andreidaniel Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Rx-FM se numeste schema..din Almanah Tehnium 86,pag 141.As vrea s-o incerc,vad ca are mai multe etaje,specifice unei superheterodine: circuit intrare,mixer autooscilant,amplificator de FI,limitator de amplitudine,detectie.Dar imi poate spune cineva...unde gasesc acesti tranzistori: 2SC287, 2N3390 si 2N706?Si...socurile...cum apar niste socuri video TV?Prin analogie cu schema blocului de UUS de Gloria 4,vad ca si ea folosea niste socuri L107 si L108...similare cazului nostru L4 si "TV"..oare merg puse in locul tuturor celor 6 socuri ,socuri de-astea din blocuri UUS de Gloria ?Voi ce ziceti?P.S.:rotiti poza,..pagina era pe verticala...nu am avut altfel cum sa o pun. Link spre comentariu
cirip Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Parerea mea este ca nu merita sa iti pierzi timpul cu receptorul din schema pentru ca:-Nu are filtru de frecventa inntermediara, ceea ce va determina o selectivitate foarte slaba, practic inexistenta-Detectorul este pentru semnale cu modulatie de amplitudine. Semnalele MF nu vor fi demodulate corect. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Pentru exercitiu este buna aceasta schema; detectorul este potrivit si pentru mod. frecventa unde MF este in jur de 0,2MHz. Sa nu uitam ca TDA 7000, de ex, are MF de cca 70k si sigur nu are LC in MF! Este adevarat ca acum s-au cam inmultit posturile si e mai greu cu selectivitatea.. Link spre comentariu
andreidaniel Postat Mai 8, 2011 Autor Partajează Postat Mai 8, 2011 OK.Dar niste echivalenti pt tranzistorii aia?Prin analogie cu blocul UUS de Gloria 4..ma gandeam ca la cei doi tranzistori ar merge BF215 si 214..dar la acele 2N3390 ce sa pun?BF255?Si la 2N706?Aici chiar nu mai stiu. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Incearca BC 108 in MF. E bine sa-i pui si un acord variabil la intrare, tot cu un varicap. Link spre comentariu
andreidaniel Postat Mai 8, 2011 Autor Partajează Postat Mai 8, 2011 ma gandeam sa pun BF215 si 214 in blocul FM,iar in medie frecventa BF255 sau tot BF214 iar dupa detectie un BC546 in loc de 2N706.totusi BC108 se pune in radiouri AM cu detectie simpla si in preamplificatoare. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Am construit un radio FM, schema putin diferita (din revista Tehnium) si cred ca e acelasi autor si am folosit BC 108 in MF. Spionam cu el, pe vremuri, telefonele in 46-49Mhz! Link spre comentariu
andreidaniel Postat Mai 8, 2011 Autor Partajează Postat Mai 8, 2011 Din cate stiu prima banda FM la americani a fost 42-50MHz vreo cativa ani in urma cu multi ani.De altfel cineva zicea ca tranzistorii cu Ge nu merg la frecvente prea mari,nu prea cred,am o schema intr-un tehnium care are AF-uri si varicap,am sa o incerc candva,cand voi avea timp,are mai multe bobineCe-i drept cand eram in liceu am incercat la un rr cu superreactie BC107 si n-a mers,dar cand am pus BF200 a prins bine posturi precum 91,9 94,9 96,3 106,5. Link spre comentariu
blazeu Postat Mai 9, 2011 Partajează Postat Mai 9, 2011 Daniel:1 Si pe germaniu se fabricau tranzistori de radiofrecventa; din cauza tehnologiei specifice germaniului, cei de joasa frecventa nu treceau de 200khz. Cu totul altfel este situatia la siliciu: un BC107, desi e trecut la "joasa frecventa" are taierea pe la 300MHz (maestrul Pintilie YO3AVE a publicat o tona de scheme cu BC 107 in etajele de FI-MA; lucrau destul de bine pana la cativa MHz; problema acestor tranzistori este ca nu sunt optimizati la zgomot in RF iar amplificarea lor statica ii face susceptibili sa oscileze unde nu trebuie)2 Schema la care faceti referire pare a utiliza filtre RC pentru frecventa intermediara (aia de 200kHz)(similar lucreaza si TDA7000); demodulatorul va lucra ca efect al conversiei frecventa-amplitudine data de "gabaritul" ingust al filtrului; calitatea acustica insa...Schema e simpla, insa probabil distorsiunile vor fi destul de deranjante) 3 Sigur ca aceste scheme au valoare didactica, insa, mai practic e sa preluati un receptor (eventual cu lanterna) produs de tovarasii chinezi cu TDA 7081, pentru un pret modest (eu am gasit si la 3,8lei; probabil ca acum vati da vreo 10 lei...). Acestea le-am intalnit in 2 variante: cu amplificator audio cu 3 tranzistoare, cu final in clasa A, consumand 60mA la cei 3 volti ai 2 elemente Leclanche (zinc), sau cu amplificator audio integrat (nu retin indicativul); acesta e mai bun, avand amplificatorul in clasa B - practic sunt 2 amplificatoare care lucreaza in punte! - si e mult mai economic! Intr-o caseta ceva mai marisoara, cu difuzor de diametru mai mare si eventual cu un amplificator audio in clasa B (eu am o pasiune pentru schema cu trafo defazor si final, cu final push-pull ca cea mai economica solutie pentru lucrul pe baterii. O provocare ar fi alimentarea din retea: eu am incercat insa mie TDA7081 imi "sarea" mereu de pe post...Va doresc succes la constructia de radioreceptoare! Si eu care credeam ca nu mai construieste nimeni asa ceva, de cand ne-au inundat chinezii cu aparate ieftine! Link spre comentariu
andreidaniel Postat Mai 9, 2011 Autor Partajează Postat Mai 9, 2011 Ba da.Se construieste.Eu cel putin da Aveti aci si un site http://mds975.co.uk/Content/trfradios06.html unde 3 lucrari ale mele mi le-au pus domnii de acolo.Mai am si altele..am sa incerc sa fac un blog,dar nu prea am avut asa mult timp..Si sa mai pun si pe youtube unele clipuri cu ale mele lucrari. Acum is cam aglomerat ca as mai sta dar am si masterul,si proiecte,si cursuri de lb.straine si un training pe cap Link spre comentariu
blazeu Postat Mai 12, 2011 Partajează Postat Mai 12, 2011 Felicitari! V-as propune pentru sectiunea "vintage". Tendinta prezenta e de trecut TOT pe DIGITAL.Toate cele bune! Link spre comentariu
Terry34 Postat Mai 12, 2011 Partajează Postat Mai 12, 2011 mai bine hai sa cautam si sa facem o schema ...cu tuburi in FM Link spre comentariu
cosmin YO9ICC Postat Mai 16, 2011 Partajează Postat Mai 16, 2011 Salutare! Iacata schema aici: viewtopic.php?f=205&t=85332 Link spre comentariu
blazeu Postat Mai 19, 2011 Partajează Postat Mai 19, 2011 Fac remarca strecurarii unei greseli: integratul cu acord inclus e TDA 7088Dati o cautare la datasheet, exista si o schema de aplicatie acolo.Spor! Link spre comentariu
andreidaniel Postat Mai 19, 2011 Autor Partajează Postat Mai 19, 2011 Stiu..originalul este TDA7088,iar copia sau echivalentul chinezesc luati-l cum doriti e SC1088,echivalent pin cu pin,sau am mai vazut SP1088 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum