Vizitator Sapaliga Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Buna, am cateva intrebari pentru cunoscatori:1: In prima poza, conteaza sau nu sageata de la potentiometru ? Eu zic ca se monteaza ca si in Fig B, dar spuneti-mi daca sunt si cazuri in care se monteaza ca si in Fig A (cu exemple va rog).2: In urmatoarea poza, conteaza sau nu daca rezistenta este inaintea potentiometrului sau dupa acesta ?Am pus un caz aparte in poza, unde R are 1Mohm sau mai mult si potentiometrul are 10Kohm. Dupa logica mea, rezistenta de 1Mohm diminueaza mult curentul prin latura iar cu ajutorul potentiometrului putem regla fin curentul ramas. Daca puneam potentiometrul inainte, venea direct un curent mare pe el si, cred eu, era mai greu sa reglezi curentul. In concluzie eu spun ca va conta pozitia rezistentei. Vreau sa aflu si parerea voastra.3: In a treia poza, trece sau nu curent prin R2 ? Consuma ceva putere R2 ?4: In ultima poza, R1 si R2 consuma curent ?Multumesc, am vrut sa fiu cat mai la obiect . Link spre comentariu
cristi71 Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Buna, am cateva intrebari pentru cunoscatori:1: In prima poza, conteaza sau nu sageata de la potentiometru ? Eu zic ca se monteaza ca si in Fig B, dar spuneti-mi daca sunt si cazuri in care se monteaza ca si in Fig A (cu exemple va rog).2: In urmatoarea poza, conteaza sau nu daca rezistenta este inaintea potentiometrului sau dupa acesta ?Am pus un caz aparte in poza, unde R are 1Mohm sau mai mult si potentiometrul are 10Kohm. Dupa logica mea, rezistenta de 1Mohm diminueaza mult curentul prin latura iar cu ajutorul potentiometrului putem regla fin curentul ramas. Daca puneam potentiometrul inainte, venea direct un curent mare pe el si, cred eu, era mai greu sa reglezi curentul. In concluzie eu spun ca va conta pozitia rezistentei. Vreau sa aflu si parerea voastra.3: In a treia poza, trece sau nu curent prin R2 ? Consuma ceva putere R2 ?4: In ultima poza, R1 si R2 consuma curent ?Multumesc, am vrut sa fiu cat mai la obiect .1: sageata iti va da sensul de rotatie, 2 :nu conteaza , 3: nu trece , 4 : da, consuma. p.s. curentul si tensiunea nu sunt acelasi lucru. ca sa stii puterea trebuie sa stii cel putin 2 valori din formula P=UxI unde p = puterea, u=tensiunea, i=curentul. onform legii lui ohm putem sa stim si rezistenta sa aflam puterea U=RxI. sper k ti am fost de ajutor , numai bine. Link spre comentariu
Vizitator Sapaliga Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Multumesc, dar inca nu sunt lamurit. Ai zis ca in poza 4, R1 si R2 consuma curent. Atunci de ce in poza 3, R2 nu consuma ? Pentru ca nu e masa acolo ?Ideea, la comutatorul acela cu 2 poli e urmatoarea: pe pozitia 1 vreau sa am R1 cu R3 si pe pozitia 2 vreau sa am R2 cu R3.Un mod normal este cel din dreapta din poza atasata. Pot sa fac economie de piese si sa leg ca si in partea stanga fara sa stric nimic ? Adica R3 sa fie comun si pe pozitia 1 intra in schema R1 si pe pozitia 2 sa intre in schema R2.LE: Referitor la inserierea unui potentiometru cu o rezistenta: lucrez cu un convertor analog digital si am aceasta inseriere pe pinul cu Ref In. Banuiesc ca trebuie o impedanta foarte mare la acea intrare. Chiar nu conteaza daca potentiometru e inaintea sau dupa rezistenta ?La caz extrem am o rezistenta de 1Gohm si un potentiometru de 10 ohmi... daca potentiometru ala mic de 10 ohmi e in fata rezistentei si in spatele lor am un consumator mare..... pai nu se arde potentiometru ala ? Nu pierd caldura ? Nush cati amperi trec pe acolo. Daca e protejat de rezistenta e altceva. Aici am dubii Link spre comentariu
cristi71 Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 da , acolo nu onsuma pt a r2 este in aer ( adica nu e legata la nimic.) 2 : da poti face asa, e acelasi lucru. Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Multumesc, dar inca nu sunt lamurit. Ai zis ca in poza 4, R1 si R2 consuma curent. Atunci de ce in poza 3, R2 nu consuma ? Pentru ca nu e masa acolo ?Ideea, la comutatorul acela cu 2 poli e urmatoarea: pe pozitia 1 vreau sa am R1 cu R3 si pe pozitia 2 vreau sa am R2 cu R3.Un mod normal este cel din dreapta din poza atasata. Pot sa fac economie de piese si sa leg ca si in partea stanga fara sa stric nimic ? Adica R3 sa fie comun si pe pozitia 1 intra in schema R1 si pe pozitia 2 sa intre in schema R2.In poza 3 R2 nu consuma deoarece un capat e in aer, deci neconectat si dupa cum ai zis nu e conectat la masaIn poza 4 consuma deoarece R1+R2 sunt conectate la masaEste corect desenul din stanga, nu ai nevoie de 3 rezistente R3, merge doar cu una singura Link spre comentariu
cristi71 Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 fiind in serie , curentul e acelasi prin amandoua, rezistenta si potentiometru. deci nu conteaza pozitia Link spre comentariu
Vizitator Sapaliga Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Da, multumesc mult celor care mi-au raspuns. M-ati ajutat mult, acum am inteles si eu cum sta treaba.Dar mai am o chestie, acum mi-a venit in cap, in urmatoarea poza, cum pot sa aflu ce curent am pe fiecare latura ? Si nu, nu vreau sa fac rezistenta echivalenta si apoi sa vad ce curent am, vreau sa stiu daca se poate afla asa cum este curentul prin fiecare latura. Si daca e adevarat ca, avand mai multe cai de acces catre o destinatie "inteligentul" curent va alege singur calea cu cea mai mica rezistenta ?LE: Bateria are 24 de V Link spre comentariu
cristi71 Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 curentul cel mai mare va trece pri rezistenta cea mai mica..U=RxI...I=U/R. ca sa aflii curentul trebuie sa stii cel putin 2 valori. studiaza putin legile lui kirckoff si al lui ohm si vei itelege mai bine. Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Aplicand formula I=U/R, ai putea calcula, dar datele sunt incomplete, nu cunosti tensiunea de la bornele gruparii paraleledit: iar mi-ai luat-o inainte cristi Link spre comentariu
cristi71 Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Aplicand formula I=U/R, ai putea calcula, dar datele sunt incomplete, nu cunosti tensiunea de la bornele gruparii paraleledit: iar mi-ai luat-o inainte cristi fara intentie.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum