua electrică um... ?). Becurile economice C.F.L. "S.el.um." sunt Made in China!

 

Când a apărut "Romlx"ul de la Târgovişte?

 

Cică după 1980, "mulţumită" generalizării furturilor din fabrici şi uzine (fenomenul nu a fost stârpit nici după căderea comunismlui) calitatea becurilor româneşti s-a dus rău de tot în jos.

VA URMA!

Link spre comentariu

Am un bec de 250W Steaua Electrică, de prin anii 60. Îl folosea taică-miu ca lumină ptr poze de interior, curînd după ce ne-am mutat la bloc, prin anii 70, a luminat într-o noapte muncitorilor de la ICAB care reparau o ţeavă pe stradă, becul fiind la fereastra etajului 4 în bloc. :rade:

Link spre comentariu

Mai toţi ştim că fabrica "Luxten" (fostă "Electrofar") are sediu pe Str. Parângului. Dar acea fabrică este mai recentă, fiind construită undeva în perioada 1958-1962. Anterior, "Electrofar" avea 2 fabrici:1) Şos. Basarab (azi Orhideelor) nr. 27-29 - fosta Fabrică "Tungrsram". Ulteorior aici a funcţionat I.M.S.A.T. (fondat în 1962). Mai există ceva din fostele clădiri ale I.M.S.A.T.ului?2) Unitata 2: Bd. Tudor Vladimrescu nr. 49 (fost nr. 55) - aici a fost Fabrica "Lumen".P.S. Noroc cu cărţile de telefon vechi că mai găseşti ceva şi mulţumesc Biblotecii Congresului S.U.A. pentru că a digitalizat cărţi vechi de telefon româneşti.Am primit cadou de la cineva 2 becuri româneşti de 25 W @ 120 V, tip lumânare, produse la "S.E. (Steaua Electrică)" Fieni în anul 1975. Sper să le pozez. Norocul lor că erau de 120 V - nu au mai fost folosite şi au scăpat.Locaţia Fabricii "Electrolux". Sursa: "Planul industrial al oraşului Bucureşti (1928)". Fabrica se afla pe Şos. Pantelimon nr. 63, la cotul acesteia (latura estică). Cotul = intersecţia Şos. Pantelimon cu Str. Gura Oborului (azi Ritmului).Şi din "Revista GazElectra" no. 10 mai 1938 pg. 394 "Consumul intern de becuri electrice". Interesant comentariul lui Anatol France (comentariul nu are legătură cu becurile)

Link spre comentariu

Cred că fabrica "Osram" din România era cea de la Fieni.

Cică la Timișoara a mai fost o fabrică de becuri pe lângă "Dura/EL.BA." (în anuarul "Socec" din 1926 se menționează că fabrică becuri, dar nu eu nu știam de așa ceva): Fabrica "Metallum": http://lcweb2.loc.gov/cgi-bin/displayPh ... yProfile=0 Probabil nu era tocmai o fabrică propiu zisă, ci de mai degrabă asambla becuri.

 

În România cred că s-a trecut direct la fabricarea becurilor cu filament de tungsten (wolfram) - nu cred că s-au produs și becuri cu filament de carbon. Din păcate, să găsești un bec românesc vechi e ca și cum ai căuta ac într-un fânar din ăla mare american. Nimeni nu a avut interesul să păstreze așa ceva. :cry: Eu mai aveam obiceiul să păstrez becuri vechi, însă maică-mea :aut: Noroc că nu s-a atins de cele din 1975 (trebuie să le pun într-o cutie specială ca să nu cumva să le folosească mama :nebunrau: ).

Link spre comentariu

Stiu ca cei de la Fieni au revenit in forta si produc becuri economice, sub patronat olandez.Romlux nu stiu ce mai invart, s-au apucat de produs la fel becuri economice dar din cauza unor interese "de la varf" cred ca in scurt timp se va inchide. (ca de altfel toate marile platforme industriale din tara asta).Cei de la Fieni au facut pe parcursul existentei lor o groaza de becuri "mai speciale". Dintre cele cu gaze nobile sau metale acoperite cu fosfor, becuri speciale pt proiectoare de 1-2kw, becuri de masina, pt industria telecom (48v) sau chiar pt scala de radiouri ori lanterne...

Link spre comentariu

La acel bec "Steaua Electrică" din anii '80 se aprinde numai floarea sau se aprind şi frunzele?De "Romlux" nu am auzit de bine. Am înţeles că produceau cele mai proaste becuri şi neoane.

Link spre comentariu

Frunzele erau acoperite cu o pulbere de silicat de zinc, care lumina verde, insa din cauza bombardamentului ionic se "otravea" in cateva sute de ore, si palea foarte mult culoarea verde...daca becurile astea ornamentale ar fi avut electrozii("florile") din tabla de nichel sau molibden, ar fi durat mult si bine, dar aveau "florile" din tabla de fier ordinara, care se volatiliza si se depunea pe balon, innegrindu-l. Am avut un astfel de bec(cu trandafir), a functionat non-stop vreo 6 ani.Existau in anii `90 modelele: cu ghiocel, trandafir, cruce, si cu braduţ verde.Toate erau produse de Steaua Electrica. In anii `80 exista un astfel de bec ornamental, import RDG, cu o frunza carbonatata, iar lumina era instabila, flicarea. Toate erau umplute cu neon rarefiat si aveau un rezistor inclus in dulie, pentru limitarea curentului prin bec. Cele sferice, cu trandafir, ghiocel, bradut, consumau 8mA la 230V.

Link spre comentariu

Am vazut si acum becuri cu cruce si trifoi cu patru foi, dar nu stiu de cine sunt produse.Uitasem de becurile de lanterna SELUM, care erau foarte bune. Acum nu am mai vazut , nu cred ca se mai fac, iar cele chinezesti, cu dulia galbena sunt jafuri ordinare.

Link spre comentariu

Eu am văzut un bec de Fieni, produs unicat sau în serie mică cu "La Mulţi Ani 1988 (sau 1989)" (nu mai ţin minte anul)

De unde vine "S.el.um."? Steaua Electrică Um.....

Link spre comentariu

Cu multi ani in urma am primit cadou de la un lucrator de la fabrica din Fieni mai multe becuri "manufacturate" (cu sticla albastra sau galbena pentru far de masina), printre care si acest bec. La acea vreme nu vazusem acest tip de becuri decorative.

Link spre comentariu

Şi eu am avut unul din ăla, dar nu ştiu ce s-a întâmplat cu el. Acea fabrică de becuri "Metalla" de la Timişoara (care apărea în Almanahul Socec din '26) nu am mai găsit-o şi în alte alamahuri sau cărţi de telefoane. Deci undeva între 1926 şi 1931 a dispărut.Pe De aLtă parte, în 1940 adresa poştală a Fabricii de becuri "Lumen" se mutase de la Şos. Panduri (lor) nr. 55 la nr. 73. Conform Almanahului "Socec" din 1926 "Electro-Lux" se afla pe Şos. Panduri (lor) nr. 63. Să fi fost acolo prima locaţie a fabricii sau au scris Panduri în loc de Pantelimon (că pe Şos. Pantelimon tot la nr. 63).Din Abonaţii S.A.R. de Telefoane: Bucureşti şi jud. Ilfov (1940)1) Reclamă la becurile "Argon" pro-duse de "Electrostar" Finei;2) Lista cu firmele importatoare şi fabricile de baterii şi becuri

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări